x

Łukasz Flieger: Mięsne laboratorium od kuchni

Kategoria: Lifestyle - zdrowe odżywianie    15.05.2021

Roślinne zamienniki mięsa nie są jedyną widoczną na horyzoncie alternatywą, inną jest tzw, czyste mięso. Do niedawna postrzegano je jako zagadnienie ze sfery science fiction, z mocnym akcentem na "science", bo pracowano nad nim w laboratoriach.

Łukasz Flieger. Fot. materiały prasowe
Łukasz Flieger. Fot. materiały prasowe
Tymczasem wiele wskazuje na to, że „mięso przyszłości” jest już coraz bardziej tematem teraźniejszości. I chociaż od jego ewentualnej masowej produkcji dzieli nas jeszcze przynajmniej kilka lat, to warto już teraz zacząć zastanawiać się nad tą kwestią. 
O słynnym pierwszym burgerze z laboratorium słyszeli chyba wszyscy. Koszt jego wyprodukowania w 2013 r. to astronomiczna kwota 250 tys. euro. Stojący za tą innowacją start-up Mosa Meat zapowiedział w 2019 r., że celem firmy na najbliższe lata jest zmniejszenie ceny burgera do... 9 euro. Później, w grudniu 2020 r., świat obiegła informacja, że władze Singapuru jako pierwsze na świecie zapaliły zielone światło dla restauracyjnej sprzedaży wyhodowanego w laboratorium mięsa o smaku kurczaka. 
Przytoczone fakty wydają się świetną informacją głównie dla ludzi na dietach roślinnych, którzy tęsknią za smakiem steków. Jednak „czyste mięso”, czyli produkt laboratoryjnego (na ten moment, bo docelowo każdy ma mieć możliwość hodowania czystego mięsa nawet w swojej kuchni!) namnażania komórek zwierzęcych, wcale nie jest kierowany wyłącznie do wegan i wegetarian. Oczywiście właściciele start-upów zajmujących się tą technologią chętnie widzieliby wśród nich swoich klientów, jednak konsumentem docelowym mają być też osoby na dietach tradycyjnych oraz coraz liczniejsi fleksitarianie, czyli ludzie świadomie ograniczający spożywanie mięsa. Finalne „czyste mięso” ma być w porównaniu z mięsem tradycyjnym produktem zdrowszym, konkurencyjnym cenowo, identycznie wyglądającym i tak samo smacznym. Proces jego wytwarzania ma być o wiele bardziej przyjazny środowisku. Jak opisano w publikacji „Czyste Mięso. Jak hodowla mięsa bez zwierząt zrewolucjonizuje twój obiad i cały świat”, producenci innowacyjnego składnika zakładają, że ludzie spożywają zwykłe mięso ze względu na jego walory smakowe, a nie na fakt, że pochodzi ono ze zwierząt. I dzięki temu chętnie zainteresują się oferowaną przez nich alternatywą, która nie wymaga hodowli i zabijania. 
Oczekiwania na szybkie wprowadzenie „czystego mięsa” na masowy rynek studzi m.in. Bill Gates. W wydanej w 2021 r. książce „Jak ocalić świat od katastrofy klimatycznej” prognozuje, że debiut tego produktu na półkach supermarketów możliwy jest nie wcześniej niż w 2025 r. Zaznacza również, że jego zdaniem wcale nie jest pewne, czy zakładane przez producentów obniżenie kosztów wytwarzania „czystego mięsa” jest w ogóle realne. 
I chociaż niewątpliwie już teraz znalazłoby się całkiem spore grono chętnych do spróbowania „czystego mięsa” (49,5% Polaków jest skłonnych lub raczej skłonnych do przetestowania tego składnika), to producenci zdają sobie sprawę, że „mięso z laboratorium” ma przed sobą jeszcze długą drogę do pełnej akceptacji i podboju rynku. Dlatego część z nich postawiła sobie za cel wyhodowanie w laboratorium czystej skóry, która ma być wykorzystywana m.in. do wytwarzania butów, portfeli, torebek lub elementów samochodowych. Ma to być coś, co oswoi ludzi z technologią i przekona do sięgnięcia po docelowy produkt spożywczy. 
Czy to się uda? Tylko czas i rozwój technologii pokażą!

Autor: Łukasz Flieger

Felieton ukazał się w „Food Service" 4/2021 nr 204.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

Dieta budująca mikroflorę. Bo odporność pochodzi z jelit

Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, jak ważną rolę w układzie odpornościowym odgrywają jelita. To właśnie w nich powstaje 80% ciał odpornościowych. Podpowiadmy, co jeść, aby wzmocnić dobrą mikroflorę jelitową, której zawdzięczamy odporność.

Włosi przytyli średnio o 2 kg podczas kwarantanny

Średnio o 2 kilogramy przybrali na wadze Włosi podczas prawie dwumiesięcznej kwarantanny - to wynik analiz przeprowadzonych dla związku rolników Coldiretti. Jedli więcej makaronu i... sprawdź czego jeszcze!

Kiedy jeść śniadanie, obiad i kolację

Planowanie tego, co powinieneś jeść, by być szczupłym i zdrowym, wydaje się trudne, jednak okazuje się, że dla zachowania dobrej formy i prawidłowej wagi ważne jest także to, kiedy jesz.

Dania bezmięsne, diety roślinne - z czym to się je?

"W knajpie X zaproponowano mi rybę jako danie wege. Kiedy oni w końcu nauczą się, że to też jest mięso?" - podobne wpisy co jakiś czas pojawiają się na facebookowych grupach dla wegan i wegetarian.

Co dziesiąty Polak wegetarianinem

1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu. Według raportu "Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020" już 10% Polaków między 18 a 65 rokiem życia jest wegetarianami, a 4% weganami. Kolejne 10% planuje wypróbować dietę wegetariańską jeszcze w tym roku.

Rynek żywności ekologicznej będzie rósł 20% rocznie

Ostatnia dekada to dynamiczny rozwój rynku żywności ekologicznej w Europie. W Polsce liczba specjalistycznych gospodarstw, producentów, dystrybutorów również systematycznie rosła. Jaka przyszłość czeka branżę? Jakim wyzwaniom będzie musiała sprostać w najbliższym czasie? Czy dogonimy Europę?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej