x

Wrocławska La Maddalena jedną z najpiękniejszych restauracji na świecie

Kategoria: Miejsca    24.05.2021

Restauracja, mieszcząca się nad samą Odrą vis a via gmachu Uniwersytetu Wrocławskiego otrzymała statuetkę w prestiżowym, międzynarodowym konkursie Muse Design Award w Nowym Jorku.

Restauracja La Maddalena we Wrocławiu. Zdjęcie: Grzegorz Gołębiowski
Restauracja La Maddalena we Wrocławiu. Zdjęcie: Grzegorz Gołębiowski
Restaurację doceniono w kategorii „interior design” za styl, elegancję oraz wykorzystanie we wnętrzach materiałów takich jak drewno, kamień naturalny i metale szlachetne, w stonowanych odcieniach ziemi, srebra, a także chłodnego złota. Przedstawiciele jury na gali w Nowym Jorku podkreślili, że nagrodzili wnętrza stylowe, nowoczesne, odważne, ale i spójne, w których czuć harmonię i piękno. Wrocławski lokal w finałowej rozgrywce rywalizował z restauracjami z Tajwanu, Japonii, Hong Kongu, Emiratów Arabskich i Kanady. Otrzymała złotą statuetkę.

– To dla nas ogromne wyróżnienie – podkreśla Beata Ziajka, właścicielka La Maddaleny. – Statuetka przyleciała do nas dosłownie na tydzień przed ponownym otwarciem restauracji w całym kraju, które nastąpi 28 maja w piątek. Wreszcie na nowo będziemy mogli otworzyć wnętrza przed naszymi gośćmi.   

Szlachetne materiały, elegancki detal

Restauracja La Maddalena we Wrocławiu - okrągły stół biesiadny z obrotowym kamiennym talerzem. Zdjęcie: Grzegorz Gołębiowski
Restauracja La Maddalena we Wrocławiu - okrągły stół biesiadny z obrotowym kamiennym talerzem. Zdjęcie: Grzegorz Gołębiowski
Nagrodzone miejsce zaprojektowało wrocławskie biuro Studio Dobrych Projektów Julii Kuśmierz. Przestronne wnętrze zaaranżowane jest w nowoczesnym stylu city look. Na uwagę zasługują architektoniczne detale – wykonane na indywidualne zamówienie reliefy ścian w tonacji chłodnego, platynowego srebra nakładanego metodą płatkową i podmalowywane ręcznie oraz okucia szaf, szuflad i stołów, które stanowią swoistą meblową biżuterię.

Statuetka Muse Design Award w Nowym Jorku dla wrocławskiej restauracji La Maddalena. Zdjęcie: materiały prasowe.
Statuetka Muse Design Award w Nowym Jorku dla wrocławskiej restauracji La Maddalena. Zdjęcie: materiały prasowe.
Wszechobecne drewno w różnych tonacjach kolorów ziemi nadaje wnętrzu kameralności i przytulności. Dekorację stanowią szklane, metaliczne mozaiki słupów konstrukcyjnych, osadzonych wzdłuż całej fasady okiennej otwierającej restaurację na rzekę. Całość uzupełnia piękne oświetlenie. Krzesła, stoły i szklane szafy na wino zostały zaprojektowane i wykonane przez lokalnych rzemieślników.

Uwagę kapituły przyciągnęły dwa okrągłe stoły biesiadne z obrotowym kamiennym talerzem na środku ze śnieżnej, modnej  Carrary, piękna dębowa podłoga oraz niezwykła dbałość o każdy detal wystroju. Jurorzy byli też pod wrażeniem wystroju sali VIP z oddzielnym wejściem oraz tarasu restauracji zawieszonego bezpośrednio nad taflą Odry z widokiem na gmach Uniwersytetu Wrocławskiego i możliwością zacumowania łodzi przy lokalu.

Dzikie ryby i owoce morza

Oferta restauracji La Maddalena we Wrocławiu. Zdjęcie: materiały prasowe
Oferta restauracji La Maddalena we Wrocławiu. Zdjęcie: materiały prasowe
La Maddalena w czerwcu 2019 roku przeniosła się z ul. Włodkowica na bulwary Odrzańskie do budynku Marina III usytuowanego tuż przy odrestaurowywanych właśnie mostach Pomorskich. Jej specjalnością są dzikie ryby i owoce morza. W każdy weekend można tam skosztować ostryg, które restauracja ściąga bezpośrednio od David’a Herve’a z portu Cancale w Bretanii. Karta wzbogacona jest o menu degustacyjne, menu wegańskie oraz mięsa od lokalnych dostawców.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

SEAFOOD BAR & MARKET

W listopadzie 2017 r. na wrocławskim Starym Mieście w lokalu po słynnej restauracji Mosaiq otworzył się bar z jasnym motywem przewodnim: są to ryby i owoce morza w najczystszej formie. Znajdziemy go na ul. Świętego Mikołaja 12.

Nocny Market w Warszawie powraca! Start piątego sezonu - 26 czerwca

Nocny Market przywita odwiedzających w dawnej lokalizacji - na peronach dworca Warszawa Główna Osobowa. Piąty sezon rozpocznie się 26 czerwca i przez każdy kolejny weekend sezonu będzie rozpieszczał podniebienia wyjątkowym street foodem.

Warszawska Restauracja Forty

Na terenie industrialnego Fortu Mokotów stoi otoczony starymi drzewami zabytkowy budynek z czerwonej cegły. Do niedawna funkcjonował jako przestrzeń eventowa, a po trzymiesięcznym remoncie powstała w nim restauracja Forty, która pierwszych gości przyjęła w grudniu.

Będę Później

Będę Później to klimatyczna herbaciarnia na warszawskiej Starej Ochocie. Twórcami miejsca są Michał Jastrzębski i Jana Krynicka.

KOREA TOWN

Właściciele koreańskiego baru Miss Kimchi - Paweł Łapiński i Aneta Łapińska - otworzyli w marcu restaurację Korea Town na warszawskim Mokotowie. Restauracja jest niewielka, przeznaczona na 22 miejsca siedzące i ok. 15 w ogródku. Szefową kuchni jest właścicielka Aneta Łapińska.

Soba Japanese Noodles - namiastka Japonii na warszawskim Powiślu

Adres Radna 13 jest dobrze znany nie tylko mieszkańcom warszawskiego Powiśla, ale i szerszej grupie foodies - pod nim przez wiele lat mieściła się uwielbiana Dziurka od Klucza (działająca obecnie w Forcie 8).

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej