x

Gastro odNOWA - jaka będzie przyszłość gastronomii?

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    05.05.2021

To moment, w którym firmy gastronomiczne powinny rozważyć nowy model biznesowy, dający szansę na poprawę sytuacji. O takich rozwiązaniach będzie mowa podczas webinaru "Gastro odNOWA. Rozmawiamy o przyszłości gastronomii", którego inicjatorem jest firma Stalgast.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Trwający (z przerwami) od marca 2020 roku lockdown nie oszczędził nikogo. W najtrudniejszej sytuacji znalazły się branża eventowa, hotelarska i gastronomiczna. Niemal połowa firm została zlikwidowana lub zawiesiła działalność. Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej szacuje, że wiosną po zdjęciu ograniczeń dla pracy restauracji może nie otworzyć się co piąta, a pracę może stracić nawet 250 tys. osób. Łączne straty branży gastronomicznej szacowane są aż na 2,2 mld złotych.

Gastro odNOWA
W tej sytuacji branża musi znaleźć nowe rozwiązania, które pozwolą przetrwać ten trudny czas. Z pewnością jest to moment, w którym należy znaleźć nowy model biznesowy, dający szansę na poprawę sytuacji w gastronomii. O takich rozwiązaniach i najnowszych trendach będzie można usłyszeć podczas webinaru „Gastro odNOWA. Rozmawiamy o przyszłości gastronomii”, którego inicjatorem jest firma Stalgast. Wydarzenie odbędzie się już 10 maja o godz. 11.

Inspiracja i nowe pomysły
Gośćmi webinaru będą ekspertki Malka Kafka i Ola Lazar. W trakcie spotkania poruszą takie tematy jak:
    • Nowe linie biznesowe dla restauracji m.in. dania gotowe i produkty spożywcze sprzedawane w detalu.
    • Wejścia na platformy e-grocery.
    • Cateringi dietetyczne.
    • Cyfryzacja zarządzania i odejście od pieniądza papierowego dla małych restauracji.
    • Kuchnia roślinna, jako odpowiedź na zmiany klimatu i pandemię odzwierzęcą.

Malka Kafka jest startuperką, właścicielką i pomysłodawczynią sieci roślinnych restauracji Tel Aviv Urban Food, a także partnerką w firmie Food Quantum, specjalizującej się w tworzeniu marek żywności wegańskiej i budowaniu franczyzowych modeli gastronomicznych (Tel Aviv by Malka, Umamitu Vegan Ramen, Papuvege). Co więcej, to ekspertka w zakresie planowania strategicznego, analizy trendów i marketingu w gastronomii, która z pewnością podzieli się z uczestnikami wieloma pomysłami dotyczącymi „odnowy” gastronomii.

– Branża gastronomiczna powinna dzielić się rozwiązaniami, które zadziałały, pomagać sobie, wzajemnie wspierać. Szczególnie te firmy, które wypracowały dobre rozwiązania. Ekonomia dzielenia się to dobry kierunek dla świata. Ten webinar jest bardzo dobrym pomysłem. Zaproszono do niego osoby, które mają naprawdę dużo do opowiedzenia – mówi Malka Kafka.

Z kolei Ola Lazar to doradczyni, analityczka trendów w branży spożywczej i gastronomicznej. Specjalistka od foodtech’u, czyli działalności na styku technologii i jedzenia. Ma na koncie kilka książek kucharskich, a także prowadziła program w Kuchni+.

Spotkanie z ekspertami
Wydarzenie poprowadzi znany i lubiany kucharz, Grzegorz Łapanowski, który z pewnością również podzieli się swoimi pomysłami na podejście do obecnej sytuacji. Znamy go przede wszystkim z polskiej edycji programu „Top Chef”. Pracował dla Polsatu, TVP, TVN i Kuchni +. Jest założycielem Fundacji „Szkoła na widelcu”, autorem trzech książek kulinarnych i dziesiątków programów telewizyjnych oraz radiowych.

Udział w webinarze jest bezpłatny, ale liczba miejsc jest ograniczona (obowiązują zapisy). Zapisać się można poprzez ten link.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Legendarny konkurs

Pod koniec lutego w Warszawie odbędzie się finał polskich eliminacji konkursu Bocuse d’O r. O kulisach jednego z najstarszych (30- letnia tradycja) i najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie rozmawiamy z Jarosławem Walczykiem, przewodniczącym Komitetu Organizacyjnego polskiej edycji

RESTAURANT WEEK NAGRODZIŁ NAJLEPSZE RESTAURACJE

25 listopada w Warszawie odbyła się wielka gala wręczenia nagród festiwalu najlepszych restauracji. Uczestnicy z całej Polski zabrani zostali w niezwykłą podróż kulinarną Andrzeja Polana oraz wysłuchali koncertu Reni Jusis. Galę poprowadzili Lara Gessler i Paweł Światczyński.

Plakiety przewodnika Michelin rozdane w cieniu pandemii

W gdańskiej restauracji Arco by Paco Pérez wręczono Plakiety przewodnika Michelin 2020 Main Cities of Europe. Uroczystość została zorganizowana 18 listopada przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.

Targi EuroGastro i WorldHotel 2018 za nami

22. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro oraz 11.Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel w dniach 21-23 marca odwiedziło 19 117 osób.

Czwarta edycja Fine Dining Week

Kolejna edycja festiwalu odbędzie się w dniach 7-18 lutego 2018 r. w czterech miastach: w Warszawie, Poznaniu, we Wrocławiu oraz w Krakowie.

Showroom Segafredo Zanetti Poland - relacja z uroczystości otwarcia.

27 września odbyło się oficjalne otwarcie nowej siedziby Segafredo Zanetti Poland oraz Szkoły Baristów Coffee Art Masters. Wydarzenie miało miejsce w Warszawie w budynku Adgar Park West, zlokalizowanym przy Alejach Jerozolimskich w Warszawie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej