x

Polacy górą w konkursie pizzy we Włoszech!

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    20.05.2021

Aż osiem pucharów zdobyła ekipa z sieci pizzerii Tutti Santi podczas Mistrzostw Pizzy we Włoszech Campionato Italiano Pizza in Tour 2021, które odbyły się 17 maja we włoskim regionie Abruzja.

Zdjęcie: Facebook.com
Zdjęcie: Facebook.com
Reprezentacja Tutti Santi (co po włosku oznacza „wszystkich świętych") zdobyła osiem pucharów na Mistrzostwach, w tym pierwsze miejsce w najważniejszej kategorii Pizza Classica i pochwaliła się zwycięstwem na swoim facebookowym profilu.

Oto lista kategorii, w których drużyna zwyciężyła:
 1. miejsce w kwalifikacji generalnej Premio Triathlon
 1. miejsce w najważniejszej konkurencji całych zawodów Pizza Classica
 1. miejsce za pizzę alternatywną Impasti Alternativi
 1. miejsce za pizzę regionalną Pizza Regionale
 1. miejsce w konkurencji rozkręcania pizzy na czas Pizzaiolo + Veloce
 
Polscy pizzaiolo otrzymali także trzy puchary za miejsca drugie i trzecie.
 – To ogromne wyróżnienie dla naszych pizzaiolo, ale także całego zespołu, który na co dzień pracuje przy piecach w Tutti Santi. Często pytacie nas w czym tkwi tajemnica naszej pizzy - mamy wybitnych pizzaiolo i najlepszego nauczyciela i mentora Valerio Valle!" –  emocjonują się na FB zwycięzcy.

Czym polscy mistrzowie zaskoczyli Włochów?
Zabrali na konkurs unikatowe skarby polskiej kuchni najlepszej jakości, przygotowali zupełnie nową recepturę ciasta ziołowego z oliwą i koprem oraz udowodnili, że wędzony speck (włoski boczek), granat i burak na jednej pizzy to doskonałe połączenie, tak jak polskie smardze z blanszowaną pokrzywą podane na aromatycznym cieście z dodatkiem palonego siana oraz wiele innych smaków.

Warto dodać, że w jury zasiadali wybitni specjaliści od pizzy:
Massimo Bruni - mistrz świata w pizzy al taglio (pieczonej i podawanej na dużych prostokątnych blachach)
Nicola Salvatore - mistrz Włoch w pizzy pikantnej
Andrea Antoccia - mistrz świata w pizzy wegańskiej oraz Luca Sposetti - wicemistrz Europy w pizzy klasycznej.
 
Ale to nie wszystko. Razem z wygraną drużyna Tutti Santi zakwalifikowała się do Campione dei Campioni (mistrzowie spośród mistrzów). Jest to elitarny finał, w którym biorą udział tylko najlepsi z najlepszych, rywalizując o tytuł Mistrza Włoch, gdzie już w 5 lipca będzie reprezentować Polskę na zawodach w Ligurii.
Sieć pizzerii Tutti Santi ma w Polsce 13 lokali: we Wrocławiu, Kaliszu, Ostrowie Wielkopolskim, Poznaniu, Kielcach, Koninie, Gdańsku, Krakowie, Warszawie, Głogowie, Lubinie, Gorzowie Wielkopolskim oraz w Łodzi. Prowadzi je we franczyzie.
Mistrzom pizzy składamy gratulacje!

Autor tekstu: Magdalena Weiss

Zobacz także

Chef Days w Gratz

W dniach 28 i 29 maja w Gratz odbyła się kolejna edycja Chef Days, międzynarodowego wydarzenia gastronomicznego organizowanego przez magazyn Rolling Pin. Wzięli w nim udział m.in.: Ana Roš, Elena Arzak, Tim Raue, Quique Dacosta, czy Lukas Mraz. Jako pierwszy polak w historii wydarzenia, na konferenc

Makłowicz zaprasza do Chefs for Change: "zmiana zaczyna się na talerzu"

Robert Makłowicz zaprasza do dołączenia do Chefs for Change - społeczności szefów i szefowych kuchni, którzy dzielą się wiedzą i inspiracjami w zakresie kuchni roślinnej. Wszystko po to, by serwować dania, które pomogą w rozwiązaniu problemów współczesnego świata.

Dwóch Polaków w finale S.Pellegrino Young Chef

Znamy już zwycięzców półfinału regionalnego dla Europy Centralnej w konkursie dla młodych kucharzy S.Pellegrino Young Chef 2020. Do finału zakwalifikowało się aż dwóch Polaków - Krzysztof Konieczny, szef Sztuczka Bistro w Sopocie oraz Łukasz Moneta, chef de partie w warszawskiej restauracji Nolita.

Winterhalter Polska Sponsorem Głównym EuroGastro 2019

Wielkimi krokami zbliżają się 23. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro 2019, które odbędą się w dniach 27-29 marca w PTAK Warsaw Expo w Nadarzynie. Winterhalter Polska, podobnie jak w latach ubiegłych wchodzi w najbardziej prestiżową rolę tego wydarzenia - Sponsora Głównego.

Podróż do źródeł

Żywiec Zdrój wprowadził na rynek krystaliczną górską wodę źródlaną w szklanych butelkach. Nowość została oficjalnie zaprezentowana 13 czerwca podczas konferencji "Arcydzieło natury. U źródeł - trendy i inspiracje" w hotelu Warszawa.

Znamy zwycięzcę Kulinarnego Pucharu Polski 2017

Na najwyższym stopniu podium stanęli Bartosz Peter i Rafał Kudliński. Wczoraj, 27 września, zakończył się dwudniowy finał 17. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. W konkursie wystartowało 10 drużyn, który zdobyły nominację do KPP oraz laureaci ubiegłorocznej edycji konkursu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej