x

Wystartował konkurs barmański World Class. Po raz pierwszy jako reality show

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    27.04.2021

Po rocznej przerwie World Class powrócił, by mimo lockdownu promować scenę barmańską i kulturę koktajlową. Półfinały i finał potrwają do 29 kwietnia. Po raz pierwszy rywalizacja barmanów ma formułę reality show. Zmagania krajowych półfinalistów mogą oglądać fani kultury koktajlowej z całego kraju.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
W szóstej, ogólnopolskiej edycji World Class Poland, czyli krajowych kwalifikacjach do najbardziej prestiżowego konkursu barmańskiego na świecie uczestniczy 23 zawodników z 8 miast: Krakowa, Warszawy, Gdańska, Bydgoszczy, Lublina, Łodzi, Opola i Katowic. Wszyscy walczą w krajowym półfinale. Zwycięzca z tytułem Barmana Roku World Class Poland weźmie udział w globalnym finale, w którym o tytuł najlepszego barmana będzie rywalizować z 55 barmańskimi talentami z całego świata.

– Mimo nadal niestabilnej sytuacji, która odbija się na restauratorach i środowisku barmańskim, postanowiliśmy przeprowadzić konkurs World Class w tym roku. Chcemy w czasach lockdownu dać wsparcie ludziom tworzącym polską scenę koktajlową, aby nadal rozwijali swoje umiejętności i byli w pełni gotowi, by wreszcie na nowo powitać swoich gości – mówi Bartosz Paśko, koordynator polskiej edycji konkursu World Class.

Reality show
Po raz pierwszy rywalizacja barmanów ma formułę reality show. Do tej pory fani kultury koktajlowej mogli obserwować finał krajowego konkursu podczas wydarzeń na żywo w Warszawie. W 2021 roku, po raz pierwszy w historii konkurs jest zorganizowany w formule internetowego serialu, a pracę najlepszych barmanów można oglądać „od kuchni”.

– Jesteśmy podekscytowani nową formułą konkursu. Z ponad 20 najlepszymi barmanami spotkamy się na żywo, z zachowaniem wszelkich procedur bezpieczeństwa. Novum jest to, że ostateczne zmagania przed światowym finałem przybiorą formę podobną do kulinarnych reality show. To oznacza, że emocjami rywalizacji, wraz z ogromną dawką adrenaliny, będziemy się dzielić z widzami w całej Polsce – opowiada Maciej Mazur, współzałożyciel krakowskiego koktajlbaru TAG, Barman Roku World Class Poland 2019, który podczas światowego finału w Glasgow zajął 15. lokatę, najwyższy wynik Polaka do tej pory.

Półfinaliści World Class Poland to utalentowani ludzie z wiedzą, pasją i entuzjazmem. Muszą pokonać konkurentów, zmierzyć się z czasem i tremą, tworząc koktajle pod okiem międzynarodowej sławy jurorów oraz kamer. Przed nimi szereg wyzwań, które relacjonuje dziennikarz i prezenter radiowy oraz telewizyjny, Maciej Rock.

– Od lat widzowie zasiadają przed telewizorami lub monitorami, by obserwować grillowanie, blanszowanie, ale też krople potu na czołach uczestników kulinarnych reality shows. Czas na barmanów! Zamiast piekielnej kuchni, zobaczycie piekielnie trudne zadania barmańskie, wzloty, ale pewnie też upadki uczestników. Przekonacie się też, co kryje się za tajemniczą miksturą, którą podaje wam barman – mówi Maciej Rock.

O konkursie
Polska aleja sławy World Class liczy już pięć gwiazd. Dotychczasowi reprezentanci w globalnych finałach World Class – Maciej Mazur, Marcin Kruk, Janusz Lemiesz, Paweł Rodaszyński i Mateusz Szuchnik – to dziś gorące nazwiska sceny barowej i koktajlowi influencerzy.

World Class Competition jest najbardziej prestiżowym konkursem barmańskim globu. Od 2009 roku mistrzowie sztuki koktajlowej rywalizują w nietuzinkowych okolicznościach i miejscach, od Glasgow, Londynu, Berlina, po Kapsztad, Miami czy Meksyk. W 2020 roku konkurs World Class został odwołany na całym świecie z powodu pandemii COVID-19.

Światowy finał World Class Competition zaplanowano na początek lipca 2021 roku. Po raz pierwszy wydarzenie – od konkursu, przez branżowe panele eksperckie, po masterclass – będzie się odbywać w pełni online.

Półfinaliści World Class Poland 2021
GDAŃSK
Angelika Leśniewicz, Salty Bar, Gdańsk
Aleksander Pelowski, Mała Sztuka, Gdańsk
Dawid Skrzypek, Treinta y Tres, Gdańsk
Aneta Wawrzyniak, Salty Bar, Gdańsk

KRAKÓW
Alicja Bączyk, TAG., Kraków
Krzysztof Kalita, Kraina Szeptów, Kraków
Artur Kozłowski, TAG., Kraków
Cezary Nowak, TAG., Kraków
Łukasz Ogórek, Opus Lounge Bar, Kraków
Grzegorz Pikulski, NEON, Kraków
Piotr Szreniawski, Better CUT, Kraków
Alexander Wolańczyk, Better CUT, Kraków

WARSZAWA
Daniel Błaszczyk, Bank Club, Warszawa
Grzegorz Dąbrowski, Klar Cocktail Bar, Warszawa
Katarzyna Ferens, Lorneta Bar, Warszawa
Ewelina Figiel, Loreta Bar, PURO Hotel, Warszawa
Łukasz Plewka, Worek Kości, Warszawa
Uladzislau Tomchyk, Niewinni Czarodzieje 2.0, Warszawa

POZOSTALI
Davyd Ilinskyi, DoSopotu Club & Lounge, Katowice
Bartosz Leszczyński, Mąka i Wół, Opole
Olga Palamarchuk, 2Pier Sushi House, Lublin
Alexander Pasieka, Prywatka Bydgoszcz
Bartłomiej Wójcik, Spirit Bar, PURO Hotel, Łódź


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Targi World of Coffee 2022 [RELACJA]

Gwatemalska kawa, wsparcie dla Ukrainy, studnie dla Afryki i Mistrzostwa Świata Baristów z polskim akcentem - oto czym żyły targi World of Coffee, które odbyły się pod koniec czerwca w Mediolanie. Najważniejsze wydarzenie branży kawowej odwiedziła rekordowa liczba ponad 11000 osób z całego świata.

XXI Madrid Fusion w styczniu 2023 roku

XXI edycja światowego kongresu gastronomicznego Madrid Fusion odbędzie się 23 - 25 stycznia w 2023 roku.

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, twórca sieci hoteli Gołębiewski

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, założyciel sieci hoteli Gołębiewski oraz fabryki cukierniczej Tago. Zmarł 21 czerwca - poinformowała Agnieszka Gawińska, odpowiedzialna za kontakty z mediami w firmie Tago.

Start Akademii Mistrzów Smaku By Belvedere. Znani szefowie kuchni w ekipie trenerów

Najlepsi szefowie kuchni z całej Polski będą szkolić młodych kucharzy kształcących się na kierunkach gastronomicznych. Wśród trenerów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere znaleźli się m.in. Adam Chrząstowski, Michał Iwaniuk, Ernest Jagodziński czy Tomasz Łagowski.

Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club - laureatami nagród AIG PRIX 2022

Podczas uroczystej gali w warszawskim Hotelu Raffles Europejski wręczono nagrody AIG PRIX przyznawane przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną na wniosek Akademii Gastronomicznej w Polsce. Tegoroczni laureaci to Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club.

Konkurs "Czas na rybę!" - jest o co walczyć!

Laureaci trzech pierwszych miejsc ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Czas na rybę!" pojadą na wycieczkę do Włoch, do fabryki pieców UNOX w Padwie. Natomiast trzy najlepsze drużyny w rywalizacji uczniów szkół gastronomicznych wezmą udział w warsztatach kulinarnych z wykorzystaniem pieców UNOX.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej