x

La Bàn - wietnamska restauracja w sercu Warszawy

Kategoria: Miejsca    16.04.2021

W śródmieściu Warszawy powstał lokal serwujący dania z trzech regionów Wietnamu. Jego właściciele mają ponad 20 lat doświadczenia w prowadzeniu baru, teraz chcą tworzyć restaurację inspirowaną smakami Południowej Azji.

Zdjęcie: Natalia Poniatowska Anczok, NPA Photography
Zdjęcie: Natalia Poniatowska Anczok, NPA Photography
La Bàn mieści się przy ulicy Kruczej 6/14, gdzie jeszcze do niedawna znajdował się Kiti Bar związany z koktajlbarem Kita Koguta.

– Z właścicielami Kity Koguta i Kiti Baru znam się od początku ich działalności, więc to była idealna transakcja. Nazwa naszej restauracji La Bàn oznacza po wietnamsku kompas. To odniesienie do trzech regionów Wietnamu, których kuchnie serwujemy, jak i do Polski i Wietnamu – mówi Minh Pham Ba, współtwórca lokalu.

Polsko-wietnamskie inspiracje
Odniesienie do Polski nie jest tu przypadkowe, bo jak tłumaczy pomysłodawca La Bàn, restauracja tworzy potrawy inspirowane Wietnamem, ale osadzone w nadwiślańskich realiach.  
– Serwujemy dania inspirowane jedzeniem wietnamskim. Nie nastawiamy się na autentyczną kuchnię, gdyż w mojej opinii niemożliwym jest odwzorowanie tego, co się je w Wietnamie. Składniki, wilgotność, woda, wszystko jest inne – wyjaśnia Minh Pham Ba.

Zdjęcie: Natalia Poniatowska Anczok, NPA Photography
Zdjęcie: Natalia Poniatowska Anczok, NPA Photography

Potrawy w La Bàn pochodzą z trzech różnych części Wietnamu i tak też dzieli się menu restauracji, w którym znajdziemy działy „północ”, „środek” i „południe”. Obecne są w nim dobrze znane klasyki, takie jak zupa Pho, czy Gỏi Cuốn, czyli popularne spring rollsy. Nie zabrakło też jednak miejsca na mniej typowe dania, jak bún bò Huế, popularna w środkowym Wietnamie zupa, na Kruczej serwowana z dodatkiem klopsów z cielęcą krwią. Są też propozycje wegetariańskie i wegańskie oraz krótka lista niezbędnych w kuchni Wietnamu dodatków, takich jak ryż, świeże zioła czy marynowany czosnek.

Zmienne menu, stały poziom
Lokal przy Kruczej to rodzinny biznes stworzony przez właścicieli działającego ponad 20 lat na warszawskiej Ochocie baru Kim Long. – Mama zajmuje się kuchnią, ja całą resztą. A tata wprowadza balans oraz, jak trzeba, jest mediatorem – śmieje się Minh Pham Ba.

Tym, co odróżniać ma La Bàn od podobnych restauracji tego typu jest sezonowa zmienność dań oraz stały wysoki poziom kuchni.

– Jedną z bolączek restauracji w Warszawie jest nierówność. Często zdarza mi się pójść dwa razy do jednego lokalu i mieć spolaryzowaną opinię na temat jedzenia. Moją misją jest ograniczenie tego wrażenia do minimum. Wdrożyliśmy procesy, szczególnie w przygotowywaniu wywaru do zup, które pozwolą nam na wydawanie takich samych jakościowo zup o każdej porze dnia. To wielki problem w innych wietnamskich restauracjach. Codziennie próbujemy wywarów, jeśli któryś nie spełnia naszych standardów, to tego dnia tego dania nie serwujemy – zdradza Minh Pham Ba.




Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Wrocławski Green Bus znika po siedmiu latach działalności. Właściciel prosi o pomoc w spłaceniu długów

Green Bus, popularna wrocławska restauracja z kuchnią roślinną, znalazła się w poważnych tarapatach. Po siedmiu latach od swojego otwarcia lokal przestał istnieć. Aby spłacić długi, jego właściciel wraz z żoną uruchomili zbiórkę w serwisie Pomagam.pl.

Setki Powodów w warszawskim Centrum Koneser już otwarte

Setki Powodów to nowy lokal w Warszawie z muzyką na żywo, jedzeniem i koktajlami. Powstał na parterze Muzeum Polskiej Wódki przy Placu Konesera 1, w miejscu, gdzie niegdyś mieścił się bar Wuwu.

MUAS Coffee: nitro cold brew od twórców rzemieślniczej ceramiki

MUAS Coffee to kawiarnia z kawą speciality założona przez twórców studia ceramicznego MUAS. Na miejscu, oprócz typowych kaw na bazie espresso spróbować można też wyjątkowego nitro cold brew.

Zamknięcie gdyńskiej restauracji Pieterwas Krew i Woda

Jeden z najbardziej rozpoznawalnych trójmiejskich lokali - restauracja Pieterwas Krew i Woda - znika z ulicy Abrahama w Gdyni po ponad 7 latach istnienia. Powodem zamknięcia nie są jednak ekonomiczne skutki pandemii. Jakie są przyczyny decyzji właścicieli - Mariusza i Marty Pieterwas?

Falafel Bejrut ma poważne problemy finansowe. Twórcy lokalu proszą internautów o pomoc

Falafel Bejrut potrzebuje pomocy. Legendarny warszawski lokal uruchomił w serwisie Zrzutka.pl zbiórkę na pokrycie zadłużenia. - To dla nas ostatnia szansa - mówią.

Ramen People: jak ramen zawojował Kraków

Od 2016 r. współtworzymy z Rafałem Brzostkiem alternatywne miejsca gastronomiczne, skupiające się wokół kuchni azjatyckiej. Jesteśmy partnerami w życiu prywatnym i zawodowym. Obecnie prowadzimy w Krakowie dwa ramen shopy pod marką Ramen People, a także bar z kuchnią Hongkongu - Wschód Bar.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej