x

"… daj nam dzisiaj" - wystawa w białostockiej Galerii Arsenał

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    08.06.2021

Ekspozycja ma zachęcić do refleksji na temat roli pożywienia we współczesnym świecie oraz wpływu sposobów wytwarzania i konsumpcji żywności na otaczającą nas rzeczywistość. Produkty spożywcze są nie tylko tematem, ale też materiałem wykorzystanym do stworzenia prac.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Temat pożywienia nie jest błahy czy przyziemny. Tytuł wystawy: "…daj nam dzisiaj" podkreśla zarazem powszedniość jedzenia, jak i jego wymiar duchowy. Artyści językiem sztuki współczesnej „opowiedzą” o mikro- i makropoziomach szeroko pojętej polityki żywnościowej, o związku pomiędzy jedzeniem a codziennością, a także o wpływie sposobu produkcji żywności i odżywiania się na człowieka i na środowisko.

Czy tak zwane „zdrowe odżywianie”, wegetarianizm czy weganizm są tymczasową modą narzuconą nam przez idoli, celebrytów, trendsetterów oraz producentów żywności, czy raczej świadomą ucieczką od skutków ubocznych globalnego przemysłu spożywczego? Może wynikają z dojrzałej postawy etycznej wobec wszystkich istot zamieszkujących naszą planetę?

Czy jedząc „zdrowo”, kreujemy styl życia i indywidualizm? Czy daje nam to poczucie sprawstwa? A może jest tak, jak utrzymywał niemiecki filozof Ludwig Feuerbach, że „jesteś tym, co jesz”? Przyjął on w swojej filozofii ideę, że jedzenie potwierdza materialność człowieka.

Organizatorzy chcą połączyć tradycję z nowoczesnością. Bo czy możemy mówić o kuchni i jedzeniu bez uwzględnienia tradycji? Ciekawym zabiegiem będzie, dzięki odpowiednio dobranym wydarzeniom towarzyszącym, zwrócenie uwagi na różnorodność kultury jedzenia: pokazanie odmienności w sposobie przyrządzania potraw, wynikającej zarówno z miejsca pochodzenia samych produktów, jak i zaplecza kulturowego osób je przygotowujących.

Z kolei przy okazji pandemii nasuwa się pytanie: czy oglądanie gotowania w sferze wirtualnej, bez możliwości skosztowania czy choćby powąchania potraw, ma wpływ na to, co i jak spożywamy – oraz na relacje międzyludzkie? W mediach społecznościowych od momentu pierwszego lockdownu zaroiło się od przepisów kulinarnych: wykonywanych, pokazywanych i współdzielonych internetowo przez rzeszę ludzi. Jak możemy odnieść to współczesne zjawisko do tradycji wspólnego biesiadowania, która od wieków służyła budowaniu i podtrzymywaniu więzów międzyludzkich?

Na powyższe i wiele innych pytań postarają się odpowiedzieć artyści, którzy w swojej sztuce już praktykowali „wątek pokarmowy”. Pokazane zostaną prace stworzone specjalnie na wystawę przez uznanych artystów, takich jak: Elżbieta Jabłońska, Anna Królikiewicz, Paweł Matyszewski, Małgorzata Niedzielko, Dorota Podlaska, Sergey Shabohin jak również przez twórców młodego pokolenia: Adelinę Cimochowicz, Karolinę Konopkę, Tomasza Kręcickiego i Alę Savashevich. Zaprezentowane zostaną także realizacje artystów zagranicznych, między innymi: Alberta de Brauda oraz wybrane dzieła z Kolekcji II Galerii Arsenał w Białymstoku.

W planach spotkania większych grup osób, wspólne zasiadanie przy stole, biesiadowanie i dyskusje z profesjonalnymi kucharzami, ekspertami kulinarnymi, blogerami i artystami.
Wystawa potrwa od 11 czerwca do 25 lipca. Czynna będzie od wtorku do niedzieli w godz. 10–18. Więcej informacji na stronie: galeria-arsenal.pl

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Whisky Live Warsaw 2022 przeszedł do historii

Rekordowa liczba wystawców oraz frekwencja. Nowa przestrzeń, która udźwignęła presję wydarzenia, mnóstwo sesji Masterclass oraz kolekcjonerski kącik. Tegoroczna edycja festiwalu przechodzi do historii jako najlepsza z dotychczasowych.

Anna i Robert Lewandowscy stworzyli zdrowe przekąski dla kibiców

Nawet 65 proc. kibiców sięga po niezdrowe przegryzki podczas oglądania meczów. Dzięki nowym przekąskom Anny i Roberta Lewandowskich można teraz kibicować zdrowo. Trwający mundial to także okazja do udziału w konkursie i wymyślenia "cieszynki", którą wykona najlepszy napastnik świata.

Rekordy na Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje na 2023 rok

Festiwal pod hasłem #FoodLooksGood zgromadził w najlepszych restauracjach rekordowe ponad 135 tysięcy gości. Polska edycja Restaurant Week jest siódmym największym wydarzeniem kulinarnym spośród wszystkich na świecie i drugim największym biletowanym eventem w kraju.

Tydzień Kuchni Polskiej - podsumowanie kulinarnego świętowania niepodległości

Blisko 400 restauracji z 224 miast wzięło udział w akcji Tydzień Kuchni Polskiej związanej z obchodami Święta Niepodległości. W menu pojawiło się kilkaset dań kuchni regionów, jak chociażby warmińskie dzyndzałki, podhalańska jagnięcina czy zupa z brukwi, zapomniany specjał kuchni Pomorza.

Festiwal hiszpański w gdańskiej Stacji Food Hall

Od 24 do 27 listopada Stacja Food Hall w gdańskiej galerii Metropolia zaprasza na kulinarną podróż do Hiszpanii. Podczas czterodniowego festiwalu będą serwowane dania inspirowane Andaluzją, Galicją czy też Katalonią.

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

W Restauracji Belvedere odbyły się kolacje z cyklu Grand Dinners. Gwiazdami obu wieczorów - 7 i 8 listopada - byli francuscy szefowie kuchni Christophe Bacquié i Emmanuel Renaut, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tę okazję. Kroku dorównywał im gospodarz miejsca Tomasz Łagowski.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej