x

Maczaron z krewetkami i szynką parmeńską z Dziurki od Klucza

Kategoria: Karta - dania    15.05.2021

Właściciele warszawskiej restauracji Dziurka od Klucza: Agnieszka Szpilowska, Stanisław Szpilowski i Przemysław Błaszczyk dzielą się z nami przepisem na swój słynny maczaron!

Fot. Michał Galecki
Fot. Michał Galecki
SKŁADNIKI:
makaron barwiony sepią – 100 g
szynka parmeńska – 3 plastry pokrojone w mniejsze kawałki
obrane krewetki – 100 g
pesto z suszonych pomidorów (zblendowane suszone pomidory z oliwą) – 40 g
peperoncino suszone – szczypta 
rukola – 20 g
wino białe wytrawne – 30 ml
śmietana 30% – 200 ml
posiekana szalotka – 1 łyżeczka
siekany czosnek – 1 łyżeczka
masło – 20 g
oliwa – 1 łyżeczka
sól i pieprz – do smaku 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Następnie podsmażamy szynkę parmeńską, krewetki, czosnek i szalotkę, podlewamy winem i redukujemy.
Solimy i pieprzymy. Dodajemy peperoncino. Wszystko zalewamy śmietaną. Dodajemy pesto z suszonych pomidorów i energicznym ruchem mieszamy ze śmietaną. Cały sos redukujemy, aż powstanie kremowa konsystencja. 
Maczaron gotujemy w osolonej wodzie przez 4 minuty. Mieszamy sos z makaronem. Przekładamy na talerz i posypujemy rukolą.

Przepis ukazał się w „Food Service" 4/2021 nr 204.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - przepis Pascala Brodnickiego

Z łatwo dostępnego hodowlanego pstrąga tęczowego można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nas zachwyciło ceviche na modłę peruwiańską w interpretacji znanego kucharza Pascala Brodnickiego, ambasadora kampanii "Teraz pstrąg". Oto przepis!

Karmelizowany popcorn z Mr. Pancake & Pizza Boys

Karmelizowany popcorn według przepisu z Mr. Pancake i Pizza Boys.

McDonald’s poszerza menu o Ukraińskiego Burgera

Czasowe wprowadzenie Ukraińskiego Burgerago do menu McDonald’s w Polsce jest "gestem gościnności w kierunku uchodźców z Ukrainy" . Jednocześnie ma pozwolić na pozyskanie pieniędzy na pomoc humanitarną dla mieszkańców pozostających nadal w swojej ojczyźnie.

Pizza z Kijowa w menu restauracji Chianti

W ofercie warszawskiej Restauracji Chianti należącej do grupy Kręgliccy. Restauracje i Catering pojawiła się wyjątkowa pizza. Za jej przygotowywanie odpowiada Elena Laptieva, która do 24 lutego prowadziła w Kijowie koncept Pizza Love.

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o czekoladzie. Plus przepis na mazurek czekoladowy

Czekolada to prosty sposób na poprawę nastroju i pobudzenie organizmu do działania, a przede wszystkim przyjemne doznania smakowe. Jak ją jeść, aby sobie nie zaszkodzić? Jaki ma wpływ na nasz organizm? Jak jest produkowana? Jaka jest jej historia? Przeczytajcie!

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej