x

Bazar Różyckiego znów zatętni życiem! Otwarcie Off Brzeska

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    22.04.2021

Przy Brzeskiej 25 w Warszawie, czyli na legendarnym Bazarze Różyckiego, już 7 maja oficjalnie zostanie otwarta nowa przestrzeń gastronomiczno-kulturalna, która będzie żyła dzień i noc. Off Brzeska to targowisko, jedzenie i picie, muzyka i kultura. Co tydzień inni wystawcy, inne menu i inne atrakcje!

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Miejsce z taką historią nie może zostać opustoszałe, dlatego organizatorzy chcą by nabrało zupełnie nowego, kolorowego charakteru. Off Brzeska ma być współczesną wersją Bazaru Różyckiego.

Coś dla ducha i coś dla ciała
Przez trzy dni w tygodniu będziecie mieli okazję zrobić tam ekologiczne zakupy u zaprzyjaźnionych dostawców. Co konkretnie? Warzywa, owoce, jajka, sery regionalne, naturalne syropy, oleje tłoczone i wiele innych pyszności. W weekendowe wieczory targowisko zamieniać się będzie w plac zapełniony kuchnią z różnych zakątków świata, od meksykańskiej, po różne odsłony azjatyckiej, soczystego BBQ czy owoców morza.

Oprócz kuchni świata, zjecie tutaj także klasyki, które królowały kilkadziesiąt lat temu. Nie zabraknie słynnych pyz z Różyca, flaków czy po prostu prawdziwej golonki. Wszystko w formie street foodu z zaproszonych warszawskich restauracji. Wśród wystawców znajdą się m.in. Shoku, Tel Aviv, Pyzy z Różyca, BBQ Bar czy Umamitu. Nie zabraknie baru z piwem, drinkami i wódką.

Wystrój nowej odsłony Różyca, ma sprawić, że Praga ożyje na nowo i nie tylko lokalsi będą chcieli spędzać tutaj czas. To dobre miejsce na spotkanie z przyjaciółmi, randkę, potańcówkę przy muzyce lub seans ulubionego filmu pod chmurką. Twórcy przedsięwzięcia zapowiadają koncerty, kino letnie, wystawy i więcej kulturalnych wydarzeń.

Krótka historia Różyca
Julian Józef Różycki w 1874 roku postanowił założyć targowisko z prawdziwego zdarzenia, które miało stać się ośrodkiem handlowym Pragi. Znakiem rozpoznawczym bazaru był siedmiometrowy błękitny kiosk w kształcie syfonu, w którym mieścił się punkt sprzedaży własnych wód gazowanych. Stał się on symbolem targowiska i jedną z praskich ikon, która została w sercu warszawiaków do dzisiaj. Niestety spadkobierca posesji Wacław Różycki został zmuszony przez magistrat do usunięcia syfonu, ponieważ był w bardzo złym stanie technicznym.

Bazar ucierpiał podczas obrony Warszawy we wrześniu 1939 roku. Warto zaznaczyć, że w tym okresie mieszkańcy Warszawy mogli nabyć tu towary reglamentowane przez Niemców, pochodzące m. in. z niemieckich transportów i magazynów wojskowych. Sprzedawano tu nie tylko jedzenie, ale także broń i amunicję, która była skupowana na potrzeby Polskiego Państwa Podziemnego.

Rozwój targowiska nastąpił zaraz po wojnie. Można tam było kupić dosłownie wszystko. W 1945 roku funkcjonowało ok. 500 stałych stoisk, ok. 200 sklepów, a także prowadzono sprzedaż odręczną. W 1950 roku nastąpiło upaństwowienie bazaru, jednak nie zlikwidowało to prywatnego handlu. W latach 60. narodziły się plany jego likwidacji i zagospodarowania terenu. Spotkały się z powszechnym sprzeciwem. Dzisiaj bazar odzyskuje swój dawny blask.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Whisky Live Warsaw 2022 przeszedł do historii

Rekordowa liczba wystawców oraz frekwencja. Nowa przestrzeń, która udźwignęła presję wydarzenia, mnóstwo sesji Masterclass oraz kolekcjonerski kącik. Tegoroczna edycja festiwalu przechodzi do historii jako najlepsza z dotychczasowych.

Anna i Robert Lewandowscy stworzyli zdrowe przekąski dla kibiców

Nawet 65 proc. kibiców sięga po niezdrowe przegryzki podczas oglądania meczów. Dzięki nowym przekąskom Anny i Roberta Lewandowskich można teraz kibicować zdrowo. Trwający mundial to także okazja do udziału w konkursie i wymyślenia "cieszynki", którą wykona najlepszy napastnik świata.

Rekordy na Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje na 2023 rok

Festiwal pod hasłem #FoodLooksGood zgromadził w najlepszych restauracjach rekordowe ponad 135 tysięcy gości. Polska edycja Restaurant Week jest siódmym największym wydarzeniem kulinarnym spośród wszystkich na świecie i drugim największym biletowanym eventem w kraju.

Tydzień Kuchni Polskiej - podsumowanie kulinarnego świętowania niepodległości

Blisko 400 restauracji z 224 miast wzięło udział w akcji Tydzień Kuchni Polskiej związanej z obchodami Święta Niepodległości. W menu pojawiło się kilkaset dań kuchni regionów, jak chociażby warmińskie dzyndzałki, podhalańska jagnięcina czy zupa z brukwi, zapomniany specjał kuchni Pomorza.

Festiwal hiszpański w gdańskiej Stacji Food Hall

Od 24 do 27 listopada Stacja Food Hall w gdańskiej galerii Metropolia zaprasza na kulinarną podróż do Hiszpanii. Podczas czterodniowego festiwalu będą serwowane dania inspirowane Andaluzją, Galicją czy też Katalonią.

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

W Restauracji Belvedere odbyły się kolacje z cyklu Grand Dinners. Gwiazdami obu wieczorów - 7 i 8 listopada - byli francuscy szefowie kuchni Christophe Bacquié i Emmanuel Renaut, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tę okazję. Kroku dorównywał im gospodarz miejsca Tomasz Łagowski.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej