x

Gastro odNOWA - jaka będzie przyszłość gastronomii?

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    05.05.2021

To moment, w którym firmy gastronomiczne powinny rozważyć nowy model biznesowy, dający szansę na poprawę sytuacji. O takich rozwiązaniach będzie mowa podczas webinaru "Gastro odNOWA. Rozmawiamy o przyszłości gastronomii", którego inicjatorem jest firma Stalgast.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Trwający (z przerwami) od marca 2020 roku lockdown nie oszczędził nikogo. W najtrudniejszej sytuacji znalazły się branża eventowa, hotelarska i gastronomiczna. Niemal połowa firm została zlikwidowana lub zawiesiła działalność. Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej szacuje, że wiosną po zdjęciu ograniczeń dla pracy restauracji może nie otworzyć się co piąta, a pracę może stracić nawet 250 tys. osób. Łączne straty branży gastronomicznej szacowane są aż na 2,2 mld złotych.

Gastro odNOWA
W tej sytuacji branża musi znaleźć nowe rozwiązania, które pozwolą przetrwać ten trudny czas. Z pewnością jest to moment, w którym należy znaleźć nowy model biznesowy, dający szansę na poprawę sytuacji w gastronomii. O takich rozwiązaniach i najnowszych trendach będzie można usłyszeć podczas webinaru „Gastro odNOWA. Rozmawiamy o przyszłości gastronomii”, którego inicjatorem jest firma Stalgast. Wydarzenie odbędzie się już 10 maja o godz. 11.

Inspiracja i nowe pomysły
Gośćmi webinaru będą ekspertki Malka Kafka i Ola Lazar. W trakcie spotkania poruszą takie tematy jak:
    • Nowe linie biznesowe dla restauracji m.in. dania gotowe i produkty spożywcze sprzedawane w detalu.
    • Wejścia na platformy e-grocery.
    • Cateringi dietetyczne.
    • Cyfryzacja zarządzania i odejście od pieniądza papierowego dla małych restauracji.
    • Kuchnia roślinna, jako odpowiedź na zmiany klimatu i pandemię odzwierzęcą.

Malka Kafka jest startuperką, właścicielką i pomysłodawczynią sieci roślinnych restauracji Tel Aviv Urban Food, a także partnerką w firmie Food Quantum, specjalizującej się w tworzeniu marek żywności wegańskiej i budowaniu franczyzowych modeli gastronomicznych (Tel Aviv by Malka, Umamitu Vegan Ramen, Papuvege). Co więcej, to ekspertka w zakresie planowania strategicznego, analizy trendów i marketingu w gastronomii, która z pewnością podzieli się z uczestnikami wieloma pomysłami dotyczącymi „odnowy” gastronomii.

– Branża gastronomiczna powinna dzielić się rozwiązaniami, które zadziałały, pomagać sobie, wzajemnie wspierać. Szczególnie te firmy, które wypracowały dobre rozwiązania. Ekonomia dzielenia się to dobry kierunek dla świata. Ten webinar jest bardzo dobrym pomysłem. Zaproszono do niego osoby, które mają naprawdę dużo do opowiedzenia – mówi Malka Kafka.

Z kolei Ola Lazar to doradczyni, analityczka trendów w branży spożywczej i gastronomicznej. Specjalistka od foodtech’u, czyli działalności na styku technologii i jedzenia. Ma na koncie kilka książek kucharskich, a także prowadziła program w Kuchni+.

Spotkanie z ekspertami
Wydarzenie poprowadzi znany i lubiany kucharz, Grzegorz Łapanowski, który z pewnością również podzieli się swoimi pomysłami na podejście do obecnej sytuacji. Znamy go przede wszystkim z polskiej edycji programu „Top Chef”. Pracował dla Polsatu, TVP, TVN i Kuchni +. Jest założycielem Fundacji „Szkoła na widelcu”, autorem trzech książek kulinarnych i dziesiątków programów telewizyjnych oraz radiowych.

Udział w webinarze jest bezpłatny, ale liczba miejsc jest ograniczona (obowiązują zapisy). Zapisać się można poprzez ten link.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

XXI Madrid Fusion w styczniu 2023 roku

XXI edycja światowego kongresu gastronomicznego Madrid Fusion odbędzie się 23 - 25 stycznia w 2023 roku.

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, twórca sieci hoteli Gołębiewski

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, założyciel sieci hoteli Gołębiewski oraz fabryki cukierniczej Tago. Zmarł 21 czerwca - poinformowała Agnieszka Gawińska, odpowiedzialna za kontakty z mediami w firmie Tago.

Start Akademii Mistrzów Smaku By Belvedere. Znani szefowie kuchni w ekipie trenerów

Najlepsi szefowie kuchni z całej Polski będą szkolić młodych kucharzy kształcących się na kierunkach gastronomicznych. Wśród trenerów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere znaleźli się m.in. Adam Chrząstowski, Michał Iwaniuk, Ernest Jagodziński czy Tomasz Łagowski.

Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club - laureatami nagród AIG PRIX 2022

Podczas uroczystej gali w warszawskim Hotelu Raffles Europejski wręczono nagrody AIG PRIX przyznawane przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną na wniosek Akademii Gastronomicznej w Polsce. Tegoroczni laureaci to Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club.

Konkurs "Czas na rybę!" - jest o co walczyć!

Laureaci trzech pierwszych miejsc ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Czas na rybę!" pojadą na wycieczkę do Włoch, do fabryki pieców UNOX w Padwie. Natomiast trzy najlepsze drużyny w rywalizacji uczniów szkół gastronomicznych wezmą udział w warsztatach kulinarnych z wykorzystaniem pieców UNOX.

Bartosz Peter i Sebastian Plasota zajęli 4. miejsce na Global Chefs Challenge

Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet oraz Sebastian Plasota zajęli czwarte miejsce w finale Global Chefs Challenge na Worldchefs Congress & Expo w Abu Dhabi. Zespół otrzymał też wyróżnienie za najlepsze danie główne - halibuta z przegrzebkami z palonym masłem i tymiankiem.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej