x

Farma Kwaśne Jabłko otwiera własną restaurację. Niwa zadebiutuje 3 czerwca

Kategoria: Miejsca    01.06.2021

Ekologiczna farma Kwaśne Jabłko otwiera restaurację. Zjemy w niej lokalne produkty i spróbujemy rzemieślniczego cydru oraz naturalnych win.

Marcin Wiechowski, właściciel Kwaśnego Jabłka (po lewej) i Krzysztof Łapawa, szef kuchni / Zdjęcie: Magda Klimczak, daretocook.pl
Marcin Wiechowski, właściciel Kwaśnego Jabłka (po lewej) i Krzysztof Łapawa, szef kuchni / Zdjęcie: Magda Klimczak, daretocook.pl
W dolinie Pasłęki, niecałą godzinę drogi od Olsztyna mieści się agroturystyka i ekologiczne gospodarstwo wyrabiające cydr. Od 3 czerwca Kwaśne Jabłko, bo o nim mowa, będzie posiadało także swoją restaurację, z Krzysztofem Łapawą jako szefem kuchni na czele. Jego talent i wyczucie smaku można było przez lata poznawać m.in. w poznańskiej Oślej Ławce, której był właścicielem.

– Niwa to miejsce naturalnie połączone z lokalnymi rolnikami i manufakturzystami, punkt spotkań slowfoodowych produktów z najbliższej okolicy. To także miejsce edukacji na temat jakościowej produkcji i jednocześnie ambasador turystyczny naszych urodziwych warmińsko-mazurskich okolic – mówi Magda Klimczak, fotografka, przyjaciółka i promotorka projektu.

Lokalnie i ekologicznie
Kuchnia Niwy ma opierać się o ekologiczne produkty sezonowe prosto z Kwaśnego Jabłka, a także promować ideę zero waste. Restauracja działać będzie cyklicznie, od czerwca do końca września, od piątku do niedzieli. W pozostałe dni lokal serwować będzie śniadania i lunche. Na tym jednak nie koniec, bo ambicje twórców Kwaśnego Jabłka wykraczają poza pomysł restauracji na farmie.
– Chcielibyśmy, aby Niwa była z jednej strony eksperymentem pokazującym, jak można połączyć wiele dyscyplin w przestrzeni wiejskiej, ale jednocześnie, żeby praca w nią włożona zaowocowała gotowym i kompletnym projektem, możliwym do odtworzenia w różnych wiejskich zakątkach Polski i Europy. Planujemy stworzyć instrukcję do powielania wzorca takiej restauracji na farmach, wpisując się w strategię “from farm to fork”. Mamy nadzieję oddolnie wpłynąć na hodowlę i produkcję jedzenia w Polsce a także na bezpośredni kontakt producenta z klientem – deklarują twórcy Kwaśnego Jabłka.

Kwaśne Jabłko to rodzinna cydrownia, farma i agroturystyka mieszcząca się w dolinie Pasłęki, we Włodowie.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Bartosz Lisek ponownie otwiera Lokal na Rybę. W menu m. in. ... bawimordki

Zamknięty w kwietniu 2022 roku Lokal na Rybę Bartosza Liska wystartuje ponownie w swojej dawnej lokalizacji na początku grudnia. Wnętrze przechodzi właśnie gruntowny remont.

Jedyny taki McDonald's w Polsce. Lokal opakowany w wełniane ubranko

Restauracja McDonald's w Ustroniu została przyodziana... w wełniany kubrak. Oryginalne "opakowanie" budynku lokalu to część kampanii, która promuje zimową, sezonową ofertę Burger Drwala. Jej premiera rusza 23 listopada.

The Complex w Warszawie - miks smaków i rozrywki

The Complex to kulinarno-rozrywkowe serce multibrandowego obiektu Louvre Hotels Group w Warszawie. Przestrzeń pełną smaków i wydarzeń współtworzą trzy koncepty gastronomiczne.

Sposób na kryzys? Morski Zając - restauracja latem, palarnia kawy poza sezonem

Niektórzy restauratorzy zamiast utyskiwać na wojnę i szalejącą inflację, dywersyfikują ryzyko, przekształcając swój koncept. Morski Zając z Kuźnicy, dotąd miejsce całoroczne, w tym roku zamyka się na zimę, by skupić się na drugim biznesie - palarni kawy.

Pomysł na kryzys według Koko & Roy - delikatesy zamiast bistro

Pandemia, wojna, inflacja... Są restauratorzy, którzy się nie poddają kryzysom, a zamiast narzekać wymyślają kolejne sposoby na dywersyfikowanie lub zmianę swojego biznesu. Bistro Koko & Roy przekształciło się w delikatesy. O zmianie rozmawiamy z Anną Sytą, właścicielką biznesu.

Tauzen Pizza w miejsce Cyrulika Śląskiego - zmiana konceptu sposobem na kryzys

Dawna katowicka kawiarnia Cyrulik Śląski przeobraziła się w pizzerię inspirowaną Nowym Jorkiem. Radykalna zmiana to pomysł na radzenie sobie ze skutkami pandemii i inflacją. O tym, czy pizza sprawdza się lepiej niż kawa i ciastko rozmawiamy z Efremem Brolem, właścicielem Tauzen Pizzy.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej