x

"… daj nam dzisiaj" - wystawa w białostockiej Galerii Arsenał

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    08.06.2021

Ekspozycja ma zachęcić do refleksji na temat roli pożywienia we współczesnym świecie oraz wpływu sposobów wytwarzania i konsumpcji żywności na otaczającą nas rzeczywistość. Produkty spożywcze są nie tylko tematem, ale też materiałem wykorzystanym do stworzenia prac.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Temat pożywienia nie jest błahy czy przyziemny. Tytuł wystawy: "…daj nam dzisiaj" podkreśla zarazem powszedniość jedzenia, jak i jego wymiar duchowy. Artyści językiem sztuki współczesnej „opowiedzą” o mikro- i makropoziomach szeroko pojętej polityki żywnościowej, o związku pomiędzy jedzeniem a codziennością, a także o wpływie sposobu produkcji żywności i odżywiania się na człowieka i na środowisko.

Czy tak zwane „zdrowe odżywianie”, wegetarianizm czy weganizm są tymczasową modą narzuconą nam przez idoli, celebrytów, trendsetterów oraz producentów żywności, czy raczej świadomą ucieczką od skutków ubocznych globalnego przemysłu spożywczego? Może wynikają z dojrzałej postawy etycznej wobec wszystkich istot zamieszkujących naszą planetę?

Czy jedząc „zdrowo”, kreujemy styl życia i indywidualizm? Czy daje nam to poczucie sprawstwa? A może jest tak, jak utrzymywał niemiecki filozof Ludwig Feuerbach, że „jesteś tym, co jesz”? Przyjął on w swojej filozofii ideę, że jedzenie potwierdza materialność człowieka.

Organizatorzy chcą połączyć tradycję z nowoczesnością. Bo czy możemy mówić o kuchni i jedzeniu bez uwzględnienia tradycji? Ciekawym zabiegiem będzie, dzięki odpowiednio dobranym wydarzeniom towarzyszącym, zwrócenie uwagi na różnorodność kultury jedzenia: pokazanie odmienności w sposobie przyrządzania potraw, wynikającej zarówno z miejsca pochodzenia samych produktów, jak i zaplecza kulturowego osób je przygotowujących.

Z kolei przy okazji pandemii nasuwa się pytanie: czy oglądanie gotowania w sferze wirtualnej, bez możliwości skosztowania czy choćby powąchania potraw, ma wpływ na to, co i jak spożywamy – oraz na relacje międzyludzkie? W mediach społecznościowych od momentu pierwszego lockdownu zaroiło się od przepisów kulinarnych: wykonywanych, pokazywanych i współdzielonych internetowo przez rzeszę ludzi. Jak możemy odnieść to współczesne zjawisko do tradycji wspólnego biesiadowania, która od wieków służyła budowaniu i podtrzymywaniu więzów międzyludzkich?

Na powyższe i wiele innych pytań postarają się odpowiedzieć artyści, którzy w swojej sztuce już praktykowali „wątek pokarmowy”. Pokazane zostaną prace stworzone specjalnie na wystawę przez uznanych artystów, takich jak: Elżbieta Jabłońska, Anna Królikiewicz, Paweł Matyszewski, Małgorzata Niedzielko, Dorota Podlaska, Sergey Shabohin jak również przez twórców młodego pokolenia: Adelinę Cimochowicz, Karolinę Konopkę, Tomasza Kręcickiego i Alę Savashevich. Zaprezentowane zostaną także realizacje artystów zagranicznych, między innymi: Alberta de Brauda oraz wybrane dzieła z Kolekcji II Galerii Arsenał w Białymstoku.

W planach spotkania większych grup osób, wspólne zasiadanie przy stole, biesiadowanie i dyskusje z profesjonalnymi kucharzami, ekspertami kulinarnymi, blogerami i artystami.
Wystawa potrwa od 11 czerwca do 25 lipca. Czynna będzie od wtorku do niedzieli w godz. 10–18. Więcej informacji na stronie: galeria-arsenal.pl

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Gęsina (i rogale) na Świętego Marcina w Browarach Warszawskich

Od 11 do 21 listopada restauracje w Browarach Warszawskich serwować będą dania z gęsiną w roli głównej. Choćby udka z gęsi confit z glazurowanymi burakami czy gnocchi z szarpaną gęsiną w sosie z pora. Podpowiadamy, które miejsca przygotowały menu z tej okazji.

Polskie Skarby Kulinarne teraz też w Wielkopolsce oraz na Warmii i Mazurach

Pyra z gzikiem, czernina, kartacze gołdapskie, kaczka po poznańsku - to tylko kilka potraw z oferty dla gości przemierzających Kulinarny Szlak Wielkopolski oraz Warmii i Mazur. Oba regiony dołączyły do programu Polskie Skarby Kulinarne, w którym MAKRO Polska zaprasza do odkrywania polskiej kuchni.

#FoodFeelsGood - 23 marca powraca Restaurant Week

Wraz z nadejściem wiosny wystartuje festiwal kulinarny Restaurant Week. Zbliżająca się edycja odbędzie się pod hasłem #FoodFeelsGood i potrwa blisko trzy tygodnie - od 23 marca do 10 kwietnia.

OSTATNI MIKSER KULINARNY W TYM SEZONIE

Tym razem tematem przewodnim były ryby w kontekście Bożego Narodzenia oraz tajniki pracy sommeliera wodnego. W spotkaniu edukacyjnym z cyklu Szef dla Młodych Talentów udział wzięło ponad 240 osób z całej Polski.

Gdzie na smaczne Walentynki w Warszawie?

Sprawdź, jak i gdzie możesz zorganizować w Warszawie naprawdę romantyczne Walentynki.

Kolejny Fine Dining Week już w listopadzie

Festiwal Fine Dining Week powraca. Między 17 listopada a 5 grudnia po raz kolejny spróbujemy potraw z najlepszych restauracji w Polsce. W imprezie weźmie udział 70 lokali z całego kraju. Najbliższa edycja odbędzie się pod hasłem #NowyFineDining.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej