x

Krakowska restauratorka zwraca się o pomoc do Rzecznika Praw Obywatelskich

Kategoria: Koronawirus - Głos branży    20.04.2021

Właścicielka krakowskiej restauracji Voila Dorota Rydygier prosi Rzecznika Praw Obywatelskich o pomoc "w ochronie wolności i praw naruszonych przez organy władzy" oraz o "podjęcie czynności w celu wypracowania rozwiązań umożliwiających naprawienie szkód poniesionych podczas pandemii".

Dorota Rydygier, właścicielka krakowskiej restauracji Voila. Zdjęcie: Facebook.com
Dorota Rydygier, właścicielka krakowskiej restauracji Voila. Zdjęcie: Facebook.com
Gastronomia zamknięta jest już w sposób ciągły od ponad 6 miesięcy, a w ogólnym rachunku – od dziewięciu. Restauracje mogą sprzedawać swoje dania jedynie na wynos i w dostawie, co przekłada się na spadek ich obrotów do ok. 5-10 procent. W szczególnie tragicznej sytuacji są miejsca, które nie dość, że otworzyły się „w złym czasie” czyli na początku roku 2020, co nie pozwala im skorzystać w większości programów pomocowych, to ich oferta nie jest przystosowana do działania w dostawach.
 
Właśnie w takiej sytuacji jest Dorota Rydygier, właścicielka krakowskiej restauracji Voila, która w sposób szczególny została dotknięta pandemią, ale nie traci wiary i zawziętości – aktywnie walczy o interesy polskich gastronomów. Jest reprezentantką grupy 480 podmiotów (stan na 14 kwietnia 2021) w Pozwie Zbiorowym Gastronomii organizowanym przez Izbę Gospodarczą Gastronomii Polskiej, do którego w dalszym ciągu mogą przystępować inni restauratorzy oraz wszyscy pominięci i wykluczeni przez rząd RP z pomocy.  Dorota Rydygier walczy także na wszystkich drogach formalnych w imieniu swoim i całej branży.

Tym razem zwróciła się o pomoc do Rzecznika Praw Obywatelskich, z „wnioskiem o pomoc w ochronie wolności i praw, naruszonych przez organy władzy publicznej oraz podjęcie przez RPO odpowiednich czynności w celu wypracowania rozwiązań umożliwiających naprawienie szkód poniesionych podczas pandemii”.
 
Kancelaria, która reprezentuje Dorotę Rydygier, uzasadnia, że zostało odebrane jej prawo do swobodnego prowadzenia działalności gospodarczej i zawodowej, nie zapewniając wsparcia od państwa. Nadmieńmy, że prawo to gwarantuje art. 22 Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej, a ponadto jest ono zawarte także w Deklaracji Praw Człowieka.
W dokumencie powołano się także na szereg artykułów Konstytucji, które naruszyła Rada Ministrów wydając rozporządzenia o lockdownach, co jak czytamy „nosi znamiona działań nielegalnych, niezgodnych z prawem, a ponadto stanowiących obejście przepisów”.
 
Adwokat Pani Rydygier odnosi się także do kwestii stanu klęski żywiołowej, która jak wiemy zobligowałaby Skarb Państwa do pokrycia strat przez przedsiębiorców, jednak takiego kroku rząd nigdy nie brał pod uwagę, rzucając okruchy w postaci pożyczek, odroczeń ZUS czy dopłat do pracowników. To niestety nie pokryło nawet części kosztów, jakie ponoszą polscy gastronomowie, których sytuacja z dnia na dzień jest coraz bardziej dramatyczna.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Linh Nguyen: Mam u boku mocny skład

Od lat przybliża stołecznym smakoszom kuchnie Azji. Takie miejsca jak Koreanka, Vietnamka, Shabu Shabu, Pho2, Totopho czy Azjatka są niczym sensualna teleportacja do dalekich zakątków świata. Ich właścicielka Linh Nguyen przygotowuje się do otwarcia kolejnych projektów restauracyjnych.

Wi-Taj po lockdownie: załoga jak rodzina

Azjatycka gościnność, orientalne smaki, rodzinna atmosfera - warszawska restauracja Wi-Taj na placu Konstytucji otworzyła się ponownie dla gości. Przetrwała dzięki załodze i relacjom rodzinnym.

Green Caffè Nero nie składa broni, ale jest ciężko [ROZMOWA]

- Zmagamy się z najgorszym okresem w historii gastronomii. Pomoc państwa jest minimalna, w sumie wpływa tylko śladowo na naszą sytuację - przyznaje Adam Ringer, prezes Green Caffè Nero.

Kobiety mają moc! Jak o przetrwanie w gastronomii walczą właścicielki Rannego Ptaszka?

Kobiety w gastronomii mają moc! Mimo kryzysu - działają. O źródłach tej siły, determinacji i motywacji rozmawiamy z Kasią i Zosią Pilitowskimi, właścicielkami baru śniadaniowego Ranny Ptaszek w Krakowie.

Otwarcie restauracji po lockdownie z perspektywy logistyka żywności

- Możemy mówić o powrocie do względnej normalności. Najbliższy czas będzie pozytywny dla gastronomii, bo większa część społeczeństwa zdecyduje się na urlop w Polsce, co wpłynie na wzrost obrotów restauracji i kawiarni - uważa Agnieszka Sałek, dyrektor handlowa QSL Polska.

Zamienił pub w "muzeum" kapsli, a teraz otworzy basen? Dramatyczny koniec warszawskiego pubu Piw Paw

Najpierw wydawali piwo na wynos, potem organizowali warsztaty. Teraz prowadzą muzeum, a od niedzieli właściciel zapowiada utworzenie... basenu. Warszawski Piw Paw próbując przetrwać lockdown, ściągnął na siebie uwagę policji i sanepidu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej