SKŁADNIKI:
makaron barwiony sepią – 100 g
szynka parmeńska – 3 plastry pokrojone w mniejsze kawałki
obrane krewetki – 100 g
pesto z suszonych pomidorów (zblendowane suszone pomidory z oliwą) – 40 g
peperoncino suszone – szczypta
rukola – 20 g
wino białe wytrawne – 30 ml
śmietana 30% – 200 ml
posiekana szalotka – 1 łyżeczka
siekany czosnek – 1 łyżeczka
masło – 20 g
oliwa – 1 łyżeczka
sól i pieprz – do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Następnie podsmażamy szynkę parmeńską, krewetki, czosnek i szalotkę, podlewamy winem i redukujemy.
Solimy i pieprzymy. Dodajemy peperoncino. Wszystko zalewamy śmietaną. Dodajemy pesto z suszonych pomidorów i energicznym ruchem mieszamy ze śmietaną. Cały sos redukujemy, aż powstanie kremowa konsystencja.
Maczaron gotujemy w osolonej wodzie przez 4 minuty. Mieszamy sos z makaronem. Przekładamy na talerz i posypujemy rukolą.
Przepis ukazał się w „Food Service" 4/2021 nr 204.