x

Polacy górą w konkursie pizzy we Włoszech!

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    20.05.2021

Aż osiem pucharów zdobyła ekipa z sieci pizzerii Tutti Santi podczas Mistrzostw Pizzy we Włoszech Campionato Italiano Pizza in Tour 2021, które odbyły się 17 maja we włoskim regionie Abruzja.

Zdjęcie: Facebook.com
Zdjęcie: Facebook.com
Reprezentacja Tutti Santi (co po włosku oznacza „wszystkich świętych") zdobyła osiem pucharów na Mistrzostwach, w tym pierwsze miejsce w najważniejszej kategorii Pizza Classica i pochwaliła się zwycięstwem na swoim facebookowym profilu.

Oto lista kategorii, w których drużyna zwyciężyła:
 1. miejsce w kwalifikacji generalnej Premio Triathlon
 1. miejsce w najważniejszej konkurencji całych zawodów Pizza Classica
 1. miejsce za pizzę alternatywną Impasti Alternativi
 1. miejsce za pizzę regionalną Pizza Regionale
 1. miejsce w konkurencji rozkręcania pizzy na czas Pizzaiolo + Veloce
 
Polscy pizzaiolo otrzymali także trzy puchary za miejsca drugie i trzecie.
 – To ogromne wyróżnienie dla naszych pizzaiolo, ale także całego zespołu, który na co dzień pracuje przy piecach w Tutti Santi. Często pytacie nas w czym tkwi tajemnica naszej pizzy - mamy wybitnych pizzaiolo i najlepszego nauczyciela i mentora Valerio Valle!" –  emocjonują się na FB zwycięzcy.

Czym polscy mistrzowie zaskoczyli Włochów?
Zabrali na konkurs unikatowe skarby polskiej kuchni najlepszej jakości, przygotowali zupełnie nową recepturę ciasta ziołowego z oliwą i koprem oraz udowodnili, że wędzony speck (włoski boczek), granat i burak na jednej pizzy to doskonałe połączenie, tak jak polskie smardze z blanszowaną pokrzywą podane na aromatycznym cieście z dodatkiem palonego siana oraz wiele innych smaków.

Warto dodać, że w jury zasiadali wybitni specjaliści od pizzy:
Massimo Bruni - mistrz świata w pizzy al taglio (pieczonej i podawanej na dużych prostokątnych blachach)
Nicola Salvatore - mistrz Włoch w pizzy pikantnej
Andrea Antoccia - mistrz świata w pizzy wegańskiej oraz Luca Sposetti - wicemistrz Europy w pizzy klasycznej.
 
Ale to nie wszystko. Razem z wygraną drużyna Tutti Santi zakwalifikowała się do Campione dei Campioni (mistrzowie spośród mistrzów). Jest to elitarny finał, w którym biorą udział tylko najlepsi z najlepszych, rywalizując o tytuł Mistrza Włoch, gdzie już w 5 lipca będzie reprezentować Polskę na zawodach w Ligurii.
Sieć pizzerii Tutti Santi ma w Polsce 13 lokali: we Wrocławiu, Kaliszu, Ostrowie Wielkopolskim, Poznaniu, Kielcach, Koninie, Gdańsku, Krakowie, Warszawie, Głogowie, Lubinie, Gorzowie Wielkopolskim oraz w Łodzi. Prowadzi je we franczyzie.
Mistrzom pizzy składamy gratulacje!

Autor tekstu: Magdalena Weiss

Zobacz także

Giancarlo Russo trenerem Akademii Inspiracji MAKRO

Do grona trenerów Akademii Inspiracji MAKRO dołączył Giancarlo Russo - znany propagator kuchni włoskiej w branży HoReCa. Poprowadzi on cykl warsztatów dotyczących trzech regionów kuchni włoskiej. Szkolenia skierowane są do zawodowych kucharzy i szefów kuchni.

Yannick Lohou i Tomasz Łagowski prowadzącymi 8 warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Ósme warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere odbyły się 6 marca w restauracji Belvedere. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli tym razem możliwość pracy z dwoma wybitnymi szefami kuchni oraz wzięcia udziału w kolejnym wykładzie eksperckim w budynku XVIII - wiecznej Nowej Oranżerii.

MAKRO Polska z nowym cyklem edukacyjnym "Kulinarna podróż po Polsce"

"Kulinarna podróż po Polsce" to nowy cykl skierowany do przedstawicieli branży HoReCa. Podczas tych spotkań uczestnicy zostaną zabrani w podróż po owocowych sadach centralnej Polski oraz mazurskich i warmińskich lasach. Odwiedzą również pogranicze Małopolski i Górnego Śląska oraz Kaszuby.

Szkolenie Manager w Akademii Inspiracji MAKRO

Akademia Inspiracji MAKRO wprowadziła do swojej oferty szkoleniowej nowy 5-dniowy kurs dedykowany obecnym i przyszłym managerom lokali gastronomicznych. Manager gastronomii to szkolenie, które obejmuje zagadnienia dotyczące między innymi tworzenie strategii, zarządzanie finansami czy organizację pra

MAKRO sponsorem strategicznym konkursu Arte Culinaria Italiana

Sieć hurtowni MAKRO Polska była sponsorem strategicznym 16. edycji konkursu włoskiej sztuki kulinarnej Arte Culinaria Italiana. W jury oceniającym uczestników zasiedli Rafał Zaręba i Michał Węcławek, szefowie kuchni Akademii Inspiracji MAKRO oraz Cezary Powała, szef kuchni Studia Kuchennego MAKRO,

I Mistrzostwa Polski Koktajli Bezalkoholowych. Znamy zwycięzcę!

To były pierwsze Mistrzostwa Koktajli Bezalkoholowych zorganizowane w naszym kraju. Zwyciężył je Karol Kraszewski, który będzie reprezentował Polskę z ramienia Stowarzyszenia Polskich Barmanów na mistrzostwach świata koktajli bezalkoholowych.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej