x

Pokazywane w serwisie treści mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz. U. 2012 poz. 1356).
Oświadczam, że mam ukończone 18 lat i chcę zobaczyć pełną wersję artykułu.
Tak, pokaż artykuł Nie wyrażam zgody

Napitki z hiszpańskim temperamentem

Kategoria: Karta - napoje    16.05.2021

Ciepły klimat, setki kilometrów linii brzegowej, piękne zabytki i różnorodna kuchnia gwarantują dobrze spędzony czas w Hiszpanii. Umilającym pobyt dodatkiem są także smaczne lokalne trunki. Podpowiem wam, czym się raczyć na słonecznym Półwyspie Iberyjskim.

Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com

TYMIANKOWA PRZYJEMNOŚĆ Z ELCHE 
Pierwszy regionalny napitek, o którym chcę wspomnieć, to cantueso alicantino – destylat produkowany w mieście Elche w prowincji Alicante. Jego historia jest równie zamierzchła jak obecność destylowanego alkoholu w Europie. Należy pamiętać, że to właśnie Hiszpania była pierwszym państwem na Starym Kontynencie, w którym wytwarzano mocniejsze trunki, usiłując uchwycić charakter ziół, owoców i przypraw w formie destylatu alkoholowego. Działo się to w czasie, gdy tereny Hiszpanii znajdowały się pod panowaniem Maurów. Co nie jest bez znaczenia, bo dzięki arabskim szlakom handlowym do Europy dotarła umiejętność destylacji alkoholowej i zagościła już w naszej kulturze na stałe. 

Wróćmy do Elche – cantueso alicantino jest destylatem aromatyzowanym kwiatami rośliny z gatunku Thymus moroderi, pochodzącej z tej samej rodziny co tymianek. Maceracja w zbożowym alkoholu zapewnia intensywny ziołowy smak, a redestylacja tegoż trunku oraz późniejsze starzenie w beczce skutkują zbalansowanym smakiem i intrygującym ziołowym aromatem. 

OPCJA BASKIJSKA 
Owoce tarniny używane są do produkcji różnego rodzaju alkoholi w całej Europie, a w Hiszpanii takim trunkiem jest pacharán produkowany w regionie Navarra. Hiszpanie spożywają prawie 8 mln litrów tego napitku rocznie! Cierpko-kwaśna tarnina jest zbalansowana cukrem, a całość wzbogacona neutralnym destylatem zbożowym, który dodaje kompozycji mocy i charakteru. 

Tradycyjnie pacharán spożywany był po posiłku w charakterze digestifu, jednak od kilku lat staje się on coraz bardziej popularnym składnikiem drinków, głównie wśród młodzieży. Koktajle na jego bazie goszczą już w menu niejednego baru, a w klubach i dyskotekach podaje się go zmrożonego i rozlewa w formie shotów. 

W Polsce jest trudno dostępny, ale mimo to można się pokusić o poszukiwania w sklepach z hiszpańską żywnością lub podpytać o niego w ulubionej iberyjskiej restauracji na zakończenie pysznej uczty. 

WYSPIARSKA SŁODYCZ 
Wyspy Kanaryjskie to od lat jeden z najpopularniejszych urlopowych kierunków dla polskich turystów – znośny czas podróży, pewna pogoda i piękne plaże sprawiają, że chętnie tam latamy. Świetnej miejscowej kuchni warto kosztować w akompaniamencie kieliszka. A ten można wypełnić likierem ronmiel de Canarias. 

To mieszanka rumu z trzciny cukrowej z lokalnym, kanaryjskim miodem. Trunek, który obecnie jest najbardziej rozpoznawalnym produktem regionalnym Wysp Kanaryjskich, zyskał popularność stosunkowo niedawno. Wcześniej wytwarzany był przede wszystkim w domach oraz lokalnych barach i serwowany głównie w małych kieliszkach lub w formie bardzo intrygującego w ciepłym klimacie koktajlu składającego się z solidnej porcji likieru, bitej śmietany i cynamonu. Obecnie jego produkcja sięga miliona litrów rocznie i skupiona jest w dużych zakładach.

WIELKIE NIEPOROZUMIENIE 
Niewiele napitków wzbudza w Polsce tyle niedomówień i nieporozumień co sherry. To hiszpańskie wzmacniane wino bardzo często jest bowiem mylone z wiśniowym likierem (cherry cordial) i kojarzone raczej z wiśniami niż winogronami, z których jest produkowane. 

Sherry produkowane jest w Andaluzji w rejonie Jerez de la Frontera. Historia wytwarzania wina w tym regionie sięga jeszcze fenickich kupców, którzy około 1100 r. p.n.e. przywieźli ze sobą na te tereny tradycję uprawy winogron i produkcji trunku. Jednak dopiero 18 wieków później arabscy Maurowie władający ponad połową dzisiejszej Hiszpanii zaczęli dodawać do wina destylatu (również winnego), aby przedłużyć jego żywotność w gorącym klimacie Półwyspu Iberyjskiego. 

Po rekonkwiście i odbiciu miasta Sherish zostało ono przemianowane na Xerez, a produkcja sherry została znacznie zwiększona. Kariera tego alkoholu w XV w. rozkwitła i wino z Jerez stało się znanym w całej Europie synonimem najznakomitszego napitku. 

Obecnie sherry produkowane jest jedynie z trzech odmian winogron: palomino, pedro ximenez oraz moscatel romano. Prawdziwa mnogość występuje za to w stylach produkcji tego wzmacnianego wina – od najbardziej wytrawnej fino po deserową pedro ximenez. Każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. 

Sherry najczęściej podawana jest w specjalnie do tego przeznaczonych kieliszkach, lekko schłodzona. Najlepiej smakuje nalana ze świeżo lub niedawno otwartej butelki. Ze swojej strony polecam dwa świetne koktajle na bazie tegoż trunku: Sherry Cobler i The Coronation. 

Mam szczerą nadzieję, że już niedługo będziemy mogli znów swobodnie podróżować i zwiedzać świat. Zachęcam więc do odwiedzenia hiszpańskich barów oraz restauracji i próbowania lokalnych specjałów alkoholowych. 

The Coronation 
45 ml wytrawnego wermutu
45 ml fino sherry
5 ml likieru maraschino
2 chluśnięcia pomarańczowego bittera 

Wszystkie składniki wymieszaj z dużą ilością lodu i przelej do schłodzonego kieliszka koktajlowego, udekoruj twistem z pomarańczy.

Autor: Karim Bibars

Artykuł ukazał się w „Food Service" 4/2021 nr 204.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

Piwo Roberta Makłowicza podbija rynek

Piwo Miłosław & Makłowicz ArcyIPA - opracowane przez krytyka kulinarnego Roberta Makłowicza oraz wielkopolski Browar Fortuna - pojawiło się na rynku w kwietniu i od tego czasu podbija serca konsumentów. Choć do podsumowania sezonu daleko, to już wiadomo, że sprzedaż trunku będzie rekordowa.

Letnie koktajle

Lato to czas, który sprzyja spotkaniom w luźnej atmosferze i wypadom na drinka z grupą znajomych. Co się pija o tej porze roku? Na jaką ofertę postawić, by to do waszego lokalu trafili spragnieni relaksu i letnich koktajli goście?

Czy napoje w puszkach znajdą swoje miejsce w restauracjach?

Są lżejsze, wygodniejsze, prostsze w transporcie i przechowaniu, a dodatkowo lepiej chronią napoje przed działaniem promieni UV i tlenu. W Polsce są obecne przynajmniej od trzech dekad.

Bez kofeiny, czyli jak? Kawa bezkofeinowa

Kawa bezkofeinowa nigdy nie miała dobrej prasy. Postrzegana jako napój o niskiej jakości często była niemile widziana w większości kawiarni. Od kilku lat jednak powraca na salony w wersji speciality o smaku łudząco podobnym do swojej kofeinowej bliźniaczki.

Kawa w alkoholu, czyli barista spotyka barmana

Na co dzień żyją w dwóch różnych światach. Bariści przeważnie nie pracują z alkoholem, a barmani na ogół nie zajmują się kawą. Coraz częściej jednak ich światy zaczynają się przenikać, a efekty tego procesu bywają zaskakujące i przede wszystkim niezwykle ciekawe.

Woda a smak kawy

Kawa składa się w ok. 98% z wody, więc jej jakość i parametry muszą mieć wpływ na smak i walory gotowego naparu. Jaką wodę wybrać i jak ją wykorzystać, by uzyskać najlepsze rezultaty?

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej