x

Wrocławska La Maddalena jedną z najpiękniejszych restauracji na świecie

Kategoria: Miejsca    24.05.2021

Restauracja, mieszcząca się nad samą Odrą vis a via gmachu Uniwersytetu Wrocławskiego otrzymała statuetkę w prestiżowym, międzynarodowym konkursie Muse Design Award w Nowym Jorku.

Restauracja La Maddalena we Wrocławiu. Zdjęcie: Grzegorz Gołębiowski
Restauracja La Maddalena we Wrocławiu. Zdjęcie: Grzegorz Gołębiowski
Restaurację doceniono w kategorii „interior design” za styl, elegancję oraz wykorzystanie we wnętrzach materiałów takich jak drewno, kamień naturalny i metale szlachetne, w stonowanych odcieniach ziemi, srebra, a także chłodnego złota. Przedstawiciele jury na gali w Nowym Jorku podkreślili, że nagrodzili wnętrza stylowe, nowoczesne, odważne, ale i spójne, w których czuć harmonię i piękno. Wrocławski lokal w finałowej rozgrywce rywalizował z restauracjami z Tajwanu, Japonii, Hong Kongu, Emiratów Arabskich i Kanady. Otrzymała złotą statuetkę.

– To dla nas ogromne wyróżnienie – podkreśla Beata Ziajka, właścicielka La Maddaleny. – Statuetka przyleciała do nas dosłownie na tydzień przed ponownym otwarciem restauracji w całym kraju, które nastąpi 28 maja w piątek. Wreszcie na nowo będziemy mogli otworzyć wnętrza przed naszymi gośćmi.   

Szlachetne materiały, elegancki detal

Restauracja La Maddalena we Wrocławiu - okrągły stół biesiadny z obrotowym kamiennym talerzem. Zdjęcie: Grzegorz Gołębiowski
Restauracja La Maddalena we Wrocławiu - okrągły stół biesiadny z obrotowym kamiennym talerzem. Zdjęcie: Grzegorz Gołębiowski
Nagrodzone miejsce zaprojektowało wrocławskie biuro Studio Dobrych Projektów Julii Kuśmierz. Przestronne wnętrze zaaranżowane jest w nowoczesnym stylu city look. Na uwagę zasługują architektoniczne detale – wykonane na indywidualne zamówienie reliefy ścian w tonacji chłodnego, platynowego srebra nakładanego metodą płatkową i podmalowywane ręcznie oraz okucia szaf, szuflad i stołów, które stanowią swoistą meblową biżuterię.

Statuetka Muse Design Award w Nowym Jorku dla wrocławskiej restauracji La Maddalena. Zdjęcie: materiały prasowe.
Statuetka Muse Design Award w Nowym Jorku dla wrocławskiej restauracji La Maddalena. Zdjęcie: materiały prasowe.
Wszechobecne drewno w różnych tonacjach kolorów ziemi nadaje wnętrzu kameralności i przytulności. Dekorację stanowią szklane, metaliczne mozaiki słupów konstrukcyjnych, osadzonych wzdłuż całej fasady okiennej otwierającej restaurację na rzekę. Całość uzupełnia piękne oświetlenie. Krzesła, stoły i szklane szafy na wino zostały zaprojektowane i wykonane przez lokalnych rzemieślników.

Uwagę kapituły przyciągnęły dwa okrągłe stoły biesiadne z obrotowym kamiennym talerzem na środku ze śnieżnej, modnej  Carrary, piękna dębowa podłoga oraz niezwykła dbałość o każdy detal wystroju. Jurorzy byli też pod wrażeniem wystroju sali VIP z oddzielnym wejściem oraz tarasu restauracji zawieszonego bezpośrednio nad taflą Odry z widokiem na gmach Uniwersytetu Wrocławskiego i możliwością zacumowania łodzi przy lokalu.

Dzikie ryby i owoce morza

Oferta restauracji La Maddalena we Wrocławiu. Zdjęcie: materiały prasowe
Oferta restauracji La Maddalena we Wrocławiu. Zdjęcie: materiały prasowe
La Maddalena w czerwcu 2019 roku przeniosła się z ul. Włodkowica na bulwary Odrzańskie do budynku Marina III usytuowanego tuż przy odrestaurowywanych właśnie mostach Pomorskich. Jej specjalnością są dzikie ryby i owoce morza. W każdy weekend można tam skosztować ostryg, które restauracja ściąga bezpośrednio od David’a Herve’a z portu Cancale w Bretanii. Karta wzbogacona jest o menu degustacyjne, menu wegańskie oraz mięsa od lokalnych dostawców.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Śniadania w Fabryce Norblina

Warszawski Food Town w Fabryce Norblina zaprasza gości na poranne posiłki. Śniadania serwowane są już od 8:00 rano.

Agnieszka Rojewska otworzyła palarnię kawy w Warszawie

Agnieszka Rojewska, wielokrotna mistrzyni Polski Barista oraz zwyciężczyni London Coffee Masters otworzyła w stolicy showroom oraz sklep z kawą Sheep and Raven.

Wina Dajcie w Rzeszowie: goście chcą być zaskakiwani

Rzeszowska restauracja Wina Dajcie zajęła III miejsce w plebiscycie gości ostatniej edycji festiwalu Restaurant Week.Jak się przygotować do takiego wydarzenia i jak osiągnąć sukces - o tym rozmawiamy z Waldemarem Kaczmarkiem, właścicielem konceptu.

Wystawa "Special ingredient" w warszawskim Sakebar by Nobu

Do 24 marca w warszawskim Sakebar by Nobu można oglądać wystawę "Special ingredient". Ten artystyczno-kulinarny projekt jest efektem kilkumiesięcznej współpracy artystki Agnieszki Stopyry i Nobu Hotel Warsaw.

Brać - pierwszy w Warszawie wine bar z tylko polskimi winami

Działający w Porcie Praskim Brać to pierwszy w stolicy wine bar serwujący jedynie polskie wina. Właściciele chcą przybliżyć gościom świat wciąż niedocenianego rodzimego winiarstwa, więc stawiają również na edukację, organizując degustacje i spotkania z winiarzami.

Sushi Soul w Warszawie - japońska klasyka z nowoczesnym twistem według Mariusza Melcera

Sushi Soul to działająca od niedawna w mokotowskim Forcie Piłsudskiego restauracja, której współwłaścicielem jest szef kuchni Mariusz Melcer, znany z warszawskiego Sakana Sushi Bar.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej