x

Na Dzień Czekolady - brownie inne niż wszystkie według Michała Wiśniewskiego

Kategoria: Karta - dania    21.04.2021

12 kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Czekolady. Nie ma lepszego i słodszego sposobu na uczczenie tego święta niż dekadenckie czekoladowe brownie. Zdradzamy przepis znanego trójmiejskiego cukiernika Michała Wiśniewskiego.

Brownie według Michała Wiśniewskiego. Zdjęcie: Ashantia Szkoła Kulinarna Łódź
Brownie według Michała Wiśniewskiego. Zdjęcie: Ashantia Szkoła Kulinarna Łódź
Dzień Czekolady to tak naprawdę aż pięć różnych terminów, które przypadają nie tylko na 12 kwietnia, ale także na 10 stycznia (Dzień Gorzkiej Czekolady), 7 czerwca (Dzień Lodów Czekoladowych), 7 lipca i 22 września (Dzień Czekolady Białej). Za historyczną datę sprowadzenia czekolady do Europy uważa się 7 lipca 1550 roku, w Polsce jednak czekoladowe święto obchodzone jest 12 kwietnia.

Nieważne czy będzie mleczna, biała, ciemna, czy z dodatkami. Trudno znaleźć osobę, która przeszłaby obok czekolady obojętnie. Ciemne jej odmiany poprawiają nastrój i podobno ułatwiają myślenie, dzięki zawartym w czekoladzie  teobrominie i magnezowi.  Dodatkowo, ciemna czekolada zawiera także substancje oddziałujące wprost na ośrodek przyjemności w mózgu. Jeśli chcielibyście wypróbować magiczne działanie tej, czy pozostałych czekolad najlepiej zrobić to właśnie w Dzień Czekolady.

Z myślą o wszystkich, którzy chcieliby uczcić najsłodszy dzień w nie najsłodszym 2021 roku, wspólnie z Michałem Wiśniewskim, trójmiejskim cukiernikiem, przygotowaliśmy dla was przepis na nietypowe, czekoladowe brownie.


Brownie według Michała Wiśniewskiego

Namelaka:
2 listki żelatyny 180 Bloom*
110 ml mleka
15 g syropu glukozowego
250 g mlecznej czekolady
90 g pasty z orzechów laskowych
280 ml śmietany

Moczymy żelatynę. Gotujemy mleko z syropem. Dodajemy do niego namoczoną żelatynę i otrzymana mieszaniną zalewamy czekoladę. Blendujemy i dodajemy pastę orzechową. Następnie wszystko ponownie blendujemy. Po 2 godzinach ubijamy ze śmietaną.
* moc żelatyny wyrażona w stopniach Blooma. Im wyższa liczba, tym twardsza będzie galaretka. W handlu dostępne są żelatyny także o mocy m.in. 240 czy 300 Bloom.

Ciasto:
360 g ciemnej czekolady (np. Callebaut 811)
250 g masła
180 g cukru trzcinowego
330 g jajek (6 średnich sztuk)
100 g orzechów pekan

Czekoladę, masło i cukier rozpuszczamy i schładzamy do 50 stopni C. Dodajemy jajka, mieszamy. Dodajemy orzechy i ponownie mieszamy. Pieczemy 12 minut w 170 stopniach.

Cremeux migdałowy:
320 ml mleka migdałowego
140 ml śmietany 36%
4 g soli
14 g pektyny NH
100 g cukru
200 g pasty migdałowej 100%

Mleko, śmietanę i sól łączymy. Dodajemy pektynę z cukrem. Gotujemy. Obniżamy temperaturę. Dodajemy pastę migdałową i stabilizujemy. Przelewamy do form i mrozimy.
Na koniec na upieczonym brownie układamy namelakę i cremeux.

Michał Wiśniewski
Karierę rozpoczął w 1994 roku w małej cukierni na terenie Gdańska. Przez 18 lat był cukiernikiem i szefem kuchni cukierni hotelu Haffner w Sopocie. W międzyczasie współpracował także z kilkoma firmami z branży cukierniczej, ale to praca w cukierni hotelowej pozwoliła mu na rozwój, który zaowocował kilkoma sukcesami zawodowymi. Obecnie pracuje w firmie Przyjaciel Piekarz.
Jest laureatem kilku konkursów cukierniczych, w czasie swojej drogi zawodowej odbył kilka szkoleń w Polsce i zagranicą. Od pięciu lat jest także konsultantem i technologiem firmy Pastry Creation Polska oraz szkoleniowcem w kilku szkołach na terenie Polski.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Roślinne nuggetsy o smaku kurczaka w ofercie King Rooster

W sieci King Rooster dostępne są już roślinne nuggetsy od The Vegetarian Butcher - marki, która jest częścią Unilever. Nowe nuggetsy w chrupiącej panierce smakują zupełnie jakby były zrobione z mięsa kurczaka, ale są w 100% wegańskie.

Powiew świeżości, eksplozja aromatu

Dostępne w setkach (lub tysiącach) różnych odmian, gatunków i podgatunków. Potrafią różnić się od siebie diametralnie, ale często decydujące są subtelne niuanse. Jak wydobyć i wykorzystać ziołowy potencjał?

Pizza napoletana - (nie)spodziewany sukces

Czy pizza rzeczywiście jest najpopularniejszym daniem na świecie? Odpowiedź na to pytanie nie musi być jednoznaczna, ale jedno jest pewne - płaski placek z dodatkami trwale zdefiniował oblicze gastronomii nie tylko we Włoszech, ale też w dziesiątkach innych krajów, również w Polsce.

Wielkie grillowanie

Na zewnątrz robi się coraz ładniej i coraz cieplej. Chętniej wychodzimy z domu, częściej spotykamy się ze znajomymi w plenerze. Na mapy miast powracają ogródki restauracyjne, foodtrucki oraz sezonowe bary. Rozpoczyna się też sezon piknikowo-grillowy.

Sałata - gra w zielone

Jest symbolem świeżości i lekkości, daje zastrzyk witamin. A po męczącej zimie tego nam właśnie wiosną potrzeba! Liczba odmian sałat, różnorodność ich smaków, tekstur, kształtów liści i kolorów może pozytywnie zawrócić w głowie.

13 lipca Międzynarodowym Świętem Frytek

Chrupiące i złociste z zewnątrz, w środku miękkie i puszyste, idealne w towarzystwie burgera albo spożywane jako osobne danie. Topowa przekąska znana przez ludzi na całym świecie. Mowa o frytkach, które 13 lipca obchodzą swoje święto.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej