x

Co wspólnego z gastronomią ma premiera musicalu "Waitress" w Teatrze Muzycznym ROMA?

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    25.05.2021

Akcja najnowszego musicalu "Waitress" w Teatrze Muzycznym ROMA w Warszawie rozgrywa się w przydrożnym barze serwującym kawę oraz tarty. Aktorów szkolili bariści z Green Caffè Nero. Kawiarniana sieć stworzyła też specjalne "ciastko musicalowe".

Musical „Waitress” w Teatrze Muzycznym ROMA. Zdjęcie: Karol Mank
Musical „Waitress” w Teatrze Muzycznym ROMA. Zdjęcie: Karol Mank
Polska premiera musicalu „Waitress” już 30 maja 2021 roku. Przygotowania do niej okazały się dobrą okazją do nawiązania współpracy między warszawskim Teatrem Muzycznym ROMA a kawiarniami Green Caffè Nero. Tamtejsi bariści przeprowadzili dla aktorów profesjonalne szkolenie z zakresu parzenia kawy.

– Kawiarnie można porównać do teatru. Bar w kawiarni jest jakąś formą sceny: ze scenografią jaką jest wystrój lokalu i baristami jako aktorami. Współpraca z Teatrem Muzycznym ROMA jest zatem formą wymiany doświadczeń, bo podobieństw pomiędzy teatrem a kawiarnią jest bardzo dużo – mówi Adam Ringer, prezes Green Caffè Nero. – Bariści na szkoleniach przekazali aktorom podstawowe informacje: jak parzyć espresso, sposoby pienienia mleka, a także jak z uśmiechem obsługiwać gości – dodał.

Musical „Waitress” w Teatrze Muzycznym ROMA. Zdjęcie: Karol Mank
Musical „Waitress” w Teatrze Muzycznym ROMA. Zdjęcie: Karol Mank
Dodatkową atrakcją dla wszystkich gości lokali Green Caffè Nero oraz fanów musicali jest „ciastko musicalowe”, które w okolicach premiery przedstawienia zagości w kawiarniach. Będzie to zupełna nowość, opracowana na bazie „domowej” receptury, autorsko przygotowanej przez szefa piekarnio-cukierni Muffia, Wojciecha Klimczaka. Jest to krucha tarta wypełniona konfiturą jagodową i udekorowana kremem mascarpone z jagodami – ciastko kolorystycznie nawiązuje do logo spektaklu. Do wyrobu tarty wykorzystywane są najlepsze składniki, które będą sezonowo zmieniane, w zależności od pory roku i aktualnej dostępności produktów.

Szkolenie baristyczne dla aktorów musicalu „Waitress” w Teatrze Muzycznym ROMA. Zdjęcie: materaiły prasowe
Szkolenie baristyczne dla aktorów musicalu „Waitress” w Teatrze Muzycznym ROMA. Zdjęcie: materaiły prasowe
W programie przygotowanym do musicalu „Waitress” znajdą się autorskie przepisy do zaparzenia kawy w domu przygotowane przez zespół Green Caffè Nero: Izabelę Sakowską, szefową działu jakości kawy i Sylwestra Błażejczyka. Autorem ilustracji jest maestro Łukasz Kaczmarek.

– „Waitress” to historia kobiety, która próbuje wyrwać się z nieudanego małżeństwa, odzyskać wolność i możliwość samodzielnego decydowania o własnym losie. Liczymy, że ta musicalowa opowieść – wzruszająca i poruszająca, a zarazem pełna humoru i dowcipu – spotka się z uznaniem publiczności i krytyków w Polsce – mówi Wojciech Kępczyński, dyrektor Teatru Muzycznego ROMA w Warszawie. – Cieszymy z partnerstwa z Green Caffè Nero, ponieważ dzięki współpracy nasi aktorzy mieli okazję poznać tajniki parzenia kawy, przy czym było dużo śmiechu i zabawy – dodał.

Dla widzów Teatru Muzycznego ROMA i gości kawiarni Green Caffè Nero zorganizowane zostaną konkursy, w których będzie można wygrać zaproszenia na spektakle „Waitress”, w tym na spektakle przedpremierowe.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

TARGI EUROGASTRO I WORLDHOTEL 2018 ZA NAMI

22. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne Euro Gastro oraz 11. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel w dniach 21-23 marca odwiedziło 19 117 osób. Czekało na nich 268 wystawców z 20 krajów.

Konkurs marketingu Golden Arrow - zapraszamy!

Redakcja magazynu "Food Service" oraz portalu Ouichef.pl zaprasza branżę HoReCa do zgłaszania swoich projektów w konkursie Golden Arrow.

Nagroda The Best Chef Awards 2020 - tym razem wirtualnie

Uroczystość ogłoszenia 100 najlepszych szefów kuchni na świecie i innych laureatów The Best Chef Awards 2020 odbędzie się 21, 22 i 23 września w formie wirtualnej. Powód to oczywiście kwestie bezpieczeństwa związane z pandemią.

Kuchnia Pomorza - tradycja w nowoczesnej odsłonie

Za nami czwarte spotkanie z cyklu Historyczny Stół Kulinarny organizowane przez sieć hurtowni MAKRO Polska, w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne. 22 października w hotelu Sofitel Grand Sopot goście spróbowali ośmiu dań nawiązujących do dawnej, pomorskiej kuchni.

Polacy górą w konkursie pizzy we Włoszech!

Aż osiem pucharów zdobyła ekipa z sieci pizzerii Tutti Santi podczas Mistrzostw Pizzy we Włoszech Campionato Italiano Pizza in Tour 2021, które odbyły się 17 maja we włoskim regionie Abruzja.

Poznaliśmy mistrzów przyrządzania dziczyzny

Za nami Mistrzostw Polski w Dziczyźnie - Memorial Mariana Tarnawskiego. 9 września podczas gali finałowej poznaliśmy nazwiska szefów kuchni, którzy najlepiej poradzili sobie z przyrządzeniem królika oraz jelenia.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej