x

Gowin: 4 maja ruszą hotele, handel i ogródki restauracyjne [NIEOFICJALNE]

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    26.04.2021

Wicepremier Jarosław Gowin zadeklarował otwarcie ogródków restauracyjnych, hoteli i handlu od 4 maja. Na oficjalne decyzje rządu trzeba poczekać do środy.

Akcja szczepień rozwija się i niebawem będziemy mogli rozpocząć szybkie odmrażanie gospodarki – takie są, według źródeł Business Insider Polska ustalenia dzisiejszego spotkania wicepremiera Jarosława Gowina z przedstawicielami Rady Przedsiębiorczości.

W trakcie spotkania z ust ministra rozwoju, pracy i przedsiębiorczości padła deklaracja i konkretne data – 4 maja ruszą hotele, handel i ogródki restauracyjne. W środę po g. 10:00 rząd oficjalnie poinformuje o szczegółach dotyczących odmrożenia gospodarki. Po posiedzeniu Rządowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego dowiemy się, jakie zapadły ostateczne decyzje – w jakich terminach i pod jakimi warunkami będą otwierane poszczególne branże.

Jak pisze Business Insider Polska, Jarosław Gowin na poniedziałkowym spotkaniu z Radą Przedsiębiorczości miał zgodzić się z jej przedstawicielami, że przy zachowaniu reżimu sanitarnego oraz zasady maksymalnego obłożenia rezerwacji na poziomie 50 proc. dostępnych miejsc, hotele można otworzyć zaraz po weekendzie majowym, czyli już od 4 maja. Co więcej odpowiedzialny za gospodarkę wicepremier miał zadeklarować gotowość do odmrożenia, również od 4 maja handlu oraz uruchomienia gastronomii w ogródkach restauracyjnych.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Gotuj i sprzedawaj mimo pandemii - ruszył DeliveryWeek

Na pomoc restauracjom wystartował DeliveryWeek, organizowany przez Restaurant Week Polska. Dołącza do niego coraz więcej restauracji!

Otwierają się (i nie) kolejne biznesy, trwają kontrole służb

Na Podhalu uruchomiono w poniedziałek kolejne biznesy, w tym gastronomiczne. Zakopiański sanepid przeprowadził 120 kontroli w obiektach gastronomicznych i hotelowych. Z planów otwarcia restauracji dla gości zrezygnowali natomiast właściciele lokali w podwarszawskim Legionowie.

Kalifornia i Teksas znów ograniczają działalność gastronomii

Z powodu wzrostu liczby zakażeń koronawirusem gubernator Kalifornii Gavin Newsom zarządził lockdown barów, winiarni i restauracji w zamkniętych pomieszczeniach na co najmniej 3 tygodnie. Bary zamknięto też ponownie w Teksasie, a Nowy Jork wstrzymuje się z "odmrażaniem" usług gastronomicznych.

Co zamawiamy w dostawie podczas kwarantanny?

Uber Eats przeanalizował zamówienia swoich użytkowników w okresie społecznej izolacji. Jakie są najpopularniejsze wybory Polaków podczas przymusowej kwarantanny, czym różnimy się od innych nacji oraz po co najchętniej sięgamy na śniadanie?

Goście nie czują się bezpiecznie w toaletach z suszarkami do rąk

COVID-19 wpływa na kształtowanie nowych postaw i zachowań wśród ludzi. 43% badanych twierdzi, że nie czuje się komfortowo w łazienkach wyposażonych w suszarki elektryczne - wynika z sondażu dla Tork, marki firmy Essity.

Nowe pandemiczne obostrzenia dla gastronomii i przy organizacji imprez

Rząd wprowadza nowe rygory w związku z epidemią koronawirusa. Największe zmiany dotyczą gastronomii i organizacji imprez.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej