x

Kto sięga po roślinne zamienniki mięsa?

Kategoria: Lifestyle - zdrowe odżywianie    01.06.2021

Kto sięga po roślinne zamienniki mięsa? Badanie wykonane na zlecenie marki Garden Gourmet ujawniło ciekawy trend w konsumpcji roślinnych alternatyw.

Zdjęcie: Materiały prasowe
Zdjęcie: Materiały prasowe
Po sukcesie zamienników nabiału, rynek podbijają roślinne alternatywy mięsa. Produkty te
odpowiadają na potrzeby konsumentów poszukujących smaku i tekstury mięsa, jednak
pragnących wprowadzać do diety jego zdrowszą alternatywę. Liczba takich osób rośnie: o
ile w 2019 r. co dziesiąte gospodarstwo domowe w Polsce kupiło przynajmniej jeden taki
produkt, o tyle w 2020 grupa ta wzrosła do 17 proc. 1 Zwiększa się również częstotliwość
zakupów 2 , przewiduje się, że zjawiska te – w efekcie zachodzących zmian społecznych i
świadomościowych – będą postępować.

Kto kupuje roślinne zamienniki?
Co istotne, do grona osób sięgających w sklepach po roślinne zamienniki mięsa zaliczają
się zarówno osoby niejedzące mięsa wcale, jak wegetarianie, ale i konsumenci, którzy
mięso jedzą regularnie. I to jest właśnie grupa, która ma obecnie największy wpływ na
rozwój kategorii.

Jak podkreśla Business Development Manager w Nestlé Polska, odpowiedzialna za markę Garden Gourmet „Alternatywne źródła białka to jedna z najszybciej rosnących kategorii spożywczych w Polsce. I to właśnie fleksitarianie – czyli konsumenci ograniczający mięso w diecie – decydują o rosnącej sile tego segmentu. Co więcej, ich potrzeby będą wskazywać kierunki dalszego rozwoju rynku. Konsumenci coraz częściej będą sięgać nie tylko po produkty, które można wykorzystać, przygotowując obiad, ale również po te, z których mogą powstać smaczne przekąski, a także śniadania czy kolacje – mówi Aleksandra Środa

Nie tylko w miastach
Trend włączania do diety zamienników mięsa jest widoczny nie tylko w dużych miastach.
Drugą największą grupą konsumentów sięgających po tego typu produkty są mieszkańcy
obszarów wiejskich. I choć, jak podkreśla ekspertka Garden Gourmet, dane mogą dotyczyć
ludności mieszkającej w najbliższej okolicy dużych miast, wciąż jednak jest to istotny
obszar dystrybucji żywności na bazie roślin.

Co motywuje Polaków do sięgania po roślinne zamienniki mięsa? - Do ograniczenia spożywania produktów odzwierzęcych i zainteresowania się alternatywami mięsa motywują względy zdrowotne, ale również ciekawość, chęć urozmaicenia diety i znalezienie sposobu na proste przygotowanie posiłków. Nasze badania dowodzą, że fleksitarianie poszukują w żywności roślinnej dobrego smaku i tekstury, bogactwa białka, niskiej zawartości tłuszczu
i cholesterolu oraz niskiej kaloryczności – mówi Aleksandra Środa



Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Powrót do tradycji - jak wykorzystać jabłka w okresie świątecznym?

Kiedyś, zimą i w Boże Narodzenie na polskich stołach prym wiodły jabłka, teraz zazwyczaj królują cytrusy. W ramach kampanii "CuTE: Kultywowanie Smaku Europy" podpowiadamy, jak wykorzystywać polskie jabłka w okresie świątecznym i zimowym. One niczym nie ustępują egzotycznym owocom. Wręcz przeciwnie!

Ryba powszednia

W piramidzie żywieniowej zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia ryby zajmują ważną pozycję, nietrudno jest też je znaleźć w informacjach od dietetyków przekazywanych pacjentom. Nie wszystkie jednak powinny być obecne w naszej codziennej diecie.

Rynek żywności ekologicznej będzie rósł 20% rocznie

Ostatnia dekada to dynamiczny rozwój rynku żywności ekologicznej w Europie. W Polsce liczba specjalistycznych gospodarstw, producentów, dystrybutorów również systematycznie rosła. Jaka przyszłość czeka branżę? Jakim wyzwaniom będzie musiała sprostać w najbliższym czasie? Czy dogonimy Europę?

Dieta budująca mikroflorę. Bo odporność pochodzi z jelit

Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, jak ważną rolę w układzie odpornościowym odgrywają jelita. To właśnie w nich powstaje 80% ciał odpornościowych. Podpowiadmy, co jeść, aby wzmocnić dobrą mikroflorę jelitową, której zawdzięczamy odporność.

Zdrowsze odżywianie Polaków w czasie i po pandemii

Doświadczenie izolacji, podczas której konsumenci mieli czas na gotowanie w domu, to impuls do zmiany diety na bogatszą w składniki roślinne. W czasie wiosennej kwarantanny Polacy sięgali po przetwory i mrożonki. Letni sezon na świeże warzywa i owoce daje szansę na utrwalenie zdrowych nawyków.

Dominika Targosz: Apetyt na roślinne smaki

Kuchnia roślinna zdążyła się już zadomowić na salonach, a oferta bezmięsnych dań w restauracjach jest coraz bardziej różnorodna. Z drugiej strony patrzymy na statystyki, które mówią, że konsumenci unikają wybierania takich pozycji z karty, bojąc się, że będą musieli iść na kompromis w kwestii smaku.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej