x

Dania bezmięsne, diety roślinne - z czym to się je?

Kategoria: Lifestyle - zdrowe odżywianie    16.04.2021

"W knajpie X zaproponowano mi rybę jako danie wege. Kiedy oni w końcu nauczą się, że to też jest mięso?" - podobne wpisy co jakiś czas pojawiają się na facebookowych grupach dla wegan i wegetarian.

Łukasz Flieger
Łukasz Flieger
I chociaż zestaw produktów dopuszczalnych w dietach wegetariańskich i roślinnych nie jest wiedzą tajemną, to jednak takie incydenty dowodzą, że najwyraźniej nadal nie jest to wiedza całkowicie powszechna. A szkoda, bo dzięki niej można by uniknąć wielu niepotrzebnych nieporozumień. Dlatego napisałem poniższy tekst, którego celem jest prosta i krótka charakterystyka najczęściej spotykanych typów „roślinożerców”. 
Największe kontrowersje budzi przekonanie, że potrawy rybne są wegetariańskie. Wynika to bezpośrednio z tradycji religijnej, według której post oznacza unikanie mięsa, ale dozwolone jest jedzenie ryb. Trzeba jednak pamiętać, że wegetarianizm we współczesnym rozumieniu całkowicie odrzuca spożywanie ryb i owoców morza. Podejście pozwalające na ich jedzenie jest wyborem pośrednim i nosi nazwę „semi- wegetarianizmu” lub bardziej precyzyjnie – „peskatarianizmu” (od włoskiego pesce, czyli ryby). Warto więc mieć w menu jakąś pozycję rybną, ale proponowanie jej jako opcji wegetariańskiej może wywołać niemałe zmieszanie. 
Wegetarianin nie wybierze zatem żadnego dania z mięsa lub ryby. Desery z galaretką na bazie żelatyny też nie będą dla niego atrakcyjną pozycją w menu, podobnie jak zupa ugotowana na mięsie lub kościach. Za to prawdopodobnie chętnie zje coś z serem, mlekiem lub z jajkami. Chociaż tutaj też mogą pojawić się zgrzyty. Dla wegetarianina istotne może być pochodzenie produktu, czyli numeracja znajdująca się na opakowaniach i skorupkach jajek. Oznacza ona warunki, w jakich hodowane były kury. Jajka „0” i „1” pochodzą odpowiednio z chowu ekologicznego i chowu wolnowybiegowego, a wegetarianie najpewniej chętnie po nie sięgną. Największy kłopot może pojawić się w przypadku „trójek”, które pochodzą z chowu klatkowego. Dla osoby, która zrezygnowała z mięsa ze względów etycznych, „trójka” może być nieodpowiednia i będzie to bezpośrednio związane z warunkami, jakie panują w systemie hodowli klatkowej. Oczywiście istnieje również wegetarianizm ścisły, zwany częściej weganizmem. Dieta wegańska jest w pełni roślinna, a zatem wyklucza nie tylko produkty zwierzęce (mięso, żelatyna), ale również wszystkie produkty odzwierzęce, czyli jajka, mleko i nabiał. Powody przejścia na dietę roślinną są różne, ale najczęściej wiążą się z kwestiami etycznymi, środowiskowymi, zdrowotnymi lub po prostu smakowymi. 
Podczas przygotowywania menu warto pamiętać, że chociaż wegetarianie i weganie stanowią 8,4% polskiego społeczeństwa, to według przeprowadzonego na zlecenie Pyszne.pl raportu „Kuchnia roślinna w Polsce”, tylko 2% osób sięgających przynajmniej kilka razy w miesiącu po dania w pełni roślinne to ściśli weganie, natomiast pozostałe 54% badanych deklarujących takie nawyki to wegetarianie, fleksitarianie i oczywiście osoby na diecie tradycyjnej. Niezależnie więc od tego, czy weganie są twoimi klientami, zadbaj o to, by mieć w karcie opcję w pełni roślinną albo przynajmniej danie wegetariańskie, które bez problemu (i utraty walorów!) można całkowicie uroślinnić. I koniecznie pochwal się tym!

Autor: Łukasz Flieger

Felieton ukazał się w „Food Service" 3/2021 nr 203.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

Truskawki - jak odróżnić krajowe od importowanych?

Polska wiosenna truskawka intensywnie pachnie, a jej szypułka jest świeża, soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje. Koszt jej uprawy sprawia, że jest droższa od importowanej z południa Europy i północnej Afryki. Jak rozpoznać krajowy owoc jeszcze przed spróbowaniem?

Fit Cake i Krowarzywa - połączył ich nurt wege

Fit Cake i Krowarzywa udowadniają, że wegańskie nie znaczy mniej smaczne. Przekonują klientów tradycjonalistów, że można zmieniać swoje upodobania i mieć swój malutki wpływ na poprawę kondycji środowiska. Marki zawiązały nieformalną koalicję działającą na rzecz poprawy nawyków żywieniowych Polaków.

Skąd się bierze smak i jak się zmienia z wiekiem

Gdy myślimy o smaku, jednego możemy być pewni: nasz gust odnoszący się do jedzenia zmienia się wraz z wiekiem. Jako bardzo małe dzieci lubimy przede wszystkim smak słodki, później preferujemy smaki bardziej złożone, a na starość te intensywne, bo często po prostu tracimy poczucie smaku.

Trend - kuchnia, która wzmacnia odporność

Epidemia kształtuje nowe trendy żywieniowe: chętniej weryfikujemy zawartość naszych talerzy i wybieramy te produkty, które pomogą nam zbudować naturalną odporność organizmu. Restauracje mogą skorzystać na tym trendzie, rozszerzając ofertę o potrawy pozytywnie wpływające na układ immunologiczny.

Maciej Otrębski: rok roślinnej ryby

Ocieplenie klimatu, choroby odzwierzęce powodujące zagrożenie epidemiologiczne, utrata bioróżnorodności, przełowienie oceanów - skala wyzwań, z którymi przychodzi się mierzyć osobom działającym na rzecz mniej kosztownego dla środowiska, ludzi i zwierząt systemu żywności, przytłacza.

Włosi przytyli średnio o 2 kg podczas kwarantanny

Średnio o 2 kilogramy przybrali na wadze Włosi podczas prawie dwumiesięcznej kwarantanny - to wynik analiz przeprowadzonych dla związku rolników Coldiretti. Jedli więcej makaronu i... sprawdź czego jeszcze!

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej