x

Ruszył Capstone California - program wiedzy o winach kalifornijskich

Kategoria: Wino    23.04.2021

Capstone California to międzynarodowa platforma wiedzy o winach kalifornijskich oferująca cztery poziomy certyfikacji. Program powstał z inicjatywy California Wine Institute, a jego partnerem i realizatorem kursów na terenie Polski jest master sommelier Adam Pawłowski.

Winnice w słonecznej Kaliforni. Zdjęcie: materiały prasowe
Winnice w słonecznej Kaliforni. Zdjęcie: materiały prasowe
Na kursy zapisać może się każdy miłośnik wina, od nowicjusza po eksperta. Program stanowi pomoc merytoryczną dla pracowników branży gastronomicznej i winiarskiej – każdy poziom obejmuje takie zagadnienia jak: historia, geografia, klimat, gleby, szczepy winorośli, winifikacja, leżakowanie, prawo winiarskie, producenci, roczniki i ekonomia win kalifornijskich.

Kurs składa się z części teoretycznej (do samodzielnej nauki online) oraz praktycznej – to stacjonarne degustacje win kalifornijskich z Adamem Pawłowskim. Będą one prowadzone we wrześniu br. w pięciu miastach: Warszawie, Poznaniu, Gdańsku, Wrocławiu i Krakowie. Po pomyślnym zdaniu egzaminu każdy uczestnik otrzyma certyfikat Capstone California i możliwość przejścia na następny poziom.

Level 1 – degustacja stacjonarna 8 win z elementami wykładu (4 godziny), 350 zł
Level 2 – degustacja stacjonarna 16 win z elementami wykładu (6 godzin), 600 zł
Level 3 – dwie degustacje stacjonarne 20+ win z elementami wykładu (16 godzin), więcej informacji wkrótce
Level 4 – więcej informacji wkrótce

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Zapisy i szczegółowe informacje: info@adampawlowskims.pl
a także na stronach: capstonecalifornia.com, adampawlowskims.pl/capstone.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Adam Pawłowski: Szampan od rolnika

W ostatnich dekadach uwidocznił się podział na dwa nurty w regionie Szampanii. Z jednej strony mamy powszechnie rozpoznawalne marki dużych domów szampańskich jak Moët et Chandon czy Ruinart, a z drugiej znani jedynie w wąskich gronach smakoszy, mali producenci jak Jacques Selosse, David Léclapart.

Legenda w Warszawie

10 października Warszawę odwiedził Georg Riedel, przedstawiciel rodziny Riedel, która od 11 pokoleń zajmuje się produkcją kieliszków do wina. Kieliszki nie są małym szczegółem, ale ważnym elementem restauracji, która ma poważne podejście do gościa.

15 lat z Generation Riesling

Generation Riesling to największe na świecie stowarzyszenie młodych winiarzy liczące około 530 członków. Właśnie obchodzi 15 rocznice powstania.

Adam Pawłowski: Powtórka z obsługi

Na prowadzonych przeze mnie szkoleniach winiarskich i sommelierskich często padają pytania dotyczące poszczególnych elementów serwisu wina. Jak to zwykle bywa, ile osób, tyle różnych, często sprzecznych ze sobą, interpretacji.

Adam Pawłowski: Sędziowanie Polskich Korków

Już powoli staje się tradycją, że w letniej edycji magazynu "Food Service" raportuję przebieg konkursu Polskie Korki. W tym roku ponownie miałem przyjemność znaleźć się w szacownym gronie sędziów tej rywalizacji i zdegustować ponad 100 polskich win.

Partner Center: Jesteśmy partnerami nie tylko na czas prosperity

- Najważniejszą wartością jest dla nas partnerstwo. Zanim pojawiły się założenia tzw. "tarczy antykryzysowej" opracowaliśmy plan pomocy dla naszych odbiorców - hoteli i restauracji - polegający na rozłożeniu na dogodne raty ich zobowiązań finansowych - mówi Adam Drozdowski z zarządu Partner Center.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej