x

Polacy górą w konkursie pizzy we Włoszech!

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    20.05.2021

Aż osiem pucharów zdobyła ekipa z sieci pizzerii Tutti Santi podczas Mistrzostw Pizzy we Włoszech Campionato Italiano Pizza in Tour 2021, które odbyły się 17 maja we włoskim regionie Abruzja.

Zdjęcie: Facebook.com
Zdjęcie: Facebook.com
Reprezentacja Tutti Santi (co po włosku oznacza „wszystkich świętych") zdobyła osiem pucharów na Mistrzostwach, w tym pierwsze miejsce w najważniejszej kategorii Pizza Classica i pochwaliła się zwycięstwem na swoim facebookowym profilu.

Oto lista kategorii, w których drużyna zwyciężyła:
 1. miejsce w kwalifikacji generalnej Premio Triathlon
 1. miejsce w najważniejszej konkurencji całych zawodów Pizza Classica
 1. miejsce za pizzę alternatywną Impasti Alternativi
 1. miejsce za pizzę regionalną Pizza Regionale
 1. miejsce w konkurencji rozkręcania pizzy na czas Pizzaiolo + Veloce
 
Polscy pizzaiolo otrzymali także trzy puchary za miejsca drugie i trzecie.
 – To ogromne wyróżnienie dla naszych pizzaiolo, ale także całego zespołu, który na co dzień pracuje przy piecach w Tutti Santi. Często pytacie nas w czym tkwi tajemnica naszej pizzy - mamy wybitnych pizzaiolo i najlepszego nauczyciela i mentora Valerio Valle!" –  emocjonują się na FB zwycięzcy.

Czym polscy mistrzowie zaskoczyli Włochów?
Zabrali na konkurs unikatowe skarby polskiej kuchni najlepszej jakości, przygotowali zupełnie nową recepturę ciasta ziołowego z oliwą i koprem oraz udowodnili, że wędzony speck (włoski boczek), granat i burak na jednej pizzy to doskonałe połączenie, tak jak polskie smardze z blanszowaną pokrzywą podane na aromatycznym cieście z dodatkiem palonego siana oraz wiele innych smaków.

Warto dodać, że w jury zasiadali wybitni specjaliści od pizzy:
Massimo Bruni - mistrz świata w pizzy al taglio (pieczonej i podawanej na dużych prostokątnych blachach)
Nicola Salvatore - mistrz Włoch w pizzy pikantnej
Andrea Antoccia - mistrz świata w pizzy wegańskiej oraz Luca Sposetti - wicemistrz Europy w pizzy klasycznej.
 
Ale to nie wszystko. Razem z wygraną drużyna Tutti Santi zakwalifikowała się do Campione dei Campioni (mistrzowie spośród mistrzów). Jest to elitarny finał, w którym biorą udział tylko najlepsi z najlepszych, rywalizując o tytuł Mistrza Włoch, gdzie już w 5 lipca będzie reprezentować Polskę na zawodach w Ligurii.
Sieć pizzerii Tutti Santi ma w Polsce 13 lokali: we Wrocławiu, Kaliszu, Ostrowie Wielkopolskim, Poznaniu, Kielcach, Koninie, Gdańsku, Krakowie, Warszawie, Głogowie, Lubinie, Gorzowie Wielkopolskim oraz w Łodzi. Prowadzi je we franczyzie.
Mistrzom pizzy składamy gratulacje!

Autor tekstu: Magdalena Weiss

Zobacz także

World Class Poland ogłosił 12 finalistów konkursu

Do piątego finału konkursu zakwalifikowało się 12 barmanów z Gdańska, Sopotu, Warszawy, Łodzi, Krakowa i Wrocławia. World Class Poland to zarazem rywalizacja barów i emocjonująca bitwa miast.

MIĘDZY SHAKEREM A BRZEGIEM PUCHARU

Dziś każdy przemysł wyróżnia najlepsze produkty czy ludzi wybitnych w swoim fachu. Nie inaczej jest na scenie barmańskiej. World Class to konkurs, w którym spośród tysięcy kandydatów na całym świecie wyłaniany jest ten jeden, wyjątkowy, szczycący się nienaganną techniką i kreatywnością.

S.PELLEGRINO YOUNG CHEF 2018

Znamy regionalnych półfinalistów tegorocznej edycji konkursu S.Pellegrino Young Chef - aż czterech z nich to Polacy. SPYC to międzynarodowy konkurs dla młodych szefów kuchni, który ma na celu wspieranie ich rozwoju, a co za tym idzie - również rozwoju światowej gastronomii, zwłaszcza fine diningu.

HoReCa łączy siły! Powołano Rzecznika Interesu Gastronomów

Nowo powołana Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej uruchomiła Biuro Rzecznika Interesu Gastronomów, które ma chronić przedsiębiorców przed skutkami pandemicznego kryzysu. Jednym z pierwszych celów Izby będzie obniżenie VAT-u do 8% na wszystkie usługi gastronomiczne.

2. urodziny Akademii Inspiracji MAKRO

Już jutro Akademia Inspiracji MAKRO w Warszawie będzie świętować 2. rocznicę działalności. Z tej okazji przygotowano warsztaty tematyczne z udziałem gościa specjalnego - Michela Morana.

Nagrody przewodnika Michelin dla warszawskich restauracji

20 listopada w restauracji Amber Room w Pałacu Sobańskich w Warszawie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2019 Main Cities of Europe najlepszym warszawskim restauracjom, zorganizowane przez Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej