x

Latem otwiera się Browar Warszawski. Warzenie piwa wraca na Wolę!

Kategoria: Miejsca    28.04.2021

Koneserskie piwo kraftowe, cocktail bar z ofertą rozrywkową i rodzinna restauracja włoska to oferta Browaru Warszawskiego, kolejnego konceptu, który obok innych lokali gastronomicznych pojawi się w Browarach Warszawskich. Jego pomysłodawcą jest Mark Zarkhin, który stworzył już ponad 120 restauracji.

Mark Zarkhin, pomysłodawca Browaru Warszawskiego. Zdjęcie: materiały prasowe
Mark Zarkhin, pomysłodawca Browaru Warszawskiego. Zdjęcie: materiały prasowe
Mark Zarkhin to restaurator z olbrzymim dorobkiem i doświadczeniem, który od wielu lat z powodzeniem działa za wschodnią granicą, gdzie stworzył ponad 120 restauracji. W portfolio założonej przez niego Grupy Kumpel są autorskie koncepty serwujące tradycyjną kuchnię galicyjską i doskonałe piwo, m.in. Baczewski i Kumpel, sieć restauracji włoskich Pizza Lecentano, warszawska Rest. Baczewskich, a za chwilę – Browar Warszawski z aż 18 rodzajami piwa kraftowego.

Wolski browar wraca na właściwe miejsce
Browar Warszawski. Wizualizacja: materiały prasowe.
Browar Warszawski. Wizualizacja: materiały prasowe.
Nowy koncept Marka Zarkhina już niedługo ma szansę stać się jednym z najpopularniejszych adresów w stolicy. Piwowarzy dzielnie pracują nad najlepszymi recepturami, dobierają składniki, testują smak tak, aby latem wszyscy mogli rozkoszować się świetnym, świeżym piwem.

Browar Warszawski mieści się w części zabytkowych, 170-letnich Piwnic dawnej Leżakowni browaru Haberbuscha i Schiele. Mieścić się będzie na imponującej powierzchni prawie 2000 m kw., a sama restauracja zajmie blisko 500 m kw. Kolejnym atutem tego miejsca będzie piękna antresola o powierzchni 660 mkw. W ramach całego projektu działać będą także restauracja włoska Lecentano i cocktail bar.

Celem restauratora jest stworzenie miejsca, które będzie zgodne z wizją powstającego nowego fragmentu miasta. Takiego, które chętnie odwiedzą pełni energii mieszkańcy stolicy, ale także turyści zwiedzający Warszawę. Restaurację będzie wyróżniał historyczny duch, nowoczesny design, wyjątkowa atmosfera i browarnicza tradycja.

– Browar Warszawski to duży kompleks kulinarno-rozrywkowy o bardzo bogatej ofercie. Zróżnicowana kuchnia, koneserskie piwo kraftowe, cocktail bar z szeroką ofertą rozrywkową i rodzinna restauracja włoska. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. To dla nas ważny projekt i olbrzymie wyzwanie, ponieważ musimy zapewnić najwyższą jakość piwa i serwisu, otworzyć nowy etap browarniczej historii w tym wspaniałym miejscu. Razem z całym zespołem pracujemy bardzo ciężko, aby stworzyć miejsce, które skradnie serce Warszawy – mówi Mark Zarkhin, założyciel Grupy Kumpel.

Jak się warzyło w Browarach przed laty

Browar Warszawski. Wizualizacja: materiały prasowe.
Browar Warszawski. Wizualizacja: materiały prasowe.
Browar Haberbuscha, Schielego i Klawego był jednym z największych i najbardziej znanych warszawskich browarów. Jednak jego historia rozpoczyna się od zakupu na licytacji browaru Jana G. Schöffera przy ul. Krochmalnej. Pierwsza wersja browaru Jana G. Schöffera zasłynęła z produkcji piwa typu bawarskiego (wyższa zawartość alkoholu i gorzkawy smak).

Browar pod nową firmą „Haberbusch i Schiele”, zachował receptury i kontynuował produkcję tej linii piwa, ponadto wyspecjalizował się w piwach typu: angielskiego i portera. W latach 80. i 90. XIX wieku browar przeszedł modernizację, przechodząc na napęd parowy. Zmiana ta przyczyniła się do wzrostu sprzedaży i eksportu. Otwarto w tym czasie rozlewnie piwa „Haberbusch i Schiele” w Kijowie.

W latach 1909 – 1918 pozycja browaru wyraźnie się umocniła na rynku piwowarskim, przyczyniając się do spadku sprzedaży piw importowanych z Niemiec. W tym okresie „Haberbusch i Schiele” stali się niekwestionowanym liderem browarnictwa warszawskiego, zwiększył się również asortyment o piwa typu pilzneńskiego oraz czarnego tzw. kulmbachskiego.

Niestety burzliwe czasy II wojny światowej sprawiły, że stary browar przestał istnieć. Produkcję wznowiono dopiero w 1954 roku, a oficjalna likwidacja browarów  nastąpiła w 2005 roku. Browar Warszawski otwiera nowy etap tej historii, aby tradycji stało się zadość.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pop-up restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie

Jak fine diningowa restauracja poradzi sobie w warunkach ulicznych? Przekonamy się podczas pop-upu restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie! Szef kuchni Marcin Przybysz stworzył na tę okazję menu, w którym współczesne interpretacje historycznych przepisów przekłada na język comfort foodu.

Bałkańska Dusza na Saskiej Kępie pod wodzą Adama Chrząstowskiego

Adam Chrząstowski został szefem kuchni w warszawskiej restauracji Bałkańska Dusza. Przygotowuje tam potrawy na tradycyjnym bałkańskim grillu, ale w menu znajdziemy takie specjały jak m.in. pączek z grasicą czy bycze jądro w podwędzanej białej czekoladzie.

Druga restauracja MAX Premium Burgers w Poznaniu już otwarta

MAX Premium Burgers - najstarsza szwedzka sieć restauracji serwująca burgery - otworzyła drugi lokal w Poznaniu, a tym samym - siedemnasty w Polsce.

Nowe restauracje w Fabryce Norblina

Gastronomiczna oferta Fabryki Norblina poszerzyła się o nowe lokale. To Bocca Ristorante & Pizzeria z włoską kuchnią i pizzą neapolitańską, SOUL on the grill serwujący amerykański comfort food i restauracja Paradiso z kuchnią międzynarodową. Za kilka dni otworzy się legendarny tex-mex - Blue Cactus,

Aleksander Baron stawia na ziemniaczany fast food Kartoszki na warszawskim brzegu Wisły

Znany i ceniony szef kuchni Aleksander Baron otworzył w Warszawie Kartoszki - fast food serwujący grillowane ziemniaki z 14 wariantami przeróżnych farszów: od gzika, przez tzatziki, wędzony ser z Wiżajn czy boczniaki, po kimchi.

Nowa kawiarnia Green Caffè Nero w sercu Wrocławia

Green Caffè Nero poszerzyła sieć swoich kawiarni o nowy lokal przy ul. Szewskiej 8 we Wrocławiu. Nowoczesna architektura miejsca oraz jego usytuowanie wśród ceglanych kamienic odzwierciedlają kontrasty, którymi zachwyca turystów to pełne historii miasto.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej