x

Jak smakuje kawa leżakowana w beczkach po piwie i bourbonie?

Kategoria: Karta - napoje    30.03.2021

Związek kawy i alkoholu nie musi kończyć się na Irish coffee. Coffeedesk wraz z palarnią HAYB Speciality Coffee i we współpracy z browarem Maltgarden stworzyli kawę Barrel Aged poddaną leżakowaniu w dębowej beczce. Na czym polega ten proces i co zyskuje kawowe ziarno dzięki takiej obróbce?

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Soczyste i owocowe ziarna z Kolumbii El Obraje trafiły do dębowych beczek dostarczonych przez kołobrzeski browar Maltgarden. Zanim się tam znalazły, leżakował w nich bourbon Heaven Hill, gdy zaś beczki trafiły do Kołobrzegu, przez kilka miesięcy mieściły hektolitry imperialnego stouta z serii Gate.

Co zyskuje kawa poprzez leżakowanie w opróżnionych, dębowych beczkach?
Ponieważ zielone ziarno jest częściowo higroskopijne, przenikają do niego aromaty z otoczenia - w tym przypadku dębowe drewno oddaje kawie posmak deserowego, szlachetnego alkoholu, czekoladowych pralin oraz charakterystyczny dla dębiny waniliowo-taninowy finisz przywodzący na myśl skórki czerwonych owoców. Leżakowanie to niejako przedłużenie procesu obróbki ziarna przed wypaleniem.

– Metoda barrel aged wpisuje się w trendy, które mocno rozwijają się w kawowej branży. Wciąż poszukiwane są rozwiązania, które pozwolą na wyciągnięcie z kawy jeszcze więcej smaku i aromatu, czy to poprzez odpowiednią fermentację czy właśnie przez leżakowanie ziaren w beczkach po różnych trunkach wysokiej jakości. Dodaje to zdecydowanie unikalnego charakteru ziarnom, które dzięki takiemu zabiegowi stają się jeszcze bardziej wyjątkowe, gromadząc w sobie zdecydowanie więcej intrygujących sensorycznie wrażeń – tłumaczy Paweł Świderski, wicemistrz Polski Brewers Cup odpowiedzialny za piwno-kawowe projekty w Coffeedesk.

Coffeedesk to według Financial Times jedna z najszybciej rozwijających się firm w branży kawowej w Europie Środkowo-Wschodniej. Kawowy omnichannel z Kołobrzegu działa w oparciu o sklep internetowy, dwie platformy online skierowane do biznesu oraz rozwijającą się, butikową sieć kawiarni. W 2020 roku All Good SA, właściciel marki Coffeedesk, przeprowadził akcję crowdfundingową - spółka zebrała ponad 2 miliony złotych na rozwój swoich strategicznych celów i pozyskała 523 nowych inwestorów.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

TU I TERAZ - SEZON NA KOKTAJLE

Maj, wiosna w pełni. Jak co roku trawa się zieleni, a targi po brzegi wypełniają pysznymi, świeżymi owocami, warzywami oraz ogromną ilością ziół. Po długiej i korzennej zimie nadejście ciepłych dni zwiastują koktajle ze sporą ilością owocowych i orzeźwiających smaków.

World Class 2018 - barmańska olimpiada w Berlinie

Już trzech najlepszych, polskich barmanów próbowało sił w największym konkursie barmańskim globu - World Class, ale nadal czekamy na trofeum dla Polaka.

Koktajl z bąbelkami

Wina musujące równie dobrze jak do picia w czystej postaci nadają się do spożywania w koktajlach. Spójrzmy, jak umiejętnie połączyć je z mocnymi alkoholami.

KINLEY TONIC OD MEDYKAMENTU DO WYRAFINOWANEGO DRINKA

Ten wyjątkowy gorzko-słodki smak zna chyba każdy. Tonik, bo o nim mowa, zamówić czy kupić można niemal w każdym zakątku świata. Niewielu jednak wie, skąd pochodzi ten popularny napój i komu zawdzięczamy jego istnienie.

HISTORIA GORZKIEGO TRUNKU

Spożywany w milionach litrów rocznie na całym świecie, pity "wstrząśnięty lub zmieszany" w koktajlach przez najsłynniejszego agenta brytyjskiego wywiadu, spożywany z tonikiem lub wodą gazowaną w barach i na rodzinnych przyjęciach. Wspomaga trawienie i walczy ze zgagą. Czym właściwie jest gin?

Woda, która wydobywa smak potraw

Rozmowa z Matiasem Glusmanem - jednym z najbardziej znanych specjalistów ds. napojów, w szczególności wina i wody, na rynku polskim.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej