x

Bursztynowa - serowe bistro w sercu Warszawy

Kategoria: Miejsca    30.04.2021

To jedna z nielicznych w Polsce restauracji serwujących gościom wyłącznie dania na bazie lub z dodatkiem sera. Pełni również rolę centrum edukacyjnego rozwijającego kulturę jedzenia tego produktu. W menu także dobra selekcja polskich win i piw oraz drinki inspirowane twórczością Bolesława Leśmiana.

Bursztynowa Bistro w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe
Bursztynowa Bistro w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe
Nowy Świat 37 – to właśnie w tej warszawskiej kamienicy mieszkał i tworzył autor wiersza „W malinowym chruśniaku”. W czasie pandemii ulokowała się tu restauracja Bursztynowa, która przyjmowała gości jedynie przez krótki czas pomiędzy dwoma lockdownami.

Mimo, że od 24 października 2020 roku, jak cała branża gastronomiczna, sprzedaje posiłki jedynie w dowozie i na wynos, zdążyła już zgarnąć laury za koncepcję. Bursztynowa w ubiegłym roku otrzymała „Złotego Widelca” jako Najlepsze Bistro w Polsce. Zdobyła także nagrodę specjalną, zostając „Odkryciem kulinarnym roku 2020”.

Serowe menu

Zupa serowa z menu Bursztynowej Bistro w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe
Zupa serowa z menu Bursztynowej Bistro w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe
Menu Menu restauracji bazuje na Skarbach Serowara – polskiej marce serów długodojrzewających takich jak: Bursztyn, Szafir i Rubin. Ich czas dojrzewania waha się od trzech miesięcy do nawet trzech lat. W potrawach z Bursztynowej wykorzystano większość tych wariantów.

Flagowe specjały lokalu to m. in.: zupa serowa serwowana z owocami, które nadają daniu nieco lekkości, makaron serowara z czarną truflą oraz smakowite tiramisu z serem Rubin. Jedną z głównych przystawek są deski serowe z dodatkami. Do wyboru mamy deski: szafirową – z konfiturą z czarnego bzu z jabłkiem, malinami i migdałami, bursztynową – z miodem akacjowym, spadziowym albo gryczanym oraz skarby serowara – to ser Szafir z pastą z suszonych pomidorów, czekoladą śliwkową i sosem z czarnej porzeczki.

Tiramisu z serem z menu Bursztynowej Bistro w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe
Tiramisu z serem z menu Bursztynowej Bistro w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe
Na menu odcisnął swoje piętno również wspomniany Leśmian. W czasie, gdy lokal otwarty był dla gości, odwiedzający Bursztynową mogli skosztować drinków ze specjalnej karty koktajlowej inspirowanej jego twórczością. Znalazły się w niej m.in.: „Nieba Przyćmiane” (drink z nalewki z kaliny, herbaty klitorii, truskawek, rabarbaru oraz truskawkowych żelków w białej czekoladzie z serem Szafir), „Toast Świętokradzki” (Chopin Vintage, Martini Rubino oraz nalewka jarzębinowa, podane z chipsami z sera Bursztyn) lub „Ty przychodzisz jak noc majowa” (Chopin Organic, Etiuda Jagoda Kamczacka, herbata jaśminowa, jabłka, kordiał cytrusowy i puder z sera Szafir).

Obok koktajli w ofercie są także wina, m.in. polskie cabernet cortis, gewurtztraminer i cuvee blanc z winnicy Srebrna Góra oraz piwa z Browaru „Czarny Kot" z Radomia, Browaru Błonie i Browaru Zakładowego z Poniatowej.

Zakupy z doradcą

Bursztynowa Bistro - tu można kupić na wynos Skarby Serowara. Zdjęcie: materiały prasowe
Bursztynowa Bistro - tu można kupić na wynos Skarby Serowara. Zdjęcie: materiały prasowe
Po serowej uczcie na miejscu można kupić na wynos sery z limitowanych edycji. Do wyboru są wszystkie rodzaje Skarbów Serowara: Bursztyn, Rubin i Szafir w różnych okresach dojrzewania (3, 6, 12, 15 i 24 miesiące). Można je spożywać jako dodatek do dań na ciepło, a także łączyć je z miodami, konfiturami, a nawet czekoladą. W sklepie dostępne są też takie specjały jak konfitury czy oleje. W zakupach pomoże dobrze wyszkolony i sympatyczny personel.

Bursztynowa to miejsce stworzone przez Spółdzielczą Mleczarnię Spomlek, której tradycje mleczarskie i spółdzielcze sięgają 1909 roku. Zakład mieści się w Radzyniu Podlaskim, a jego właścicielami i jednocześnie dostawcami mleka są rolnicy, których dziadkowie tworzyli spółdzielnię.

Spółdzielnia specjalizuje się w produkcji wspominanych serów dojrzewających Bursztyn, Rubin oraz Szafir. W czasie długiego leżakowania serami „opiekują się” tzw. pielęgniarki. Proces powstawania Skarbów Serowara wyróżnia także fakt, że są wysalane w najstarszej solance w Polsce, która obecnie ma ponad 30 lat.

– Do uruchomienia Bursztynowej zainspirowali nas konsumenci. To rozmowy z nimi uświadomiły nam, że wciąż mało jest miejsc, w których można zaczerpnąć wiedzy o serach. A nasi pracownicy są odpowiednio przeszkoleni i chętnie opowiedzą o różnicach między serami dojrzewającymi 6 miesięcy a tymi 2-letnimi. Wyjaśnią, skąd się biorą białe kryształki w dojrzałych serach oraz nauczą, jak sery łupać i wytłumaczą, dlaczego jest to doskonalsze niż krojenie. W naszym bistro pracują ludzie z ogromną wiedzą i zaangażowaniem – mówi Michał Rozkwitalski, manager restauracji.

Dla gości organizowane były i będą spotkania oraz warsztaty serowarskie dotyczące historii serowarstwa na ziemiach polskich oraz Skarbów Serowara.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej