x

Polacy górą w konkursie pizzy we Włoszech!

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    20.05.2021

Aż osiem pucharów zdobyła ekipa z sieci pizzerii Tutti Santi podczas Mistrzostw Pizzy we Włoszech Campionato Italiano Pizza in Tour 2021, które odbyły się 17 maja we włoskim regionie Abruzja.

Zdjęcie: Facebook.com
Zdjęcie: Facebook.com
Reprezentacja Tutti Santi (co po włosku oznacza „wszystkich świętych") zdobyła osiem pucharów na Mistrzostwach, w tym pierwsze miejsce w najważniejszej kategorii Pizza Classica i pochwaliła się zwycięstwem na swoim facebookowym profilu.

Oto lista kategorii, w których drużyna zwyciężyła:
 1. miejsce w kwalifikacji generalnej Premio Triathlon
 1. miejsce w najważniejszej konkurencji całych zawodów Pizza Classica
 1. miejsce za pizzę alternatywną Impasti Alternativi
 1. miejsce za pizzę regionalną Pizza Regionale
 1. miejsce w konkurencji rozkręcania pizzy na czas Pizzaiolo + Veloce
 
Polscy pizzaiolo otrzymali także trzy puchary za miejsca drugie i trzecie.
 – To ogromne wyróżnienie dla naszych pizzaiolo, ale także całego zespołu, który na co dzień pracuje przy piecach w Tutti Santi. Często pytacie nas w czym tkwi tajemnica naszej pizzy - mamy wybitnych pizzaiolo i najlepszego nauczyciela i mentora Valerio Valle!" –  emocjonują się na FB zwycięzcy.

Czym polscy mistrzowie zaskoczyli Włochów?
Zabrali na konkurs unikatowe skarby polskiej kuchni najlepszej jakości, przygotowali zupełnie nową recepturę ciasta ziołowego z oliwą i koprem oraz udowodnili, że wędzony speck (włoski boczek), granat i burak na jednej pizzy to doskonałe połączenie, tak jak polskie smardze z blanszowaną pokrzywą podane na aromatycznym cieście z dodatkiem palonego siana oraz wiele innych smaków.

Warto dodać, że w jury zasiadali wybitni specjaliści od pizzy:
Massimo Bruni - mistrz świata w pizzy al taglio (pieczonej i podawanej na dużych prostokątnych blachach)
Nicola Salvatore - mistrz Włoch w pizzy pikantnej
Andrea Antoccia - mistrz świata w pizzy wegańskiej oraz Luca Sposetti - wicemistrz Europy w pizzy klasycznej.
 
Ale to nie wszystko. Razem z wygraną drużyna Tutti Santi zakwalifikowała się do Campione dei Campioni (mistrzowie spośród mistrzów). Jest to elitarny finał, w którym biorą udział tylko najlepsi z najlepszych, rywalizując o tytuł Mistrza Włoch, gdzie już w 5 lipca będzie reprezentować Polskę na zawodach w Ligurii.
Sieć pizzerii Tutti Santi ma w Polsce 13 lokali: we Wrocławiu, Kaliszu, Ostrowie Wielkopolskim, Poznaniu, Kielcach, Koninie, Gdańsku, Krakowie, Warszawie, Głogowie, Lubinie, Gorzowie Wielkopolskim oraz w Łodzi. Prowadzi je we franczyzie.
Mistrzom pizzy składamy gratulacje!

Autor tekstu: Magdalena Weiss

Zobacz także

Transgourmet i Selgros Cash&Carry wysyłają młodych kucharzy do Francji!

Dawid Wantrych i Emilia Czyrko z wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych wygrali Polskie Eliminacje do Les Chefs en Or 2020 organizowane przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry.

Warsztaty California Wine & Food - praktyka i teoria

23-24 kwietnia w Art_inkubator w Łodzi odbędzie się kolejna edycja konferencji branżowej Food Service Summit.

KOMPLEKSOWO DLA SEKTORA HORECA

Najnowsze trendy w gastronomii, wiele inspiracji i finał 17. Kulinarnego Pucharu Polski - tak można podsumować 33. edycję targów Polagra Gastro i Invest Hotel, która odbyła się w dniach 25-28 września w Poznaniu, w halach Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Browarnicy zrzeszeni

25 stycznia 2018 r. w Warszawie powstało Polskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych. Władze stowarzyszenia zapowiedziały, że niezwłocznie przystąpią do operacyjnego ustanowienia stowarzyszenia oraz organizacji jego prac.

Targi HoReCa Kraków za nami

Niemal 400 wystawców z 20 krajów, ponad 15 tys. zwiedzających, kilkadziesiąt godzin pokazów szefów w ramach Kuchni Mistrzów, kilkanaście tysięcy butelek win z całego świata - tak wyglądała 25. edycja Targów HoReCa/Gastro Food/Eno Expo, która odbyła się w dniach 15-17 listopada w Expo Kraków.

BIB-Y w Budapeszcie

Gourmet Fesztival w Budapeszcie to jeden z najważniejszych i najciekawszych Festiwali Kulinarnych w Europie. W tym roku wydarzenie uświetniła kolacja wydana przez szefów czterech warszawskich restauracji odznaczonych w Przewodniku Michelina wyróżnieniem Bib Gourmand.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej