x

Gastro odNOWA - jaka będzie przyszłość gastronomii?

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    05.05.2021

To moment, w którym firmy gastronomiczne powinny rozważyć nowy model biznesowy, dający szansę na poprawę sytuacji. O takich rozwiązaniach będzie mowa podczas webinaru "Gastro odNOWA. Rozmawiamy o przyszłości gastronomii", którego inicjatorem jest firma Stalgast.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Trwający (z przerwami) od marca 2020 roku lockdown nie oszczędził nikogo. W najtrudniejszej sytuacji znalazły się branża eventowa, hotelarska i gastronomiczna. Niemal połowa firm została zlikwidowana lub zawiesiła działalność. Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej szacuje, że wiosną po zdjęciu ograniczeń dla pracy restauracji może nie otworzyć się co piąta, a pracę może stracić nawet 250 tys. osób. Łączne straty branży gastronomicznej szacowane są aż na 2,2 mld złotych.

Gastro odNOWA
W tej sytuacji branża musi znaleźć nowe rozwiązania, które pozwolą przetrwać ten trudny czas. Z pewnością jest to moment, w którym należy znaleźć nowy model biznesowy, dający szansę na poprawę sytuacji w gastronomii. O takich rozwiązaniach i najnowszych trendach będzie można usłyszeć podczas webinaru „Gastro odNOWA. Rozmawiamy o przyszłości gastronomii”, którego inicjatorem jest firma Stalgast. Wydarzenie odbędzie się już 10 maja o godz. 11.

Inspiracja i nowe pomysły
Gośćmi webinaru będą ekspertki Malka Kafka i Ola Lazar. W trakcie spotkania poruszą takie tematy jak:
    • Nowe linie biznesowe dla restauracji m.in. dania gotowe i produkty spożywcze sprzedawane w detalu.
    • Wejścia na platformy e-grocery.
    • Cateringi dietetyczne.
    • Cyfryzacja zarządzania i odejście od pieniądza papierowego dla małych restauracji.
    • Kuchnia roślinna, jako odpowiedź na zmiany klimatu i pandemię odzwierzęcą.

Malka Kafka jest startuperką, właścicielką i pomysłodawczynią sieci roślinnych restauracji Tel Aviv Urban Food, a także partnerką w firmie Food Quantum, specjalizującej się w tworzeniu marek żywności wegańskiej i budowaniu franczyzowych modeli gastronomicznych (Tel Aviv by Malka, Umamitu Vegan Ramen, Papuvege). Co więcej, to ekspertka w zakresie planowania strategicznego, analizy trendów i marketingu w gastronomii, która z pewnością podzieli się z uczestnikami wieloma pomysłami dotyczącymi „odnowy” gastronomii.

– Branża gastronomiczna powinna dzielić się rozwiązaniami, które zadziałały, pomagać sobie, wzajemnie wspierać. Szczególnie te firmy, które wypracowały dobre rozwiązania. Ekonomia dzielenia się to dobry kierunek dla świata. Ten webinar jest bardzo dobrym pomysłem. Zaproszono do niego osoby, które mają naprawdę dużo do opowiedzenia – mówi Malka Kafka.

Z kolei Ola Lazar to doradczyni, analityczka trendów w branży spożywczej i gastronomicznej. Specjalistka od foodtech’u, czyli działalności na styku technologii i jedzenia. Ma na koncie kilka książek kucharskich, a także prowadziła program w Kuchni+.

Spotkanie z ekspertami
Wydarzenie poprowadzi znany i lubiany kucharz, Grzegorz Łapanowski, który z pewnością również podzieli się swoimi pomysłami na podejście do obecnej sytuacji. Znamy go przede wszystkim z polskiej edycji programu „Top Chef”. Pracował dla Polsatu, TVP, TVN i Kuchni +. Jest założycielem Fundacji „Szkoła na widelcu”, autorem trzech książek kulinarnych i dziesiątków programów telewizyjnych oraz radiowych.

Udział w webinarze jest bezpłatny, ale liczba miejsc jest ograniczona (obowiązują zapisy). Zapisać się można poprzez ten link.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

KUKBUK po raz czwarty wyróżnił lokalnych producentów

Ponad 450 produktów z 230 polskich firm, 20 laureatów i 2 wyróżnienia - to bilans 4. edycji konkursu KUKBUK Poleca. Jego celem jest wyróżnienie inicjatyw kulinarnych, rzemieślniczych oraz agroturystycznych, którym na sercu leży troska o smak, zdrowie, ludzi i przyrodę.

Transgourmet i Selgros Cash & Carry ze Złotymi Laurami Klienta i Gwiazdą Jakości Obsługi

Szeroki asortyment świeżych produktów najwyższej jakości, stabilność, zaufanie oraz wysoki poziom obsługi - to aspekty, które docenili klienci Transgourmet i Selgros Cash & Carry w prestiżowych plebiscytach Laur Klienta oraz Gwiazda Jakości Obsługi.

Okrągły jubileusz Akademii Mistrza

10-lecie istnienia obchodzi w tym roku Akademia Mistrza, która działalność zapoczątkowała podczas organizowanych przez ZT Kruszwica pokazów szkoleniowych "Noce cukiernika i piekarza". Pomysłodawcami i inicjatorami Akademii Mistrza byli Mieczysław Chojnowski, Katarzyna Noga i Jacek Zięba.

25. edycja Targów HORECA/GASTROFOOD/ ENOEXPO Kraków

Wydarzenie odbędzie się w dniach: 15-17 listopada w Międzynarodowym Centrum Targowo-Kongresowym EXPO Kraków

Lexus Hybrid cuisine - zbliża się wielkimi krokami

11-13 kwietnia w ramach wydarzenia Lexus Hybrid Cuisine Warszawę odwiedzi siedmiu znakomitych szefów z czterech stron świata.

Polscy cukiernicy awansowali do Wielkiego Finału Coupe du Monde de la Patisserie 2019

Miesiące przygotowań, nerwów i niezliczone ilości godzin treningowych przyniosły chwałę polskiej drużynie cukierników w Turynie podczas europejskich finałów Coupe du Monde de la Patisserie 2018.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej