x

Maczaron z krewetkami i szynką parmeńską z Dziurki od Klucza

Kategoria: Karta - dania    15.05.2021

Właściciele warszawskiej restauracji Dziurka od Klucza: Agnieszka Szpilowska, Stanisław Szpilowski i Przemysław Błaszczyk dzielą się z nami przepisem na swój słynny maczaron!

Fot. Michał Galecki
Fot. Michał Galecki
SKŁADNIKI:
makaron barwiony sepią – 100 g
szynka parmeńska – 3 plastry pokrojone w mniejsze kawałki
obrane krewetki – 100 g
pesto z suszonych pomidorów (zblendowane suszone pomidory z oliwą) – 40 g
peperoncino suszone – szczypta 
rukola – 20 g
wino białe wytrawne – 30 ml
śmietana 30% – 200 ml
posiekana szalotka – 1 łyżeczka
siekany czosnek – 1 łyżeczka
masło – 20 g
oliwa – 1 łyżeczka
sól i pieprz – do smaku 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Następnie podsmażamy szynkę parmeńską, krewetki, czosnek i szalotkę, podlewamy winem i redukujemy.
Solimy i pieprzymy. Dodajemy peperoncino. Wszystko zalewamy śmietaną. Dodajemy pesto z suszonych pomidorów i energicznym ruchem mieszamy ze śmietaną. Cały sos redukujemy, aż powstanie kremowa konsystencja. 
Maczaron gotujemy w osolonej wodzie przez 4 minuty. Mieszamy sos z makaronem. Przekładamy na talerz i posypujemy rukolą.

Przepis ukazał się w „Food Service" 4/2021 nr 204.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej