x

La Bàn - wietnamska restauracja w sercu Warszawy

Kategoria: Miejsca    16.04.2021

W śródmieściu Warszawy powstał lokal serwujący dania z trzech regionów Wietnamu. Jego właściciele mają ponad 20 lat doświadczenia w prowadzeniu baru, teraz chcą tworzyć restaurację inspirowaną smakami Południowej Azji.

Zdjęcie: Natalia Poniatowska Anczok, NPA Photography
Zdjęcie: Natalia Poniatowska Anczok, NPA Photography
La Bàn mieści się przy ulicy Kruczej 6/14, gdzie jeszcze do niedawna znajdował się Kiti Bar związany z koktajlbarem Kita Koguta.

– Z właścicielami Kity Koguta i Kiti Baru znam się od początku ich działalności, więc to była idealna transakcja. Nazwa naszej restauracji La Bàn oznacza po wietnamsku kompas. To odniesienie do trzech regionów Wietnamu, których kuchnie serwujemy, jak i do Polski i Wietnamu – mówi Minh Pham Ba, współtwórca lokalu.

Polsko-wietnamskie inspiracje
Odniesienie do Polski nie jest tu przypadkowe, bo jak tłumaczy pomysłodawca La Bàn, restauracja tworzy potrawy inspirowane Wietnamem, ale osadzone w nadwiślańskich realiach.  
– Serwujemy dania inspirowane jedzeniem wietnamskim. Nie nastawiamy się na autentyczną kuchnię, gdyż w mojej opinii niemożliwym jest odwzorowanie tego, co się je w Wietnamie. Składniki, wilgotność, woda, wszystko jest inne – wyjaśnia Minh Pham Ba.

Zdjęcie: Natalia Poniatowska Anczok, NPA Photography
Zdjęcie: Natalia Poniatowska Anczok, NPA Photography

Potrawy w La Bàn pochodzą z trzech różnych części Wietnamu i tak też dzieli się menu restauracji, w którym znajdziemy działy „północ”, „środek” i „południe”. Obecne są w nim dobrze znane klasyki, takie jak zupa Pho, czy Gỏi Cuốn, czyli popularne spring rollsy. Nie zabrakło też jednak miejsca na mniej typowe dania, jak bún bò Huế, popularna w środkowym Wietnamie zupa, na Kruczej serwowana z dodatkiem klopsów z cielęcą krwią. Są też propozycje wegetariańskie i wegańskie oraz krótka lista niezbędnych w kuchni Wietnamu dodatków, takich jak ryż, świeże zioła czy marynowany czosnek.

Zmienne menu, stały poziom
Lokal przy Kruczej to rodzinny biznes stworzony przez właścicieli działającego ponad 20 lat na warszawskiej Ochocie baru Kim Long. – Mama zajmuje się kuchnią, ja całą resztą. A tata wprowadza balans oraz, jak trzeba, jest mediatorem – śmieje się Minh Pham Ba.

Tym, co odróżniać ma La Bàn od podobnych restauracji tego typu jest sezonowa zmienność dań oraz stały wysoki poziom kuchni.

– Jedną z bolączek restauracji w Warszawie jest nierówność. Często zdarza mi się pójść dwa razy do jednego lokalu i mieć spolaryzowaną opinię na temat jedzenia. Moją misją jest ograniczenie tego wrażenia do minimum. Wdrożyliśmy procesy, szczególnie w przygotowywaniu wywaru do zup, które pozwolą nam na wydawanie takich samych jakościowo zup o każdej porze dnia. To wielki problem w innych wietnamskich restauracjach. Codziennie próbujemy wywarów, jeśli któryś nie spełnia naszych standardów, to tego dnia tego dania nie serwujemy – zdradza Minh Pham Ba.




Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

La Papaya - wegański Meksyk w Poznaniu

Kiedyś na poznańskich Jeżycach panował niezły zamęt. Dziś miejscowi śmieją się, że w dzielnicy łatwiej dostać hummus niż "w mordę". I to właśnie tu, w środku pandemii, otworzyła się La Papaya. Czy mieszkańcy Pyrlandii są gotowi na chili sin carne? O tym rozmawiamy z założycielami restauracji.

Japoński Zjadacz Snów w Warszawie

Pod koniec sierpnia 2019 r. zaraz obok znanego wszystkim warszawskim miłośnikom ramenu lokalu Sato gotuje powstała niewielka japońska cukiernia. Lokal urządzony jest podobnie do sąsiadującej ramenowni - minimalistyczne wnętrze zostało delikatnie ozdobione japońskimi bibelotami.

Już wkrótce rusza Muzeum Wódki

Pierwsza w Polsce taka instytucja otwiera się 16. grudnia w Warszawie, przy Placu Teatralnym.

Fit Cake z prawie 40 kawiarniami. Sieć szykuje się do kolejnych otwarć

Fit Cake, sieć franczyzowych “niecukierni" uruchomiła w pierwszym kwartale 2021 pięć nowych punktów. Do czerwca powstało kolejnych pięć, a kolejne dwa zostaną niedługo otwarte. Oznacza to, że aktualnie na mapie Polski jest już 38 kawiarni sieci.

Papa Diego w formacie restauracyjnym

We wtorek, 19 lutego otwarty został drugi katowicki lokal meksykańskiej sieci Papa Diego. Tym razem jest to lokal ze stolikami restauracyjnymi.

Chłopskie Jadło wraca do Bydgoszczy

Chłopskie Jadło, jedna z sieci restauracyjnych Sfinks Polska, ponownie znalazło się na gastronomicznej mapie Bydgoszczy. Restauracja mieści się tam gdzie dawniej - przy ul. Mostowej 3 - jednak teraz goście zobaczą lokal po remoncie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej