x

Alain Ducasse po 21 latach odchodzi z Plaza Athénée

Kategoria: Ludzie    31.05.2021

Szef kuchni i trzykrotny zdobywca najwyższego wyróżnienia przewodnika Michelin zmienia miejsce pracy po ponad dwóch dekadach szefowania restauracji w słynnym paryskim hotelu.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Alain Ducasse i Plaza Athénée ogłosili we wspólnym komunikacie prasowym w poniedziałek 17 maja, iż zakończą współpracę z końcem czerwca. Szef kuchni nie rozstanie się z obecnym pracodawcą całkowicie. Grupa Dorchester Collection i Alain Ducasse będą kontynuować współpracę w restauracjach Le Meurice Alain Ducasse w Paryżu oraz Alain Ducasse w The Dorchester w Londynie.

3 gwiazdki za naturalność
Francuz zaczął pracę w Plaza Athénée w 2000 roku. Pięć miesięcy później restauracja otrzymała 3 gwiazdki Michelin. W tym czasie towarzyszyli mu Jean-François Trap, a następnie Christophe Moret, Christoph Saintagne i wreszcie Romain Meder, z którym Ducasse opracował koncepcję naturalité (naturalności), która stała się filozofią restauracji i zapewniła lokalowi najwyższe wyróżnienie przewodnika Michelin.

Co dalej?
Restauracja  Alain Ducasse au Plaza Athénée nie wystosowała jeszcze komunikatu odnośnie dalszych planów zawodowych współpracowników szefa. Meder, wedle niepotwierdzonych doniesień miałby znaleźć swoje miejsce w nowopowstającym bistro Sapid, które ma zadebiutować pod koniec lata. Jessica Préalpato miałaby, wedle informacji podanych przez serwis Atabula, pozostać w Plaza Athénée.

Restauracyjne imperium
Alain Ducasse to jedna z największych postaci francuskiej gastronomii. Urodzony w Gaskonii szef kuchni otrzymał obywatelstwo Monaco w 2008 roku. Jako prezes Groupe Alain Ducasse jest odpowiedzialny za 20 restauracji na całym świecie i 1400 pracowników.
W 2012 roku wszystkie jego restauracje posiadały łącznie 21 gwiazdek, co czyniło go drugim najbardziej wyróżnionym szefem kuchni na świecie. Wówczas wyprzedzał go jedynie Joël Robuchon posiadający 31 gwiazdek.



Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej