x

Przemysław Klima i Jan Sobecki nowymi kandydatami do The Best Chef Awards 2021

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    07.06.2021

Ogłoszono stu nowych szefów kuchni z całego świata do listy The Best Chef Awards powered by Perlage. Jest wśród nich dwóch Polaków - Przemysław Klima i Jan Sobecki. Finał piątej edycji konkursu odbędzie się od 13 do 15 września w Amsterdamie.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
6 czerwca rozpoczęło się głosowanie, podczas którego zostanie wyłoniona tegoroczna lista TOP 100. Glosować można na stu szefów, którzy w zeszłym roku znaleźli się w rankingu The Best Chef Top 100 Awards oraz stu nowych kandydatów. Prawo do glosowania maja wszyscy szefowie oraz grupa stu anonimowych profesjonalistów.

W kolejnym etapie odbędzie się głosowanie w kategorii The Best Chef Fol-LOVERS Award – jest to specjalna nagroda, która przyznawana jest przez internautów – miłośników gastronomii z całego świata. Głosowanie odbywać się będzie poprzez specjalny formularz na stronie The Best Chef Awards i rozpocznie się na początku lipca.

Teraźniejszość i przyszłość gastronomii
Ten rok był pełen niepewności, ponieważ The Best Chef zmienił sposób, w jaki zaprezentowano stu nowych kandydatów do listy Top100. Kandydaci wybrani zostali przez grupę niezależnych partnerów The Best Chef, która składała się z profesjonalistów ze świata gastronomii. Począwszy od 25 lutego, przez sto dni, The Best Chef ogłaszał jednego kandydata dziennie, bez określonej kolejności, za pośrednictwem swoich mediów społecznościowych.

– W tym roku mamy bardzo zróżnicowaną i interesującą grupę szefów z całego świata. Grupa, która łączy doświadczone gwiazdy kulinarne z młodszym pokoleniem talentów, które na pewno zrobią ogromną karierę i wprowadzą zmiany w świecie fine dining w nadchodzących latach. Szukaliśmy grupy szefów kuchni, którzy mogą reprezentować teraźniejszość i przyszłość gastronomii na całym świecie i uważamy, że tych nowych stu kandydatów, w tym kilka wspaniałych talentów z kontynentu afrykańskiego, jest tego bardzo dobrym świadectwem. Ciężko pracujący, utalentowani, pełni pasji, kreatywni, świadomi społecznie, różnorodni ludzie, którzy mogą dawać przykład i mają dużą wiedzę do przekazania – mówi jeden z założycieli The Best Chef, Cristian Gadau.

Smak Amsterdamu
W stolicy Niderlandów tegoroczni uczestnicy będą mieli okazję podzielić się wiedzą ze swoimi kolegami i koleżankami z całego świata oraz poznać ich wspaniałe projekty, przebywając w jednym z najbardziej ekscytujących miast Europy, z niezwykłą sztuką, architekturą, smakami i historią.

– Głównym celem The Best Chef jest promowanie gastronomii oraz szefów kuchni. Amsterdam jest więc idealnym miejscem – tętniącym życiem i malowniczym miastem z bardzo bogatą kulturą, która z roku na rok zajmuje coraz więcej miejsca na międzynarodowej mapie kulinarnej. To również w Niderlandach, w szczególności w Amsterdamie, The Best Chef cieszy się ogromną popularnością. To właśnie w tym kraju mamy jedną z największych grup osób, które śledzą nasze działania w mediach społecznościowych – mówi Joanna Ślusarczyk, jedna z założycieli The Best Chef.

– W tym roku, oprócz Wielkiej Gali The Best Chef Awards, konferencji: Area Talks i Food Meets Science, planujemy masę innych aktywności, które przybliżą naszej niesamowitej grupie zaproszonych gości, Amsterdam i jego kulturę. Będzie to: pre-event,  gastronomiczna wycieczka rowerowa po mieście, która zabierze nas do różnych restauracji i pokaże to, co najlepsze w kuchni holenderskiej, a także wielkie wydarzenie-niespodzianka, które połączy szefów kuchni i sportowców – wyjaśnia Cristian Gadau.

Powrót do rzeczywistości

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Poprzednie edycje wydarzenia The Best Chef odbyły się w Warszawie w 2017 r., Mediolanie w 2018 r., w Barcelonie w 2019 r. Zeszłoroczne wydarzenie odbywało się natomiast w formie Virtual 2020. Slogan tegorocznego wydarzenia The Best Chef Awards 2021 to: Back to „Live”, Back to Reality.

– Ostatni rok nie zatrzymał nas. Przez cały ten czas ciężko pracowaliśmy, aby dostosować się do panujących warunków i zapewnić szefom kuchni i restauracjom na całym świecie platformę, dzięki której będą mogli pozostać cały czas w kontakcie oraz dzielić się informacjami, nowymi pomysłami między sobą jak i z opinią publiczną. W tym roku mamy ogromną nadzieję, że cała nasza społeczność będzie mogła ponownie spotkać się osobiście – kończy Joanna Ślusarczyk.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Znamy zwycięzców S.Pellegrino Young Chef 2019-2021

W ostatni weekend października w Mediolanie w szranki prestiżowego konkursu stanęli najbardziej utalentowani młodzi kucharze z całego świata. Zwycięzcą i zdobywcą tytułu S.Pellegrino Young Chef został reprezentant Wielkiej Brytanii - Jerome Ianmark Calayag.

Kulinarnego Pucharu Polski w tym roku nie będzie

Najważniejszy konkurs w polskiej gastronomii został przełożony - na informację o tym, kto po raz 20. otrzyma tytuł "Najlepszego z najlepszych" będziemy musieli poczekać do 20121 roku. Trwają prace nad alternatywnym wydarzeniem dla sektora HoReCa.

Weź udział w konkursie "Czas na rybę"!

Jesteś szefem kuchni lub uczniem szkoły gastronomicznej? Weź udział w konkursie "Czas na rybę", który odbędzie się 3-4 października na Zamku Książęcym w Niemodlinie w ramach Święta Karpia. Organizatorzy czekają na zgłoszenia do 10 września.

PODRÓŻ ZMYSŁÓW

Na początku listopada br. w restauracji Senses w Warszawie odbyła się kolacja, podczas której ogłoszono szefa patrona dla wprowadzenia dwóch nowych kaw z kolekcji Exclusive Selection, przeznaczonych tylko dla gwiazdkowych restauracji.

Magia świąt w Akademii Smaku Sokołów - Warsztaty kulinarne dla blogerów

Święta Bożego Narodzenia to prawdziwie magiczny czas - pełen wyjątkowych smaków i aromatów, uroczystych spotkań przy stole w ciepłej, rodzinnej atmosferze. Takie też były warsztaty, na które firma Sokołów zaprosiła blogerów do swojej Akademii Smaku.

Gala Finałowa MONIN Cup Poland 2018

MONIN Cup to prestiżowy konkurs dla młodych profesjonalnych barmanów. Oto lista 24 zakwalifikowanych uczestników do finału MONIN Cup Poland 2018. Już 8 października dowiemy się kto zdobędzie najwięcej punktów i wyjedzie do Paryża na Globalny Finał MONIN Cup.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej