x

Co wspólnego z gastronomią ma premiera musicalu "Waitress" w Teatrze Muzycznym ROMA?

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    25.05.2021

Akcja najnowszego musicalu "Waitress" w Teatrze Muzycznym ROMA w Warszawie rozgrywa się w przydrożnym barze serwującym kawę oraz tarty. Aktorów szkolili bariści z Green Caffè Nero. Kawiarniana sieć stworzyła też specjalne "ciastko musicalowe".

Musical „Waitress” w Teatrze Muzycznym ROMA. Zdjęcie: Karol Mank
Musical „Waitress” w Teatrze Muzycznym ROMA. Zdjęcie: Karol Mank
Polska premiera musicalu „Waitress” już 30 maja 2021 roku. Przygotowania do niej okazały się dobrą okazją do nawiązania współpracy między warszawskim Teatrem Muzycznym ROMA a kawiarniami Green Caffè Nero. Tamtejsi bariści przeprowadzili dla aktorów profesjonalne szkolenie z zakresu parzenia kawy.

– Kawiarnie można porównać do teatru. Bar w kawiarni jest jakąś formą sceny: ze scenografią jaką jest wystrój lokalu i baristami jako aktorami. Współpraca z Teatrem Muzycznym ROMA jest zatem formą wymiany doświadczeń, bo podobieństw pomiędzy teatrem a kawiarnią jest bardzo dużo – mówi Adam Ringer, prezes Green Caffè Nero. – Bariści na szkoleniach przekazali aktorom podstawowe informacje: jak parzyć espresso, sposoby pienienia mleka, a także jak z uśmiechem obsługiwać gości – dodał.

Musical „Waitress” w Teatrze Muzycznym ROMA. Zdjęcie: Karol Mank
Musical „Waitress” w Teatrze Muzycznym ROMA. Zdjęcie: Karol Mank
Dodatkową atrakcją dla wszystkich gości lokali Green Caffè Nero oraz fanów musicali jest „ciastko musicalowe”, które w okolicach premiery przedstawienia zagości w kawiarniach. Będzie to zupełna nowość, opracowana na bazie „domowej” receptury, autorsko przygotowanej przez szefa piekarnio-cukierni Muffia, Wojciecha Klimczaka. Jest to krucha tarta wypełniona konfiturą jagodową i udekorowana kremem mascarpone z jagodami – ciastko kolorystycznie nawiązuje do logo spektaklu. Do wyrobu tarty wykorzystywane są najlepsze składniki, które będą sezonowo zmieniane, w zależności od pory roku i aktualnej dostępności produktów.

Szkolenie baristyczne dla aktorów musicalu „Waitress” w Teatrze Muzycznym ROMA. Zdjęcie: materaiły prasowe
Szkolenie baristyczne dla aktorów musicalu „Waitress” w Teatrze Muzycznym ROMA. Zdjęcie: materaiły prasowe
W programie przygotowanym do musicalu „Waitress” znajdą się autorskie przepisy do zaparzenia kawy w domu przygotowane przez zespół Green Caffè Nero: Izabelę Sakowską, szefową działu jakości kawy i Sylwestra Błażejczyka. Autorem ilustracji jest maestro Łukasz Kaczmarek.

– „Waitress” to historia kobiety, która próbuje wyrwać się z nieudanego małżeństwa, odzyskać wolność i możliwość samodzielnego decydowania o własnym losie. Liczymy, że ta musicalowa opowieść – wzruszająca i poruszająca, a zarazem pełna humoru i dowcipu – spotka się z uznaniem publiczności i krytyków w Polsce – mówi Wojciech Kępczyński, dyrektor Teatru Muzycznego ROMA w Warszawie. – Cieszymy z partnerstwa z Green Caffè Nero, ponieważ dzięki współpracy nasi aktorzy mieli okazję poznać tajniki parzenia kawy, przy czym było dużo śmiechu i zabawy – dodał.

Dla widzów Teatru Muzycznego ROMA i gości kawiarni Green Caffè Nero zorganizowane zostaną konkursy, w których będzie można wygrać zaproszenia na spektakle „Waitress”, w tym na spektakle przedpremierowe.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Krakowski TAG. na liście 100 najlepszych koktajlbarów na świecie

Na tydzień przed ogłoszeniem listy najlepszych koktajbarów The World’s 50 Best Bars 2022, poznaliśmy drugą pięćdziesiątkę lokali, które uplasowały się na pozycjach od 51 do 100. Wśród wyróżnionych na 97. lokacie znalazł się krakowski TAG.

Konferencja Plant-Powered Perspectives: o nadchodzących dynamicznych zmianach w branży spożywczej

Konferencja Plant-Powered Perspectives, największe wydarzenie poświęcone branży roślinnej w tej części Europy, odbędzie się po raz piąty 27 października w Warszawie. Zapewni przestrzeń do dyskusji na temat przyszłości żywności.

Znamy uczestników "Czas na rybę!"

Po burzliwych obradach jurorzy zdecydowali, kto przyjedzie do Niemodlina na Opolszczyźnie, aby zaprezentować swój kunszt podczas V edycji Konkursu Kulinarnego "Czas na rybę!". Rywalizacja, która odbędzie się 1 i 2 października, jest nominowana do Kulinarnego Pucharu Polski 2023.

Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry łowią kulinarne talenty

Ruszyły eliminacje do Les Chefs en Or - polskiej edycji konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych. Do 16 października chętni mogą zgłosić propozycję autorskiego dania rybnego poprzez formularz na stronie internetowej konkursu.

Next Day Studio - ruszamy od 2 listopada

Magazyny "Food Service", "Media Marketing Polska" oraz "Handel" łączą siły w kolejnej edycji projektu Next Day Studio. W każdą środę listopada poruszać będziemy tematy ważne z punktu widzenia pracowników i właścicieli gastronomii.

SushiMaster Class niebawem w kolejnych miastach Polski

Dotychczas przedstawiciele Grafen Europe (wraz z marką SUZUMO) pojawili się z warsztatami SushiMaster Class w Szczecinie, Poznaniu, Warszawie oraz Białymstoku. Kolejne wydarzenia już wkrótce!

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej