x

Co wspólnego z gastronomią ma premiera musicalu "Waitress" w Teatrze Muzycznym ROMA?

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    25.05.2021

Akcja najnowszego musicalu "Waitress" w Teatrze Muzycznym ROMA w Warszawie rozgrywa się w przydrożnym barze serwującym kawę oraz tarty. Aktorów szkolili bariści z Green Caffè Nero. Kawiarniana sieć stworzyła też specjalne "ciastko musicalowe".

Musical „Waitress” w Teatrze Muzycznym ROMA. Zdjęcie: Karol Mank
Musical „Waitress” w Teatrze Muzycznym ROMA. Zdjęcie: Karol Mank
Polska premiera musicalu „Waitress” już 30 maja 2021 roku. Przygotowania do niej okazały się dobrą okazją do nawiązania współpracy między warszawskim Teatrem Muzycznym ROMA a kawiarniami Green Caffè Nero. Tamtejsi bariści przeprowadzili dla aktorów profesjonalne szkolenie z zakresu parzenia kawy.

– Kawiarnie można porównać do teatru. Bar w kawiarni jest jakąś formą sceny: ze scenografią jaką jest wystrój lokalu i baristami jako aktorami. Współpraca z Teatrem Muzycznym ROMA jest zatem formą wymiany doświadczeń, bo podobieństw pomiędzy teatrem a kawiarnią jest bardzo dużo – mówi Adam Ringer, prezes Green Caffè Nero. – Bariści na szkoleniach przekazali aktorom podstawowe informacje: jak parzyć espresso, sposoby pienienia mleka, a także jak z uśmiechem obsługiwać gości – dodał.

Musical „Waitress” w Teatrze Muzycznym ROMA. Zdjęcie: Karol Mank
Musical „Waitress” w Teatrze Muzycznym ROMA. Zdjęcie: Karol Mank
Dodatkową atrakcją dla wszystkich gości lokali Green Caffè Nero oraz fanów musicali jest „ciastko musicalowe”, które w okolicach premiery przedstawienia zagości w kawiarniach. Będzie to zupełna nowość, opracowana na bazie „domowej” receptury, autorsko przygotowanej przez szefa piekarnio-cukierni Muffia, Wojciecha Klimczaka. Jest to krucha tarta wypełniona konfiturą jagodową i udekorowana kremem mascarpone z jagodami – ciastko kolorystycznie nawiązuje do logo spektaklu. Do wyrobu tarty wykorzystywane są najlepsze składniki, które będą sezonowo zmieniane, w zależności od pory roku i aktualnej dostępności produktów.

Szkolenie baristyczne dla aktorów musicalu „Waitress” w Teatrze Muzycznym ROMA. Zdjęcie: materaiły prasowe
Szkolenie baristyczne dla aktorów musicalu „Waitress” w Teatrze Muzycznym ROMA. Zdjęcie: materaiły prasowe
W programie przygotowanym do musicalu „Waitress” znajdą się autorskie przepisy do zaparzenia kawy w domu przygotowane przez zespół Green Caffè Nero: Izabelę Sakowską, szefową działu jakości kawy i Sylwestra Błażejczyka. Autorem ilustracji jest maestro Łukasz Kaczmarek.

– „Waitress” to historia kobiety, która próbuje wyrwać się z nieudanego małżeństwa, odzyskać wolność i możliwość samodzielnego decydowania o własnym losie. Liczymy, że ta musicalowa opowieść – wzruszająca i poruszająca, a zarazem pełna humoru i dowcipu – spotka się z uznaniem publiczności i krytyków w Polsce – mówi Wojciech Kępczyński, dyrektor Teatru Muzycznego ROMA w Warszawie. – Cieszymy z partnerstwa z Green Caffè Nero, ponieważ dzięki współpracy nasi aktorzy mieli okazję poznać tajniki parzenia kawy, przy czym było dużo śmiechu i zabawy – dodał.

Dla widzów Teatru Muzycznego ROMA i gości kawiarni Green Caffè Nero zorganizowane zostaną konkursy, w których będzie można wygrać zaproszenia na spektakle „Waitress”, w tym na spektakle przedpremierowe.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

DOBRZE BYĆ KLIENTEM CHEFS CULINAR? TAK, CHEF!

Już 18 i 19 września 2017 r. przekonają się o tym wszyscy odbiorcy hurtowi, dla których od wielu miesięcy firma przygotowuje najnowszą edycję Targów Poznań Vision.

Polscy jurorzy w konkursie S.Pellegrino Young Chef

W gronie jurorów prestiżowego konkursu S.Pellegrino Young Chef znaleźli się Iwona Niemczewska i Marcin Popielarz. Do udziału w międzynarodowej rywalizacji młodych kucharzy można się zgłaszać do 30 kwietnia.

Wina i oliwy świata przybywają do Warszawy

Targi Wine Expo Poland i Warsaw Oil Festival to wspaniałe targi wina w Polsce i niemała gratka dla miłośników oliwy. Tego roku odbędą się one 27-28 października w warszawskim EXPO XXI.

TARGI EUROGASTRO I WORLDHOTEL 2018 ZA NAMI

22. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne Euro Gastro oraz 11. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel w dniach 21-23 marca odwiedziło 19 117 osób. Czekało na nich 268 wystawców z 20 krajów.

FINLANDIA® Vodka na festiwalu Wódki i zakąski w Warszawie

Za nami druga edycja Festiwalu Wódki i Zakąski. Przez dwa dni, pod dachem Reduty Banku Polskiego w Warszawie, spotykali się eksperci i pasjonaci gorzelnictwa, miłośnicy sztuki barmańskiej oraz kulinariów.

Dwóch Polaków w finale S.Pellegrino Young Chef

Znamy już zwycięzców półfinału regionalnego dla Europy Centralnej w konkursie dla młodych kucharzy S.Pellegrino Young Chef 2020. Do finału zakwalifikowało się aż dwóch Polaków - Krzysztof Konieczny, szef Sztuczka Bistro w Sopocie oraz Łukasz Moneta, chef de partie w warszawskiej restauracji Nolita.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej