x

"Śledzie bałtyckie. Naturalnie" Giena Mientkiewicza i Andrzeja Szylara

Kategoria: Lifestyle - książki    17.05.2021

Otto von Bismarck podobno mawiał, że gdyby śledzie były droższe i nie było ich tak dużo, ceniono by je tak samo jak kawior czy homary. I coś w tym jest - wciąż nie dostrzegamy wartości i potencjału tej ryby.

Fot. materiały prasowe
Fot. materiały prasowe
Zapominamy o jej właściwościach smakowych i zdrowotnych. Dlatego w ramach projektu edukacyjnego Naturalnie Bałtyckie, który ma przekonać Polaków do częstszego jedzenia ryb, powstała książka „Śledzie bałtyckie. Naturalnie” Giena Mientkiewicza i Andrzeja Szylara, znanych jako Śledziożercy. Podają w niej 70 nieoczywistych i różnorodnych śledziowych przepisów, wśród nich m.in. na cebularz ze śledziem, śledzie w musztardzie piernikowej, andruty śledziowe czy klasyczne śledzie po kaszubsku. Spodobają się innym śledziożercom i mogą przekonać sceptyków. Uzupełnieniem receptur jest część merytoryczna, dzięki której dowiemy się sporo o gatunkach i odmianach śledzi, nauczymy się je zasalać, przygotowywać marynaty itd. Zaletą książki jest jej strona praktyczna – widać, że autorzy mają ogromne doświadczenie. 

"ŚLEDZIE BAŁTYCKIE. NATURALNIE”, GIENO MIENTKIEWICZ I ANDRZEJ SZYLAR, WYD. KOŁOBRZESKA GRUPA PRODUCENTÓW RYB SP. Z O.O. 2021 R.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 4/2021 nr 204.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej