x

"Dziadkowie biznesu" w social mediach. Dzięki pomocy studentów zarządzania

Kategoria: Koronawirus - Głos branży    07.05.2021

85-letni pan Stanisław od 27 lat prowadzi restaurację w centrum Warszawy. Aby ją ratować sprzedał własne mieszkanie! Ta i inne historie ujrzały światło dzienne dzięki inicjatywie studentów zarządzania "Dziadkowie biznesu". Pomagają oni m.in. cukierniom, restauracjom i lodziarniom.

Na zdjęciu: 85-letni pan Stanisław od 27 lat prowadzi restauracje Radio Cafe Restaurant w centrum Warszawy przy ul. Nowogrodzkiej 56 (zdjęcie z profilu „Dziadkowie biznesu\" na Facebooku)
Na zdjęciu: 85-letni pan Stanisław od 27 lat prowadzi restauracje Radio Cafe Restaurant w centrum Warszawy przy ul. Nowogrodzkiej 56 (zdjęcie z profilu „Dziadkowie biznesu\" na Facebooku)
Pandemia koronawirusa dotknęła wszystkich, jednak szczególne piętno odcisnęła na osobach prowadzących własne biznesy. W tym gronie znaleźli się także seniorzy, którzy swoje interesy prowadzą niekiedy od wielu lat. Niestety większość z nich nie potrafi odnaleźć się w dzisiejszej wirtualnej rzeczywistości i wypromować biznesu.

I tu z pomocą pospieszają studenci zarządzania. Rozpoczęli oni kampanię społeczną „Dziadkowie biznesu", która realizowana jest w ramach Olimpiady Zwolnieni z Teorii. Celem inicjatywy jest właśnie pomoc w promowaniu biznesów seniorów w mediach społecznościowych. Jak zaznaczają studenci, w ten sposób chcą pokazać, gdzie pójść na zakupy, skorzystać z usług i jak proste jest pomaganie.

W ramach projektu „Dziadkowie biznesu" studenci w mediach społecznościowych (Facebook, Instagram, Twitter, TikTok) udostępniają profile prowadzonych przez seniorów biznesów. Można tam znaleźć adres, a także krótką informację o prowadzonym biznesie i jego właścicielu. Znalazły się tam m. in.: cukiernie, restauracje, zakłady szewskie, fryzjerskie, zegarmistrzowskie, sklepy z antykami, lodziarnie, piekarnie czy kwiaciarnie.
I tak jak różny jest przekrój biznesów, tak różne są historie ich właścicieli.

Radio Cafe Restaurant
Wśród nich jest 85-letni pan Stanisław (na zdjęciu), który od 27 lat prowadzi Radio Cafe Restaurant w centrum Warszawy przy ul. Nowogrodzkiej 56. Aby ratować ukochaną restaurację, zdecydował się sprzedać swoje mieszkanie. Obecnie miesięczne przychody wynoszą tyle, co niegdyś dzienne. Lokal, która stał się sensem życia pana Stanisława, przed pandemią cieszył się ogromnym zainteresowaniem – ludzie przychodzili tu na przepyszne dania, kawę, ale również po to, aby posłuchać opowieści właściciela.

„Nie możemy pozwolić na zamknięcie tak cudownego miejsca! Koniecznie odwiedźcie pana Staszka, możecie również dorzucić się do zrzutki, link w wyróżnionej relacji –  czytamy na profilu „Dziadkowie biznesu" na Instagramie.

Lodziarnia „Pingwin”
Pomocy oczekuje także pani Walentyna, która od 62 lat prowadzi lodziarnię „Pingwin” przy ul. Gródeckiej 22 w Białymstoku. Z instagramowego profilu pani Walentyny dowiadujemy się, że lody wyrabia tradycyjną metodą, więc są w 100% naturalne. Przed laty kolejki po nie ciągnęły się przez całą ulicę. Teraz klientów jest znacznie mniej.

Na razie w ofercie są cztery smaki, ale wraz ze wzrostem zainteresowania menu się rozszerzy. Cena za gałkę to 2,5 zł. Lodziarnia otwarta jest codziennie od 10 do 19. Lody są również dostępne w opakowaniach dla całej rodziny.

Piekarnia pana Andrzeja
Na wsparcie liczy również przedwojenna Piekarnia przy ul. Kazimierza Jagiellończyka 1 we Wrocławiu, której właścicielem od 1974 r. jest pan Andrzej. Podczas koronawirusa piekarnia przeżywa kryzys, gdyż jej klientami byli głównie ludzie starsi, którzy teraz w obawie o swoje zdrowie niechętnie wychodzą z domu.

Piekarenka działa w godzinach od 6 do 18, a w sobotę od 6 do 13. „Pieczywo jest wypiekane na zapleczu, naturalne i przepyszne, więc zamiast kupować w supermarkecie warto wspomóc lokalny biznes z tradycjami” – brzmi post pana Andrzeja na Instagramie „Dziadków biznesu".

Wzruszających historii jest wiele
Oprócz wspomnianych profili w mediach społecznościowych prowadzona jest także zbiórka pieniędzy na zrzutka.pl. Zebrane tam fundusze w całości zostaną przekazywane na cel płatnej promocji postów. Pomóc może każdy nie tylko poprzez wpłatę pieniędzy, a po prostu odwiedzając wskazane miejsca i korzystając z oferowanych przez nie usług.
Aktualnie profil „Dziadkowie biznesu" na Instagramie ma 36,5 tys. obserwujących, a na Facebooku - 14,5 tys.

Autor tekstu: Joanna Hamdan

Zobacz także

Gastronomia muśnięta czy zmiażdżona pandemią? Ocenia Linh Ziółkowska z restauracji Wi-Taj

Choć obecnie można swobodnie korzystać z oferty restauracji, barów i kawiarni, to jeszcze niedawno rzeczywistość wyglądała zupełnie inaczej. O ocenę zmian, które zaszły w czasie dwóch lat pandemii, trendów oraz rosnących cen żywności poprosiliśmy Linh Ziółkowską, menedżerkę restauracji Wi-Taj.

Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej przeciwko ustawie weryfikacji covidowej

Sejm skierował do drugiego czytania ustawę, która upoważnia pracodawcę do sprawdzania, czy podlegający mu pracownicy są zaszczepieni. Dotyczy to także restauratorów. - To dyskryminacja - uważa Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej.

Coraz więcej restauratorów żąda od gości okazania tzw. paszportu covidowego

Nie zaszczepiłeś się przeciwko Covid-19, nie jesteś ozdrowieńcem i nie masz ważnego przez 48 godzin testu z negatywnym wynikiem? Bez tzw. paszportu covidowego możesz nie wejść do wielu lokali gastronomicznych. Restauratorzy biorą sprawy w swoje ręce i chcą weryfikować klientów.

Maciej Nowaczyk, restaurator z Wrocławia: Czekając na nieuchronne

Jakie nastroje panują w gastronomii w obliczu czwartej fali pandemii? - Kolejny to już raz rząd bierze nas na przeczekanie. Mechanizmy uruchomi w ostatniej chwili. Z dnia na dzień. Pewnie znów z piątku na sobotę. Który to już raz - pisze wrocławski restaurator Maciej Nowaczyk.

Gastronomia tylko z paszportem covidowym? Restauratorzy podzieleni w tej kwestii

Polacy nie chcą kolejnego lockdownu gastronomii, ale są przeciwni szczepieniom i wprowadzeniu obostrzeń dla niezaszczepionych. Restauratorzy znaleźli się między młotem a kowadłem. Z jednej strony muszą chronić swoich gości i personel, z drugiej - starają się nie zrażać do siebie klientów.

Jak odnaleźć się w postpandemicznym gastroświecie?

Jeszcze wiosną, tak jak inni, zastanawiałem się, jak będzie wyglądał powrót do pracy po otwarciu lokali gastronomicznych. Obawiałem się, że rzeczywistość branży może okazać się mało kolorowa. Czy słusznie i czy w ogóle cokolwiek się zmieniło w barowym uniwersum?

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej