x

Przekąski z owadów do kupienia w automacie. W Japonii

Kategoria: Lifestyle - ekologia    06.05.2021

W kilkudziesięciotysięcznym mieście Hirado w południowej części Japonii, niedaleko Nagasaki uruchomiono... insektomat. To maszyna vendingowa sprzedająca wyłącznie smażone i suszone owady.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Automat sprzedaje smażone koniki polne, cykady, chrząszcze wodne, jedwabniki i świerszcze. Przysmaki są butelkowane i chłodzone. Ceny wahają się od 600 do 1000 jenów (około 20-35 zł). Przedstawiciele firmy eventowej Art Studio Wao, która obsługuje maszynę zapewniają, że ​​owady po podgrzaniu smakują jak świeżo usmażone. Oferta została dobrze przyjęta przez konsumentów, co częściowo jest efektem nowości, jak spekuluje dziennik „Mainichi”.

Art Studio Wao zamierza rozwijać swój koncept. Hirado to trzecia lokalizacja w Japonii, w której działa agencja eventowa. Pozostałe dwa insektomaty znajdują się w Sasebo, gdzie mieści się firma, oraz w Omurze w tej samej prefekturze. Prezes agencji, Tatsuaki Morooka, jest zdeterminowany, aby spopularyzować pomysł i wprowadzić „wyjątkową ofertę” w całej Japonii.

W Japonii jest teraz dostępnych więcej nowych opcji żywnościowych, takich jak np. ramen ze świerszczy. W zeszłym roku kraj ten przeżywał rozkwit w tej kategorii, pisze „Japan Today”. Konsumpcja owadów jako źródła pożywienia to idea, która zyskuje na popularności, ponieważ zmniejszyłaby wpływ przemysłu spożywczego na środowisko.

Pokarm z owadów jest również testowany w Niemczech. Na przykład Kaufland dodał do swojego asortymentu robaki i świerszcze na początku 2019 roku. W tym roku UE dała zielone światło dla mączników młynarków (rodzaj chrząszcza) w żywności. Światowy rynek owadów jadalnych rośnie dwucyfrowo – pisze „Lebensmittel Zeitung".

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Biura nieprzyjazne środowisku są źródłem frustracji i rozczarowania pracowników

Wraz z powrotem pracowników do biur, widoczna jest zmiana ich oczekiwań dotyczących zrównoważonego rozwoju - 43% pracowników uważa, że biura są nieprzyjazne dla środowiska, a prawie połowa ankietowanych jest zawiedziona, że pracodawca nie poprawił niczego w tej kwestii w czasie trwania pandemii.

#makeitplant - globalna kampania Upfield Professional zachęca szefów kuchni do wprowadzania dań roślinnych

Globalna kampania Upfield Professional pod hasłem #makeitplant zachęca do wprowadzania do menu dań roślinnych. Akcję zapoczątkowano na przełomie maja i czerwca podczas Worldchefs Congress 2022 w Abu Dhabi, jednego z najważniejszych na świecie wydarzeń dla branży gastronomicznej.

Polska fabryka McCain pod Wrocławiem w 100% zasilana zieloną energią

Kanadyjska firma rodzinna McCain otworzyła Farmę Solarną przy swojej fabryce w Chociwelu pod Wrocławiem. To punkt zwrotny w zrównoważonej transformacji firmy McCain i jej dążeniu do korzystania z odnawialnej energii elektrycznej.

Pstrąg z hodowli - ratunek dla ekosystemu. Odwiedzamy gospodarstwo Pustelnia na Lubelszczyźnie

W świecie idealnym żywilibyśmy się rybami pochodzącymi wyłącznie z naturalnych zbiorników wodnych. Niestety, niezrównoważone zarządzanie rybołówstwem zaburzyło ekosystem wodny. Dlatego warto kupować ryby, które pochodzą z akwakultur, takiej jak np. gospodarstwo Pstrąg Pustelnia na Lubelszczyźnie.

"Sprawiedliwa" czekolada, czyli słodko-gorzkie tajemnice branży kakao

Rolnicy z Południa uprawiający kakao zarabiają mniej niż 1 dolara dziennie. Eksperci rynku spożywczego podkreślają jednak, że konsumenci mają realny wpływ na ich warunki pracy. Fundacja Fairtrade Polska przypomina, jak możemy przyczynić się do zmian w branży czekoladowej.

Zero waste - triki szefów kuchni restauracji Plac Hallera, Art Sushi i Szklarnia

Jak gospodarnie gotować i planować pracę w kuchni, aby nie marnować jedzenia? Podpowiadają szefowie warszawskich restauracji Plac Hallera, Art Sushi i Szklarnia - biorą one udział w wiosennej edycji Restaurant Week, która odbywa się w formule #zerowaste.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej