x

Pudu Pudu - pierwszy bar z... budyniem. Będą chętni?

Kategoria: Miejsca    30.03.2021

Grupa Oetker uruchomiła pierwszy bar z... budyniem. Na razie takie rzeczy tylko w Ameryce, a konkretnie w Los Angeles. Firma planuje w tym roku otworzyć jeszcze dwa takie obiekty w Mieście Aniołów.

Pudu Pudu w Los Angeles. Zdjęcie: Lebensmittel Zeitung
Pudu Pudu w Los Angeles. Zdjęcie: Lebensmittel Zeitung
Restaurację z budyniem Pudu Pudu otwarto 21 marca w Los Angeles na Venice Beach. Do startu działalności doszło z wielomiesięcznym opóźnieniem w stosunku do pierwotnych planów. Powodem były oczywiście ograniczenia działania gastronomii w powodu pandemii, jakie były wprowadzone w Kalifornii. Obostrzenia złagodzono, ale i tak restauracje mogą przyjmować zaledwie jedną czwartą klientów, którzy mogliby się w niej pomieścić. W przypadku Pudu Pudu nie ma to jednak znaczenia, ponieważ restauracja stawia na sprzedaż puddingów głównie na wynos.

Jak informował „Lebensmittel Zeitung”, Oetker ma ambicje, aby przekształcić Pudu Pudu w sieć restauracji w Ameryce, Europie i Azji. Wpis na profilu, na którym się zalogował starszy pracownik firmy Oetker, ujawnił, że trzy lokale Pudu Pudu powinny zostać otwarte w ciągu obecnego roku. Na drugi rok planowanych jest pięć, a potem co najmniej 20 otwarć w roku. Te plany są już potwierdzone: rzecznik Oetkera przyznał, że oprócz restauracji na Venice Beach „prawdopodobnie w tym roku” zostaną otwarte w Los Angeles jeszcze dwie restauracje Pudu Pudu.

Czy lokal serwujący budyń będzie chętnie odwiedzany? Zdjęcie: Shutterstock.com
Czy lokal serwujący budyń będzie chętnie odwiedzany? Zdjęcie: Shutterstock.com
Wkrótce uruchomiona będzie również pierwsza kawiarnia „Gugelhupf & Du”, na początek we Frankfurcie, w zrekonstruowanym w 2009 roku Palais Thurn und Taxis. Ma ona ruszyć „tak szybko, jak pozwoli na to pandemia". Kolejna restauracja „Gugelhupf & Du” planowana jest w centrum handlowym Skyline Plaza na obrzeżach centrum Frankfurtu.


Autor tekstu: Magdalena Weiss

Zobacz także

Bartosz Lisek ponownie otwiera Lokal na Rybę. W menu m. in. ... bawimordki

Zamknięty w kwietniu 2022 roku Lokal na Rybę Bartosza Liska wystartuje ponownie w swojej dawnej lokalizacji na początku grudnia. Wnętrze przechodzi właśnie gruntowny remont.

Jedyny taki McDonald's w Polsce. Lokal opakowany w wełniane ubranko

Restauracja McDonald's w Ustroniu została przyodziana... w wełniany kubrak. Oryginalne "opakowanie" budynku lokalu to część kampanii, która promuje zimową, sezonową ofertę Burger Drwala. Jej premiera rusza 23 listopada.

The Complex w Warszawie - miks smaków i rozrywki

The Complex to kulinarno-rozrywkowe serce multibrandowego obiektu Louvre Hotels Group w Warszawie. Przestrzeń pełną smaków i wydarzeń współtworzą trzy koncepty gastronomiczne.

Sposób na kryzys? Morski Zając - restauracja latem, palarnia kawy poza sezonem

Niektórzy restauratorzy zamiast utyskiwać na wojnę i szalejącą inflację, dywersyfikują ryzyko, przekształcając swój koncept. Morski Zając z Kuźnicy, dotąd miejsce całoroczne, w tym roku zamyka się na zimę, by skupić się na drugim biznesie - palarni kawy.

Pomysł na kryzys według Koko & Roy - delikatesy zamiast bistro

Pandemia, wojna, inflacja... Są restauratorzy, którzy się nie poddają kryzysom, a zamiast narzekać wymyślają kolejne sposoby na dywersyfikowanie lub zmianę swojego biznesu. Bistro Koko & Roy przekształciło się w delikatesy. O zmianie rozmawiamy z Anną Sytą, właścicielką biznesu.

Tauzen Pizza w miejsce Cyrulika Śląskiego - zmiana konceptu sposobem na kryzys

Dawna katowicka kawiarnia Cyrulik Śląski przeobraziła się w pizzerię inspirowaną Nowym Jorkiem. Radykalna zmiana to pomysł na radzenie sobie ze skutkami pandemii i inflacją. O tym, czy pizza sprawdza się lepiej niż kawa i ciastko rozmawiamy z Efremem Brolem, właścicielem Tauzen Pizzy.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej