x

Polacy górą w konkursie pizzy we Włoszech!

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    20.05.2021

Aż osiem pucharów zdobyła ekipa z sieci pizzerii Tutti Santi podczas Mistrzostw Pizzy we Włoszech Campionato Italiano Pizza in Tour 2021, które odbyły się 17 maja we włoskim regionie Abruzja.

Zdjęcie: Facebook.com
Zdjęcie: Facebook.com
Reprezentacja Tutti Santi (co po włosku oznacza „wszystkich świętych") zdobyła osiem pucharów na Mistrzostwach, w tym pierwsze miejsce w najważniejszej kategorii Pizza Classica i pochwaliła się zwycięstwem na swoim facebookowym profilu.

Oto lista kategorii, w których drużyna zwyciężyła:
 1. miejsce w kwalifikacji generalnej Premio Triathlon
 1. miejsce w najważniejszej konkurencji całych zawodów Pizza Classica
 1. miejsce za pizzę alternatywną Impasti Alternativi
 1. miejsce za pizzę regionalną Pizza Regionale
 1. miejsce w konkurencji rozkręcania pizzy na czas Pizzaiolo + Veloce
 
Polscy pizzaiolo otrzymali także trzy puchary za miejsca drugie i trzecie.
 – To ogromne wyróżnienie dla naszych pizzaiolo, ale także całego zespołu, który na co dzień pracuje przy piecach w Tutti Santi. Często pytacie nas w czym tkwi tajemnica naszej pizzy - mamy wybitnych pizzaiolo i najlepszego nauczyciela i mentora Valerio Valle!" –  emocjonują się na FB zwycięzcy.

Czym polscy mistrzowie zaskoczyli Włochów?
Zabrali na konkurs unikatowe skarby polskiej kuchni najlepszej jakości, przygotowali zupełnie nową recepturę ciasta ziołowego z oliwą i koprem oraz udowodnili, że wędzony speck (włoski boczek), granat i burak na jednej pizzy to doskonałe połączenie, tak jak polskie smardze z blanszowaną pokrzywą podane na aromatycznym cieście z dodatkiem palonego siana oraz wiele innych smaków.

Warto dodać, że w jury zasiadali wybitni specjaliści od pizzy:
Massimo Bruni - mistrz świata w pizzy al taglio (pieczonej i podawanej na dużych prostokątnych blachach)
Nicola Salvatore - mistrz Włoch w pizzy pikantnej
Andrea Antoccia - mistrz świata w pizzy wegańskiej oraz Luca Sposetti - wicemistrz Europy w pizzy klasycznej.
 
Ale to nie wszystko. Razem z wygraną drużyna Tutti Santi zakwalifikowała się do Campione dei Campioni (mistrzowie spośród mistrzów). Jest to elitarny finał, w którym biorą udział tylko najlepsi z najlepszych, rywalizując o tytuł Mistrza Włoch, gdzie już w 5 lipca będzie reprezentować Polskę na zawodach w Ligurii.
Sieć pizzerii Tutti Santi ma w Polsce 13 lokali: we Wrocławiu, Kaliszu, Ostrowie Wielkopolskim, Poznaniu, Kielcach, Koninie, Gdańsku, Krakowie, Warszawie, Głogowie, Lubinie, Gorzowie Wielkopolskim oraz w Łodzi. Prowadzi je we franczyzie.
Mistrzom pizzy składamy gratulacje!

Autor tekstu: Magdalena Weiss

Zobacz także

Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny

Tegorocznymi mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny są Jakub Żymelski, zastępca szefa kuchni hotelu i restauracji Antonińska w Lesznie oraz Bartosz Zajdel, szef kuchni restauracji Loft w Gostyniu.

Konkurs Les Chefs en Or - Polska Edycja rozstrzygnięty!

Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie zwyciężyła w kolejnej edycji konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.

Forum Lodowe 2022: Hochland zaprezentował gamę nietypowych lodów

W Częstochowie zakończyło się Forum Lodowe 2022 - impreza dla producentów i dostawców z branży. Wśród wystawców pojawił się także Hochland, który zaprezentował m.in. nietypowe smaki lodów serkowych.

Polski barman Kacper Smarz mistrzem świata w kategorii flair

Reprezentujący Stowarzyszenie Polskich Barmanów Kacper Smarz zdobył złoto na World Cocktail Competiton Varadero 2022. Okazał się najlepszy w kategorii flair.

Walencja gospodarzem The World's 50 Best 2023

Ceremonia kolejnej edycji The World’s 50 Best Restaurants odbędzie się w hiszpańskiej Walencji, w czerwcu 2023 roku. Gali wręczenia nagród najlepszym lokalom gastronomicznym na świecie towarzyszyć będą jak zwykle liczne wydarzenia poboczne.

Daniel Craig w kampanii polskiej wódki

Belvedere - znana polska wódka żytnia klasy super premium - pozyskała ambasadora z hollywoodzkiego topu. To ceniony aktor Daniel Craig, który zasłynął rolą agenta 007 w słynnej bondowskiej serii.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej