W kolejnym etapie odbędzie się głosowanie w kategorii The Best Chef Fol-LOVERS Award – jest to specjalna nagroda, która przyznawana jest przez internautów – miłośników gastronomii z całego świata. Głosowanie odbywać się będzie poprzez specjalny formularz na stronie The Best Chef Awards i rozpocznie się na początku lipca.
Teraźniejszość i przyszłość gastronomii
Ten rok był pełen niepewności, ponieważ The Best Chef zmienił sposób, w jaki zaprezentowano stu nowych kandydatów do listy Top100. Kandydaci wybrani zostali przez grupę niezależnych partnerów The Best Chef, która składała się z profesjonalistów ze świata gastronomii. Począwszy od 25 lutego, przez sto dni, The Best Chef ogłaszał jednego kandydata dziennie, bez określonej kolejności, za pośrednictwem swoich mediów społecznościowych.
– W tym roku mamy bardzo zróżnicowaną i interesującą grupę szefów z całego świata. Grupa, która łączy doświadczone gwiazdy kulinarne z młodszym pokoleniem talentów, które na pewno zrobią ogromną karierę i wprowadzą zmiany w świecie fine dining w nadchodzących latach. Szukaliśmy grupy szefów kuchni, którzy mogą reprezentować teraźniejszość i przyszłość gastronomii na całym świecie i uważamy, że tych nowych stu kandydatów, w tym kilka wspaniałych talentów z kontynentu afrykańskiego, jest tego bardzo dobrym świadectwem. Ciężko pracujący, utalentowani, pełni pasji, kreatywni, świadomi społecznie, różnorodni ludzie, którzy mogą dawać przykład i mają dużą wiedzę do przekazania – mówi jeden z założycieli The Best Chef, Cristian Gadau.
Smak Amsterdamu
W stolicy Niderlandów tegoroczni uczestnicy będą mieli okazję podzielić się wiedzą ze swoimi kolegami i koleżankami z całego świata oraz poznać ich wspaniałe projekty, przebywając w jednym z najbardziej ekscytujących miast Europy, z niezwykłą sztuką, architekturą, smakami i historią.
– Głównym celem The Best Chef jest promowanie gastronomii oraz szefów kuchni. Amsterdam jest więc idealnym miejscem – tętniącym życiem i malowniczym miastem z bardzo bogatą kulturą, która z roku na rok zajmuje coraz więcej miejsca na międzynarodowej mapie kulinarnej. To również w Niderlandach, w szczególności w Amsterdamie, The Best Chef cieszy się ogromną popularnością. To właśnie w tym kraju mamy jedną z największych grup osób, które śledzą nasze działania w mediach społecznościowych – mówi Joanna Ślusarczyk, jedna z założycieli The Best Chef.
– W tym roku, oprócz Wielkiej Gali The Best Chef Awards, konferencji: Area Talks i Food Meets Science, planujemy masę innych aktywności, które przybliżą naszej niesamowitej grupie zaproszonych gości, Amsterdam i jego kulturę. Będzie to: pre-event, gastronomiczna wycieczka rowerowa po mieście, która zabierze nas do różnych restauracji i pokaże to, co najlepsze w kuchni holenderskiej, a także wielkie wydarzenie-niespodzianka, które połączy szefów kuchni i sportowców – wyjaśnia Cristian Gadau.
Powrót do rzeczywistości
– Ostatni rok nie zatrzymał nas. Przez cały ten czas ciężko pracowaliśmy, aby dostosować się do panujących warunków i zapewnić szefom kuchni i restauracjom na całym świecie platformę, dzięki której będą mogli pozostać cały czas w kontakcie oraz dzielić się informacjami, nowymi pomysłami między sobą jak i z opinią publiczną. W tym roku mamy ogromną nadzieję, że cała nasza społeczność będzie mogła ponownie spotkać się osobiście – kończy Joanna Ślusarczyk.