Jaka jest obecnie skala pustostanów w Warszawie i jak sytuacja wygląda w innych miastach?
Beata Kokeli, partner, head of retail agency, Cushman & Wakefield: – Liczba pustostanów w centrach największych polskich miast, takich jak Warszawa, czy Kraków, jest bardzo duża. W lokalizacjach centralnych najwięcej pustostanów stanowią miejsca po lokalach gastronomicznych. Zdecydowanie lepiej wygląda sytuacja lokali handlowych ulokowanych w osiedlach mieszkaniowych w dzielnicach poza centrum, gdzie wakatów jest znacznie mniej. Dokładna skala poziomu wakatów nie jest nam znana ze względu na to, że w przypadku wielu lokali, w których działalność nie jest prowadzona w chwili obecnej (np. gastronomia), nie mamy pewności, czy najemca nie wznowi jednak działalności po zniesieniu ograniczeń.
Jakie branże aktualnie szukają lokali jeżeli chodzi o ulice handlowe?
– Ulice handlowe w centrach miast historycznie cieszyły się dużym zainteresowaniem najemców z branży gastronomicznej, ale biorąc pod uwagę zapaść tego sektora w czasie pandemii, obecnie nie otrzymujemy w ogóle zapytań od tej grupy najemców. Pojawiają się natomiast zapytania od firm, które obecnie prowadzą działalność głównie w Internecie i chciałyby otworzyć swoje show-roomy w łatwo dostępnych lokalizacjach. Mamy nadzieję, że wraz z powrotem pracowników do biur, pojawieniem się turystów i spotkań towarzyskich rynek się unormuje.
Warto pamiętać także o ulicach handlowych na terenie osiedli mieszkaniowych oraz w mniejszych miastach. Tego typu powierzchnie są preferowane przez sklepy spożywcze (Carrefour Express, Delikatesy Centrum, Żabka czy inne), warzywniaki, sklepy z alkoholem, winiarnie, piekarnie, cukiernie, garmażerie, drogerie (Rossmann, Hebe), sklepy z artykułami dla zwierząt, kliniki weterynaryjne, dyskonty niespożywcze (Pepco, Action, Tedi), Empik, Iysk oraz, sektor food & beverage – w szczególności sushi i pizzerie, które mogą oferować swoje potrawy w dostawie. Lokale handlowe położone w osiedlach są również obiektem zainteresowania operatorów przedszkoli i żłobków.
Jak kształtują średnie czynsze w wynajmowanych lokalach?
– W Warszawie dla lokali handlowych zlokalizowanych poza ścisłym centrum średnie ceny wahają się pomiędzy 70-120 zł/mkw./mies. Jeszcze w okresie letnim, kiedy otrzymywaliśmy zapytania ofertowe na lokale w centrum miasta, czynsze kształtowały się na poziomie 120-170 zł/mkw./ mies. W czasie pandemii z oczywistych względów zyskały na atrakcyjności lokalizacje rezydencjalne, w dzielnicach mieszkalnych. Średnie czynsze dla lokali handlowych w tych miejscach wynoszą około 100 zł/mkw./mies.


Pustostany po barach i restauracjach na ulicach handlowych


Jak pandemia zmienia krajobraz ulic handlowych? W centralnych lokalizacjach najwięcej pustostanów stanowią miejsca po lokalach gastronomicznych. O tym jak wygląda sytuacja na ulicach handlowych opowiada Beata Kokeli, partner, head of retail agency, Cushman & Wakefield.
Zobacz także

Gastronomia muśnięta czy zmiażdżona pandemią? Ocenia Linh Ziółkowska z restauracji Wi-Taj

Choć obecnie można swobodnie korzystać z oferty restauracji, barów i kawiarni, to jeszcze niedawno rzeczywistość wyglądała zupełnie inaczej. O ocenę zmian, które zaszły w czasie dwóch lat pandemii, trendów oraz rosnących cen żywności poprosiliśmy Linh Ziółkowską, menedżerkę restauracji Wi-Taj.

Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej przeciwko ustawie weryfikacji covidowej

Sejm skierował do drugiego czytania ustawę, która upoważnia pracodawcę do sprawdzania, czy podlegający mu pracownicy są zaszczepieni. Dotyczy to także restauratorów. - To dyskryminacja - uważa Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej.

Coraz więcej restauratorów żąda od gości okazania tzw. paszportu covidowego

Nie zaszczepiłeś się przeciwko Covid-19, nie jesteś ozdrowieńcem i nie masz ważnego przez 48 godzin testu z negatywnym wynikiem? Bez tzw. paszportu covidowego możesz nie wejść do wielu lokali gastronomicznych. Restauratorzy biorą sprawy w swoje ręce i chcą weryfikować klientów.

Maciej Nowaczyk, restaurator z Wrocławia: Czekając na nieuchronne

Jakie nastroje panują w gastronomii w obliczu czwartej fali pandemii? - Kolejny to już raz rząd bierze nas na przeczekanie. Mechanizmy uruchomi w ostatniej chwili. Z dnia na dzień. Pewnie znów z piątku na sobotę. Który to już raz - pisze wrocławski restaurator Maciej Nowaczyk.

Gastronomia tylko z paszportem covidowym? Restauratorzy podzieleni w tej kwestii

Polacy nie chcą kolejnego lockdownu gastronomii, ale są przeciwni szczepieniom i wprowadzeniu obostrzeń dla niezaszczepionych. Restauratorzy znaleźli się między młotem a kowadłem. Z jednej strony muszą chronić swoich gości i personel, z drugiej - starają się nie zrażać do siebie klientów.

Jak odnaleźć się w postpandemicznym gastroświecie?

Jeszcze wiosną, tak jak inni, zastanawiałem się, jak będzie wyglądał powrót do pracy po otwarciu lokali gastronomicznych. Obawiałem się, że rzeczywistość branży może okazać się mało kolorowa. Czy słusznie i czy w ogóle cokolwiek się zmieniło w barowym uniwersum?
Inne kategorie
Podcasty


Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

