x

Co wspólnego z gastronomią ma premiera musicalu "Waitress" w Teatrze Muzycznym ROMA?

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    25.05.2021

Akcja najnowszego musicalu "Waitress" w Teatrze Muzycznym ROMA w Warszawie rozgrywa się w przydrożnym barze serwującym kawę oraz tarty. Aktorów szkolili bariści z Green Caffè Nero. Kawiarniana sieć stworzyła też specjalne "ciastko musicalowe".

Musical „Waitress” w Teatrze Muzycznym ROMA. Zdjęcie: Karol Mank
Musical „Waitress” w Teatrze Muzycznym ROMA. Zdjęcie: Karol Mank
Polska premiera musicalu „Waitress” już 30 maja 2021 roku. Przygotowania do niej okazały się dobrą okazją do nawiązania współpracy między warszawskim Teatrem Muzycznym ROMA a kawiarniami Green Caffè Nero. Tamtejsi bariści przeprowadzili dla aktorów profesjonalne szkolenie z zakresu parzenia kawy.

– Kawiarnie można porównać do teatru. Bar w kawiarni jest jakąś formą sceny: ze scenografią jaką jest wystrój lokalu i baristami jako aktorami. Współpraca z Teatrem Muzycznym ROMA jest zatem formą wymiany doświadczeń, bo podobieństw pomiędzy teatrem a kawiarnią jest bardzo dużo – mówi Adam Ringer, prezes Green Caffè Nero. – Bariści na szkoleniach przekazali aktorom podstawowe informacje: jak parzyć espresso, sposoby pienienia mleka, a także jak z uśmiechem obsługiwać gości – dodał.

Musical „Waitress” w Teatrze Muzycznym ROMA. Zdjęcie: Karol Mank
Musical „Waitress” w Teatrze Muzycznym ROMA. Zdjęcie: Karol Mank
Dodatkową atrakcją dla wszystkich gości lokali Green Caffè Nero oraz fanów musicali jest „ciastko musicalowe”, które w okolicach premiery przedstawienia zagości w kawiarniach. Będzie to zupełna nowość, opracowana na bazie „domowej” receptury, autorsko przygotowanej przez szefa piekarnio-cukierni Muffia, Wojciecha Klimczaka. Jest to krucha tarta wypełniona konfiturą jagodową i udekorowana kremem mascarpone z jagodami – ciastko kolorystycznie nawiązuje do logo spektaklu. Do wyrobu tarty wykorzystywane są najlepsze składniki, które będą sezonowo zmieniane, w zależności od pory roku i aktualnej dostępności produktów.

Szkolenie baristyczne dla aktorów musicalu „Waitress” w Teatrze Muzycznym ROMA. Zdjęcie: materaiły prasowe
Szkolenie baristyczne dla aktorów musicalu „Waitress” w Teatrze Muzycznym ROMA. Zdjęcie: materaiły prasowe
W programie przygotowanym do musicalu „Waitress” znajdą się autorskie przepisy do zaparzenia kawy w domu przygotowane przez zespół Green Caffè Nero: Izabelę Sakowską, szefową działu jakości kawy i Sylwestra Błażejczyka. Autorem ilustracji jest maestro Łukasz Kaczmarek.

– „Waitress” to historia kobiety, która próbuje wyrwać się z nieudanego małżeństwa, odzyskać wolność i możliwość samodzielnego decydowania o własnym losie. Liczymy, że ta musicalowa opowieść – wzruszająca i poruszająca, a zarazem pełna humoru i dowcipu – spotka się z uznaniem publiczności i krytyków w Polsce – mówi Wojciech Kępczyński, dyrektor Teatru Muzycznego ROMA w Warszawie. – Cieszymy z partnerstwa z Green Caffè Nero, ponieważ dzięki współpracy nasi aktorzy mieli okazję poznać tajniki parzenia kawy, przy czym było dużo śmiechu i zabawy – dodał.

Dla widzów Teatru Muzycznego ROMA i gości kawiarni Green Caffè Nero zorganizowane zostaną konkursy, w których będzie można wygrać zaproszenia na spektakle „Waitress”, w tym na spektakle przedpremierowe.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

MAKRO Polska zrealizowało założenia strategii odpowiedzialnego biznesu na rok 2022

Realizacja założeń strategii odpowiedzialnego biznesu jest istotnym elementem działalności MAKRO Polska. W 2022 roku firma skupiła się między innymi na: rozwoju kultury bezpieczeństwa żywności, minimalizacji negatywnego wpływu na środowisko oraz wdrożeniu programów wspierających pracowników.

Selgros Cash & Carry sponsorem Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego dla uczniów szkół gastronomicznych

16 uczestników z 8 szkół walczyło o tytuł najlepszego młodego kucharza podczas finału VII Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego. Sponsorem wydarzenia był Selgros Cash & Carry.

Foodsi, Restaurant Week i Free Now we wspólnej kampanii

Tej wiosny Foodsi kontynuuje przekaz "Tu się nie marnuje", zwracający uwagę na problem marnotrawienia jedzenia, a dodatkowo zachęca do dbania nie tylko o planetę, ale również o własne samopoczucie. Aby lepiej realizować te misję Foodsi łączy siły z Free Now i Restaurant Week.

Giancarlo Russo trenerem Akademii Inspiracji MAKRO

Do grona trenerów Akademii Inspiracji MAKRO dołączył Giancarlo Russo - znany propagator kuchni włoskiej w branży HoReCa. Poprowadzi on cykl warsztatów dotyczących trzech regionów kuchni włoskiej. Szkolenia skierowane są do zawodowych kucharzy i szefów kuchni.

Yannick Lohou i Tomasz Łagowski prowadzącymi 8 warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Ósme warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere odbyły się 6 marca w restauracji Belvedere. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli tym razem możliwość pracy z dwoma wybitnymi szefami kuchni oraz wzięcia udziału w kolejnym wykładzie eksperckim w budynku XVIII - wiecznej Nowej Oranżerii.

Poznańskie restauracje dołączają do przewodnika Michelin

Poznań dołączy do miast, których restauracje opisane są w słynnym przewodniku Michelin. Znajdzie się w nim obok Warszawy i Krakowa.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej