x

Dania bezmięsne, diety roślinne - z czym to się je?

Kategoria: Lifestyle - zdrowe odżywianie    16.04.2021

"W knajpie X zaproponowano mi rybę jako danie wege. Kiedy oni w końcu nauczą się, że to też jest mięso?" - podobne wpisy co jakiś czas pojawiają się na facebookowych grupach dla wegan i wegetarian.

Łukasz Flieger
Łukasz Flieger
I chociaż zestaw produktów dopuszczalnych w dietach wegetariańskich i roślinnych nie jest wiedzą tajemną, to jednak takie incydenty dowodzą, że najwyraźniej nadal nie jest to wiedza całkowicie powszechna. A szkoda, bo dzięki niej można by uniknąć wielu niepotrzebnych nieporozumień. Dlatego napisałem poniższy tekst, którego celem jest prosta i krótka charakterystyka najczęściej spotykanych typów „roślinożerców”. 
Największe kontrowersje budzi przekonanie, że potrawy rybne są wegetariańskie. Wynika to bezpośrednio z tradycji religijnej, według której post oznacza unikanie mięsa, ale dozwolone jest jedzenie ryb. Trzeba jednak pamiętać, że wegetarianizm we współczesnym rozumieniu całkowicie odrzuca spożywanie ryb i owoców morza. Podejście pozwalające na ich jedzenie jest wyborem pośrednim i nosi nazwę „semi- wegetarianizmu” lub bardziej precyzyjnie – „peskatarianizmu” (od włoskiego pesce, czyli ryby). Warto więc mieć w menu jakąś pozycję rybną, ale proponowanie jej jako opcji wegetariańskiej może wywołać niemałe zmieszanie. 
Wegetarianin nie wybierze zatem żadnego dania z mięsa lub ryby. Desery z galaretką na bazie żelatyny też nie będą dla niego atrakcyjną pozycją w menu, podobnie jak zupa ugotowana na mięsie lub kościach. Za to prawdopodobnie chętnie zje coś z serem, mlekiem lub z jajkami. Chociaż tutaj też mogą pojawić się zgrzyty. Dla wegetarianina istotne może być pochodzenie produktu, czyli numeracja znajdująca się na opakowaniach i skorupkach jajek. Oznacza ona warunki, w jakich hodowane były kury. Jajka „0” i „1” pochodzą odpowiednio z chowu ekologicznego i chowu wolnowybiegowego, a wegetarianie najpewniej chętnie po nie sięgną. Największy kłopot może pojawić się w przypadku „trójek”, które pochodzą z chowu klatkowego. Dla osoby, która zrezygnowała z mięsa ze względów etycznych, „trójka” może być nieodpowiednia i będzie to bezpośrednio związane z warunkami, jakie panują w systemie hodowli klatkowej. Oczywiście istnieje również wegetarianizm ścisły, zwany częściej weganizmem. Dieta wegańska jest w pełni roślinna, a zatem wyklucza nie tylko produkty zwierzęce (mięso, żelatyna), ale również wszystkie produkty odzwierzęce, czyli jajka, mleko i nabiał. Powody przejścia na dietę roślinną są różne, ale najczęściej wiążą się z kwestiami etycznymi, środowiskowymi, zdrowotnymi lub po prostu smakowymi. 
Podczas przygotowywania menu warto pamiętać, że chociaż wegetarianie i weganie stanowią 8,4% polskiego społeczeństwa, to według przeprowadzonego na zlecenie Pyszne.pl raportu „Kuchnia roślinna w Polsce”, tylko 2% osób sięgających przynajmniej kilka razy w miesiącu po dania w pełni roślinne to ściśli weganie, natomiast pozostałe 54% badanych deklarujących takie nawyki to wegetarianie, fleksitarianie i oczywiście osoby na diecie tradycyjnej. Niezależnie więc od tego, czy weganie są twoimi klientami, zadbaj o to, by mieć w karcie opcję w pełni roślinną albo przynajmniej danie wegetariańskie, które bez problemu (i utraty walorów!) można całkowicie uroślinnić. I koniecznie pochwal się tym!

Autor: Łukasz Flieger

Felieton ukazał się w „Food Service" 3/2021 nr 203.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

Agata Noszczyk: Roślinne dla wszystkich!

Jak funkcjonują stereotypy na temat płci i jaki wpływ mają na nasze wybory żywieniowe? Czy posiłki dzielą się na te, które są przeznaczone dla kobiet, i te uznane za "męskie"? Na te pytania próbuje odpowiedzieć Agata Noszczyk, szefowa kuchni Good Place w Gliwicach, ambasadorka Chefs for Change.

Fenomen diety bulionowej. Stosują ją Salma Hayek, Gwyneth Paltrow i Halle Berry

Dieta bulionowa bije rekordy popularności w Hollywood, a rzesza jej zwolenników ciągle się powiększa. Korzystają z niej m. in. Salma Hayek, Halle Berry i Gwyneth Paltrow, która dzięki jej stosowaniu schudła aż 11 kilo. Na czym polega fenomen tego stylu odżywiania?

Weronika Pochylska: Co mówi nam tegoroczne Veganuary?

Zdaje się, że styczeń, także w Polsce, już na stałe będzie kojarzył się z roślinnym jedzeniem. Coraz więcej firm i inicjatyw podejmuje znane na całym świecie wyzwanie Veganuary lub intensyfikuje okołoroślinne działania właśnie na początku roku.

Roślinna strona mocy, czyli wege dla aktywnych

Coraz więcej osób uprawiających sport zaczyna doceniać korzyści płynące ze zbilansowanej, pełnowartościowej diety roślinnej, która przyczynia się do szybszej regeneracji i niejednokrotnie przekłada na wyższe wyniki sportowe. Ta grupa to wciąż słabo zagospodarowani klienci branży gastronomicznej.

DefaultVeg, czyli roślinnie z założenia

DefaultVeg to ruch działający na rzecz upowszechnienia roślinnego jedzenia. Misja organizacji jest prosta - jedzenie powinno być z założenia roślinne, gdziekolwiek jest serwowane. Chodzi o zmianę postrzegania tego, co nazywamy "normalnym" posiłkiem.

Marcin Popielarz: Fine dining w wersji roślinnej cztery lata później

Początki mojej drogi związanej z wprowadzaniem menu roślinnego sięgają 2017 r., kiedy zostałem zaproszony na konferencję, na której poruszany był temat wyzwań stojących przed kucharzami.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej