x

Farma Kwaśne Jabłko otwiera własną restaurację. Niwa zadebiutuje 3 czerwca

Kategoria: Miejsca    01.06.2021

Ekologiczna farma Kwaśne Jabłko otwiera restaurację. Zjemy w niej lokalne produkty i spróbujemy rzemieślniczego cydru oraz naturalnych win.

Marcin Wiechowski, właściciel Kwaśnego Jabłka (po lewej) i Krzysztof Łapawa, szef kuchni / Zdjęcie: Magda Klimczak, daretocook.pl
Marcin Wiechowski, właściciel Kwaśnego Jabłka (po lewej) i Krzysztof Łapawa, szef kuchni / Zdjęcie: Magda Klimczak, daretocook.pl
W dolinie Pasłęki, niecałą godzinę drogi od Olsztyna mieści się agroturystyka i ekologiczne gospodarstwo wyrabiające cydr. Od 3 czerwca Kwaśne Jabłko, bo o nim mowa, będzie posiadało także swoją restaurację, z Krzysztofem Łapawą jako szefem kuchni na czele. Jego talent i wyczucie smaku można było przez lata poznawać m.in. w poznańskiej Oślej Ławce, której był właścicielem.

– Niwa to miejsce naturalnie połączone z lokalnymi rolnikami i manufakturzystami, punkt spotkań slowfoodowych produktów z najbliższej okolicy. To także miejsce edukacji na temat jakościowej produkcji i jednocześnie ambasador turystyczny naszych urodziwych warmińsko-mazurskich okolic – mówi Magda Klimczak, fotografka, przyjaciółka i promotorka projektu.

Lokalnie i ekologicznie
Kuchnia Niwy ma opierać się o ekologiczne produkty sezonowe prosto z Kwaśnego Jabłka, a także promować ideę zero waste. Restauracja działać będzie cyklicznie, od czerwca do końca września, od piątku do niedzieli. W pozostałe dni lokal serwować będzie śniadania i lunche. Na tym jednak nie koniec, bo ambicje twórców Kwaśnego Jabłka wykraczają poza pomysł restauracji na farmie.
– Chcielibyśmy, aby Niwa była z jednej strony eksperymentem pokazującym, jak można połączyć wiele dyscyplin w przestrzeni wiejskiej, ale jednocześnie, żeby praca w nią włożona zaowocowała gotowym i kompletnym projektem, możliwym do odtworzenia w różnych wiejskich zakątkach Polski i Europy. Planujemy stworzyć instrukcję do powielania wzorca takiej restauracji na farmach, wpisując się w strategię “from farm to fork”. Mamy nadzieję oddolnie wpłynąć na hodowlę i produkcję jedzenia w Polsce a także na bezpośredni kontakt producenta z klientem – deklarują twórcy Kwaśnego Jabłka.

Kwaśne Jabłko to rodzinna cydrownia, farma i agroturystyka mieszcząca się w dolinie Pasłęki, we Włodowie.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Fit Cake z prawie 40 kawiarniami. Sieć szykuje się do kolejnych otwarć

Fit Cake, sieć franczyzowych “niecukierni" uruchomiła w pierwszym kwartale 2021 pięć nowych punktów. Do czerwca powstało kolejnych pięć, a kolejne dwa zostaną niedługo otwarte. Oznacza to, że aktualnie na mapie Polski jest już 38 kawiarni sieci.

Sushi Show w Krakowie: ramen z bananem i nigiri z kontrolą jakości

W sercu żydowskiego Kazimierza, przy ulicy Józefa, powstał lokal, który pozwala patrzeć na ręce sushi masterów nie tylko gościom restauracji. Jakość ich pracy może ocenić każdy, dzięki transmisjom w social mediach.

Zmiany w krakowskiej restauracji ZaKładka

Po 5 i pół roku ugruntowanej pozycji na rynku ZaKładka Food&Wine stawia kolejny krok naprzód. Szef kuchni i jednocześnie właściciel krakowskiego bistro Rafał Targosz postanowił nieco odmłodzić klasyczną kuchnię francuską, na której opierał się przez ostatnie lata.

Śródziemnomorska Treinta y Tres w Gdańsku

Restauracja Treinta y Tres na 33. piętrze Olivii Star oferuje śródziemnomorskie dania przygotowywane przez kucharzy sąsiedniej fine-diningowej restauracji Arco, której szefuje Paco Pérez. Kuchnia ma tu jednak mniej formalny charakter, a ceny są przystępniejsze.

Sieć Spar otwiera w Polsce kawiarnie Bean Tree Cafe

Kawiarnie Bean Tree Cafe będą sukcesywnie pojawiać się przy sklepach spożywczych należących do sieci Spar. Koncept sprawdził się już na innych niż polski rynkach.

Charlie

Charlie to nowy, niezwykle stylowy koktajlbar w Warszawie.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej