x

Jest decyzja: rok 2021 bez Kulinarnego Pucharu Polski

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    07.04.2021

Ostatnich laureatów Kulinarnego Pucharu Polski poznaliśmy półtora roku temu. Na kolejnych przyjdzie nam poczekać, ponieważ również w tym roku, decyzją organizatorów, jeden z najbardziej prestiżowych konkursów gastronomicznych w kraju nie odbędzie się.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
W 2020 roku cała branża gastronomiczna miała świętować w Poznaniu 20. jubileusz tego wyjątkowego konkursu. Niestety, pandemia SARS-CoV-2 znacząco zweryfikowała plany wydarzeń branżowych. Ostatecznie, w 2019 i 2020 roku udało się przeprowadzić tylko dwa konkursy nominowane: Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kulinarny Rajd Mistrzów” 2019 i Archimagirus 2020 na Zamku Gniew.

Brak możliwości wyłonienia pozostałych finalistów sprawił, że 20. edycja Kulinarnego Pucharu Polski została przełożona, a Rada Programowa podjęła decyzję, że wręczone do tej pory nominacje do 20. edycji Kulinarnego Pucharu Polski zyskują ważność do momentu realizacji konkursu.

Obecna sytuacja sprawia jednak, że również w tym roku nie będziemy mogli kibicować kucharzom, którzy chcieliby zawalczyć o tytuł „Najlepszego z najlepszych”. Powodem, dla którego zrezygnowano z organizacji konkursu jest przede wszystkim sytuacja branży gastronomicznej.

– Obecnie fine dinning, który jest filarem Kulinarnego Pucharu Polski, na skutek zamrożenia branży gastronomicznej zszedł na dalszy plan. Branża przeszła ogromną reorganizację, by móc się utrzymać w zaistniałych okolicznościach. Niestety, nie wszyscy są w tej chwili aktywni zawodowo. Nie chcemy w takiej sytuacji organizować konkursu. Udział w nim ma być wsparciem w rozwoju kwalifikacji zawodowych kucharzy, niezapomnianym przeżyciem dla nich, powodem do dumy. Przeprowadzenie go w obecnym czasie na pewno nie sprzyjałoby zebraniu właśnie tego pozytywnego doświadczenia i osiągnięciu jak najlepszych efektów kulinarnych. Stąd decyzja o odwołaniu Kulinarnego Pucharu Polski 2021 – informuje Agnieszka Glamowska, dyrektor projektu.

Organizatorzy wydarzenia wyrażają także obawy, że czas, który pozostał do finału (wstępnie planowanego na dni 5-6 października br.) może być za chwilę nie wystarczający,
by przeprowadzić rzetelne eliminacje do konkursu i nie pozwoli też zawodnikom na odpowiednie przygotowanie się do startu w konkursach.

Tak więc na informację o tym, kto po raz dwudziesty stanie na najwyższym podium Kulinarnego Pucharu Polski będziemy musieli jeszcze poczekać. Przedstawiciele Grupy MTP podkreślają jednak, że rezygnacja z Kulinarnego Pucharu Polski nie ma wpływu na przygotowania do targów POLAGRA zaplanowane na dni 4-6 października. Na ten moment rozważane są różne scenariusze tego wydarzenia uwzględniające hybrydowy model targów z wykorzystaniem dedykowanej platformy do spotkań online.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kuchnia Pomorza - tradycja w nowoczesnej odsłonie

Za nami czwarte spotkanie z cyklu Historyczny Stół Kulinarny organizowane przez sieć hurtowni MAKRO Polska, w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne. 22 października w hotelu Sofitel Grand Sopot goście spróbowali ośmiu dań nawiązujących do dawnej, pomorskiej kuchni.

"Food Service" i Ouichef.pl z nagrodą Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej AIG Prix Multimedia

"Food Service" i Ouichef.pl jako pierwsze i jedyne tytuły branżowe otrzymały nagrodę AIG Prix Multimedia za promowanie w Polsce dobrego gustu i etyki w zawodzie szefa kuchni. Laury przyznaje Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna w Paryżu na wniosek Akademii Gastronomicznej w Polsce.

WIRTUOZI KUCHNI NA TARGACH HORECA W KRAKOWIE

15-17 listopada odbędzie się kolejna edycja targów. "Wirtuozi Kuchni" to nowa odsłona programu Akademii HoReCa towarzyszącego Międzynarodowym Targom Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HoReCa.

POLSKIE PRZYGOTOWANIA DO FINAŁÓW BOCUSE D'OR

W finale Krajowych Eliminacji Bocuse d’Or Poland 2018 wyłoniono zwycięzcę, a tym samym reprezentanta Polski w europejskich finałach Bocuse d’Or w Turynie. Kandydata Dawida Szkudlarka i jego pomocnika Macieja Pisarka wspierają wiedzą i doświadczeniem: Adam Chrząstowski, Paweł Oszczyk i Łukasz Konik.

Wyjątkowa edycja L’art de la cuisine Martell

Za nami 17. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’art de la cuisine Martell, która była pod wieloma względami wyjątkowa.

JESIOTR W ROLI GŁÓWNEJ

Aż 12 zespołów wzięło udział w IV Mistrzostwach Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra, które 10 marca odbyły się w hotelu Atut w Licheniu. W tym roku nagroda główna trafiła do Piotra Huszcza oraz Radosława Kosiorka z hotelu i restauracji Piano w Lublinie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej