x

Off Brzeska - współczesna wersja Bazaru Różyckiego

Kategoria: Miejsca    14.05.2021

Off Brzeska to nowa warszawska przestrzeń gastronomiczno-kulturalna powstała na obszarze kultowego Bazaru Różyckiego. Koncept ma różne oblicza: na co dzień jest targowiskiem lokalnych producentów, a w weekendy - świątynią street foodu, muzyka i kultury.

Off Brzeska. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Off Brzeska. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
To miejsce ma długą tradycję. Targowisko założył tu w 1874 roku Julian Józef Różycki. Bazar przetrwał obie wojny i po 1945 roku niebywale się rozwinął – tuz po wojnie funkcjonowało na nim ok. 500 stałych stoisk, ok. 200 sklepów, a także prowadzono sprzedaż odręczną. Począwszy od lat 60. powoli tracił na znaczeniu i stopniowo podupadał. Dzisiaj odzyskuje dawny blask.
Inicjatorzy Off Brzeskiej zadbali, by w tę historyczną przestrzeń tchnąć nowego ducha. W weekend otwarcia, czyli między 7 a 9 maja na teren przy Brzeskiej 25 przyszły tłumy warszawiaków, zmęczonych lockdownem, spragnionych gastronomicznych wrażeń i ciekawych nowego konceptu.

Jak to teraz wygląda? W miejsce starych budek z Bazaru Różyckiego postawiono eleganckie, nowoczesne zielone pawilony, w których niebawem rozgoszczą się sprzedawcy (cześć starej zabudowy historycznego targu stoi nadal nie rozebrana). Przez trzy dni w tygodniu będzie można robić tam ekologiczne zakupy u lokalnych dostawców żywności. W ich ofercie znajdą się: warzywa, owoce, jajka, sery regionalne, naturalne syropy, oleje tłoczone i wiele innych pyszności.

Off Brzeska. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Off Brzeska. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
W weekendowe wieczory Off Brzeska przeobraża się w świątynię street foodu. Stoiska z kuchnią rodzimą oraz z różnych zakątków świata mieszczą się na placyku, który od pawilonów handlowych oddzielony jest przestrzenią rekreacyjną. Wypełniono ją pomysłowo zaprojektowaną zielenią, są też murki i ławeczki, na których można przysiąść, odpocząć, napić się i zjeść.

Off Brzeska. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Off Brzeska. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
A jest w czym wybierać, bo Off Brzeska zgromadziła różnorodne kulinarne koncepty. Mamy tu więc street foodowe klasyki takie jak frytki (Fabryka Frytek), burgery (Roger That Foods), mięsne kanapki (BBQ BAR) czy pizza (Ragazzi Pizzeria). Spory jest wybór kuchni regionalnych: alzacka (flamba, czyli cieniutki placek przypominający pizzę z Flamm), meksykańska (Momencik Vegan Burritos & Tacos oraz El Cze Empanady), azjatycka (wegański ramen z Umamitu, pierożki z Dim Sum Box), bliskowschodnia (hummus i inne wegańskie smakołyki z Tel Avivu), gruzińska (Madloba).

Off Brzeska. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Off Brzeska. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Przyjemna niespodzianką jest rzadko goszcząca w tego typu gastronomicznych skupiskach kuchnia słowacka – na stoisku Slovak Street Food by Rosto można zaopatrzyć się w słynne słowackie kluseczki – haluszki z bryndzą.
Nie mogło też zabraknąć polskich specjałów, które królowały na Różycu kilkadziesiąt lat temu – kultowych pyz, flaków i prawdziwej golonki. Jest również bar z piwem, drinkami i wódką. A na deser – Pallone Naturalne Lody z Toskanii.

Podsumowując: to chilloutowa, niezobowiązująca miejscówka idealna na zakupy, spotkanie z przyjaciółmi, randkę, potańcówkę przy muzyce lub seans filmu pod chmurką. Twórcy przedsięwzięcia zapowiadają bowiem koncerty, kino letnie, wystawy i więcej kulturalnych wydarzeń.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Heart by Amaro w sercu Tatr

Jeden z najbardziej utytułowanych i rozpoznawalnych polskich szefów kuchni oraz zdobywca pierwszej w naszym kraju gwiazdki Michelin, Wojciech Modest Amaro, rusza w góry z nowym projektem.

Ekologicznie w warszawskiej Werandzie Bistro

Werandę Bistro w stołecznej Hali Koszyki przy ul. Koszykowej 63 śmiało można określić mianem eco-friendly. To prawdziwa miejska dżungla w centrum miasta, w której postawiono na liczne aktywności związane z ekologią.

Japoński Zjadacz Snów w Warszawie

Pod koniec sierpnia 2019 r. zaraz obok znanego wszystkim warszawskim miłośnikom ramenu lokalu Sato gotuje powstała niewielka japońska cukiernia. Lokal urządzony jest podobnie do sąsiadującej ramenowni - minimalistyczne wnętrze zostało delikatnie ozdobione japońskimi bibelotami.

Stara Pączkarnia

Stara Pączkarnia otworzyła niedawno swój lokal w Warszawie przy Nowym Świecie.

Świąteczny catering w restauracjach Artura Jarczyńskiego

Boże Narodzenie tuż tuż! Sprawdzamy jakie świąteczne menu na wynos (lub z dostawą do domu) przygotowały warszawskie restauracje Der Elefant, Podwale 25 Kompania Piwna i U Szwejka, Otto Pompieri, Jeff`s.

Sfinks z pierwszą restauracją Lepione & Pieczone

Sfinks Polska, właściciel sieci Sphinx, Chłopskie Jadło, Piwiarnia Warki i Wook, otwiera pierwszy lokal nowej marki Lepione & Pieczone. Tym samym wprowadza na rynek nowy koncept gastronomiczny, działający w coraz bardziej popularnym w Polsce i na świecie segmencie fast casual dining.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej