x

Farma Kwaśne Jabłko otwiera własną restaurację. Niwa zadebiutuje 3 czerwca

Kategoria: Miejsca    01.06.2021

Ekologiczna farma Kwaśne Jabłko otwiera restaurację. Zjemy w niej lokalne produkty i spróbujemy rzemieślniczego cydru oraz naturalnych win.

Marcin Wiechowski, właściciel Kwaśnego Jabłka (po lewej) i Krzysztof Łapawa, szef kuchni / Zdjęcie: Magda Klimczak, daretocook.pl
Marcin Wiechowski, właściciel Kwaśnego Jabłka (po lewej) i Krzysztof Łapawa, szef kuchni / Zdjęcie: Magda Klimczak, daretocook.pl
W dolinie Pasłęki, niecałą godzinę drogi od Olsztyna mieści się agroturystyka i ekologiczne gospodarstwo wyrabiające cydr. Od 3 czerwca Kwaśne Jabłko, bo o nim mowa, będzie posiadało także swoją restaurację, z Krzysztofem Łapawą jako szefem kuchni na czele. Jego talent i wyczucie smaku można było przez lata poznawać m.in. w poznańskiej Oślej Ławce, której był właścicielem.

– Niwa to miejsce naturalnie połączone z lokalnymi rolnikami i manufakturzystami, punkt spotkań slowfoodowych produktów z najbliższej okolicy. To także miejsce edukacji na temat jakościowej produkcji i jednocześnie ambasador turystyczny naszych urodziwych warmińsko-mazurskich okolic – mówi Magda Klimczak, fotografka, przyjaciółka i promotorka projektu.

Lokalnie i ekologicznie
Kuchnia Niwy ma opierać się o ekologiczne produkty sezonowe prosto z Kwaśnego Jabłka, a także promować ideę zero waste. Restauracja działać będzie cyklicznie, od czerwca do końca września, od piątku do niedzieli. W pozostałe dni lokal serwować będzie śniadania i lunche. Na tym jednak nie koniec, bo ambicje twórców Kwaśnego Jabłka wykraczają poza pomysł restauracji na farmie.
– Chcielibyśmy, aby Niwa była z jednej strony eksperymentem pokazującym, jak można połączyć wiele dyscyplin w przestrzeni wiejskiej, ale jednocześnie, żeby praca w nią włożona zaowocowała gotowym i kompletnym projektem, możliwym do odtworzenia w różnych wiejskich zakątkach Polski i Europy. Planujemy stworzyć instrukcję do powielania wzorca takiej restauracji na farmach, wpisując się w strategię “from farm to fork”. Mamy nadzieję oddolnie wpłynąć na hodowlę i produkcję jedzenia w Polsce a także na bezpośredni kontakt producenta z klientem – deklarują twórcy Kwaśnego Jabłka.

Kwaśne Jabłko to rodzinna cydrownia, farma i agroturystyka mieszcząca się w dolinie Pasłęki, we Włodowie.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

RAANRAAN w Galerii Łódzkiej

RAANRAAN, czyli jedzenie przygotowywane na oczach klientów to nowa koncepcja, która od końca stycznia działa w foodcourcie Galerii Łódzkiej. Pochodzące od lokalnych dostawców produkty połączone z aromatycznymi przyprawami sprawią, że kuchnia włoska będzie w zasięgu ręki dla każdego, kto znajdzie się

Po włosku w warszawskim Magari

Warszawski hotel Puro to najnowszy i siódmy z kolei obiekt sieci. Pozostałe znajdują się w Gdańsku, Poznaniu, Wrocławiu, Łodzi i Krakowie. Wszystkie miejsca wyróżnia butikowy charakter, piękny design, ale też oferta gastronomiczna.

Bistro Z

Anna Klajmon i Mateusz Czekierda są właścicielami i szefami kuchni Bistro Z przy ul. Ząbkowskiej na warszawskiej Pradze. Lokal otworzył się w lipcu tego roku. Bistro Z koncentruje się na prostym jedzeniu, opartym na dobrym produkcie w dobrej cenie.

Kondrat Wina Wybrane - otwarto wine bar i sklep w Gdyni

Sklep winiarski Kondrat Wina Wybrane połączony z wine barem jest już w Trójmieście. To dziesiąta stacjonarna placówka tej sieci w Polsce. W związku z aktualnymi obostrzeniami epidemicznymi, wino oraz przekąski można kupić na miejscu lub zamówić z dostawą do domu.

Strategia restauracji Rozbrat 20: powrót do fine diningu

Jak będzie wyglądała gastronomia po koronawirusie? Czy jest w niej jeszcze miejsce na fine dining? Czy serwujące ten typ kuchni restauracje będą w stanie przetrwać? Rozbrat 20 podejmuje ryzyko!

TIAN: NAJLEPSZA WEGETARIAŃSKA RESTAURACJA W EUROPIE

Tylko cztery wegetariańskie restauracje na świecie mogą poszczycić się Gwiazdką Michelin. Jedna z nich świeci całkiem niedaleko, bo w stolicy Austrii. Restauracja Tian została otwarta w grudniu 2011 r. I to w samym centrum historycznego Wiednia, nieopodal teatru Ronacher.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej