x

Food Hall Browarów Warszawskich już prawie gotowy. Wiemy, co będzie w środku

Kategoria: Miejsca    01.06.2021

Już wkrótce pierwszych gości powita Food Hall Browary, mieszczący się w dawnej Leżakowni Browaru Haberbuscha i Schielego. Autorem projektu hali jest Aleksander Likus wraz ze wspólnikami, przedstawiciel młodego pokolenia rodziny Likusów - znanych z licznych projektów hotelarskich i gastronomicznych.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Na powierzchni blisko 1,5 tys. mkw. we współpracy ze znanymi i cenionymi restauratorami Likusowie uruchomią kilkanaście różnorodnych restauracji i barów w kilku strefach i bogatą ofertą. Wkrótce będzie można tu przyjść na śniadanie, umówić się na biznesowy lunch czy spotkać na kolację z przyjaciółmi. Restauratorzy przewidzieli także miejsce na wieczorne spotkania. Powstanie więc klub muzyczny oraz Bar Centralny, dzięki czemu w weekendy piwnice będą dostępne całą dobę. - Już od samego początku oczywistym było, że nie można marnować potencjału efektownej przestrzeni piwnic więc zależało nam na stworzeniu przestrzeni, w której historia, kultura, artyzm i gastronomia wzajemnie się przenikają.  -  mówi Aleksander Likus.

Współczesna odsłona Leżakowni
Food Hall Browary, to przede wszystkim przestrzeń sklepień kolebkowych z oryginalną odrestaurowaną cegłą z XIX wieku, gdzie powstawał Browar Haberbuscha i Schielego. Współczesna odsłona dawnych „piwnic czasu” będzie miejscem spotkań towarzyskich i spędzania wolnego czasu.  Całość obiektu to 12 restauracji dobranycg tak, aby każdy mógł znaleźć dla siebie odpowiedni rodzaj kuchni. Wśród nich m.in. nowa restauracja Alona Thana pod nazwą The Sushi, Dziurka Od Klucza z dwoma nowymi  lokalami- OCTO Pasta Pizza i a’Panu occo?! oraz Silk & Spicy.

Bez wątpienia cała przestrzeń będzie mocnym punktem na mapie Browarów Warszawskich, ponieważ klimat, różnorodność kuchni i rozbudowana oferta tego miejsca przyciągnie wszystkich spragnionych prawdziwych doświadczeń kulinarnych. We wnętrzu znajdzie się 300 miejsc siedzących z dużymi stołami idealnymi do grupowych spotkań lub mniejszymi dla bardziej kameralnych. Dużym atutem tego miejsca będzie przestrzeń śniadaniowa. Konstrukcja witryn, przy których się znajduje, pozwala na ich całkowite zsunięcie i zatarcie przestrzeni między wnętrzem, a strefą ogródków. Przewidziana jest także szeroka oferta eventowa ze sceną, na której będzie można zobaczyć DJ-ów, muzyków, ale także tych znanych i jeszcze nieodkrytych artystów. Planowane są także różne aktywności od formy live-cookingu, poprzez spotkania autorskie, pokazy czy pop-upy. Nie można pominąć również kluczowego elementu całego Food Hallu, czyli Baru Centralnego, za który odpowiada Karim Bibars – znany Warszawiakom z koktajlbaru Charlie. Bogata oferta barowa będzie odwoływać się do piwnej historii Browarów, jak i najnowszych światowych trendów.

Na zaproszenie inwestorów, w należącej do Food Hall przestrzeni z osobnym wejściem powstanie klub, którego twórcami zostaną właściciele trójmiejskiego Sassy. Ta warszawska odsłona będzie przełożeniem ich luksusowego klimatu i długoletniego doświadczenia w branży na Browary Warszawskie.






Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Debiuty kulinarne w warszawskiej Galerii Młociny

Drugie piętro Galerii Młociny to wyjątkowe miejsce dla wszystkich tych, którzy uwielbiają celebrować wspólne chwile w gronie najbliższych. Spotkania i Dania, czyli strefa dedykowana miłośnikom kuchni wszystkich kontynentów, kusi coraz bogatszą ofertą kulinarną.

Koreanka Grill & Sushi - wkrótce w Browarach Warszawskich

W pierwszym kwartale tego roku, jeśli pozwolą na to obostrzenia epidemiologiczne, planowane jest otwarcie restauracji Koreanka Grill & Sushi w Browarach Warszawskich. Będzie serwować m.in, koreańskie dania z grilla i sashimi. Na miejscu czynne też będą delikatesy. Za projektem stoi Linh Nguyen.

Włoska restauracja Semolino w warszawskim Atrium Centrum

Stołeczna sieć włoskich restauracji Semolino wkracza do biurowca Atrium Centrum w Alei Jana Pawła II. Otwarcie planowane jest na lato tego roku. Lokal zajmie powierzchnię 400 m kw, a latem uruchomiony zostanie przy nim ogródek.

Po chińsku i włosku w warszawskim Regina Barze

Twórcy warszawskiej restauracji MOD - właścicielki Kamila Mroczkowska i Patrycja Jaskólska oraz szef kuchni Trisno Hamid - otworzyli niedawno Regina Bar przy Koszykowej.

Gorąco Polecam Piekarnia - pilotażowy lokal na warszawskim Natolinie

Enata Bread, grupa zarządzająca marką Gorąco Polecam, wraca do źródeł, czyli do pieczenia chleba. I otwiera pierwszy pilotażowy lokal pod marką Gorąco Polecam Piekarnia - na warszawskim Natolinie.

Pink Lobster

Pink Lobster otworzył się w listopadzie tego roku przy Żurawiej w Warszawie, w okolicy pełnej różnorodnych restauracji i barów.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej