x

Gowin: 4 maja ruszą hotele, handel i ogródki restauracyjne [NIEOFICJALNE]

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    26.04.2021

Wicepremier Jarosław Gowin zadeklarował otwarcie ogródków restauracyjnych, hoteli i handlu od 4 maja. Na oficjalne decyzje rządu trzeba poczekać do środy.

Akcja szczepień rozwija się i niebawem będziemy mogli rozpocząć szybkie odmrażanie gospodarki – takie są, według źródeł Business Insider Polska ustalenia dzisiejszego spotkania wicepremiera Jarosława Gowina z przedstawicielami Rady Przedsiębiorczości.

W trakcie spotkania z ust ministra rozwoju, pracy i przedsiębiorczości padła deklaracja i konkretne data – 4 maja ruszą hotele, handel i ogródki restauracyjne. W środę po g. 10:00 rząd oficjalnie poinformuje o szczegółach dotyczących odmrożenia gospodarki. Po posiedzeniu Rządowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego dowiemy się, jakie zapadły ostateczne decyzje – w jakich terminach i pod jakimi warunkami będą otwierane poszczególne branże.

Jak pisze Business Insider Polska, Jarosław Gowin na poniedziałkowym spotkaniu z Radą Przedsiębiorczości miał zgodzić się z jej przedstawicielami, że przy zachowaniu reżimu sanitarnego oraz zasady maksymalnego obłożenia rezerwacji na poziomie 50 proc. dostępnych miejsc, hotele można otworzyć zaraz po weekendzie majowym, czyli już od 4 maja. Co więcej odpowiedzialny za gospodarkę wicepremier miał zadeklarować gotowość do odmrożenia, również od 4 maja handlu oraz uruchomienia gastronomii w ogródkach restauracyjnych.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rząd ogłosił koniec stanu epidemii w Polsce

Branża HoReCa i my wszyscy możemy odetchnąć z ulgą. 16 maja zniesiony zostaje stan epidemii w Polsce. Od tego dnia obowiązywać będzie stan zagrożenia epidemicznego - poinformował minister zdrowia Adam Niedzielski.

Złagodzenie obostrzeń epidemicznych w gastronomii

Od 1 marca nie obowiązują już limity osób mogących przebywać jednocześnie w restauracjach. Ponownie mogą działać kluby i dyskoteki.

GfK: Mimo pandemii i kryzysu gastronomii Polacy chętnie odwiedzają restauracje

Lockdown, restrykcje nałożone na gastronomię, wzrost kosztów działalności oraz problemy ze znalezieniem pracowników spowodowały, że w 2021 roku zamknięto 17 proc. lokali gastronomicznych w porównaniu do liczby z 2019 roku. Mimo to, według danych GfK, Polacy nadal chętnie jedzą poza domem.

Od 15 grudnia limit obłożenia w lokalach obniżony do 30 proc. Zamknięte kluby i dyskoteki

Od 15 grudnia obniżamy limit obłożenia w restauracjach, barach i hotelach do 30 proc. Zamknięte będą dyskoteki, kluby i obiekty udostępniające miejsca do tańczenia - zapowiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska.

Minister Niedzielski: nowe obostrzenia od 1 do 17 grudnia

W środę 1 grudnia zacznie obowiązywać tzw. pakiet alarmowych obostrzeń. Limit zapełnienia w gastronomi i hotelach z 75% zostanie zmniejszony do 50%. Nowe restrykcje w poniedziałek ogłosił minister zdrowia Adam Niedzielski.

Co zmieniła pandemia na rynku opakowań w branży HoReCa?

Jako ludzkość musimy radykalnie zmienić swoje podejście do kwestii wykorzystania plastiku. Ogromne zmiany powinny dokonać się także w gastronomii. Pandemia Covid-19 pokazała, że globalne przeobrażenie rynku tworzyw sztucznych jest konieczne. Czy to początek rewolucji?

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej