x

Otwarcie ogródków gastronomicznych 15 maja, hoteli - 8 maja

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    28.04.2021

Gastronomia na świeżym powietrzu czynna od 15 maja, jeszcze w maju będziemy mogli również zjeść posiłki wewnątrz restauracji. Obostrzenia będą znoszone stopniowo, w całej Polsce jednocześnie.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Podczas środowej konferencji prasowej premier Mateusz Morawiecki oraz minister zdrowia Adam Niedzielski zaprezentowali harmonogram odmrażania gospodarki w najbliższych tygodniach.
Według przedstawionego planu, od 8 maja zaczną działać hotele – dopuszczalne będzie 50 proc. obłożenia obiektu, zamknięte maja być hotelowe restauracje oraz strefa welness & spa. 15 maja otwarte zostaną ogródki restauracyjne – w reżimie sanitarnym i z zachowaniem bezpiecznego dystansu między stolikami oraz limitem osób na stolik. Natomiast od 29 maja gastronomia będzie mogła także przyjmować gości na miejscu – przy maksmalnym obłożeniu 50 proc. lokalu, w ścisłym reżimie sanitarnym i, podobnie jak w przypadku ogóródków, z zachowaniem dystansu między stolikami i limitem osób na stolik.

– Chcemy, aby gospodarka wracała na normalne tory w sposób naturalny – mówił premier Mateusz Morawiecki podczas konferencji. – Do odmrażania musimy podejść „z cierpliwością i pokorą”. Przedstawiony harmonogram może się zmienić, jeśli liczba zakażeń zacznie dynamicznie wzrastać – podkreślił Morawiecki.
Nadal obowiązywać będą limity obłożenia w hotelach, kościołach, galeriach handlowych i restauracjach, kinach oraz teatrach. Konieczne będzie także zachowanie reżimu sanitarnego. – Musimy te kroki wykonywać bardzo ostrożnie. Jeśli będziemy widzieli niebezpieczne sygnały, podejmiemy decyzje bardziej konserwatywne – tłumaczył Adam Niedzielski.

Sprawdź, jak wygląda plan na maj!
OD 1 MAJA
Jednolite zasady bezpieczeństwa w całym kraju – otwarte salony fryzjerskie i kosmetyczne
Sport na świeżym powietrzu: limit – max. 50 osób.
Sport w krytych obiektach sportowych oraz na basenach: dla zorganizowanych grup dzieci i młodzieży, max. 50 proc. obłożenia obiektu

OD 4 MAJA
Kultura – otwarte galerie sztuki i muzea: limit 1 osoby na 15 m2, działalność w ścisłym reżimie sanitarnym.
Handel – otwarte sklepy budowlane, meblowe, galerie handlowe, limit 1 osoby na 15 m2,     działalność w ścisłym reżimie sanitarnym.
Kult religijny – nabożeństwa z limitem 1 osoby na 15 m2 w świątyniach, rekomendacja odprawiania ceremonii na świeżym powietrzu.
Edukacja – szkoły podstawowe: nauka stacjonarna dla klas 1-3 szkoły podstawowej, ścisły reżim sanitarny – m.in. wietrzenie sal podczas przerw oraz dezynfekcja placówek w weekendy.

OD 8 MAJA
Hotele – otwarte dla gości: max 50 proc. obłożenia obiektu, zamknięte restauracje oraz strefa welness&spa.

OD 15 MAJA
Noszenie maseczek na świeżym powietrzu – zniesienie obowiązku. Jeżeli wskaźnik zakażeń na 100 tys. osób spadnie poniżej 15 – możliwe będzie zniesienie obowiązku noszenia maseczek na świeżym powietrzu.
Bez zmian pozostanie obowiązek zakrywania nosa i ust za pomocą maseczki w pomieszczeniach zamkniętych.
Gastronomia zewnętrzna (na świeżym powietrzu) – otwarte ogródki restauracyjne: działalność w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik.
Kultura – otwarte kina i teatry na świeżym powietrzu: max 50 proc. Obłożenia, działalność w ścisłym reżimie sanitarnym.
Imprezy okolicznościowe na zewnątrz – możliwość zorganizowania m.in. wesela i komunii:limit do 25 osób, w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik (regulacje takie same jak w przypadku gastronomii zewnętrznej).
Edukacja – szkoły podstawowe i średnie: nauka hybrydowa dla klas 4-8 szkół podstawowych, nauka hybrydowa dla klas 1-4 szkół średnich; ścisły reżim sanitarny: wietrzenie sal podczas przerw, dezynfekcja placówek w weekendy.
Sport – uprawianie sportu w obiektach sportowych na świeżym powietrzu: max 25 proc. Publiczności.

OD 29 MAJA
Gastronomia wewnętrzna – otwarte restauracje: max obłożenie 50 proc. Lokalu,     działalność w ścisłym reżimie sanitarnym – zachowany bezpieczny dystans między stolikami, limit osób na stolik.
Imprezy okolicznościowe wewnątrz – możliwość zorganizowania m.in. wesela i komunii: limit do 50 osób, w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik (regulacje takie same jak w przypadku gastronomii wewnętrznej).
Kultura – otwarte kina i teatry, max obłożenie 50 proc. Placówki, działalność w ścisłym reżimie sanitarnym.
Sport – uprawianie sportu na krytych obiektach sportowych i basenach: obiekty dostępne dla wszystkich, max obłożenie do 50 proc. (z widownią).
Sport – uprawianie sportu na siłowniach, w klubach fitness, solaria: limit 1 osoby na 15m2, działalność w ścisłym reżimie sanitarnym.
Edukacja – szkoły podstawowe i średnie: nauka stacjonarna dla wszystkich uczniów, ścisły reżim sanitarny: wietrzenie sal podczas przerw, dezynfekcja placówek w weekendy.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rząd ogłosił koniec stanu epidemii w Polsce

Branża HoReCa i my wszyscy możemy odetchnąć z ulgą. 16 maja zniesiony zostaje stan epidemii w Polsce. Od tego dnia obowiązywać będzie stan zagrożenia epidemicznego - poinformował minister zdrowia Adam Niedzielski.

Złagodzenie obostrzeń epidemicznych w gastronomii

Od 1 marca nie obowiązują już limity osób mogących przebywać jednocześnie w restauracjach. Ponownie mogą działać kluby i dyskoteki.

GfK: Mimo pandemii i kryzysu gastronomii Polacy chętnie odwiedzają restauracje

Lockdown, restrykcje nałożone na gastronomię, wzrost kosztów działalności oraz problemy ze znalezieniem pracowników spowodowały, że w 2021 roku zamknięto 17 proc. lokali gastronomicznych w porównaniu do liczby z 2019 roku. Mimo to, według danych GfK, Polacy nadal chętnie jedzą poza domem.

Od 15 grudnia limit obłożenia w lokalach obniżony do 30 proc. Zamknięte kluby i dyskoteki

Od 15 grudnia obniżamy limit obłożenia w restauracjach, barach i hotelach do 30 proc. Zamknięte będą dyskoteki, kluby i obiekty udostępniające miejsca do tańczenia - zapowiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska.

Minister Niedzielski: nowe obostrzenia od 1 do 17 grudnia

W środę 1 grudnia zacznie obowiązywać tzw. pakiet alarmowych obostrzeń. Limit zapełnienia w gastronomi i hotelach z 75% zostanie zmniejszony do 50%. Nowe restrykcje w poniedziałek ogłosił minister zdrowia Adam Niedzielski.

Co zmieniła pandemia na rynku opakowań w branży HoReCa?

Jako ludzkość musimy radykalnie zmienić swoje podejście do kwestii wykorzystania plastiku. Ogromne zmiany powinny dokonać się także w gastronomii. Pandemia Covid-19 pokazała, że globalne przeobrażenie rynku tworzyw sztucznych jest konieczne. Czy to początek rewolucji?

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej