x

Dieta Adele, czyli dieta SIRT zyskuje na popularności. Co ją wyróżnia?

Kategoria: Lifestyle - styl odżywiania    09.04.2021

Dieta SIRT zyskała popularność dzięki spektakularnej metamorfozie brytyjskiej piosenkarki Adele. Z powodu szybkiej utraty wagi, którą obserwowaliśmy u gwiazdy ten model odżywiania wciąż wzbudza zainteresowanie i staje się hitem cateringów dietetycznych. Na czym polega fenomen diety?

Adele straciła wagę dzięki diecie SIRT. Zdjęcie: Shutterstock.com
Adele straciła wagę dzięki diecie SIRT. Zdjęcie: Shutterstock.com
Czym się wyróżnia dieta SIRT na tle innych planów żywieniowych? Charakteryzuje się wysoką zawartością produktów, które aktywują sirtuiny wpływające m.in. na poprawę metabolizmu i przyspieszenie spalania tłuszczu, spowolnienie procesów starzenia organizmu, a także regulację poziomu glukozy oraz insuliny. Ich duże spożycie ma również dobroczynny wpływ  na samopoczucie i zdrowie.

Główne zasady diety SIRT

Przykładowe danie według diety SIRT. Zdjęcie: materiały prasowe
Przykładowe danie według diety SIRT. Zdjęcie: materiały prasowe
W diecie tej powinno znaleźć się jak najwięcej owoców i warzyw zawierających przeciwutleniacze. Zaliczamy do nich m.in.: pietruszkę, jarmuż, czerwoną cebulę, kakao, daktyle, kaszę gryczaną, truskawki. Nie ma konieczności wcześniejszego przygotowania organizmu do rozpoczęcia diety. Nie zaleca się jednak stosowania jej przez osoby przewlekle chore, kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci.

– Dieta SIRT powstała z myślą o osobach, które dążą do redukcji nadmiernej masy ciała, ale jednocześnie chcących zadbać o swoje zdrowie. Polega na włączeniu do diety tzw. sirtfoods czyli produktów, które najsilniej pobudzają tzw. geny długowieczności. Geny aktywujące sirtuiny odgrywają istotną rolę w procesie utraty nadmiernej masy ciała, wpływając na regulację glikemii i poziomu insuliny. Ich aktywacja może być także korzystna w przypadku zarówno profilaktyki, jak i występowania chorób, takich jak cukrzyca typu II, czy chorób neurodegeneracyjnych jak choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona. To właśnie dzięki tym wyjątkowym właściwościom zdecydowaliśmy się na wprowadzenie słynnej „diety Adele” do planów żywieniowych SuperMenu –  mówi główny dietetyk cateringu dietetycznego SuperMenu by Anna Lewandowska.

Dobre nawyki na stałe

Dieta SIRT. Zdjęcie: Shutterstock.com
Dieta SIRT. Zdjęcie: Shutterstock.com
Słynna „dieta Adele” dzieli się na trzy etapy spożywania określonej wartości kalorycznej produktów bogatych w składniki aktywujące sirtuiny. Dwa pierwsze w stopniu znacznym ograniczają podaż kaloryczną, dzięki czemu już po tygodniu możemy się spodziewać utraty wagi. Przez pierwsze trzy dni spożywamy jedynie 1000 kalorii dziennie, a potem zwiększamy je do 1250.
Po przejściu dwóch pierwszych etapów, ostatni nie wymaga już takich restrykcji kalorycznych. Zapotrzebowanie jest dostosowane indywidualnie do danej osoby i prowadzonego przez nią trybu życia. I to właśnie wyróżnia dietę SIRT, która mimo swojej skuteczności nie wymaga od nas wielu wyrzeczeń.

– Polacy chętnie podejmują się różnych wyzwań, ale mają tendencję do poddawania się, gdy w krótkim czasie nie widzą zadowalających efektów. Na wiosnę wiele osób decyduje się rozpocząć stosowanie diety, by poprawić wygląd swojej sylwetki, zacząć się zdrowiej odżywiać. To ostatnia chwila na wdrożenie w życie postanowień noworocznych. Chcąc nadrobić „stracony” czas, stawiają na restrykcyjne diety, w tym głodówki, z których rezygnują po kilku dniach, wracając do swoich przyzwyczajeń. Dieta SIRT cieszy się tak dużym zainteresowaniem, bo nie wymaga wielu wyrzeczeń, a jest bardzo skuteczna – podkreśla mgr Anna Borawska

Łatwość w utrzymaniu efektów
Wzrost wagi najczęściej pojawia się u osób, które wróciły do dawnych nawyków żywieniowych po okresie przestrzegania zasad diety odchudzającej. Natomiast głównym założeniem diety SIRT jest wyrobienie zdrowych przyzwyczajeń, które zostaną z nami na stałe. Ze względu na brak ograniczeń kalorycznych w ostatnim etapie nie jest ona aż tak restrykcyjna jak inne diety, dzięki czemu dla wielu osób jest łatwiejsza do utrzymania. Należy jednak pamiętać, by po zakończeniu trzeciego etapu diety kontynuować spożywanie produktów aktywujących sirtuinę.

– Chcąc uniknąć ponownego przybrania na wadze bardzo ważne jest, by codzienna dieta była nieprzerwanie bogata w składniki aktywujące sirtuiny. Brak restrykcji kalorycznych nie oznacza przyzwolenia na jedzenie nieograniczonej ilości pożywienia i ulegania niezdrowym zachciankom. Należy słuchać sygnałów, jakie daje nam nasz organizm i co ważne, nie przejadać się. Tylko w ten sposób utrzymamy osiągnięte cele i zniwelujemy ryzyko ponownego zdobycia zbędnych kilogramów – podsumowuje mgr Anna Borawska, dietetyk SuperMenu.

Przykładowe menu diety SIRT w poszczególnych etapach:
Etap 1
1. Koktajl z selerem naciowym, jarmużem, rukolą i matchą
2. Zielony koktajl z natką pietruszki
3. Indyk w sosie porowo-kaparowym z brokułem i kaszą gryczaną
4. Koktajl szpinakowy z kiwi i cytryną

Etap 2
1. Koktajl z pietruszką, ananasem i kurkumą
2. Dhal z soczewicą i ryżem curry
3. Koktajl ze szpinakiem i winogronami
4. Pizza sirtuinowa z sosem pomidorowym

Etap 3
1. Zielone smoothie z melonem
2. Wegetariańskie Tikka Masala z tofu
3. Dorsz pieczony w pietruszkowej marynacie na puree z czerwonej kapusty
4. Jogurt truskawkowy z museli sirtuinowym
5. Gryczane burgery z mozzarellą i sosem tzatziki

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Noworoczne postanowienia Polaków. Dlaczego chcemy jeść mniej mięsa i jak wytrwać w tym wyzwaniu?

Aż 77 proc. Polaków podejmuje w 2023 roku wyzwania. Chcemy zacząć biegać i chodzić na siłownię, więcej oszczędzać oraz… jeść mniej mięsa - takie są najważniejsze postanowienia noworoczne rodaków.

Dieta roślinna w żywieniu zbiorowym podstawą wegeprzyszłości

Ważnym krokiem jest upowszechnienie dostępu do wegediety w żywieniu zbiorowym. Szkoły, uczelnie, szpitale i urzędy powinny być wzorem zdrowego i zrównoważonego odżywiania się.

Plant-based is the new black = nowa roślinna normalność?

Roślinne dania w restauracjach opierających się na tradycyjnej kuchni bardzo często traktowane są drugorzędnie. I nie chodzi tu nawet o kwestię dostępności, ale o sposób prezentowania ich w menu, który może być mało zachęcający dla klientów restauracji.

(Nie) wszystkie ruchy dozwolone, czyli o komponowaniu roślinnych dań

Usunięcie mięsa z listy składników nie powinno oznaczać, że dania będą mniej smaczne czy kompromisowe pod względem wartości odżywczych i sytości. Podpowiadamy, jak tworzyć roślinne potrawy, które przyciągną tłumy

Dieta planetarna - jedyny ratunek

To, co codziennie ląduje na naszych talerzach, ma kluczowe znaczenie w procesie walki ze zmianami klimatycznymi. Najwyższy czas, żeby przekształcić nasze wybory żywieniowe na takie, które sprzyjają Ziemi.

Kuba Korczak: Roślinnie jemy i nie marnujemy

"Jeśli myślisz, że jesteś za mały, by stanowić różnicę (czyli zmieniać świat), spróbuj zasnąć w obecności komara" Jego Świątobliwość Dalajlama

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej