x

La Bàn - wietnamska restauracja w sercu Warszawy

Kategoria: Miejsca    16.04.2021

W śródmieściu Warszawy powstał lokal serwujący dania z trzech regionów Wietnamu. Jego właściciele mają ponad 20 lat doświadczenia w prowadzeniu baru, teraz chcą tworzyć restaurację inspirowaną smakami Południowej Azji.

Zdjęcie: Natalia Poniatowska Anczok, NPA Photography
Zdjęcie: Natalia Poniatowska Anczok, NPA Photography
La Bàn mieści się przy ulicy Kruczej 6/14, gdzie jeszcze do niedawna znajdował się Kiti Bar związany z koktajlbarem Kita Koguta.

– Z właścicielami Kity Koguta i Kiti Baru znam się od początku ich działalności, więc to była idealna transakcja. Nazwa naszej restauracji La Bàn oznacza po wietnamsku kompas. To odniesienie do trzech regionów Wietnamu, których kuchnie serwujemy, jak i do Polski i Wietnamu – mówi Minh Pham Ba, współtwórca lokalu.

Polsko-wietnamskie inspiracje
Odniesienie do Polski nie jest tu przypadkowe, bo jak tłumaczy pomysłodawca La Bàn, restauracja tworzy potrawy inspirowane Wietnamem, ale osadzone w nadwiślańskich realiach.  
– Serwujemy dania inspirowane jedzeniem wietnamskim. Nie nastawiamy się na autentyczną kuchnię, gdyż w mojej opinii niemożliwym jest odwzorowanie tego, co się je w Wietnamie. Składniki, wilgotność, woda, wszystko jest inne – wyjaśnia Minh Pham Ba.

Zdjęcie: Natalia Poniatowska Anczok, NPA Photography
Zdjęcie: Natalia Poniatowska Anczok, NPA Photography

Potrawy w La Bàn pochodzą z trzech różnych części Wietnamu i tak też dzieli się menu restauracji, w którym znajdziemy działy „północ”, „środek” i „południe”. Obecne są w nim dobrze znane klasyki, takie jak zupa Pho, czy Gỏi Cuốn, czyli popularne spring rollsy. Nie zabrakło też jednak miejsca na mniej typowe dania, jak bún bò Huế, popularna w środkowym Wietnamie zupa, na Kruczej serwowana z dodatkiem klopsów z cielęcą krwią. Są też propozycje wegetariańskie i wegańskie oraz krótka lista niezbędnych w kuchni Wietnamu dodatków, takich jak ryż, świeże zioła czy marynowany czosnek.

Zmienne menu, stały poziom
Lokal przy Kruczej to rodzinny biznes stworzony przez właścicieli działającego ponad 20 lat na warszawskiej Ochocie baru Kim Long. – Mama zajmuje się kuchnią, ja całą resztą. A tata wprowadza balans oraz, jak trzeba, jest mediatorem – śmieje się Minh Pham Ba.

Tym, co odróżniać ma La Bàn od podobnych restauracji tego typu jest sezonowa zmienność dań oraz stały wysoki poziom kuchni.

– Jedną z bolączek restauracji w Warszawie jest nierówność. Często zdarza mi się pójść dwa razy do jednego lokalu i mieć spolaryzowaną opinię na temat jedzenia. Moją misją jest ograniczenie tego wrażenia do minimum. Wdrożyliśmy procesy, szczególnie w przygotowywaniu wywaru do zup, które pozwolą nam na wydawanie takich samych jakościowo zup o każdej porze dnia. To wielki problem w innych wietnamskich restauracjach. Codziennie próbujemy wywarów, jeśli któryś nie spełnia naszych standardów, to tego dnia tego dania nie serwujemy – zdradza Minh Pham Ba.




Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Redberry: nie tylko jogurty, ale też hummus!

Redberry, lider segmentu mrożonych jogurtów w Polsce, planuje poszerzyć swe kolejne lokale o koncept Hummus Love. Zmieni się nie tylko koncepcja biznesowa, ale również wizualna.

Mięsny Befsztyk na warszawskim Żoliborzu

We wrześniu na warszawskim Żoliborzu powstał Befsztyk. Jest to już drugie miejsce pod tą marką. Pierwszy sklep mięsno-wędliniarski Befsztyk został założony w 1994 r. na Mokotowie.

Tadeusz Müller stworzy menu w restauracji Roberta Lewandowskiego

Powstający w Browarach Warszawskich lokal, w który zainwestował Robert Lewandowski ma oferować kuchnię nowojorsko-śródziemnomorską. O kartę dań i napojów zadba Tadeusz Müller, syn restauratorki Magdy Gessler, który ma na swym koncie stworzenie takich konceptów jak ORZO, Munja czy Cava.

Jesienne menu w WuWu

Warszawski WuWu Bar wprowadza nowe menu na jesień - inspirowane kulinarnymi wspomnieniami z dzieciństwa.

Leroy - londyńskie neobistro z gwiazdką Michelin

Leroy to neobistro położone w londyńskiej dzielnicy Shoreditch. Jego właściciele stawiają na prostotę i smak, co poskutkowało zdobytą w ubiegłym roku gwiazdką Michelin.

Sfinks z pierwszą restauracją Lepione & Pieczone

Sfinks Polska, właściciel sieci Sphinx, Chłopskie Jadło, Piwiarnia Warki i Wook, otwiera pierwszy lokal nowej marki Lepione & Pieczone. Tym samym wprowadza na rynek nowy koncept gastronomiczny, działający w coraz bardziej popularnym w Polsce i na świecie segmencie fast casual dining.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej