x

Warszawska policja nasila kontrole restauracji, hoteli i klubów

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    30.03.2021

W minione piątek sobotę i niedzielę policja skontrolowała w Warszawie aż 243 restauracje, 167 siłowni, 51 hoteli i 13 klubów-dyskotek. To dużo więcej niż w poprzedni weekend. Informacji na temat tego, które lokale mogą być otwarte mimo obostrzeń, funkcjonariusze szukają w internecie i social mediach

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Kontrola przestrzegania obostrzeń nasila się. Liczba skontrolowanych w ten weekend placówek wzrosła w porównaniu z tygodniem poprzednim, kiedy w trakcie trzech dni weekendu policja skontrolowała 179 restauracji, 97 siłowni, 44 hotele oraz dziewięć dyskotek.

– Wśród skontrolowanych w ten weekend dyskotek tylko w jednym przypadku stwierdzono naruszenie przepisów. Te złamała też jedna ze stołecznych restauracji, w której kontrolę przeprowadzono w niedzielę. Wylegitymowaliśmy tam 16 osób, nałożono 11 mandatów karnych i sporządzono pięć wniosków o ukaranie – informuje kom. Piotr Świstak z Komendy Stołecznej Policji.

Informacje o tym, które lokale mogą być otwarte, funkcjonariusze czerpią również z sieci.
W ostatnim czasie w mediach społecznościowych dużą popularnością cieszył się wpis producenta i didżeja Kajetana Łukomskiego, który w ubiegły czwartek poinformował, że „na sam najbliższy weekend w Warszawie zaplanowanych jest co najmniej 8 nielegalnych imprez w zamkniętych przestrzeniach, tajnych willach". Do wpisu dołączono zapowiedzi części wydarzeń.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami każda osoba naruszająca wprowadzone obostrzenia może zostać ukarana przez policjanta mandatem karnym w wysokości do 500 zł. W przypadku odmowy przyjęcia mandatu przeciwko takiej osobie skierowany zostanie wniosek o ukaranie do sądu. Policjant może także powiadomić inspektora sanitarnego –  kara administracyjna nałożona przez tę instytucję może wynieść nawet 30 tys. zł.
(PAP)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Co dalej z polskimi restauracjami z gwiazdką Michelin? Andrea Camastra chce otworzyć swój lokal

Restauracje z gwiazdkami Michelin znalazły się w tarapatach. Zamknięte od wielu miesięcy z powodu pandemicznych obostrzeń, nie przynoszą zysków lub wręcz pogrążają się w długach. Czy ich szefowie kuchni poradzą sobie z przedłużającym się kryzysem? Jaka przyszłość ich czeka?

Jak sobie radzą puby w "nowej normalności"?

Nawet wiodące puby piwne w Polsce nie przechodzą pandemii bezobjawowo. Spośród siedmiu najlepszych multitapów (według rankingu Ratebeer.com), tylko Piwoteka Narodowa z Łodzi szacuje, że liczba gości w lipcu osiągnęła ubiegłoroczny poziom. Reszcie - mimo szczytu sezonu - ubyło od 20 do 50% klientów.

Zakopane i Sopot w czerwonej strefie - hotele otwarte, gastronomia do godz. 22

Znalezienie się danego powiatu w strefie czerwonej nie spowoduje zamknięcia hoteli czy pensjonatów, w gastronomii obostrzenia będą bardziej rygorystyczne. Przede wszystkim zostanie skrócony czas otwarcia lokali do godz. 22.

Too Good To Go wspiera gastronomię pomagając w dowozach

Aby pomóc lokalom gastronomicznym Too Good To Go wprowadziło tymczasowe rozwiązanie non-profit, które pozwala użytkownikom zamówić jedzenie na wynos w regularnej, pełnej cenie - cały dochód ze sprzedaży powędruje prosto do partnerów. Paczki w ramach inicjatywy #WeCare są już dostępne w aplikacji.

Pierwsze chlebomaty w Szczecinie - bezpieczny zakup pieczywa

Dotychczas w automatach można było kupować głównie napoje, kawę, przekąski czy słodycze. Od niedawna mieszkańcy Szczecina mogą w ten sposób zakupić również chleb czy bułki. To szybki, łatwy i bezpieczny sposób na zaopatrzenie się w świeże pieczywo.

Anna Dereszowska czyta bajki z pandemicznym morałem w kampanii McDonald’s

Życie w zaostrzonym reżimie sanitarnym nie jest łatwe szczególnie dla dzieci, które nie zawsze rozumieją wymogi dotyczące bezpieczeństwa i higieny. W kampanii McDonald’s o odpowiedzialnych postawach podczas pandemii opowiedziały im postacie z bajek głosem Anny Dereszowskiej.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej