x

Ruszył Capstone California - program wiedzy o winach kalifornijskich

Kategoria: Wino    23.04.2021

Capstone California to międzynarodowa platforma wiedzy o winach kalifornijskich oferująca cztery poziomy certyfikacji. Program powstał z inicjatywy California Wine Institute, a jego partnerem i realizatorem kursów na terenie Polski jest master sommelier Adam Pawłowski.

Winnice w słonecznej Kaliforni. Zdjęcie: materiały prasowe
Winnice w słonecznej Kaliforni. Zdjęcie: materiały prasowe
Na kursy zapisać może się każdy miłośnik wina, od nowicjusza po eksperta. Program stanowi pomoc merytoryczną dla pracowników branży gastronomicznej i winiarskiej – każdy poziom obejmuje takie zagadnienia jak: historia, geografia, klimat, gleby, szczepy winorośli, winifikacja, leżakowanie, prawo winiarskie, producenci, roczniki i ekonomia win kalifornijskich.

Kurs składa się z części teoretycznej (do samodzielnej nauki online) oraz praktycznej – to stacjonarne degustacje win kalifornijskich z Adamem Pawłowskim. Będą one prowadzone we wrześniu br. w pięciu miastach: Warszawie, Poznaniu, Gdańsku, Wrocławiu i Krakowie. Po pomyślnym zdaniu egzaminu każdy uczestnik otrzyma certyfikat Capstone California i możliwość przejścia na następny poziom.

Level 1 – degustacja stacjonarna 8 win z elementami wykładu (4 godziny), 350 zł
Level 2 – degustacja stacjonarna 16 win z elementami wykładu (6 godzin), 600 zł
Level 3 – dwie degustacje stacjonarne 20+ win z elementami wykładu (16 godzin), więcej informacji wkrótce
Level 4 – więcej informacji wkrótce

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Zapisy i szczegółowe informacje: info@adampawlowskims.pl
a także na stronach: capstonecalifornia.com, adampawlowskims.pl/capstone.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Konkurs Polskich Win - można się zgłaszać!

Rusza ósma edycja Konkursu Polskich Win organizowanego przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Konkurs odbędzie się 5 - 6 sierpnia w Winnicy Dwie Granice. Na zgłoszenia win do rywalizacji organizatorzy czekają do 23 lipca.

Zwycięzcy konkursu Polskie Korki 2022. Festiwal Polskie Wina za nami!

Poznańska restauracja SPOT. po raz dziewiąty gościła winiarzy, producentów i koneserów polskiego wina. na festiwalu Polskie Wina. Poznaliśmy tam zwycięzców konkursu Polskie Korki 2022.

Ogrody Wina 2022 - kapelusze i wino znów królowały w Dworze Sieraków

- Wreszcie mogliśmy się spotkać i wspólnie posmakować win - mówią uczestnicy 10. edycji Ogrodów Wina. Po dwuletniej covidowej przerwie ten letni, winiarski salon degustacyjny wrócił do dawnej formy. W imprezie wzięło udział 52 producentów ze wszystkich winiarskich zakątków świata.

Adam Pawłowski: Ewolucja winopijcy

Jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje, mimo to chciałbym poruszyć temat kształtowania się smaku winiarskiego w czasie. Zastanawia mnie, jak przebiega proces ewolucji u winopijców i dlaczego zaczyna się od picia win gładkich, owocowych, a kończy na bardzo wytrawnych i szorstkich.

Jakub Filipek zwycięzcą XXI Mistrzostw Polski Sommelierów

Nowym Mistrzem Polski Sommelierów jest Jakub Filipek, head sommelier z krakowskiej restauracji Albertina. Drugie miejsce zajął debiutujący w Mistrzostwach Tomasz Żak z Kontakt Wine & Bistro w Warszawie, a trzecie - Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

Wino zdrożeje. Polska branża winiarska: prowadzenie biznesu stało się całkowicie nieprzewidywalne

- Planowanie jakiejkolwiek strategii stało się wręcz niemożliwe, a bieżąca działalność jest ogromnym wyzwaniem - mówią szefowie firm zrzeszonych w Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Wojna w Ukrainie, a także galopująca inflacja skutecznie utrudniają bieżącą działalność przedsiębiorstw.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej