„MOTHER GRAINS: RECIPES FOR THE GRAIN REVOLUTION”, ROXANA JULLAPAT, W.W. NORTON & COMPANY.
Recenzja ukazała się w „Food Service" 4/2021 nr 204.
Czy właściwie obchodzicie się z ziarnami i powstającymi z nich produktami, na których opiera się nasza dieta - mąką, płatkami, kaszami, ryżem?
„MOTHER GRAINS: RECIPES FOR THE GRAIN REVOLUTION”, ROXANA JULLAPAT, W.W. NORTON & COMPANY.
Recenzja ukazała się w „Food Service" 4/2021 nr 204.
"Tygiel" jest pierwszą w Polsce książką kulinarną z przepisami uchodźców i uchodźczyń mieszkających nad Wisłą. To zaproszenie do wspólnego stołu, przy którym uciekinierzy o różnych korzeniach i życiowych historiach nie tylko jedzą, ale i rozmawiają.
Jeśli możemy mówić o jakichkolwiek pozytywnych zjawiskach ostatniego roku, to jest nim moda na pieczenie chleba, zwłaszcza tego na zakwasie.
"Stare i nowe. Tradycja i nowoczesność w kuchni polskiej" - pod takim hasłem odbędzie się Toruński Festiwal Smaków w dniach 24-25 marca w Centrum Targowym Park.
Odległe kulinarne tradycje łączy w swojej kuchni Yotam Ottolenghi, znany izraelsko-brytyjski szef kuchni, właściciel londyńskich restauracji Nopi i Rovi oraz autor kultowych książek "Jerozolima" i "Obfitość". Na polskim rynku dostępna jest od niedawna jego najnowsza publikacja - "Prosto".
Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski, dziennikarka i sommelier, autorzy książki "Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii" sprzed dwóch lat, tym razem spojrzeli na organizm restauracyjny z innej perspektywy - nie tylko z sali, ale także od kuchni.
Blaine Wetzel, szef kuchni finediningowej restauracji The Willows Inn na wyspie Lummi w Stanach Zjednoczonych proponuje konsekwentne podejście do lokalności.