x

Pokazywane w serwisie treści mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz. U. 2012 poz. 1356).
Oświadczam, że mam ukończone 18 lat i chcę zobaczyć pełną wersję artykułu.
Tak, pokaż artykuł Nie wyrażam zgody

Napitki z hiszpańskim temperamentem

Kategoria: Karta - napoje    16.05.2021

Ciepły klimat, setki kilometrów linii brzegowej, piękne zabytki i różnorodna kuchnia gwarantują dobrze spędzony czas w Hiszpanii. Umilającym pobyt dodatkiem są także smaczne lokalne trunki. Podpowiem wam, czym się raczyć na słonecznym Półwyspie Iberyjskim.

Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com

TYMIANKOWA PRZYJEMNOŚĆ Z ELCHE 
Pierwszy regionalny napitek, o którym chcę wspomnieć, to cantueso alicantino – destylat produkowany w mieście Elche w prowincji Alicante. Jego historia jest równie zamierzchła jak obecność destylowanego alkoholu w Europie. Należy pamiętać, że to właśnie Hiszpania była pierwszym państwem na Starym Kontynencie, w którym wytwarzano mocniejsze trunki, usiłując uchwycić charakter ziół, owoców i przypraw w formie destylatu alkoholowego. Działo się to w czasie, gdy tereny Hiszpanii znajdowały się pod panowaniem Maurów. Co nie jest bez znaczenia, bo dzięki arabskim szlakom handlowym do Europy dotarła umiejętność destylacji alkoholowej i zagościła już w naszej kulturze na stałe. 

Wróćmy do Elche – cantueso alicantino jest destylatem aromatyzowanym kwiatami rośliny z gatunku Thymus moroderi, pochodzącej z tej samej rodziny co tymianek. Maceracja w zbożowym alkoholu zapewnia intensywny ziołowy smak, a redestylacja tegoż trunku oraz późniejsze starzenie w beczce skutkują zbalansowanym smakiem i intrygującym ziołowym aromatem. 

OPCJA BASKIJSKA 
Owoce tarniny używane są do produkcji różnego rodzaju alkoholi w całej Europie, a w Hiszpanii takim trunkiem jest pacharán produkowany w regionie Navarra. Hiszpanie spożywają prawie 8 mln litrów tego napitku rocznie! Cierpko-kwaśna tarnina jest zbalansowana cukrem, a całość wzbogacona neutralnym destylatem zbożowym, który dodaje kompozycji mocy i charakteru. 

Tradycyjnie pacharán spożywany był po posiłku w charakterze digestifu, jednak od kilku lat staje się on coraz bardziej popularnym składnikiem drinków, głównie wśród młodzieży. Koktajle na jego bazie goszczą już w menu niejednego baru, a w klubach i dyskotekach podaje się go zmrożonego i rozlewa w formie shotów. 

W Polsce jest trudno dostępny, ale mimo to można się pokusić o poszukiwania w sklepach z hiszpańską żywnością lub podpytać o niego w ulubionej iberyjskiej restauracji na zakończenie pysznej uczty. 

WYSPIARSKA SŁODYCZ 
Wyspy Kanaryjskie to od lat jeden z najpopularniejszych urlopowych kierunków dla polskich turystów – znośny czas podróży, pewna pogoda i piękne plaże sprawiają, że chętnie tam latamy. Świetnej miejscowej kuchni warto kosztować w akompaniamencie kieliszka. A ten można wypełnić likierem ronmiel de Canarias. 

To mieszanka rumu z trzciny cukrowej z lokalnym, kanaryjskim miodem. Trunek, który obecnie jest najbardziej rozpoznawalnym produktem regionalnym Wysp Kanaryjskich, zyskał popularność stosunkowo niedawno. Wcześniej wytwarzany był przede wszystkim w domach oraz lokalnych barach i serwowany głównie w małych kieliszkach lub w formie bardzo intrygującego w ciepłym klimacie koktajlu składającego się z solidnej porcji likieru, bitej śmietany i cynamonu. Obecnie jego produkcja sięga miliona litrów rocznie i skupiona jest w dużych zakładach.

WIELKIE NIEPOROZUMIENIE 
Niewiele napitków wzbudza w Polsce tyle niedomówień i nieporozumień co sherry. To hiszpańskie wzmacniane wino bardzo często jest bowiem mylone z wiśniowym likierem (cherry cordial) i kojarzone raczej z wiśniami niż winogronami, z których jest produkowane. 

Sherry produkowane jest w Andaluzji w rejonie Jerez de la Frontera. Historia wytwarzania wina w tym regionie sięga jeszcze fenickich kupców, którzy około 1100 r. p.n.e. przywieźli ze sobą na te tereny tradycję uprawy winogron i produkcji trunku. Jednak dopiero 18 wieków później arabscy Maurowie władający ponad połową dzisiejszej Hiszpanii zaczęli dodawać do wina destylatu (również winnego), aby przedłużyć jego żywotność w gorącym klimacie Półwyspu Iberyjskiego. 

Po rekonkwiście i odbiciu miasta Sherish zostało ono przemianowane na Xerez, a produkcja sherry została znacznie zwiększona. Kariera tego alkoholu w XV w. rozkwitła i wino z Jerez stało się znanym w całej Europie synonimem najznakomitszego napitku. 

Obecnie sherry produkowane jest jedynie z trzech odmian winogron: palomino, pedro ximenez oraz moscatel romano. Prawdziwa mnogość występuje za to w stylach produkcji tego wzmacnianego wina – od najbardziej wytrawnej fino po deserową pedro ximenez. Każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. 

Sherry najczęściej podawana jest w specjalnie do tego przeznaczonych kieliszkach, lekko schłodzona. Najlepiej smakuje nalana ze świeżo lub niedawno otwartej butelki. Ze swojej strony polecam dwa świetne koktajle na bazie tegoż trunku: Sherry Cobler i The Coronation. 

Mam szczerą nadzieję, że już niedługo będziemy mogli znów swobodnie podróżować i zwiedzać świat. Zachęcam więc do odwiedzenia hiszpańskich barów oraz restauracji i próbowania lokalnych specjałów alkoholowych. 

The Coronation 
45 ml wytrawnego wermutu
45 ml fino sherry
5 ml likieru maraschino
2 chluśnięcia pomarańczowego bittera 

Wszystkie składniki wymieszaj z dużą ilością lodu i przelej do schłodzonego kieliszka koktajlowego, udekoruj twistem z pomarańczy.

Autor: Karim Bibars

Artykuł ukazał się w „Food Service" 4/2021 nr 204.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

Alkoholowe menu na imprezach zamkniętych

Na dobrze przygotowanej uroczystości okolicznościowej czy imprezie zamkniętej nie powinno zabraknąć szerokiego, ale przemyślanego wyboru alkoholi, dostosowanego do charakteru wydarzenia i oczekiwań klientów. W jaki sposób przygotować napojowe menu, by było ono atrakcyjne dla naszych gości?

Jak ozdabiać koktajle? Radzą czołowi polscy barmani

Ozdabiane owocowymi szpatułkami, skórkami cytrusów, liśćmi ziół, pudrem czy jadalną farbą. Choć to smak gra główne skrzypce, to niebanalne podanie koktajli również jest bardzo istotne

Matcha - od japońskiego rytuału do globalnej gastronomii

Niegdyś niszowa japońska zielona herbata matcha stała się modnym towarem w gastronomii. Kto by przypuszczał, że produkt od wieków stosowany głównie podczas uduchowionych elitarnych ceremonii herbacianych trafi pod strzechy - do sieciowych kawiarni czy rzemieślniczych lodziarni.

Koktajlowe menu na trudne czasy

Ostatni kwartał 2022 r. może być dla barmanów i właścicieli barów w Polsce trudny. Projektując jesienną kartę koktajli, trzeba będzie uwzględniać rosnące ceny produktów oraz niedostępność do tej pory łatwo osiągalnych składników. To jednak - wbrew pozorom - może być całkiem dobra wiadomość.

Bawarka wraca do łask

Połączenie herbaty i mleka wzbudza różne emocje. Bawarkę albo się kocha, albo nienawidzi.Tak jak połączenie kawy z mlekiem wydaje się w stu procentach naturalne, to dodawanie do herbaty czegoś innego niż cukru i cytryny może wydawać się nieco oryginalne.

Piwo Roberta Makłowicza podbija rynek

Piwo Miłosław & Makłowicz ArcyIPA - opracowane przez krytyka kulinarnego Roberta Makłowicza oraz wielkopolski Browar Fortuna - pojawiło się na rynku w kwietniu i od tego czasu podbija serca konsumentów. Choć do podsumowania sezonu daleko, to już wiadomo, że sprzedaż trunku będzie rekordowa.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej