x

Taste Film Festival - filmy i kolacje

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    19.07.2021

Taste Film Festival potrwa do 26 sierpnia - planowane są jeszcze dwa pokazy filmowe! W programie wartościowe artystycznie i trudne do obejrzenia gdzie indziej produkcje, dyskusje z twórcami i bohaterami fabuł oraz inspirowane nimi kolacje degustacyjne.

Taste Film Festival odbywa się dzięki połączeniu działań restauracji Bistro Taste z Concordią Design, Fundacją Vox Artis oraz miastem Poznań. Każda odsłona zakłada dwa warianty:
SEANS I: biletowany, dla około 80 osób odbywać będzie się we wnętrzach Concordia Design około 18:30. Po nim szefowie kuchni oraz sommelierzy przygotują w Concordia Taste degustacyjną kolację wraz pairingiem win.
SEANS II: w ramach otwartego kina plenerowego odbywać będzie się na Przystani przed Concordia Taste około 21.30. Po nim nastąpią dyskusje i rozmowy.

CO NAS JESZCZE CZEKA NA FESTIWALU?
29 lipca | Królewska Uczta
„Kucharz Pałacowy”, reż. Bartosz Dziamski
Odkrywanie kulinarnej tożsamości Polski dzięki głównemu bohaterowi, szefowi kuchni Willa Intrata w warszawskim Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

„Alain Ducasse – kuchenne wyzwania”, reż. Gilles de Maistre
Próba zgłębienia fenomenu Alaina Ducasse’a – niezwykle pozytywnego człowieka, który buduje szkoły kulinarne i przesuwa granice własnego rzemiosła ku nowym, nieznanym horyzontom.
Eksperci: Maciej Nowicki, Jarosław Dumanowski, Adam Adamczak. Prowadzący: Jakub Gutek. Pairing: Artur Marcula.

26 sierpnia | Historyczne Co Nieco
„Powrót Do Korzeni I-III” – pokaz trzech filmów
Cykl rozgrywający się w Ojcowskim Parku Narodowym w Jaskini Łabajowej, Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach i Muzeum Archeologicznego w Biskupinie. Pozwala odkryć dawne smaki i podstawowe kulinarne techniki i narzędzia.
Eksperci: Rafał Niewiarowski, Adam Chrząstowski, Tomasz Deker, Adam Adamczak, Ernest Jagodziński, Patryk Dziamski, Sergiusz Hieronimczak, Rafał Bernatowicz. Prowadzący: Maciej Nowak. Pairing: Piotr Pietras.

Informacje i bilety na stronie: sklep.concordiataste.pl

Magazyn „Food Service” i portal OuiChef.pl są patronami medialnymi festiwalu.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Let’s drink about it - powraca World Class Cocktail Festival!

Kolejna odsłona World Class Cocktail Festival potrwa od 24 sierpnia do 18 września w sześciu największych polskich miastach. Goście Festiwalu mogą odwiedzić ponad 100 koktajlbarów i barów restauracyjnych oraz skosztować zestawu dwóch koktajli w cenie 35 zł.

Hub.Praga na Nocnym Markecie. Witek Iwański zaprezentuje street foodowe menu

Gościem Nocnego Marketu od 4 do 6 sierpnia będzie restauracja Hub.Praga. Specjalnie na tę okazję jej szef kuchni Witek Iwański przygotował menu, w którym znajdą się m.in. pączki z konfitowaną kaczką.

VIII Festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze

600 różnych rodzajów whisky w czasie dwóch dni - wszystko to podczas Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze, na którym już po raz ósmy spotkają się producenci, dystrybutorzy i fani dojrzewających alkoholi mocnych.

Dzień Czekolady: od gorzkich ziaren kakaowca po czekoladowe innowacje XXI w.

Jak czekoladowy rynek rozwija się w Polsce? W jakich czekoladowych wariacjach zakochaliśmy się do szaleństwa? Przypadający 7 lipca Światowy Dzień Czekolady to doskonała okazja, aby przyjrzeć się najsłodszej branży świata.

Letnia odsłona Fine Dining Week

Od 6 do 31 lipca odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Szefowie kuchni z ponad 100 restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni.

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej