x

"Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie" Sylwii Majcher

Kategoria: Lifestyle - książki    17.04.2021

Czy w wyborach żywieniowych (i co za tym idzie - etycznych czy ekologicznych) zero-jedynkowe decyzje są najlepsze? Czy można znaleźć złoty środek? Sylwia Majcher prezentuje takie rozwiązanie.

Fot. materiały prasowe.
Fot. materiały prasowe.
Fleksitarianizm, czyli ograniczanie mięsa w diecie, jest coraz bardziej popularny na świecie i w Polsce, także wśród gości restauracji. Argumentów za tym, by codziennie na talerzu pojawiło się więcej warzyw, jest dużo. Majcher przedstawia je w przekonujący sposób, powołując się na badania, statystyki i zdroworozsądkowe powody związane z negatywnym wpływem przemysłowych hodowli na kondycję środowiska oraz z naszym zdrowiem (przetworzone mięso to czynnik rakotwórczy). Tym, którzy nie chcą lub nie mogą całkiem zrezygnować z mięsa, proponuje: jedzcie go mniej. Podaje też 90 przepisów, w których mięso zastąpione jest produktami roślinnymi. Dla kogoś, kto stawia pierwsze kroki w tej dziedzinie lub dla gości restauracji, takie propozycje to dobra zachęta. 

„MNIEJ MIĘSA. JAK ZOSTAĆ FLEKSITARIANINEM, BY POMÓC SOBIE I PLANECIE”, SYLWIA MAJCHER, WYD. BUCHMANN, 2021 R.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 3/2021 nr 203.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

Bartosz Paluszkiewicz: W międzywojennej Warszawie sukcesem była każda restauracja działająca dłużej niż rok

Złe traktowanie pracowników, upadłości, skandale. A z drugiej strony - europejska jakość. Taką gastronomię opisuje Bartosz Paluszkiewicz w książce "Warszawskie przedwojenne restauracje, bary, kawiarnie". Czy problemy i sukcesy lokali międzywojnia są podobne do bolączek współczesnej branży HoReCa?

Sophie Gordon "The whole vegetable: sustainable recipes for a happier planet"

Zero waste czy sustainability to hasła odmieniane dzisiaj przez wszystkie przypadki. Wykorzystanie całych warzyw, powrót do dawnych metod obróbki i przetwarzania żywności, sprawdzanie pochodzenia produktów i dbanie o ich jakość to tylko kilka umiejętności, których możemy nauczyć się z książki.

"Vegetable Kingdom" Bryanta Terry'ego

Wydana w 2020 r. książka Bryanta Terry’ego pasuje do tematu tego numeru wprost idealnie. Pokazuje, jak wydobyć pełnię smaku z warzyw, kasz czy strączków bez konieczności używania substytutów mięsa.

"Adapt" Richadra Hawke'a

"Adapt" to prawdziwa biblia roślinnego cukiernictwa. Nie wszystkie przepisy sąw pełni wegańskie, ale wszystkie pomagają zmienić sposób myślenia i zgodnie z tytułem adaptować tradycyjne przepisy na potrzeby konkretnych diet czy preferencji żywieniowych.

"Ziemniak: wyznanie miłości" książka Iny Janine Johnsen

Gdy przed laty Joanna Jakubiuk wydała książkę o ziemniakach, pomyślałem, że jej zbiór przepisów na ziemniaczane dania wyczerpuje wszystkie możliwości w tym zakresie.

"Dokoła świata: niepokorny przewodnik kulinarny" książka Anthony'ego Bourdaina

Wiadomość o nagłej śmierci Anthony’ego Bourdaina - dziennikarza, kucharza i podróżnika - wstrząsnęła nie tylko kulinarnym światem.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej