x

The World’s 50 Best Restaurants powróci na żywo i w internecie

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    24.05.2021

5 października poznamy pięćdziesiąt najlepszych restauracji na świecie. Jeden z najbardziej prestiżowych konkursów gastronomicznych zawita do Antwerpii.

Zdjęcie: theworlds50best.com
Zdjęcie: theworlds50best.com
Międzynarodowy konkurs  The World’s 50 Best Restaurants powróci po przerwie spowodowanej pandemią Covid – 19. Najlepsze światowe restauracje zostaną wybrane jeszcze w tym roku, w Belgii.
– Jesteśmy optymistami i mamy nadzieję, że dzięki trwającym szczepieniom jak największej liczbie osób uda się bezpieczne dołączyć do nas w Antwerpii – powiedział William Drew, Director of Content w  The World’s 50 Best Restaurants.

Na miejscu i w internecie
Nowy ranking na rok 2021 rok zostanie zaprezentowany w ramach uroczystej gali i uwzględniać będzie głosy oddane zarówno na początku zeszłego, jak i tego roku. To jednak nie jedyna zmiana w stosunku do lat ubiegłych. Kluczowe wydarzenia organizowane w ramach imprezy w Antwerpii będą również transmitowane za pośrednictwem internetu dla tych, którzy nie będą mogli w nich uczestniczyć osobiście. Na żywo transmitowana będzie również sama ceremonia wręczenia nagród.

Jak przebiega głosowanie?
The World’s 50 Best Restaurants to konkurs zainaugurowany w 2002 roku. Od lat prowadzi on przegląd najciekawszych światowych restauracji, a także jest barometrem globalnych trendów w gastronomii. Coroczna lista  jest tworzona na podstawie głosów 50 Best Restaurants Academy, wpływowej grupy ponad tysiąca osób, składającej się z pisarzy, krytyków kulinarnych, szefów kuchni, restauratorów i międzynarodowych ekspertów kulinarnych. Każdy członek Akademii zwykle głosuje na 10 restauracji, w  tym przynajmniej  cztery spoza jego rodzinnego regionu. Ranking powstanie na podstawie głosów oddanych w tym i w zeszłym roku, ale nie obejmie restauracji, które zostały zamknięte bądź zmieniły formułę funkcjonowania.

50 Best for Recovery
W 2020 roku zainaugurowany został także program 50 Best for Recovery, dzięki któremu udało się zebrać 1,29 mln USD i przekazać dotację ponad 200 restauracjom i barom, oraz organizacjom non-profit z sektora żywności i napojów. W ten sposób konkurs włączył się w walkę z ekonomicznymi skutkami pandemii Covid – 19, która bezpośrednio dotknęła wiele podmiotów na całym świecie.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Pierwsze spotkanie rady programowej Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

18 lipca 2022 r. w Restauracji Belvedere odbyła się pierwsza Rada Programowa Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Wśród uczestników wydarzenia znaleźli się zarówno trenerzy kulinarni, eksperci Akademii jak i przedstawiciele Organizatora oraz marki Chefs Culinar - Mecenasa Akademii.

MONIN CUP POLAND 2022: rusza piąta edycja barmańskiego konkursu

Ruszają eliminacje do 5 edycji Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN Cup Poland 2022. Mogą wziąć w nim udział zarówno profesjonalni barmani jak i osoby dopiero szkolące się w barowym fachu.

Geranium najlepszą restauracją na świecie. Poznaliśmy listę The World’s 50 Best 2022

Kopenhaskie Geranium zostało uznane za najlepszą restaurację świata w corocznym rankingu The World’s 50 Best. Lokal otrzymał także tytuł najlepszego w Europie. W zestawieniu 50 gastronomicznych gigantów zabrakło miejsca z Polski.

Carlo Petrini nie jest już prezesem Slow Food. Na czele organizacji stanął Edward Mukiibi

Podczas ósmego międzynarodowego kongresu Slow Food Edward Mukiibi został wybrany nowym prezesem organizacji. Zastąpił na tym stanowisku dotychczasowego prezesa i twórcę ruchu, Carlo Petriniego.

Polacy z trzema medalami na Olimpiadzie Vera Pizza Napoletana

Przemysław Szkudlarek i Tomasz Wolski zdobyli odpowiednio srebrny oraz brązowy medal podczas Olimpiady Vera Pizza Napoletana. Wśród amatorów najlepszym okazał się także Polak, Kamil Błaszczyk. Odbywające się w Neapolu zawody ściągają do Włoch profesjonalnych pizzaiolo z całego świata.

Targi World of Coffee 2022 [RELACJA]

Gwatemalska kawa, wsparcie dla Ukrainy, studnie dla Afryki i Mistrzostwa Świata Baristów z polskim akcentem - oto czym żyły targi World of Coffee, które odbyły się pod koniec czerwca w Mediolanie. Najważniejsze wydarzenie branży kawowej odwiedziła rekordowa liczba ponad 11000 osób z całego świata.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej