x

Wrocławska La Maddalena jedną z najpiękniejszych restauracji na świecie

Kategoria: Miejsca    24.05.2021

Restauracja, mieszcząca się nad samą Odrą vis a via gmachu Uniwersytetu Wrocławskiego otrzymała statuetkę w prestiżowym, międzynarodowym konkursie Muse Design Award w Nowym Jorku.

Restauracja La Maddalena we Wrocławiu. Zdjęcie: Grzegorz Gołębiowski
Restauracja La Maddalena we Wrocławiu. Zdjęcie: Grzegorz Gołębiowski
Restaurację doceniono w kategorii „interior design” za styl, elegancję oraz wykorzystanie we wnętrzach materiałów takich jak drewno, kamień naturalny i metale szlachetne, w stonowanych odcieniach ziemi, srebra, a także chłodnego złota. Przedstawiciele jury na gali w Nowym Jorku podkreślili, że nagrodzili wnętrza stylowe, nowoczesne, odważne, ale i spójne, w których czuć harmonię i piękno. Wrocławski lokal w finałowej rozgrywce rywalizował z restauracjami z Tajwanu, Japonii, Hong Kongu, Emiratów Arabskich i Kanady. Otrzymała złotą statuetkę.

– To dla nas ogromne wyróżnienie – podkreśla Beata Ziajka, właścicielka La Maddaleny. – Statuetka przyleciała do nas dosłownie na tydzień przed ponownym otwarciem restauracji w całym kraju, które nastąpi 28 maja w piątek. Wreszcie na nowo będziemy mogli otworzyć wnętrza przed naszymi gośćmi.   

Szlachetne materiały, elegancki detal

Restauracja La Maddalena we Wrocławiu - okrągły stół biesiadny z obrotowym kamiennym talerzem. Zdjęcie: Grzegorz Gołębiowski
Restauracja La Maddalena we Wrocławiu - okrągły stół biesiadny z obrotowym kamiennym talerzem. Zdjęcie: Grzegorz Gołębiowski
Nagrodzone miejsce zaprojektowało wrocławskie biuro Studio Dobrych Projektów Julii Kuśmierz. Przestronne wnętrze zaaranżowane jest w nowoczesnym stylu city look. Na uwagę zasługują architektoniczne detale – wykonane na indywidualne zamówienie reliefy ścian w tonacji chłodnego, platynowego srebra nakładanego metodą płatkową i podmalowywane ręcznie oraz okucia szaf, szuflad i stołów, które stanowią swoistą meblową biżuterię.

Statuetka Muse Design Award w Nowym Jorku dla wrocławskiej restauracji La Maddalena. Zdjęcie: materiały prasowe.
Statuetka Muse Design Award w Nowym Jorku dla wrocławskiej restauracji La Maddalena. Zdjęcie: materiały prasowe.
Wszechobecne drewno w różnych tonacjach kolorów ziemi nadaje wnętrzu kameralności i przytulności. Dekorację stanowią szklane, metaliczne mozaiki słupów konstrukcyjnych, osadzonych wzdłuż całej fasady okiennej otwierającej restaurację na rzekę. Całość uzupełnia piękne oświetlenie. Krzesła, stoły i szklane szafy na wino zostały zaprojektowane i wykonane przez lokalnych rzemieślników.

Uwagę kapituły przyciągnęły dwa okrągłe stoły biesiadne z obrotowym kamiennym talerzem na środku ze śnieżnej, modnej  Carrary, piękna dębowa podłoga oraz niezwykła dbałość o każdy detal wystroju. Jurorzy byli też pod wrażeniem wystroju sali VIP z oddzielnym wejściem oraz tarasu restauracji zawieszonego bezpośrednio nad taflą Odry z widokiem na gmach Uniwersytetu Wrocławskiego i możliwością zacumowania łodzi przy lokalu.

Dzikie ryby i owoce morza

Oferta restauracji La Maddalena we Wrocławiu. Zdjęcie: materiały prasowe
Oferta restauracji La Maddalena we Wrocławiu. Zdjęcie: materiały prasowe
La Maddalena w czerwcu 2019 roku przeniosła się z ul. Włodkowica na bulwary Odrzańskie do budynku Marina III usytuowanego tuż przy odrestaurowywanych właśnie mostach Pomorskich. Jej specjalnością są dzikie ryby i owoce morza. W każdy weekend można tam skosztować ostryg, które restauracja ściąga bezpośrednio od David’a Herve’a z portu Cancale w Bretanii. Karta wzbogacona jest o menu degustacyjne, menu wegańskie oraz mięsa od lokalnych dostawców.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Bartosz Lisek ponownie otwiera Lokal na Rybę. W menu m. in. ... bawimordki

Zamknięty w kwietniu 2022 roku Lokal na Rybę Bartosza Liska wystartuje ponownie w swojej dawnej lokalizacji na początku grudnia. Wnętrze przechodzi właśnie gruntowny remont.

Jedyny taki McDonald's w Polsce. Lokal opakowany w wełniane ubranko

Restauracja McDonald's w Ustroniu została przyodziana... w wełniany kubrak. Oryginalne "opakowanie" budynku lokalu to część kampanii, która promuje zimową, sezonową ofertę Burger Drwala. Jej premiera rusza 23 listopada.

The Complex w Warszawie - miks smaków i rozrywki

The Complex to kulinarno-rozrywkowe serce multibrandowego obiektu Louvre Hotels Group w Warszawie. Przestrzeń pełną smaków i wydarzeń współtworzą trzy koncepty gastronomiczne.

Sposób na kryzys? Morski Zając - restauracja latem, palarnia kawy poza sezonem

Niektórzy restauratorzy zamiast utyskiwać na wojnę i szalejącą inflację, dywersyfikują ryzyko, przekształcając swój koncept. Morski Zając z Kuźnicy, dotąd miejsce całoroczne, w tym roku zamyka się na zimę, by skupić się na drugim biznesie - palarni kawy.

Pomysł na kryzys według Koko & Roy - delikatesy zamiast bistro

Pandemia, wojna, inflacja... Są restauratorzy, którzy się nie poddają kryzysom, a zamiast narzekać wymyślają kolejne sposoby na dywersyfikowanie lub zmianę swojego biznesu. Bistro Koko & Roy przekształciło się w delikatesy. O zmianie rozmawiamy z Anną Sytą, właścicielką biznesu.

Tauzen Pizza w miejsce Cyrulika Śląskiego - zmiana konceptu sposobem na kryzys

Dawna katowicka kawiarnia Cyrulik Śląski przeobraziła się w pizzerię inspirowaną Nowym Jorkiem. Radykalna zmiana to pomysł na radzenie sobie ze skutkami pandemii i inflacją. O tym, czy pizza sprawdza się lepiej niż kawa i ciastko rozmawiamy z Efremem Brolem, właścicielem Tauzen Pizzy.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej