x

Przedsiębiorcy: rząd skazuje nas na wegetację

Kategoria: Koronawirus - Głos branży    20.05.2021

Przedstawiciele małych i średnich firm tworzą ruch społeczny. Jak twierdzą, mają dość pustych obietnic i chcą realnych zmian. Wśród nich są także restauratorzy i przedstawiciele gastronomii. Czego się domagają?

facebook.com/DariuszMaciejGrabowski.eu
facebook.com/DariuszMaciejGrabowski.eu
Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej połączyła siły z Ruchem Społecznym Powszechnego Samorządu Gospodarczego. Razem chcą walczyć o interesy polskich przedsiębiorców oraz restauratorów. Zdaniem Jacka Czauderny prezesa zarządu i założyciela IGGP pomoc rządu dla sektora gastronomii była dalece niewystarczająca i przyznawana w sposób wybiórczy, a wielu przedsiębiorców nie otrzymała pomocy w ogóle. W efekcie, wedle danych BIG Monitor, zadłużenie sektora gastronomii w Polsce sięgnęło w okresie między marcem 2020 r. a marcem 2021 roku prawie 730 milionów złotych.

– Mówi się, że branża gastronomiczna otrzymała wiele miliardów złotych pomocy, ale pomoc ta była bardzo „dziurawa”. Drugi lockdown został całkowicie zmanipulowany przez rząd. Przedsiębiorcy, którzy źle wpisali kod statystyczny działalności gospodarczej nie otrzymali pomocy. Mamy też rzesze przedsiębiorców wykluczonych z jakiejkolwiek pomocy. Otworzyli oni swoje biznesy tuż przed pierwszym lockdownem albo zaraz po nim i nie było możliwości stwierdzenia spadku sprzedaży. Są oni najbardziej skazani na bankructwo, na zamknięcie swoich biznesów – mówił prezes IGGP podczas spotkania online, 13 maja tego roku.

Z gastronomii do parlamentu
Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej kilka miesięcy temu rozpoczęła przygotowania do złożenia pozwu zbiorowego przeciwko skarbowi państwa w imieniu polskich restauratorów dotkniętych skutkami lockdownu. Następnie, z początkiem maja IGGP przedstawiła memoriał przedsiębiorców skierowany do prezydenta RP, a 20 maja wraz z przedstawicielami środowisk małego i średniego biznesu, organizacja zainaugurowała powstanie ruchu społecznego, który walczyć ma o powszechny samorząd gospodarczy. Jego celem ma być między innymi zapewnienie udziału przedsiębiorców w  rozdysponowywaniu funduszy, które w najbliższym czasie mają trafić do Polski z Unii Europejskiej.

– Przedstawiciele Powszechnego Samorządu Gospodarczego powinni mieć przedstawicieli w parlamencie, którzy to przedstawiciele będą kontrolowali wydatkowanie tych właśnie funduszy unijnych – mówił podczas konferencji prasowej Jacek Czauderna.

„Mamy dość”
Pieniądze, o których mowa zostaną przekazane polsce w związku z tzw. funduszem odbudowy. 770 miliardów złotych ma posłużyć do stymulacji gospodarki dotkniętej skutkami pandemii Covid – 19. Jak twierdzą przedstawiciele Ruchu Społecznego, polscy przedsiębiorcy zostali pominięci w rozmowach na temat wydatkowania tych środków.
– My przedsiębiorcy jesteśmy skazani na kombinowanie, na umowy śmieciowe. Nasi pracownicy mają tego dość, a my pracodawcy mamy dość drakońskich składek ZUS. Chcemy powiedzieć wyraźnie: politykom stop! – mówił w swoim wystąpieniu prezes IGGP.

Zrzeszeni w ramach ruchu wystosowali już pismo do polskich przedsiębiorców.
– Polskim samozatrudnionym, małym i średnim przedsiębiorcom rządowy program nazwany Polskim Ładem nie pozostawia złudzeń. W imię walki o władzę za wszelką cenę, rząd przedstawia iluzoryczne obietnice zwiększenia dochodów dla najniżej zarabiających. Skazuje nas małych i średnich przedsiębiorców, a przede wszystkim samozatrudnionych na wegetację – piszą przedstawiciele PSG w odezwie skierowanej do osób samozatrudnionych.

– Będziemy organizować czarne procesje w Polsce. Będziemy organizować spotkania. Chcemy być wśród obywateli. To nie o nas chodzi. To chodzi także o was, żebyście mieli godziwą płacę. Złączmy siły, wygrajmy tą walkę – mówił podczas konferencji prasowej Dariusz Grabowski, współzałożyciel Ruchu.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Gastronomia muśnięta czy zmiażdżona pandemią? Ocenia Linh Ziółkowska z restauracji Wi-Taj

Choć obecnie można swobodnie korzystać z oferty restauracji, barów i kawiarni, to jeszcze niedawno rzeczywistość wyglądała zupełnie inaczej. O ocenę zmian, które zaszły w czasie dwóch lat pandemii, trendów oraz rosnących cen żywności poprosiliśmy Linh Ziółkowską, menedżerkę restauracji Wi-Taj.

Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej przeciwko ustawie weryfikacji covidowej

Sejm skierował do drugiego czytania ustawę, która upoważnia pracodawcę do sprawdzania, czy podlegający mu pracownicy są zaszczepieni. Dotyczy to także restauratorów. - To dyskryminacja - uważa Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej.

Coraz więcej restauratorów żąda od gości okazania tzw. paszportu covidowego

Nie zaszczepiłeś się przeciwko Covid-19, nie jesteś ozdrowieńcem i nie masz ważnego przez 48 godzin testu z negatywnym wynikiem? Bez tzw. paszportu covidowego możesz nie wejść do wielu lokali gastronomicznych. Restauratorzy biorą sprawy w swoje ręce i chcą weryfikować klientów.

Maciej Nowaczyk, restaurator z Wrocławia: Czekając na nieuchronne

Jakie nastroje panują w gastronomii w obliczu czwartej fali pandemii? - Kolejny to już raz rząd bierze nas na przeczekanie. Mechanizmy uruchomi w ostatniej chwili. Z dnia na dzień. Pewnie znów z piątku na sobotę. Który to już raz - pisze wrocławski restaurator Maciej Nowaczyk.

Gastronomia tylko z paszportem covidowym? Restauratorzy podzieleni w tej kwestii

Polacy nie chcą kolejnego lockdownu gastronomii, ale są przeciwni szczepieniom i wprowadzeniu obostrzeń dla niezaszczepionych. Restauratorzy znaleźli się między młotem a kowadłem. Z jednej strony muszą chronić swoich gości i personel, z drugiej - starają się nie zrażać do siebie klientów.

Jak odnaleźć się w postpandemicznym gastroświecie?

Jeszcze wiosną, tak jak inni, zastanawiałem się, jak będzie wyglądał powrót do pracy po otwarciu lokali gastronomicznych. Obawiałem się, że rzeczywistość branży może okazać się mało kolorowa. Czy słusznie i czy w ogóle cokolwiek się zmieniło w barowym uniwersum?

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej