x

Bazar Różyckiego znów zatętni życiem! Otwarcie Off Brzeska

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    22.04.2021

Przy Brzeskiej 25 w Warszawie, czyli na legendarnym Bazarze Różyckiego, już 7 maja oficjalnie zostanie otwarta nowa przestrzeń gastronomiczno-kulturalna, która będzie żyła dzień i noc. Off Brzeska to targowisko, jedzenie i picie, muzyka i kultura. Co tydzień inni wystawcy, inne menu i inne atrakcje!

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Miejsce z taką historią nie może zostać opustoszałe, dlatego organizatorzy chcą by nabrało zupełnie nowego, kolorowego charakteru. Off Brzeska ma być współczesną wersją Bazaru Różyckiego.

Coś dla ducha i coś dla ciała
Przez trzy dni w tygodniu będziecie mieli okazję zrobić tam ekologiczne zakupy u zaprzyjaźnionych dostawców. Co konkretnie? Warzywa, owoce, jajka, sery regionalne, naturalne syropy, oleje tłoczone i wiele innych pyszności. W weekendowe wieczory targowisko zamieniać się będzie w plac zapełniony kuchnią z różnych zakątków świata, od meksykańskiej, po różne odsłony azjatyckiej, soczystego BBQ czy owoców morza.

Oprócz kuchni świata, zjecie tutaj także klasyki, które królowały kilkadziesiąt lat temu. Nie zabraknie słynnych pyz z Różyca, flaków czy po prostu prawdziwej golonki. Wszystko w formie street foodu z zaproszonych warszawskich restauracji. Wśród wystawców znajdą się m.in. Shoku, Tel Aviv, Pyzy z Różyca, BBQ Bar czy Umamitu. Nie zabraknie baru z piwem, drinkami i wódką.

Wystrój nowej odsłony Różyca, ma sprawić, że Praga ożyje na nowo i nie tylko lokalsi będą chcieli spędzać tutaj czas. To dobre miejsce na spotkanie z przyjaciółmi, randkę, potańcówkę przy muzyce lub seans ulubionego filmu pod chmurką. Twórcy przedsięwzięcia zapowiadają koncerty, kino letnie, wystawy i więcej kulturalnych wydarzeń.

Krótka historia Różyca
Julian Józef Różycki w 1874 roku postanowił założyć targowisko z prawdziwego zdarzenia, które miało stać się ośrodkiem handlowym Pragi. Znakiem rozpoznawczym bazaru był siedmiometrowy błękitny kiosk w kształcie syfonu, w którym mieścił się punkt sprzedaży własnych wód gazowanych. Stał się on symbolem targowiska i jedną z praskich ikon, która została w sercu warszawiaków do dzisiaj. Niestety spadkobierca posesji Wacław Różycki został zmuszony przez magistrat do usunięcia syfonu, ponieważ był w bardzo złym stanie technicznym.

Bazar ucierpiał podczas obrony Warszawy we wrześniu 1939 roku. Warto zaznaczyć, że w tym okresie mieszkańcy Warszawy mogli nabyć tu towary reglamentowane przez Niemców, pochodzące m. in. z niemieckich transportów i magazynów wojskowych. Sprzedawano tu nie tylko jedzenie, ale także broń i amunicję, która była skupowana na potrzeby Polskiego Państwa Podziemnego.

Rozwój targowiska nastąpił zaraz po wojnie. Można tam było kupić dosłownie wszystko. W 1945 roku funkcjonowało ok. 500 stałych stoisk, ok. 200 sklepów, a także prowadzono sprzedaż odręczną. W 1950 roku nastąpiło upaństwowienie bazaru, jednak nie zlikwidowało to prywatnego handlu. W latach 60. narodziły się plany jego likwidacji i zagospodarowania terenu. Spotkały się z powszechnym sprzeciwem. Dzisiaj bazar odzyskuje swój dawny blask.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Letnia odsłona Fine Dining Week

Od 6 do 31 lipca odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Szefowie kuchni z ponad 100 restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni.

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.

Glovo dostarczy zamówienia na festiwal muzyczny Kortowiada. Koniec z kolejkami po jedzenie!

To pierwsze tego typu rozwiązanie oferowane przez platformę delivery na imprezie masowej - na terenie 61. Juwenaliów Olsztyńskich Glovo uruchomi punkt odbioru zamówień złożonych za pomocą aplikacji. Nie zabraknie konkursów, zniżek i promocji.

Robot-kelner w Pizza Hut. Sieć stawia na innowacje

Pizza Hut prowadzi od maja test robotów BellaBot w dwóch lokalizacjach w Polsce. Obsłużeni przez roboty-kelnerów mogą zostać goście warszawskiego Zodiaka przy ul. Widok 26 oraz lokalu Wrocław Rynek. Roboty z sympatycznymi buziami kotów wspierają pracę zespołu, wywołując uśmiechy konsumentów.

Za nami Whisky Day Cracow

Czwarty raz z rzędu Kraków stał się polską stolicą obchodów międzynarodowego dnia whisky, nieoficjalnego święta, które dało początek festiwalowi Whisky Day Cracow.

Ginweek - rusza nowy festiwal poświęcony ginowi

Moda na gin rozkwita w polskich barach! Od 1 do 19 czerwca w pięciu największych polskich miastach odbędzie się premierowa edycja festiwalu promocji kultury ginu - GinWeek. W ponad 60 topowych barach można skosztować zestawu dwóch koktajli w cenie 39 zł.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej