x

Alain Ducasse po 21 latach odchodzi z Plaza Athénée

Kategoria: Ludzie    31.05.2021

Szef kuchni i trzykrotny zdobywca najwyższego wyróżnienia przewodnika Michelin zmienia miejsce pracy po ponad dwóch dekadach szefowania restauracji w słynnym paryskim hotelu.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Alain Ducasse i Plaza Athénée ogłosili we wspólnym komunikacie prasowym w poniedziałek 17 maja, iż zakończą współpracę z końcem czerwca. Szef kuchni nie rozstanie się z obecnym pracodawcą całkowicie. Grupa Dorchester Collection i Alain Ducasse będą kontynuować współpracę w restauracjach Le Meurice Alain Ducasse w Paryżu oraz Alain Ducasse w The Dorchester w Londynie.

3 gwiazdki za naturalność
Francuz zaczął pracę w Plaza Athénée w 2000 roku. Pięć miesięcy później restauracja otrzymała 3 gwiazdki Michelin. W tym czasie towarzyszyli mu Jean-François Trap, a następnie Christophe Moret, Christoph Saintagne i wreszcie Romain Meder, z którym Ducasse opracował koncepcję naturalité (naturalności), która stała się filozofią restauracji i zapewniła lokalowi najwyższe wyróżnienie przewodnika Michelin.

Co dalej?
Restauracja  Alain Ducasse au Plaza Athénée nie wystosowała jeszcze komunikatu odnośnie dalszych planów zawodowych współpracowników szefa. Meder, wedle niepotwierdzonych doniesień miałby znaleźć swoje miejsce w nowopowstającym bistro Sapid, które ma zadebiutować pod koniec lata. Jessica Préalpato miałaby, wedle informacji podanych przez serwis Atabula, pozostać w Plaza Athénée.

Restauracyjne imperium
Alain Ducasse to jedna z największych postaci francuskiej gastronomii. Urodzony w Gaskonii szef kuchni otrzymał obywatelstwo Monaco w 2008 roku. Jako prezes Groupe Alain Ducasse jest odpowiedzialny za 20 restauracji na całym świecie i 1400 pracowników.
W 2012 roku wszystkie jego restauracje posiadały łącznie 21 gwiazdek, co czyniło go drugim najbardziej wyróżnionym szefem kuchni na świecie. Wówczas wyprzedzał go jedynie Joël Robuchon posiadający 31 gwiazdek.



Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Janusz Garncarczyk (Lemon Resort SPA) - szef kuchni 24 godziny na dobę

Jego ścieżka kariery dowodzi, że dzięki ciężkiej pracy można wejść na sam szczyt. JANUSZ GARNCARCZYK jest dziś szefem kuchni prestiżowego LEMON RESORT SPA. Czym wyróżnia się praca w takim obiekcie? Jak mądrze zarządzać pracownikami? I czy jest tu miejsce na rozwój?

Agnieszka Sierac, właścicielka Fukafe o sukcesie jednej z pierwszych roślinnych kawiarni w Polsce

Fukafe powstało dziesięć lat temu jako jedno z pierwszych roślinnych miejsc w naszym kraju. Jak radzi on sobie po dekadzie funkcjonowania w branży? Co wyróżnia ten koncept na tle innych? Na pytania odpowiada Agnieszka Sierac, właścicielka Fukafe.

Tomasz Tracz szefem kuchni w restauracji Folga w Krakowie

Nowym szefem krakowskiej restauracji Folga został Tomasz Tracz. Zastąpił na tym stanowisku Macieja Bigaja, który otrzymał propozycję pracy w trzygwiazdkowej restauracji Cheval Blanc by Peter Knogl w Bazylei.

Adrian Górniak, właściciel restauracji Źródło: w tym szaleństwie jest metoda

Po ponad 5 latach pracy w topowych warszawskich restauracjach zdecydował się na otwarcie własnego lokalu - ŹRÓDŁO. O konsekwentnym dążeniu do celu i szukaniu równowagi w życiu opowiada człowiek orkiestra ADRIAN GÓRNIAK.

Adam Pawłowski w zarządzie Court of Master Sommeliers. To nowy impuls do rozwoju sztuki sommelierskiej w Polsce

Rodacy, którzy chcieliby zawalczyć o najwyższe wyróżnienie w branży sommelierskiej, mogą liczyć na moje wsparcie - zapewnia Adam Pawłowski, który został członkiem zarządu Court of Master Sommeliers, najbardziej prestiżowej organizacji szkolącej i zrzeszającej sommelierów na całym świecie.

Bartek Kieżun: grecka kuchnia z perspektywy Aten

"Ateny do zjedzenia" to kolejna książka Bartka Kieżuna, w której bada on śródziemnomorską kulturę od kuchni. Serwuje w niej przepisy i opowieści o historii miasta, greckich bogach, drogach czy świątyniach. Nam opowiedział m.in. o tym, jak się gotuje w Atenach i co piszczy w tamtejszej gastronomii.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej