x

Food Hall Browarów Warszawskich już prawie gotowy. Wiemy, co będzie w środku

Kategoria: Miejsca    01.06.2021

Już wkrótce pierwszych gości powita Food Hall Browary, mieszczący się w dawnej Leżakowni Browaru Haberbuscha i Schielego. Autorem projektu hali jest Aleksander Likus wraz ze wspólnikami, przedstawiciel młodego pokolenia rodziny Likusów - znanych z licznych projektów hotelarskich i gastronomicznych.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Na powierzchni blisko 1,5 tys. mkw. we współpracy ze znanymi i cenionymi restauratorami Likusowie uruchomią kilkanaście różnorodnych restauracji i barów w kilku strefach i bogatą ofertą. Wkrótce będzie można tu przyjść na śniadanie, umówić się na biznesowy lunch czy spotkać na kolację z przyjaciółmi. Restauratorzy przewidzieli także miejsce na wieczorne spotkania. Powstanie więc klub muzyczny oraz Bar Centralny, dzięki czemu w weekendy piwnice będą dostępne całą dobę. - Już od samego początku oczywistym było, że nie można marnować potencjału efektownej przestrzeni piwnic więc zależało nam na stworzeniu przestrzeni, w której historia, kultura, artyzm i gastronomia wzajemnie się przenikają.  -  mówi Aleksander Likus.

Współczesna odsłona Leżakowni
Food Hall Browary, to przede wszystkim przestrzeń sklepień kolebkowych z oryginalną odrestaurowaną cegłą z XIX wieku, gdzie powstawał Browar Haberbuscha i Schielego. Współczesna odsłona dawnych „piwnic czasu” będzie miejscem spotkań towarzyskich i spędzania wolnego czasu.  Całość obiektu to 12 restauracji dobranycg tak, aby każdy mógł znaleźć dla siebie odpowiedni rodzaj kuchni. Wśród nich m.in. nowa restauracja Alona Thana pod nazwą The Sushi, Dziurka Od Klucza z dwoma nowymi  lokalami- OCTO Pasta Pizza i a’Panu occo?! oraz Silk & Spicy.

Bez wątpienia cała przestrzeń będzie mocnym punktem na mapie Browarów Warszawskich, ponieważ klimat, różnorodność kuchni i rozbudowana oferta tego miejsca przyciągnie wszystkich spragnionych prawdziwych doświadczeń kulinarnych. We wnętrzu znajdzie się 300 miejsc siedzących z dużymi stołami idealnymi do grupowych spotkań lub mniejszymi dla bardziej kameralnych. Dużym atutem tego miejsca będzie przestrzeń śniadaniowa. Konstrukcja witryn, przy których się znajduje, pozwala na ich całkowite zsunięcie i zatarcie przestrzeni między wnętrzem, a strefą ogródków. Przewidziana jest także szeroka oferta eventowa ze sceną, na której będzie można zobaczyć DJ-ów, muzyków, ale także tych znanych i jeszcze nieodkrytych artystów. Planowane są także różne aktywności od formy live-cookingu, poprzez spotkania autorskie, pokazy czy pop-upy. Nie można pominąć również kluczowego elementu całego Food Hallu, czyli Baru Centralnego, za który odpowiada Karim Bibars – znany Warszawiakom z koktajlbaru Charlie. Bogata oferta barowa będzie odwoływać się do piwnej historii Browarów, jak i najnowszych światowych trendów.

Na zaproszenie inwestorów, w należącej do Food Hall przestrzeni z osobnym wejściem powstanie klub, którego twórcami zostaną właściciele trójmiejskiego Sassy. Ta warszawska odsłona będzie przełożeniem ich luksusowego klimatu i długoletniego doświadczenia w branży na Browary Warszawskie.






Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kulinarne rekonstrukcje szefa Mateusza Suligi w krakowskiej restauracji Unique Taste

Krakowska restauracja Unique Taste w pięciogwiazdkowym hotelu Unicus Palace, jako jedna z pierwszych w Polsce wprowadziła na stałe menu złożone z potraw średniowiecznych, renesansowych i barokowych. Goście spróbują m.in. tortu z ojcowskiego pstrąga z musztardą z limonki i sarny na bakaliach.

Lwowska Rest. Baczewskich w Warszawie

Otwarta w styczniu br. Rest. Baczewskich z marszu stała się jednym z najgorętszych miejsc wśród gastronomicznych debiutów Warszawy. To siostrzany lokal jednej z najpopularniejszych lwowskich restauracji, funkcjonującej tam od 2013 r.

Nowy Tel Aviv na Saskiej Kępie

Tel Aviv, jedna z najbardziej znanych warszawskich restauracji z daniami roślinnymi, zadebiutowała w kolejnej lokalizacji - przy ulicy Zwycięzców 21 na Saskiej Kępie. Inspirowane kuchnią bliskowschodnią przysmaki można zjeść w lokalu o wielkomiejskim klimacie ze streetartowym sznytem.

Marek Kondrat otwiera wine bar w Warszawie

W Krakowie od 2015 roku działa wine bar Marka Kondrata BARaWINO. Teraz nadszedł czas na Warszawę!

ORZO WARSZAWA I ORZO KRAKÓW

Stołeczna restauracja Orzo powstała w październiku 2017 r. i zajęła miejsce Aioli Mini, które funkcjonowało na placu Konstytucji 5 przez ostatnich kilka lat. Lokal w Krakowie rozpoczął działalność kilka tygodni później i mieści się przy ulicy Lipowej 4.

Sky Kitchen we Wrocławiu

To będzie pierwsze kulinarne miejsce butikowe we Wrocławiu, łączące intrygującą przestrzeń z wyjątkowymi doznaniami smakowymi. Strefa autorskich konceptów restauracyjnych Sky Kitchen powstaje w Sky Tower, należącym do spółki Develia obiekcie funkcjonującym w formule mixed-use.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej