x

W piżamie do baru o 6 rano. Nietypowe promocje w Saragossie

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    13.04.2021

Niektóre bary i puby w Saragossie na północnym wschodzie Hiszpanii zapraszają klientów ubranych tylko w piżamy. Kusza promocjami o godz. 6 rano w niedzielę, kiedy kończy się godzina policyjna. To sposób na ożywienie porannego ruchu i monotonii pandemii.

Do baru w piżamie? Na razie tylko w Saragossie! Zdjęcie: Shutterstock.com
Do baru w piżamie? Na razie tylko w Saragossie! Zdjęcie: Shutterstock.com
W każdą niedzielę ostatniego miesiąca w kilku lokalach stolicy Aragonii nie brakuje ofert taniej lub bezpłatnej konsumpcji dla „rannych ptaszków”, chętnych na „piżama party”. „Pierwsze piwo – gratis, jeżeli jesteś w piżamie, następne za 2 euro, kieliszek likieru – 1 euro” – zachęca bar Modo Tavern na Facebooku. Bar Invictus pokazał nagranie wideo z jednej ze swoich fiest piżamowych. „To był sukces” – stwierdza.

Kawa, piwo, kieliszek likieru i hamburger, ale przede wszystkim dużo śmiechu i dobrej zabawy w nieformalnej atmosferze mają przerwać monotonię pandemii Covid-19. Lokale gastronomiczne liczą jednak przede wszystkim na ożywienie porannego ruchu i zarobek.

Sektor restauracyjny, jeden z głównych motorów gospodarczych Hiszpanii, został mocno dotknięty skutkami pandemii. Inicjatywa #PijameoZaragoza ma na celu przyciągnięcie klientów przy maksymalnym wykorzystaniu dozwolonego czasu otwarcia lokali, a przy tym udowodnienie, że bary i restauracje są miejscami bezpiecznymi. „Mamy maseczki, żele dezynfekujące, utrzymujemy zalecane odległości” - zapewnił jeden z pracowników baru w rozmowie z telewizją TeleCinco.

Pomysł porannego piżama party zyskuje na popularności i przyłączają się do niego nowe lokale. Już zakłada się, że inicjatywa dotrwa do czasu, kiedy Covid-19 będzie wspominany tylko jako zły sen. Jednak co najmniej do 9 maja, kiedy dobiegnie końca stan zagrożenia epidemicznego, bary i restauracje w Hiszpanii będą czynne do godz. 22 ze względu na obowiązującą godzinę policyjną, a liczba klientów, którzy mogą przebywać wewnątrz lokalu, pozostanie ograniczona do 30 proc. miejsc.
(PAP)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kalifornia i Teksas znów ograniczają działalność gastronomii

Z powodu wzrostu liczby zakażeń koronawirusem gubernator Kalifornii Gavin Newsom zarządził lockdown barów, winiarni i restauracji w zamkniętych pomieszczeniach na co najmniej 3 tygodnie. Bary zamknięto też ponownie w Teksasie, a Nowy Jork wstrzymuje się z "odmrażaniem" usług gastronomicznych.

Gowin: gastronomia będzie musiała się jeszcze uzbroić w cierpliwość

- Gastronomia będzie musiała się jeszcze uzbroić w cierpliwość, w Europie będzie to zapewne jedna z ostatnich otwieranych branż - mówił w piątek wicepremier Jarosław Gowin. Jak dodał, resort pracuje nad nowymi rozwiązaniami dla biznesu w ramach Planu dla Pracy i Rozwoju.

Komu tarcza nie wystarcza?

Premier zapewnia o 200 mld zł publicznej pomocy dla gastronomii. A co mówią sami zainteresowani? Czy warto stosować prawne wybiegi, otwierając lokal mimo zakazów? Jakie kary grożą restauratorom ze strony sanepidu? Ile trwają postępowania przed sądami i jak walczyć o odszkodowanie od skarbu państwa?

BCC: dlaczego otwarte są galerie handlowe, a nie można otworzyć gastronomii?

- Z satysfakcją przyjmujemy decyzję o otwarciu hoteli czy stoków. To pozwoli odetchnąć przedsiębiorcom prowadzącym działalność w tym obszarze - komentuje Business Centre Club. Ocenia jednak, że decyzje dotyczące odmrażania gospodarki "pozostają wciąż chaotyczne".

Knajp.pl - bezprowizyjny portal do zamawiania jedzenia online dostępny w całej Polsce

Głośna podczas wiosennego lockdownu stołeczna akcja #wspieramgastro doczekała się kontynuacji. Bezprowizyjny portal do zamawiania jedzenia online - knajp.pl, stworzony przez restauratorów dla restauratorów, jest już dostępny w całej Polsce.

Restauracje uśmiercone przez koronawirusa. Analizujemy przyczyny

Gdy nadeszło długo oczekiwane częściowe odmrożenie gastronomii, okazało się, że wiele lokali nie otworzyło się na nowo. Nawet tych kultowych. Czy zdusiły je czynsze, zabił strach czy zamknięto je z braku perspektyw?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej