x

Krakowska restauratorka zwraca się o pomoc do Rzecznika Praw Obywatelskich

Kategoria: Koronawirus - Głos branży    20.04.2021

Właścicielka krakowskiej restauracji Voila Dorota Rydygier prosi Rzecznika Praw Obywatelskich o pomoc "w ochronie wolności i praw naruszonych przez organy władzy" oraz o "podjęcie czynności w celu wypracowania rozwiązań umożliwiających naprawienie szkód poniesionych podczas pandemii".

Dorota Rydygier, właścicielka krakowskiej restauracji Voila. Zdjęcie: Facebook.com
Dorota Rydygier, właścicielka krakowskiej restauracji Voila. Zdjęcie: Facebook.com
Gastronomia zamknięta jest już w sposób ciągły od ponad 6 miesięcy, a w ogólnym rachunku – od dziewięciu. Restauracje mogą sprzedawać swoje dania jedynie na wynos i w dostawie, co przekłada się na spadek ich obrotów do ok. 5-10 procent. W szczególnie tragicznej sytuacji są miejsca, które nie dość, że otworzyły się „w złym czasie” czyli na początku roku 2020, co nie pozwala im skorzystać w większości programów pomocowych, to ich oferta nie jest przystosowana do działania w dostawach.
 
Właśnie w takiej sytuacji jest Dorota Rydygier, właścicielka krakowskiej restauracji Voila, która w sposób szczególny została dotknięta pandemią, ale nie traci wiary i zawziętości – aktywnie walczy o interesy polskich gastronomów. Jest reprezentantką grupy 480 podmiotów (stan na 14 kwietnia 2021) w Pozwie Zbiorowym Gastronomii organizowanym przez Izbę Gospodarczą Gastronomii Polskiej, do którego w dalszym ciągu mogą przystępować inni restauratorzy oraz wszyscy pominięci i wykluczeni przez rząd RP z pomocy.  Dorota Rydygier walczy także na wszystkich drogach formalnych w imieniu swoim i całej branży.

Tym razem zwróciła się o pomoc do Rzecznika Praw Obywatelskich, z „wnioskiem o pomoc w ochronie wolności i praw, naruszonych przez organy władzy publicznej oraz podjęcie przez RPO odpowiednich czynności w celu wypracowania rozwiązań umożliwiających naprawienie szkód poniesionych podczas pandemii”.
 
Kancelaria, która reprezentuje Dorotę Rydygier, uzasadnia, że zostało odebrane jej prawo do swobodnego prowadzenia działalności gospodarczej i zawodowej, nie zapewniając wsparcia od państwa. Nadmieńmy, że prawo to gwarantuje art. 22 Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej, a ponadto jest ono zawarte także w Deklaracji Praw Człowieka.
W dokumencie powołano się także na szereg artykułów Konstytucji, które naruszyła Rada Ministrów wydając rozporządzenia o lockdownach, co jak czytamy „nosi znamiona działań nielegalnych, niezgodnych z prawem, a ponadto stanowiących obejście przepisów”.
 
Adwokat Pani Rydygier odnosi się także do kwestii stanu klęski żywiołowej, która jak wiemy zobligowałaby Skarb Państwa do pokrycia strat przez przedsiębiorców, jednak takiego kroku rząd nigdy nie brał pod uwagę, rzucając okruchy w postaci pożyczek, odroczeń ZUS czy dopłat do pracowników. To niestety nie pokryło nawet części kosztów, jakie ponoszą polscy gastronomowie, których sytuacja z dnia na dzień jest coraz bardziej dramatyczna.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jak restauratorzy odnajdują się w "nowej normalności"?

Niska rentowność otwieranych restauracji, obroty niższe niż koszty stałe i duża popularność jedzenia z dostawą - to nowa rzeczywistość wielu restauratorów. Podkreślają, że ich obroty są dalekie od tych sprzed pandemii.

Pustostany po barach i restauracjach na ulicach handlowych

Jak pandemia zmienia krajobraz ulic handlowych? W centralnych lokalizacjach najwięcej pustostanów stanowią miejsca po lokalach gastronomicznych. O tym jak wygląda sytuacja na ulicach handlowych opowiada Beata Kokeli, partner, head of retail agency, Cushman & Wakefield.

Linh Nguyen: Mam u boku mocny skład

Od lat przybliża stołecznym smakoszom kuchnie Azji. Takie miejsca jak Koreanka, Vietnamka, Shabu Shabu, Pho2, Totopho czy Azjatka są niczym sensualna teleportacja do dalekich zakątków świata. Ich właścicielka Linh Nguyen przygotowuje się do otwarcia kolejnych projektów restauracyjnych.

Bracia Nizio zamykają WuWu Bistro i ZONI. Co dalej z ich restauracjami?

Restauracja ZONI i WuWu Bistro zostały zamknięte. I nie powrócą już do Centrum Praskiego Koneser. Jak tłumaczy Andrzej Nizio, jeden z właścicieli lokali, nie udało się dojść do porozumienia w sprawie redukcji wysokości czynszu.

Paryski szef Guy Savoy: pierwszy lockdown uderzył w styl życia Francuzów, drugi w ich duszę

Paryska restauracja Guy Savoy, którą w rankingu La Liste trzykrotnie uznano za najlepszą na świecie, zostanie ponownie otwarta 9 czerwca, po 7 miesiącach lockdownu. Jej szef i właściciel Guy Savoy uważa, że zamknięcie gastronomii z powodu pandemii było bezzasadne.

Zbigniew Grycan tłumaczy, dlaczego zamknął swoje lokale

Lodziarnio-kawiarnie Grycana pozostają zamknięte do odwołania, choć z ich oferty można by skorzystać na wynos. Według Zbigniewa Grycana ich otwarcie mijałoby się jednak z celem.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej