x

Zbliża się Restaurant Week

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    18.05.2021

Wraz z odmrożeniem gastronomii startuje największe w Polsce wydarzenie kulinarne - Festiwal Restaurant Week. Wiosenna edycja potrwa od 9 do 27 czerwca i weźmie w niej udział prawie 400 restauracji z 14 regionów.

Festiwalowy deser z restauracji Ogrody Wisła w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe
Festiwalowy deser z restauracji Ogrody Wisła w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe
Wiosenna edycja Restaurant Week odbędzie się pod hasłem: „IDŹ! na bestsellery najlepszych restauracji”. Festiwal będzie świętem powrotu sceny restauracyjnej, w którym bohaterami są flagowe dania topowych szefów i szefowych kuchni. Zestaw składający się z przystawki, dania głównego i deseru będzie dostępny w cenie 59 zł (-10 zł Blik). Każdy pełnoletni gość otrzyma w prezencie także koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. Miejsca można rezerwować online na stronie www.RestaurantWeek.pl.

– Festiwal ma za zadanie pomóc restauracjom odrodzić się po kilku miesiącach zamknięcia. Mamy nadzieję, że dzięki wsparciu wspaniałych gości to się uda! Ponadto podczas wiosennej edycji goście, poza utęsknioną atmosferą restauracji, skosztują popisowych dań stworzonych w wiodących restauracjach. Festiwalowa edycja bestsellerowych dań będzie więc przede wszystkim przedstawieniem najlepszych restauracji „w pigułce” – tak, aby goście prócz samej atmosfery restauracyjnej mogli poczuć również najchętniej wybierane smaki w restauracjach – mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy Restaurant Week.

W Festiwalu weźmie udział prawie 400 restauracji m.in.: z Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, Warszawy, Poznania, Łodzi, Szczecina, Białegostoku, Rzeszowa oraz regionów Silesii, Lubelszczyzny i Podhala. Wsparcie dla otwarcia restauracji przekazała w tej edycji marka Coca-Cola. Wszystkie uczestniczące restauracje otrzymały za darmo napój Coca-Cola Zero, który będzie sprzedawany za 5 zł. Kwota ta w całości trafi na konto restauracji.

Magazyn „Food Service” i portal OuiChef.pl są patronami medialnymi wydarzenia.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Whisky Live Warsaw 2022 przeszedł do historii

Rekordowa liczba wystawców oraz frekwencja. Nowa przestrzeń, która udźwignęła presję wydarzenia, mnóstwo sesji Masterclass oraz kolekcjonerski kącik. Tegoroczna edycja festiwalu przechodzi do historii jako najlepsza z dotychczasowych.

Anna i Robert Lewandowscy stworzyli zdrowe przekąski dla kibiców

Nawet 65 proc. kibiców sięga po niezdrowe przegryzki podczas oglądania meczów. Dzięki nowym przekąskom Anny i Roberta Lewandowskich można teraz kibicować zdrowo. Trwający mundial to także okazja do udziału w konkursie i wymyślenia "cieszynki", którą wykona najlepszy napastnik świata.

Rekordy na Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje na 2023 rok

Festiwal pod hasłem #FoodLooksGood zgromadził w najlepszych restauracjach rekordowe ponad 135 tysięcy gości. Polska edycja Restaurant Week jest siódmym największym wydarzeniem kulinarnym spośród wszystkich na świecie i drugim największym biletowanym eventem w kraju.

Tydzień Kuchni Polskiej - podsumowanie kulinarnego świętowania niepodległości

Blisko 400 restauracji z 224 miast wzięło udział w akcji Tydzień Kuchni Polskiej związanej z obchodami Święta Niepodległości. W menu pojawiło się kilkaset dań kuchni regionów, jak chociażby warmińskie dzyndzałki, podhalańska jagnięcina czy zupa z brukwi, zapomniany specjał kuchni Pomorza.

Festiwal hiszpański w gdańskiej Stacji Food Hall

Od 24 do 27 listopada Stacja Food Hall w gdańskiej galerii Metropolia zaprasza na kulinarną podróż do Hiszpanii. Podczas czterodniowego festiwalu będą serwowane dania inspirowane Andaluzją, Galicją czy też Katalonią.

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

W Restauracji Belvedere odbyły się kolacje z cyklu Grand Dinners. Gwiazdami obu wieczorów - 7 i 8 listopada - byli francuscy szefowie kuchni Christophe Bacquié i Emmanuel Renaut, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tę okazję. Kroku dorównywał im gospodarz miejsca Tomasz Łagowski.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej