x

Wrocławska La Maddalena jedną z najpiękniejszych restauracji na świecie

Kategoria: Miejsca    24.05.2021

Restauracja, mieszcząca się nad samą Odrą vis a via gmachu Uniwersytetu Wrocławskiego otrzymała statuetkę w prestiżowym, międzynarodowym konkursie Muse Design Award w Nowym Jorku.

Restauracja La Maddalena we Wrocławiu. Zdjęcie: Grzegorz Gołębiowski
Restauracja La Maddalena we Wrocławiu. Zdjęcie: Grzegorz Gołębiowski
Restaurację doceniono w kategorii „interior design” za styl, elegancję oraz wykorzystanie we wnętrzach materiałów takich jak drewno, kamień naturalny i metale szlachetne, w stonowanych odcieniach ziemi, srebra, a także chłodnego złota. Przedstawiciele jury na gali w Nowym Jorku podkreślili, że nagrodzili wnętrza stylowe, nowoczesne, odważne, ale i spójne, w których czuć harmonię i piękno. Wrocławski lokal w finałowej rozgrywce rywalizował z restauracjami z Tajwanu, Japonii, Hong Kongu, Emiratów Arabskich i Kanady. Otrzymała złotą statuetkę.

– To dla nas ogromne wyróżnienie – podkreśla Beata Ziajka, właścicielka La Maddaleny. – Statuetka przyleciała do nas dosłownie na tydzień przed ponownym otwarciem restauracji w całym kraju, które nastąpi 28 maja w piątek. Wreszcie na nowo będziemy mogli otworzyć wnętrza przed naszymi gośćmi.   

Szlachetne materiały, elegancki detal

Restauracja La Maddalena we Wrocławiu - okrągły stół biesiadny z obrotowym kamiennym talerzem. Zdjęcie: Grzegorz Gołębiowski
Restauracja La Maddalena we Wrocławiu - okrągły stół biesiadny z obrotowym kamiennym talerzem. Zdjęcie: Grzegorz Gołębiowski
Nagrodzone miejsce zaprojektowało wrocławskie biuro Studio Dobrych Projektów Julii Kuśmierz. Przestronne wnętrze zaaranżowane jest w nowoczesnym stylu city look. Na uwagę zasługują architektoniczne detale – wykonane na indywidualne zamówienie reliefy ścian w tonacji chłodnego, platynowego srebra nakładanego metodą płatkową i podmalowywane ręcznie oraz okucia szaf, szuflad i stołów, które stanowią swoistą meblową biżuterię.

Statuetka Muse Design Award w Nowym Jorku dla wrocławskiej restauracji La Maddalena. Zdjęcie: materiały prasowe.
Statuetka Muse Design Award w Nowym Jorku dla wrocławskiej restauracji La Maddalena. Zdjęcie: materiały prasowe.
Wszechobecne drewno w różnych tonacjach kolorów ziemi nadaje wnętrzu kameralności i przytulności. Dekorację stanowią szklane, metaliczne mozaiki słupów konstrukcyjnych, osadzonych wzdłuż całej fasady okiennej otwierającej restaurację na rzekę. Całość uzupełnia piękne oświetlenie. Krzesła, stoły i szklane szafy na wino zostały zaprojektowane i wykonane przez lokalnych rzemieślników.

Uwagę kapituły przyciągnęły dwa okrągłe stoły biesiadne z obrotowym kamiennym talerzem na środku ze śnieżnej, modnej  Carrary, piękna dębowa podłoga oraz niezwykła dbałość o każdy detal wystroju. Jurorzy byli też pod wrażeniem wystroju sali VIP z oddzielnym wejściem oraz tarasu restauracji zawieszonego bezpośrednio nad taflą Odry z widokiem na gmach Uniwersytetu Wrocławskiego i możliwością zacumowania łodzi przy lokalu.

Dzikie ryby i owoce morza

Oferta restauracji La Maddalena we Wrocławiu. Zdjęcie: materiały prasowe
Oferta restauracji La Maddalena we Wrocławiu. Zdjęcie: materiały prasowe
La Maddalena w czerwcu 2019 roku przeniosła się z ul. Włodkowica na bulwary Odrzańskie do budynku Marina III usytuowanego tuż przy odrestaurowywanych właśnie mostach Pomorskich. Jej specjalnością są dzikie ryby i owoce morza. W każdy weekend można tam skosztować ostryg, które restauracja ściąga bezpośrednio od David’a Herve’a z portu Cancale w Bretanii. Karta wzbogacona jest o menu degustacyjne, menu wegańskie oraz mięsa od lokalnych dostawców.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Happa To Mame otwiera drugi lokal. Poznańska kawiarnia zagości w stolicy

Happa To Mame, pierwsza kawiarnia w Polsce serwująca oryginalne japońskie słodycze, postanowiła otworzyć kolejny lokal. Po Poznaniu przyszedł czas na Warszawę.

Kredens Wincentego: tradycja w wersji 3 w 1

Połączenie działalności gastronomicznej z handlową jest konceptem, który ma fantastyczne perspektywy rozwoju - uważa Krzysztof Stegienko, który wraz z żoną prowadzi w Warszawie Kredens Wincentego.

Fit Cake: cztery nowe lokale w dwa miesiące

Sieć cukierni Fit Cake uruchomiła w ostatnich dwóch miesiącach cztery nowe lokale. To jednak nie koniec, bo w planach są już kolejne otwarcia.

Łaskawość Tytusa: Marcin Tytus Grabski otwiera drugi winebar w Warszawie

Łaskawość Tytusa to wine bar, który otworzył się 3 sierpnia na warszawskim Służewiu. Jego właścicielem jest Marcin Grabski, założyciel legendarnej wytwórni hip-hopowej Asfalt Records.

Bistro Młyn na gdańskiej Wyspie Spichrzów

Nowo otwarty Bistro Młyn mieści się w sercu gdańskiej Wyspy Spichrzów, w bezpośrednim sąsiedztwie turystycznych atrakcji miasta. Lokal powstał z myślą o rodzinach poszukujących dobrej kuchni oraz wytchnienia od miejskiego zgiełku. Inspiracją do wystroju wnętrza był zachód słońca nad morzem.

Hewelke Restaurant & Bakery w Gdańsku Wrzeszczu - trzecia restauracja Marcina Popielarza

Na gastronomicznej mapie Gdańska pojawiło się nowe miejsce - 20 lipca znany szef kuchni Marcin Popielarz otworzył swą nową restaurację Hewelke Restaurant & Bakery we Wrzeszczu. To już trzeci jego lokal, po Białym Króliku w Gdyni i Biôłim Trusie w Sulęczynie.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej