x

Przekąski z owadów do kupienia w automacie. W Japonii

Kategoria: Lifestyle - ekologia    06.05.2021

W kilkudziesięciotysięcznym mieście Hirado w południowej części Japonii, niedaleko Nagasaki uruchomiono... insektomat. To maszyna vendingowa sprzedająca wyłącznie smażone i suszone owady.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Automat sprzedaje smażone koniki polne, cykady, chrząszcze wodne, jedwabniki i świerszcze. Przysmaki są butelkowane i chłodzone. Ceny wahają się od 600 do 1000 jenów (około 20-35 zł). Przedstawiciele firmy eventowej Art Studio Wao, która obsługuje maszynę zapewniają, że ​​owady po podgrzaniu smakują jak świeżo usmażone. Oferta została dobrze przyjęta przez konsumentów, co częściowo jest efektem nowości, jak spekuluje dziennik „Mainichi”.

Art Studio Wao zamierza rozwijać swój koncept. Hirado to trzecia lokalizacja w Japonii, w której działa agencja eventowa. Pozostałe dwa insektomaty znajdują się w Sasebo, gdzie mieści się firma, oraz w Omurze w tej samej prefekturze. Prezes agencji, Tatsuaki Morooka, jest zdeterminowany, aby spopularyzować pomysł i wprowadzić „wyjątkową ofertę” w całej Japonii.

W Japonii jest teraz dostępnych więcej nowych opcji żywnościowych, takich jak np. ramen ze świerszczy. W zeszłym roku kraj ten przeżywał rozkwit w tej kategorii, pisze „Japan Today”. Konsumpcja owadów jako źródła pożywienia to idea, która zyskuje na popularności, ponieważ zmniejszyłaby wpływ przemysłu spożywczego na środowisko.

Pokarm z owadów jest również testowany w Niemczech. Na przykład Kaufland dodał do swojego asortymentu robaki i świerszcze na początku 2019 roku. W tym roku UE dała zielone światło dla mączników młynarków (rodzaj chrząszcza) w żywności. Światowy rynek owadów jadalnych rośnie dwucyfrowo – pisze „Lebensmittel Zeitung".

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Winterhalter Polska partnerem Ur Cup, systemu kubków wielorazowych

UR CUP to miejski system kaucyjny kubków wielokrotnego użytku, który już tej wiosny zadebiutuje w Gdyni. Partnerem akcji dbającym o idealną czystość zmywania jest Winterhalter Polska.

Roślinne menu w sieci Starbucks poszerza się o napój z owsa

Starbucks Polska rozwija swoje roślinne menu i wprowadza do kawiarni kolejną alternatywę dla tradycyjnego mleka - goście mogą teraz zamówić kawę z dodatkiem napoju na bazie złocistego owsa. W stałej ofercie sieci są już także napoje kokosowy, sojowy i migdałowy.

Pyszne.pl usuwa plastik ze swojej oferty

Od 1 grudnia 2019 roku platforma do zamawiania jedzenia online Pyszne.pl pozbywa się plastiku ze swojej oferty. Zachęca współpracujące ze sobą restauracje do wprowadzenia alternatywnych opakowań na dostarczane posiłki.

Ekspert: w 2021 roku jeszcze bardziej wzrośnie znaczenie rynku bio i wegańskiego

Sprzedaż żywności ekologicznej wzrosła w minionym 2020 roku o 30%. W tym roku utrzyma się podobny trend - uważa Łukasz Gębka, właściciel i prezes Farmy Świętokrzyskiej.

Coca-Cola: #WCIĄŻZMIENIAMY - działania na rzecz środowiska

Jako lider rynku napojów bezalkoholowych Coca-Cola wie, że jej działalność ma wpływ na środowisko. Dlatego zachęca konsumentów do ekologicznych zachowań i działa na rzecz zrównoważonego rozwoju. Rozmawiamy o tym z Katarzyną Borucką, dyrektor ds. korporacyjnych Coca-Cola HBC Polska i Kraje Bałtyckie.

Starbucks rozwija roślinne menu dla środowiska

Do 2030 roku Starbucks chce zmniejszyć o 50% emisję dwutlenku węgla, zużycie wody i odpadów. Za największą emisję, stanowiącą aż 21% wszystkich składowych, odpowiada mleko! Wśród 5 głównych strategii na pierwszym miejscu znajduje się rozwój roślinnych opcji w menu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej