x

Pudu Pudu - pierwszy bar z... budyniem. Będą chętni?

Kategoria: Miejsca    30.03.2021

Grupa Oetker uruchomiła pierwszy bar z... budyniem. Na razie takie rzeczy tylko w Ameryce, a konkretnie w Los Angeles. Firma planuje w tym roku otworzyć jeszcze dwa takie obiekty w Mieście Aniołów.

Pudu Pudu w Los Angeles. Zdjęcie: Lebensmittel Zeitung
Pudu Pudu w Los Angeles. Zdjęcie: Lebensmittel Zeitung
Restaurację z budyniem Pudu Pudu otwarto 21 marca w Los Angeles na Venice Beach. Do startu działalności doszło z wielomiesięcznym opóźnieniem w stosunku do pierwotnych planów. Powodem były oczywiście ograniczenia działania gastronomii w powodu pandemii, jakie były wprowadzone w Kalifornii. Obostrzenia złagodzono, ale i tak restauracje mogą przyjmować zaledwie jedną czwartą klientów, którzy mogliby się w niej pomieścić. W przypadku Pudu Pudu nie ma to jednak znaczenia, ponieważ restauracja stawia na sprzedaż puddingów głównie na wynos.

Jak informował „Lebensmittel Zeitung”, Oetker ma ambicje, aby przekształcić Pudu Pudu w sieć restauracji w Ameryce, Europie i Azji. Wpis na profilu, na którym się zalogował starszy pracownik firmy Oetker, ujawnił, że trzy lokale Pudu Pudu powinny zostać otwarte w ciągu obecnego roku. Na drugi rok planowanych jest pięć, a potem co najmniej 20 otwarć w roku. Te plany są już potwierdzone: rzecznik Oetkera przyznał, że oprócz restauracji na Venice Beach „prawdopodobnie w tym roku” zostaną otwarte w Los Angeles jeszcze dwie restauracje Pudu Pudu.

Czy lokal serwujący budyń będzie chętnie odwiedzany? Zdjęcie: Shutterstock.com
Czy lokal serwujący budyń będzie chętnie odwiedzany? Zdjęcie: Shutterstock.com
Wkrótce uruchomiona będzie również pierwsza kawiarnia „Gugelhupf & Du”, na początek we Frankfurcie, w zrekonstruowanym w 2009 roku Palais Thurn und Taxis. Ma ona ruszyć „tak szybko, jak pozwoli na to pandemia". Kolejna restauracja „Gugelhupf & Du” planowana jest w centrum handlowym Skyline Plaza na obrzeżach centrum Frankfurtu.


Autor tekstu: Magdalena Weiss

Zobacz także

Japoński Zjadacz Snów w Warszawie

Pod koniec sierpnia 2019 r. zaraz obok znanego wszystkim warszawskim miłośnikom ramenu lokalu Sato gotuje powstała niewielka japońska cukiernia. Lokal urządzony jest podobnie do sąsiadującej ramenowni - minimalistyczne wnętrze zostało delikatnie ozdobione japońskimi bibelotami.

Nobu Warsaw - kolacja w apartamencie wynajętym za niewielką opłatą

Restauracja Nobu Warsaw zaprasza gości na swe dania serwowane w przestrzeni hotelowej. Oferta Dine In pozwala na zorganizowanie kolacji czy obiadu w zarezerwowanym tylko do własnej dyspozycji apartamencie.

Tutto Bene Italian Bistro - włoski slow na warszawskim Mokotowie

Włoska restauracja bez pizzy… Niemożliwe? A jednak! W Tutto Bene Italian Bistro w sercu warszawskiego Mokotowa serwowane są świeże trufle, karczochy, ośmiornica prosto z Sardynii, a do tego szeroki wybór sycylijskich, piemonckich czy apulijskich win oraz prosecco.

Fork Restaurant w Warszawie - polska kuchnia z międzynarodowym akcentem

Fork Restaurant to drugi autorski lokal znanego szefa kuchni Roberta Sowy. Działa od października ub.r. przy ul. Wspólnej, zaledwie dwie przecznice od pierwszego konceptu - N31 przy Nowogrodzkiej, który w ciągu trzech lat działalności doczekał się tytułu Najlepszej Restauracji w Polsce 2017.

DIFFERENT

W maju tego roku powstała pierwsza restauracja w Polsce, w której zjemy w całkowitych ciemnościach, obsługiwani przez niewidomych kelnerów. Lokal mieści się w Warszawie przy Al. Jerozolimskich 123a.

PASTIFICIO

Pastificio - nowe bistro i sklep skoncentrowane na makaronach - otworzyło się w Gdańsku, niedaleko Dworca Głównego. Właścicielami i twórcami są Krzysztof Dżus i Grażyna Thiel, która pełni również funkcję szefa kuchni.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej