x

Gowin: 4 maja ruszą hotele, handel i ogródki restauracyjne [NIEOFICJALNE]

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    26.04.2021

Wicepremier Jarosław Gowin zadeklarował otwarcie ogródków restauracyjnych, hoteli i handlu od 4 maja. Na oficjalne decyzje rządu trzeba poczekać do środy.

Akcja szczepień rozwija się i niebawem będziemy mogli rozpocząć szybkie odmrażanie gospodarki – takie są, według źródeł Business Insider Polska ustalenia dzisiejszego spotkania wicepremiera Jarosława Gowina z przedstawicielami Rady Przedsiębiorczości.

W trakcie spotkania z ust ministra rozwoju, pracy i przedsiębiorczości padła deklaracja i konkretne data – 4 maja ruszą hotele, handel i ogródki restauracyjne. W środę po g. 10:00 rząd oficjalnie poinformuje o szczegółach dotyczących odmrożenia gospodarki. Po posiedzeniu Rządowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego dowiemy się, jakie zapadły ostateczne decyzje – w jakich terminach i pod jakimi warunkami będą otwierane poszczególne branże.

Jak pisze Business Insider Polska, Jarosław Gowin na poniedziałkowym spotkaniu z Radą Przedsiębiorczości miał zgodzić się z jej przedstawicielami, że przy zachowaniu reżimu sanitarnego oraz zasady maksymalnego obłożenia rezerwacji na poziomie 50 proc. dostępnych miejsc, hotele można otworzyć zaraz po weekendzie majowym, czyli już od 4 maja. Co więcej odpowiedzialny za gospodarkę wicepremier miał zadeklarować gotowość do odmrożenia, również od 4 maja handlu oraz uruchomienia gastronomii w ogródkach restauracyjnych.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Lokale gastronomiczne przyjmą gości najwcześniej 4 maja

Wczoraj wieczorem (16.04.2020) Rząd RP ogłosił plany odmrożenia gospodarki i powrotu do normalnego funkcjonowania społecznego. Ponowne otwarcie restauracji dla gości będzie jednak możliwe najwcześniej za 3 tygodnie.

Lockdown i nowa normalność według McDonald’s

Jak sieć działała w trakcie lockdownu, a jak funkcjonuje obecnie opowiada Artur Bieńkowski, dyrektor ds. rozwoju i łańcucha dostaw Polska.

Nowe obostrzenia na Mazowszu i w Lubuskiem. Co się zmieni dla branży HoReCa?

Nowe zasady w województwach mazowieckim i lubuskim zaczną obowiązywać od poniedziałku 15 marca. Znów zamknięte zostaną hotele, instytuty kultury i baseny, a galerie handlowe będą działać w ograniczonym zakresie.

Akcja "Nie pozwolę ci się zamknąć"

Powstała z inicjatywy Krajowej Izby Gospodarczej akcja "Nie pozwolę ci się zamknąć" wciąż trwa i przynosi pierwsze wymierne efekty. - To kroplówka, która daje nam nadzieję na przetrwanie - mówi Tomasz Wąsiak, właściciel Restauracji Radiowej w Opolu.

Planuj, rozwijaj, optymalizuj, nie poddawaj się!

Czy można dobrze prowadzić biznes w czasach kryzysu? Znamy taki przypadek - Browar Stu Mostów i Concept Stu Mostów we Wrocławiu. Jak sobie radzić z trudnościami i jak w czasie pandemii planować przyszłość firmy - z właścicielką lokali Arlettą Ziemian rozmawia Marcin Koch z ForRest Projekt.

Nowe oblicza gastronomii

Trwająca obecnie pandemia w jednej chwili zmiotła wszystkie nasze przyzwyczajenia i zmieniła sposób, w jaki żyjemy i realizujemy nasze potrzeby. Z dnia na dzień zamknięto dla gości setki tysięcy restauracji, pubów, barów i kawiarni. Jak zmieniło to oblicze gastronomii?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej