x

Przekąski z owadów do kupienia w automacie. W Japonii

Kategoria: Lifestyle - ekologia    06.05.2021

W kilkudziesięciotysięcznym mieście Hirado w południowej części Japonii, niedaleko Nagasaki uruchomiono... insektomat. To maszyna vendingowa sprzedająca wyłącznie smażone i suszone owady.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Automat sprzedaje smażone koniki polne, cykady, chrząszcze wodne, jedwabniki i świerszcze. Przysmaki są butelkowane i chłodzone. Ceny wahają się od 600 do 1000 jenów (około 20-35 zł). Przedstawiciele firmy eventowej Art Studio Wao, która obsługuje maszynę zapewniają, że ​​owady po podgrzaniu smakują jak świeżo usmażone. Oferta została dobrze przyjęta przez konsumentów, co częściowo jest efektem nowości, jak spekuluje dziennik „Mainichi”.

Art Studio Wao zamierza rozwijać swój koncept. Hirado to trzecia lokalizacja w Japonii, w której działa agencja eventowa. Pozostałe dwa insektomaty znajdują się w Sasebo, gdzie mieści się firma, oraz w Omurze w tej samej prefekturze. Prezes agencji, Tatsuaki Morooka, jest zdeterminowany, aby spopularyzować pomysł i wprowadzić „wyjątkową ofertę” w całej Japonii.

W Japonii jest teraz dostępnych więcej nowych opcji żywnościowych, takich jak np. ramen ze świerszczy. W zeszłym roku kraj ten przeżywał rozkwit w tej kategorii, pisze „Japan Today”. Konsumpcja owadów jako źródła pożywienia to idea, która zyskuje na popularności, ponieważ zmniejszyłaby wpływ przemysłu spożywczego na środowisko.

Pokarm z owadów jest również testowany w Niemczech. Na przykład Kaufland dodał do swojego asortymentu robaki i świerszcze na początku 2019 roku. W tym roku UE dała zielone światło dla mączników młynarków (rodzaj chrząszcza) w żywności. Światowy rynek owadów jadalnych rośnie dwucyfrowo – pisze „Lebensmittel Zeitung".

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Starbucks stworzy słomki z fusów po kawie. Ruszają prace nad projektem

Starbucks Polska nawiązuje współpracę z EcoBean i pracuje nad możliwością stworzenia słomek wykonanych ze zużytych fusów kawowych pochodzących z kawiarni. Projekt ma być nie tylko w pełni przyjazny środowisku, ale też praktyczny i wygodny dla gości.

Ekologiczne kozie sery - szefowie kuchni to lubią

Ekologia i dbałość o dziedzictwo kulinarne to w przypadku Gospodarstwa Ekologicznego Figa na Podkarpaciu nie są puste słowa. Wytwarzane przez nich kozie sery doceniają znani szefowie kuchni, m. in. Agata Wojda, Adam Chrząstowski i Robert Makłowicz. Co z nich można przyrządzić?

Coca-Cola wspiera projekt oczyszczania rzek

Coca-Cola została pierwszym globalnym partnerem wdrożeniowym projektu oczyszczania rzek fundacji The Ocean Cleanup. Chodzi o rozwiązania dla 15 rzek na całym świecie, aby zapobiegać przedostawaniu się plastikowych odpadów do oceanów.

Mateusz Zielonka podpowiada, jak nie marnować żywności podczas świąt

Co zrobić, aby nadmiar żywności ze świątecznego stołu nie wylądował w koszu? Wystarczy rozsądnie zaplanować zakupy oraz odpowiednio je przechowywać. Mateusz Zielonka, kucharz i zwycięzca VI edycji programu MasterChef, wraz z Netto przygotowali poradnik, który pozwoli ograniczyć marnowanie jedzenia.

Ekologiczna porcelana z gliny z odzysku

No.W marki Revol to proekologiczna, pierwsza kolekcja zastawy stołowej wykonana z innowacyjnej gliny Recyclay - prosta, subtelna, trwała, ręcznie produkowana.

Ważny trend - roślinne alternatywy dla produktów odzwierzęcych

Ograniczanie spożycia mięsa, żywienie roślinne i mięso hodowane komórkowo to obecnie coraz częściej dyskutowane tematy. O światowych trendach na rynku roślinnych alternatyw produktów odzwierzęcych opowiada Michał Klar, inwestor i doradca wegańskich start-upów.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej