x

Jest decyzja: rok 2021 bez Kulinarnego Pucharu Polski

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    07.04.2021

Ostatnich laureatów Kulinarnego Pucharu Polski poznaliśmy półtora roku temu. Na kolejnych przyjdzie nam poczekać, ponieważ również w tym roku, decyzją organizatorów, jeden z najbardziej prestiżowych konkursów gastronomicznych w kraju nie odbędzie się.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
W 2020 roku cała branża gastronomiczna miała świętować w Poznaniu 20. jubileusz tego wyjątkowego konkursu. Niestety, pandemia SARS-CoV-2 znacząco zweryfikowała plany wydarzeń branżowych. Ostatecznie, w 2019 i 2020 roku udało się przeprowadzić tylko dwa konkursy nominowane: Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kulinarny Rajd Mistrzów” 2019 i Archimagirus 2020 na Zamku Gniew.

Brak możliwości wyłonienia pozostałych finalistów sprawił, że 20. edycja Kulinarnego Pucharu Polski została przełożona, a Rada Programowa podjęła decyzję, że wręczone do tej pory nominacje do 20. edycji Kulinarnego Pucharu Polski zyskują ważność do momentu realizacji konkursu.

Obecna sytuacja sprawia jednak, że również w tym roku nie będziemy mogli kibicować kucharzom, którzy chcieliby zawalczyć o tytuł „Najlepszego z najlepszych”. Powodem, dla którego zrezygnowano z organizacji konkursu jest przede wszystkim sytuacja branży gastronomicznej.

– Obecnie fine dinning, który jest filarem Kulinarnego Pucharu Polski, na skutek zamrożenia branży gastronomicznej zszedł na dalszy plan. Branża przeszła ogromną reorganizację, by móc się utrzymać w zaistniałych okolicznościach. Niestety, nie wszyscy są w tej chwili aktywni zawodowo. Nie chcemy w takiej sytuacji organizować konkursu. Udział w nim ma być wsparciem w rozwoju kwalifikacji zawodowych kucharzy, niezapomnianym przeżyciem dla nich, powodem do dumy. Przeprowadzenie go w obecnym czasie na pewno nie sprzyjałoby zebraniu właśnie tego pozytywnego doświadczenia i osiągnięciu jak najlepszych efektów kulinarnych. Stąd decyzja o odwołaniu Kulinarnego Pucharu Polski 2021 – informuje Agnieszka Glamowska, dyrektor projektu.

Organizatorzy wydarzenia wyrażają także obawy, że czas, który pozostał do finału (wstępnie planowanego na dni 5-6 października br.) może być za chwilę nie wystarczający,
by przeprowadzić rzetelne eliminacje do konkursu i nie pozwoli też zawodnikom na odpowiednie przygotowanie się do startu w konkursach.

Tak więc na informację o tym, kto po raz dwudziesty stanie na najwyższym podium Kulinarnego Pucharu Polski będziemy musieli jeszcze poczekać. Przedstawiciele Grupy MTP podkreślają jednak, że rezygnacja z Kulinarnego Pucharu Polski nie ma wpływu na przygotowania do targów POLAGRA zaplanowane na dni 4-6 października. Na ten moment rozważane są różne scenariusze tego wydarzenia uwzględniające hybrydowy model targów z wykorzystaniem dedykowanej platformy do spotkań online.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

SZEF PRZYSZŁOŚCI

Szef kuchni Water & Wine, konceptu działającego przy rozlewni Cisowianka Perlage w Drzewcach, otrzymał nagrodę od Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej - Chef D'Avenir (Szef Przyszłości).

Szef dla Młodych Talentów - inauguracja Mikserów Kulinarnych 2019

Pierwsze wyjazdowe spotkanie edukacyjne w ramach trzeciej edycji programu Szef dla Młodych Talentów odbyło się w Krakowie. W lutowym Mikserze Kulinarnym wzięło udział blisko 100 młodych adeptów sztuki kulinarnej.

World Class Poland ogłosił 12 finalistów konkursu

Do piątego finału konkursu zakwalifikowało się 12 barmanów z Gdańska, Sopotu, Warszawy, Łodzi, Krakowa i Wrocławia. World Class Poland to zarazem rywalizacja barów i emocjonująca bitwa miast.

Konkurs Caffè Vergnano Best Barista 2019

Rusza piąta edycja ogólnopolskiego konkursu Caffè Vergnano Best Barista. Po raz pierwszy wydarzenie odbędzie się w nowej otwartej formule. Mogą w nim wziąć udział wszyscy bariści, niezależnie od marki kawy, na której pracują.

RAN VAN ONGEVALLE ZWYCIĘZCĄ BACARDI LEGACY

W Berlinie 18-24 maja odbyły się eliminacje, warsztaty i szkolenia, a w końcu wielki finał Bacardí Legacy Global Cocktail Competition, który wyłonił zwycięzcę 9. edycji tego prestiżowego konkursu barmańskiego. Wygrał pochodzący z Belgii Ran van Ongevall, prezentując swój autorski koktajl "Clarita".

Warzywa i owoce najlepszym wyborem dla Twojego zdrowia - to hasło przyświecało XIII Kongresowi Promocji Warzyw i Owoców

Wczoraj, 19. września odbył się XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców. To wydarzenie co roku organizowane jest w innym miejscu na świecie - i tym razem wybór padł na Warszawę.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej