x

Pokazywane w serwisie treści mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz. U. 2012 poz. 1356).
Oświadczam, że mam ukończone 18 lat i chcę zobaczyć pełną wersję artykułu.
Tak, pokaż artykuł Nie wyrażam zgody

Maciej Mazur w półfinale międzynarodowego konkursu barmanów

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    05.05.2021

Sukces polskiego barmana! Maciej Mazur, pierwszy Polak, który bierze udział w najstarszym konkursie sherry na świecie, przeszedł do półfinału "Tio Pepe 1on1". Kolejny pojedynek z udziałem Polaka już 12 maja. Głosować może każdy.

Maciej Mazur. Zdjęcie: materiały prasowe
Maciej Mazur. Zdjęcie: materiały prasowe
Międzynarodowy konkurs sherry hiszpańskiej winiarni González Byass to coś w rodzaju barmańskiego mundialu.

Walczy z najlepszymi
Ten barmański mundial z udziałem publiczności z całego świata wystartował 23. marca br. W tym roku odbywa się w nowej, wirtualnej formule. Przebieg zmagań transmitowany jest bowiem na żywo na Instagramie. Do pojedynków w pierwszej rundzie stanęło 24 przedstawicieli różnych krajów.

Zawodnicy muszą wykonać przeróżne zadania oraz koktajle bazujące na słynnej Tío Pepe i innych sherry z winiarni González Byass. Rozgrywki odbywają się w systemie pucharowym. Barmani staczają ze sobą pojedynki, a o ich zwycięstwie decyduje publiczność oglądająca i głosująca na swoich faworytów na Instagramie.

Nasz człowiek
Maciej Mazur jest pierwszym Polakiem, który bierze udział w tym najstarszym na świecie konkursie dotyczącym sherry. Jego zmagania śledzimy od 6. kwietnia br. W pierwszym pojedynku Mazur pokonał Duńczyka Sebastiana Krunderupa (6.04), a w drugim Niemca Tima Mayera (23.04).

Te zwycięstwa zapewniły Polakowi awans do półfinału, w którym łącznie wystartuje 6 zawodników. Przeciwnikiem Maćka Mazura będzie Aldo Reyes, reprezentant Meksyku. Pojedynek odbędzie się 12 maja (środa) o godzinie 17.

Konkurs
Zaproszenie do konkursu oznacza wstąpienie do ekskluzywnego klubu. Nie można się do niego zgłosić czy wygrać eliminacji. To komisja z Andaluzji dokonuje wyboru kandydatów i zaprasza ich do Hiszpanii. Swój udział w konkursie Maciej Mazur  zawdzięcza rekomendacji Domu Wina, polskiego dystrybutora Tio Pepe oraz – rzecz jasna – swoim wcześniejszym dokonaniom.

Zadania w półfinale
W półfinałach „Tio Pepe 1on1” barmani mają za zadanie zaprezentować swoją interpretację Fino Colady, koktajlu rozsławionego przez Deana Callana. Uczestnicy będą mogli oprzeć swoje twisty (interpretacje) na Fino Coladzie, używając dowolnego stylu wina sherry lub dowolnych alkoholi inspirowanych sherry, takich jak Brandy Lepanto, beczka London Sherry, a nawet wermut sherry Gonzalez Byass, La Copa.

Dodatkowym wyzwaniem będzie test na posługiwanie się venecią. To mały kieliszek przymocowany do długiego pałąka. Wkłada się go do beczki, aby zaczerpnąć odrobiny sherry do spróbowania lub podania. W widowiskowy sposób można przelewać wino z venecji do kieliszka. To tradycyjny sposób nalewania sherry do szkła. Zwycięzca tego wyzwania otrzyma punktową premię.

W konkursie, oprócz rozgłosu, promocji swojej osoby, baru i kraju, barman zdobyć może nagrody: od gwarantowanej butelki 30-letniej sherry po 2 000 euro.

Jak głosować na Maćka?
Pod koniec bitwy dwa przepisy zawodników zostaną opublikowane na stronie @TioPepewine na Instagramie, aby publiczność mogła zagłosować na swojego faworyta. Będziemy mieli na to 24 godziny. To od mobilizacji fanów zależy, czy Maciek dojdzie do finału.

Aby wesprzeć polskiego barmana, obserwujący mogą głosować, komentując koktajl  #TioPepePL (liczony będzie tylko jeden komentarz na użytkownika). Autor koktajlu z większą ilością komentarzy wygra i przejdzie do wielkiego finału.

O Maćku Mazurze
Maciej „Bobas” Mazur (27 lat) jest absolwentem Zarządzania. Za barem – tylko na chwilę – stanął sześć lat temu, okazało się jednak, że to jego powołanie. Ukończył kursy barmańskie w Poznaniu i Amsterdamie. Na początku pracował w rodzinnym Świnoujściu, następnie w Poznaniu i Krakowie.

W 2020 roku Maciej otworzył w Krakowie swój cocktail bar o nazwie TAG. przy ulicy Podwale 7. W tym samym budynku mieści się prowadzona przez niego szkoła barmańska TAG.School. Maciej Mazur to posiadacz tytułu polskiego Barmana Roku (World Class Poland 2019) oraz finalista World Class Competition z Glasgow (2019), gdzie zdobył 15. miejsce wśród 60. najlepszych barmanów świata.

Rozmowa z Maćkiem Mazurem
Jak wyglądały pana dotychczasowe starcia?
– Do każdego pojedynku miałem stworzyć nowy koktajl, a to wymaga indywidualnego podejścia. W pierwszym challenge’u musieliśmy przygotować koktajl fino z tonikiem, a w drugim infuzję na jednym z sherry. To było nie lada wyzwanie. Z jednej strony chciałem nadać koktajlowi oryginalny charakter, ale z drugiej musiałem uważać, aby zanadto nie przytłoczyć wina innymi składnikami, bo sherry jest najważniejsze.

Koktajl zrobiłem z Sherry Cream Solera 1847 z płatkami słonecznika,  dodałem Whisky Nomad (też z Gonzalez Byass) oraz odrobiną kakaowego bittersa, aby podbić nuty sherry. Ten w sumie prosty koktajl został zainspirowany popularnym Rob Roy’em , odwróciłem w nim jedynie proporcje, tzn. dominuje tu sherry, a whisky jest dodatkiem.

A jak poszło z challengami?
– To są dodatkowe wyzwania sprawdzające inne umiejętności. W pierwszej bitwie był to quiz z wiedzy o sherry, a w drugim musieliśmy na czas wyrzeźbić idealną kulę z bryły lodu o takiej średnicy, aby zmieściła się w szkle. Tej umiejętności nauczyłem się specjalnie na konkurs. Na wykonanie zadania mieliśmy 4 minuty, ja zrobiłem to w 2,5.

Co dla pana jest w tym konkursie najtrudniejsze?
– Tu nie wszystko zależy od moich umiejętności. Zawsze jest więc obawa o to, ile otrzymam głosów, ile osób udało się zmobilizować. W pierwszym pojedynku przeszedłem dość bezpiecznie, ale w drugim różnica była już niewielka. Dziękuję tym wszystkim, którzy napisali komentarz na Instagramie przy moim koktajlu i w ten sposób oddali swój glos. Proszę oglądajcie mój kolejny pojedynek i komentujcie! Bez was zwycięstwo nie będzie możliwe!

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

S.PELLEGRINO YOUNG CHEF 2018

Znamy regionalnych półfinalistów tegorocznej edycji konkursu S.Pellegrino Young Chef - aż czterech z nich to Polacy. SPYC to międzynarodowy konkurs dla młodych szefów kuchni, który ma na celu wspieranie ich rozwoju, a co za tym idzie - również rozwoju światowej gastronomii, zwłaszcza fine diningu.

Grand Prix "Magazynu Wino"

27-29 października ponad 2 tysiące gości przybyło na kolejną odsłonę Stilnovosti Grand Prix dwumiesięcznika "Magazyn Wino".

KUKBUK po raz czwarty wyróżnił lokalnych producentów

Ponad 450 produktów z 230 polskich firm, 20 laureatów i 2 wyróżnienia - to bilans 4. edycji konkursu KUKBUK Poleca. Jego celem jest wyróżnienie inicjatyw kulinarnych, rzemieślniczych oraz agroturystycznych, którym na sercu leży troska o smak, zdrowie, ludzi i przyrodę.

Właściciel Werner & Mertz liderem zrównoważonego rozwoju

Reinhard Schneider, właściciel firmy Werner & Mertz produkującej ekologiczne środki czystości (marki Frosch i Green Care Professional) został laureatem Niemieckiej Nagrody Środowiskowej.

The Best Chef Awards 2019 - we wrześniu w Barcelonie

Gospodarzem wrześniowej gali The Best Chef Awards 2019 będzie tym razem Barcelona. W wydarzeniu weźmie udział elita szefów kuchni z Europy, obu Ameryk, Afryki Południowej, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Japonii.

XI EDYCJA PRESTIŻOWEGO KONKURSU WINE & FOOD NOBLE NIGHT

Trwa rekrutacja do pierwszego etapu konkursu. Uroczysty finał już 13 października br. w Warszawie. Iwański, Filipkiewicz, Budzik, Stężalski - to finaliści poprzednich edycji konkursu. Profesjonalne losy uczestników konkursu wskazują, że to trampolina dla najlepszych szefów kuchni w Polsce.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej