x

Gastro odNOWA - jaka będzie przyszłość gastronomii?

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    05.05.2021

To moment, w którym firmy gastronomiczne powinny rozważyć nowy model biznesowy, dający szansę na poprawę sytuacji. O takich rozwiązaniach będzie mowa podczas webinaru "Gastro odNOWA. Rozmawiamy o przyszłości gastronomii", którego inicjatorem jest firma Stalgast.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Trwający (z przerwami) od marca 2020 roku lockdown nie oszczędził nikogo. W najtrudniejszej sytuacji znalazły się branża eventowa, hotelarska i gastronomiczna. Niemal połowa firm została zlikwidowana lub zawiesiła działalność. Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej szacuje, że wiosną po zdjęciu ograniczeń dla pracy restauracji może nie otworzyć się co piąta, a pracę może stracić nawet 250 tys. osób. Łączne straty branży gastronomicznej szacowane są aż na 2,2 mld złotych.

Gastro odNOWA
W tej sytuacji branża musi znaleźć nowe rozwiązania, które pozwolą przetrwać ten trudny czas. Z pewnością jest to moment, w którym należy znaleźć nowy model biznesowy, dający szansę na poprawę sytuacji w gastronomii. O takich rozwiązaniach i najnowszych trendach będzie można usłyszeć podczas webinaru „Gastro odNOWA. Rozmawiamy o przyszłości gastronomii”, którego inicjatorem jest firma Stalgast. Wydarzenie odbędzie się już 10 maja o godz. 11.

Inspiracja i nowe pomysły
Gośćmi webinaru będą ekspertki Malka Kafka i Ola Lazar. W trakcie spotkania poruszą takie tematy jak:
    • Nowe linie biznesowe dla restauracji m.in. dania gotowe i produkty spożywcze sprzedawane w detalu.
    • Wejścia na platformy e-grocery.
    • Cateringi dietetyczne.
    • Cyfryzacja zarządzania i odejście od pieniądza papierowego dla małych restauracji.
    • Kuchnia roślinna, jako odpowiedź na zmiany klimatu i pandemię odzwierzęcą.

Malka Kafka jest startuperką, właścicielką i pomysłodawczynią sieci roślinnych restauracji Tel Aviv Urban Food, a także partnerką w firmie Food Quantum, specjalizującej się w tworzeniu marek żywności wegańskiej i budowaniu franczyzowych modeli gastronomicznych (Tel Aviv by Malka, Umamitu Vegan Ramen, Papuvege). Co więcej, to ekspertka w zakresie planowania strategicznego, analizy trendów i marketingu w gastronomii, która z pewnością podzieli się z uczestnikami wieloma pomysłami dotyczącymi „odnowy” gastronomii.

– Branża gastronomiczna powinna dzielić się rozwiązaniami, które zadziałały, pomagać sobie, wzajemnie wspierać. Szczególnie te firmy, które wypracowały dobre rozwiązania. Ekonomia dzielenia się to dobry kierunek dla świata. Ten webinar jest bardzo dobrym pomysłem. Zaproszono do niego osoby, które mają naprawdę dużo do opowiedzenia – mówi Malka Kafka.

Z kolei Ola Lazar to doradczyni, analityczka trendów w branży spożywczej i gastronomicznej. Specjalistka od foodtech’u, czyli działalności na styku technologii i jedzenia. Ma na koncie kilka książek kucharskich, a także prowadziła program w Kuchni+.

Spotkanie z ekspertami
Wydarzenie poprowadzi znany i lubiany kucharz, Grzegorz Łapanowski, który z pewnością również podzieli się swoimi pomysłami na podejście do obecnej sytuacji. Znamy go przede wszystkim z polskiej edycji programu „Top Chef”. Pracował dla Polsatu, TVP, TVN i Kuchni +. Jest założycielem Fundacji „Szkoła na widelcu”, autorem trzech książek kulinarnych i dziesiątków programów telewizyjnych oraz radiowych.

Udział w webinarze jest bezpłatny, ale liczba miejsc jest ograniczona (obowiązują zapisy). Zapisać się można poprzez ten link.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Konkurs Les Chefs en Or - Polska Edycja rozstrzygnięty!

Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie zwyciężyła w kolejnej edycji konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.

Forum Lodowe 2022: Hochland zaprezentował gamę nietypowych lodów

W Częstochowie zakończyło się Forum Lodowe 2022 - impreza dla producentów i dostawców z branży. Wśród wystawców pojawił się także Hochland, który zaprezentował m.in. nietypowe smaki lodów serkowych.

Polski barman Kacper Smarz mistrzem świata w kategorii flair

Reprezentujący Stowarzyszenie Polskich Barmanów Kacper Smarz zdobył złoto na World Cocktail Competiton Varadero 2022. Okazał się najlepszy w kategorii flair.

Walencja gospodarzem The World's 50 Best 2023

Ceremonia kolejnej edycji The World’s 50 Best Restaurants odbędzie się w hiszpańskiej Walencji, w czerwcu 2023 roku. Gali wręczenia nagród najlepszym lokalom gastronomicznym na świecie towarzyszyć będą jak zwykle liczne wydarzenia poboczne.

Daniel Craig w kampanii polskiej wódki

Belvedere - znana polska wódka żytnia klasy super premium - pozyskała ambasadora z hollywoodzkiego topu. To ceniony aktor Daniel Craig, który zasłynął rolą agenta 007 w słynnej bondowskiej serii.

Jerzy Pasikowski przewodniczącym jury III Mistrzostw Polski w Dziczyźnie

Na czele jury III Mistrzostw Polski w Dziczyźnie - Memoriału Mariana Tarnawskiego, które 17 listopada odbędą się podczas targów HoReCa w Krakowie, stoi Jerzy Pasikowski, guru środowiska profesjonalnych kucharzy, kreator rzeczywistości polskich konkursów kulinarnych, dla edukacji kulinarnej.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej