x

"Mother grains: recipes for the grain revolution" Roxany Jullapat

Kategoria: Lifestyle - książki    17.05.2021

Czy właściwie obchodzicie się z ziarnami i powstającymi z nich produktami, na których opiera się nasza dieta - mąką, płatkami, kaszami, ryżem?

Fot. materiały prasowe
Fot. materiały prasowe
Jeśli macie wątpliwości, to zajrzyjcie do książki „Mother Grains: Recipes for the Grain Revolution”, którą napisała Roxana Jullapat, właścicielka piekarni i restauracji Friends & Family w Los Angeles. Omawia w niej osiem rodzajów ziaren: żyto, pszenicę, sorgo, owies, jęczmień, grykę, ryż, kukurydzę, przytaczając historię każdego z nich. Ale ta pozycja to przede wszystkim porady praktyczne – choć przepisy dostosowane są do realiów amerykańskich, to sporo w nich uniwersalnych wskazówek i możliwe są do wykorzystania w polskich warunkach. Znajdziemy tu receptury m.in. na chleb i wypieki (np. chleb dyniowy, bułki cynamonowe, croissanty z chałwą), jęczmień smażony z kimchi, zupę z prażonego jęczmienia czy lody z sorgo. Do tego precyzyjne instrukcje o technikach, sposobach przechowywania, sprzętach. To doskonały przewodnik, który mobilizuje, by wciąż zgłębiać temat ziaren. 

„MOTHER GRAINS: RECIPES FOR THE GRAIN REVOLUTION”, ROXANA JULLAPAT, W.W. NORTON & COMPANY.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 4/2021 nr 204.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

KUCHNIA IDEI

To właśnie jest "Boska kuchnia", świetne źródło inspiracji i kopalnia pomysłów dla tych, którzy działają w gastronomii lub dopiero zamierzają stawiać w niej pierwsze kroki. Przepisy stanowią tylko pretekst do zarażania pasją, pomysłami, opowiadania historii i i przekazywania systemu wartości.

"The Mexican home kitchen" Mely Martinez

Mówi się, że kuchnia meksykańska jest jedną z najtrudniejszych na świecie. Pełna intensywnych smaków i aromatów, zmysłowa, opiera się na dobrych składnikach i przyprawach, które należy umiejętnie łączyć.

"Dietojarska kuchnia żydowska" Fani Lewando

Fania Lewando zdecydowanie wyprzedzała swoją epokę. Polska kucharka żydowskiego pochodzenia w latach 1988-1941 otworzyła w Wilnie pierwszą w Polsce koszerną restaurację wegetariańską.

"Przewodnik kulinarny" Auguste'a Escoffiera

Przewodniki kulinarne zawsze wzbudzają sporo emocji - a szczególnie ostatnio w polskiej branży. Ten jest inny, nie czerwony, nie żółty, ale w jasno-zielonej okładce. W porównaniu z pozostałymi jest masywny, z grubą okładką, w formacie A4 i liczy aż 607 stron.

"Raz na tydzień" Cloe Sucree

Nie macie czasu na gotowanie w domu? Chloe Sucree w książce "Raz na tydzień" twierdzi: to kwestia dobrej organizacji. I udowadnia, że smaczne, domowe dania na każdy dzień tygodnia może bez problemu przygotować każdy.

DZIKOŚĆ SMAKU

O zdrowotnych właściwościach ziół wie chyba każdy. Jak jednak wykorzystać je nie tylko podczas leczniczej kuracji, ale również do przygotowywania potraw, w tym restauracyjnych? Przewodnikiem pełnym praktycznych wskazówek okazuje się książka "Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin".

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej