x

Jest decyzja: rok 2021 bez Kulinarnego Pucharu Polski

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    07.04.2021

Ostatnich laureatów Kulinarnego Pucharu Polski poznaliśmy półtora roku temu. Na kolejnych przyjdzie nam poczekać, ponieważ również w tym roku, decyzją organizatorów, jeden z najbardziej prestiżowych konkursów gastronomicznych w kraju nie odbędzie się.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
W 2020 roku cała branża gastronomiczna miała świętować w Poznaniu 20. jubileusz tego wyjątkowego konkursu. Niestety, pandemia SARS-CoV-2 znacząco zweryfikowała plany wydarzeń branżowych. Ostatecznie, w 2019 i 2020 roku udało się przeprowadzić tylko dwa konkursy nominowane: Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kulinarny Rajd Mistrzów” 2019 i Archimagirus 2020 na Zamku Gniew.

Brak możliwości wyłonienia pozostałych finalistów sprawił, że 20. edycja Kulinarnego Pucharu Polski została przełożona, a Rada Programowa podjęła decyzję, że wręczone do tej pory nominacje do 20. edycji Kulinarnego Pucharu Polski zyskują ważność do momentu realizacji konkursu.

Obecna sytuacja sprawia jednak, że również w tym roku nie będziemy mogli kibicować kucharzom, którzy chcieliby zawalczyć o tytuł „Najlepszego z najlepszych”. Powodem, dla którego zrezygnowano z organizacji konkursu jest przede wszystkim sytuacja branży gastronomicznej.

– Obecnie fine dinning, który jest filarem Kulinarnego Pucharu Polski, na skutek zamrożenia branży gastronomicznej zszedł na dalszy plan. Branża przeszła ogromną reorganizację, by móc się utrzymać w zaistniałych okolicznościach. Niestety, nie wszyscy są w tej chwili aktywni zawodowo. Nie chcemy w takiej sytuacji organizować konkursu. Udział w nim ma być wsparciem w rozwoju kwalifikacji zawodowych kucharzy, niezapomnianym przeżyciem dla nich, powodem do dumy. Przeprowadzenie go w obecnym czasie na pewno nie sprzyjałoby zebraniu właśnie tego pozytywnego doświadczenia i osiągnięciu jak najlepszych efektów kulinarnych. Stąd decyzja o odwołaniu Kulinarnego Pucharu Polski 2021 – informuje Agnieszka Glamowska, dyrektor projektu.

Organizatorzy wydarzenia wyrażają także obawy, że czas, który pozostał do finału (wstępnie planowanego na dni 5-6 października br.) może być za chwilę nie wystarczający,
by przeprowadzić rzetelne eliminacje do konkursu i nie pozwoli też zawodnikom na odpowiednie przygotowanie się do startu w konkursach.

Tak więc na informację o tym, kto po raz dwudziesty stanie na najwyższym podium Kulinarnego Pucharu Polski będziemy musieli jeszcze poczekać. Przedstawiciele Grupy MTP podkreślają jednak, że rezygnacja z Kulinarnego Pucharu Polski nie ma wpływu na przygotowania do targów POLAGRA zaplanowane na dni 4-6 października. Na ten moment rozważane są różne scenariusze tego wydarzenia uwzględniające hybrydowy model targów z wykorzystaniem dedykowanej platformy do spotkań online.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Water&Wine docenione przez Akademię Gastronomiczną w Polsce

W piątek 16 marca 2018 w warszawskim hotelu Bristol rozdane zostały nagrody Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się międzynarodową jakością.

25. edycja Targów HORECA/GASTROFOOD/ ENOEXPO Kraków

Wydarzenie odbędzie się w dniach: 15-17 listopada w Międzynarodowym Centrum Targowo-Kongresowym EXPO Kraków

Wielkie święto whisky

W dniach 13-14 października w Sangate Hotel Airport odbyła się kolejna edycja festiwalu poświęconego whisky WHISKY LIVE WARSAW

Na Międzynarodowych Targach Poznańskich dziś rozpoczynają się targi POLAGRA GASTRO i INVEST HOTEL

Wydarzenie od lat dostarcza inspiracji restauratorom, kucharzom oraz menedżerom i właścicielom obiektów noclegowych. Targi POLAGRA GASTRO i INVEST HOTEL to wydarzenie z dobrze wypracowaną formułą. Pozwala przedstawicielom sektora HoReCa zaczerpnąć wiedzy o nowych i naprawdę nietuzinkowych rozwiązan

WYCZEKIWANE MISTRZOSTWA

18. edycja Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się za pół roku. Choć termin wydaje się bardzo odległy, to przygotowania idą pełną parą - w szczególności eliminacje do finału konkursu. Za nami już cztery konkursy nominowane do KPP.

RAN VAN ONGEVALLE ZWYCIĘZCĄ BACARDI LEGACY

W Berlinie 18-24 maja odbyły się eliminacje, warsztaty i szkolenia, a w końcu wielki finał Bacardí Legacy Global Cocktail Competition, który wyłonił zwycięzcę 9. edycji tego prestiżowego konkursu barmańskiego. Wygrał pochodzący z Belgii Ran van Ongevall, prezentując swój autorski koktajl "Clarita".

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej