x

Przemysław Klima i Jan Sobecki nowymi kandydatami do The Best Chef Awards 2021

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    07.06.2021

Ogłoszono stu nowych szefów kuchni z całego świata do listy The Best Chef Awards powered by Perlage. Jest wśród nich dwóch Polaków - Przemysław Klima i Jan Sobecki. Finał piątej edycji konkursu odbędzie się od 13 do 15 września w Amsterdamie.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
6 czerwca rozpoczęło się głosowanie, podczas którego zostanie wyłoniona tegoroczna lista TOP 100. Glosować można na stu szefów, którzy w zeszłym roku znaleźli się w rankingu The Best Chef Top 100 Awards oraz stu nowych kandydatów. Prawo do glosowania maja wszyscy szefowie oraz grupa stu anonimowych profesjonalistów.

W kolejnym etapie odbędzie się głosowanie w kategorii The Best Chef Fol-LOVERS Award – jest to specjalna nagroda, która przyznawana jest przez internautów – miłośników gastronomii z całego świata. Głosowanie odbywać się będzie poprzez specjalny formularz na stronie The Best Chef Awards i rozpocznie się na początku lipca.

Teraźniejszość i przyszłość gastronomii
Ten rok był pełen niepewności, ponieważ The Best Chef zmienił sposób, w jaki zaprezentowano stu nowych kandydatów do listy Top100. Kandydaci wybrani zostali przez grupę niezależnych partnerów The Best Chef, która składała się z profesjonalistów ze świata gastronomii. Począwszy od 25 lutego, przez sto dni, The Best Chef ogłaszał jednego kandydata dziennie, bez określonej kolejności, za pośrednictwem swoich mediów społecznościowych.

– W tym roku mamy bardzo zróżnicowaną i interesującą grupę szefów z całego świata. Grupa, która łączy doświadczone gwiazdy kulinarne z młodszym pokoleniem talentów, które na pewno zrobią ogromną karierę i wprowadzą zmiany w świecie fine dining w nadchodzących latach. Szukaliśmy grupy szefów kuchni, którzy mogą reprezentować teraźniejszość i przyszłość gastronomii na całym świecie i uważamy, że tych nowych stu kandydatów, w tym kilka wspaniałych talentów z kontynentu afrykańskiego, jest tego bardzo dobrym świadectwem. Ciężko pracujący, utalentowani, pełni pasji, kreatywni, świadomi społecznie, różnorodni ludzie, którzy mogą dawać przykład i mają dużą wiedzę do przekazania – mówi jeden z założycieli The Best Chef, Cristian Gadau.

Smak Amsterdamu
W stolicy Niderlandów tegoroczni uczestnicy będą mieli okazję podzielić się wiedzą ze swoimi kolegami i koleżankami z całego świata oraz poznać ich wspaniałe projekty, przebywając w jednym z najbardziej ekscytujących miast Europy, z niezwykłą sztuką, architekturą, smakami i historią.

– Głównym celem The Best Chef jest promowanie gastronomii oraz szefów kuchni. Amsterdam jest więc idealnym miejscem – tętniącym życiem i malowniczym miastem z bardzo bogatą kulturą, która z roku na rok zajmuje coraz więcej miejsca na międzynarodowej mapie kulinarnej. To również w Niderlandach, w szczególności w Amsterdamie, The Best Chef cieszy się ogromną popularnością. To właśnie w tym kraju mamy jedną z największych grup osób, które śledzą nasze działania w mediach społecznościowych – mówi Joanna Ślusarczyk, jedna z założycieli The Best Chef.

– W tym roku, oprócz Wielkiej Gali The Best Chef Awards, konferencji: Area Talks i Food Meets Science, planujemy masę innych aktywności, które przybliżą naszej niesamowitej grupie zaproszonych gości, Amsterdam i jego kulturę. Będzie to: pre-event,  gastronomiczna wycieczka rowerowa po mieście, która zabierze nas do różnych restauracji i pokaże to, co najlepsze w kuchni holenderskiej, a także wielkie wydarzenie-niespodzianka, które połączy szefów kuchni i sportowców – wyjaśnia Cristian Gadau.

Powrót do rzeczywistości

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Poprzednie edycje wydarzenia The Best Chef odbyły się w Warszawie w 2017 r., Mediolanie w 2018 r., w Barcelonie w 2019 r. Zeszłoroczne wydarzenie odbywało się natomiast w formie Virtual 2020. Slogan tegorocznego wydarzenia The Best Chef Awards 2021 to: Back to „Live”, Back to Reality.

– Ostatni rok nie zatrzymał nas. Przez cały ten czas ciężko pracowaliśmy, aby dostosować się do panujących warunków i zapewnić szefom kuchni i restauracjom na całym świecie platformę, dzięki której będą mogli pozostać cały czas w kontakcie oraz dzielić się informacjami, nowymi pomysłami między sobą jak i z opinią publiczną. W tym roku mamy ogromną nadzieję, że cała nasza społeczność będzie mogła ponownie spotkać się osobiście – kończy Joanna Ślusarczyk.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Krakowski TAG. na liście 100 najlepszych koktajlbarów na świecie

Na tydzień przed ogłoszeniem listy najlepszych koktajbarów The World’s 50 Best Bars 2022, poznaliśmy drugą pięćdziesiątkę lokali, które uplasowały się na pozycjach od 51 do 100. Wśród wyróżnionych na 97. lokacie znalazł się krakowski TAG.

Konferencja Plant-Powered Perspectives: o nadchodzących dynamicznych zmianach w branży spożywczej

Konferencja Plant-Powered Perspectives, największe wydarzenie poświęcone branży roślinnej w tej części Europy, odbędzie się po raz piąty 27 października w Warszawie. Zapewni przestrzeń do dyskusji na temat przyszłości żywności.

Znamy uczestników "Czas na rybę!"

Po burzliwych obradach jurorzy zdecydowali, kto przyjedzie do Niemodlina na Opolszczyźnie, aby zaprezentować swój kunszt podczas V edycji Konkursu Kulinarnego "Czas na rybę!". Rywalizacja, która odbędzie się 1 i 2 października, jest nominowana do Kulinarnego Pucharu Polski 2023.

Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry łowią kulinarne talenty

Ruszyły eliminacje do Les Chefs en Or - polskiej edycji konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych. Do 16 października chętni mogą zgłosić propozycję autorskiego dania rybnego poprzez formularz na stronie internetowej konkursu.

Next Day Studio - ruszamy od 2 listopada

Magazyny "Food Service", "Media Marketing Polska" oraz "Handel" łączą siły w kolejnej edycji projektu Next Day Studio. W każdą środę listopada poruszać będziemy tematy ważne z punktu widzenia pracowników i właścicieli gastronomii.

SushiMaster Class niebawem w kolejnych miastach Polski

Dotychczas przedstawiciele Grafen Europe (wraz z marką SUZUMO) pojawili się z warsztatami SushiMaster Class w Szczecinie, Poznaniu, Warszawie oraz Białymstoku. Kolejne wydarzenia już wkrótce!

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej