x

Warszawska policja nasila kontrole restauracji, hoteli i klubów

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    30.03.2021

W minione piątek sobotę i niedzielę policja skontrolowała w Warszawie aż 243 restauracje, 167 siłowni, 51 hoteli i 13 klubów-dyskotek. To dużo więcej niż w poprzedni weekend. Informacji na temat tego, które lokale mogą być otwarte mimo obostrzeń, funkcjonariusze szukają w internecie i social mediach

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Kontrola przestrzegania obostrzeń nasila się. Liczba skontrolowanych w ten weekend placówek wzrosła w porównaniu z tygodniem poprzednim, kiedy w trakcie trzech dni weekendu policja skontrolowała 179 restauracji, 97 siłowni, 44 hotele oraz dziewięć dyskotek.

– Wśród skontrolowanych w ten weekend dyskotek tylko w jednym przypadku stwierdzono naruszenie przepisów. Te złamała też jedna ze stołecznych restauracji, w której kontrolę przeprowadzono w niedzielę. Wylegitymowaliśmy tam 16 osób, nałożono 11 mandatów karnych i sporządzono pięć wniosków o ukaranie – informuje kom. Piotr Świstak z Komendy Stołecznej Policji.

Informacje o tym, które lokale mogą być otwarte, funkcjonariusze czerpią również z sieci.
W ostatnim czasie w mediach społecznościowych dużą popularnością cieszył się wpis producenta i didżeja Kajetana Łukomskiego, który w ubiegły czwartek poinformował, że „na sam najbliższy weekend w Warszawie zaplanowanych jest co najmniej 8 nielegalnych imprez w zamkniętych przestrzeniach, tajnych willach". Do wpisu dołączono zapowiedzi części wydarzeń.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami każda osoba naruszająca wprowadzone obostrzenia może zostać ukarana przez policjanta mandatem karnym w wysokości do 500 zł. W przypadku odmowy przyjęcia mandatu przeciwko takiej osobie skierowany zostanie wniosek o ukaranie do sądu. Policjant może także powiadomić inspektora sanitarnego –  kara administracyjna nałożona przez tę instytucję może wynieść nawet 30 tys. zł.
(PAP)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Brita Polska dołącza do #hotgastrochallenge

Aby wesprzeć lokalnych restauratorów w trudnym czasie pandemii, BRITA Polska zaangażowała się w działania #hotgastrochallenge, #jedzlokalnie, #pijloklanie. Firma zamawia posiłki regeneracyjne dla stacjonarnych pracowników w okolicznych restauracjach.

Kalifornia i Teksas znów ograniczają działalność gastronomii

Z powodu wzrostu liczby zakażeń koronawirusem gubernator Kalifornii Gavin Newsom zarządził lockdown barów, winiarni i restauracji w zamkniętych pomieszczeniach na co najmniej 3 tygodnie. Bary zamknięto też ponownie w Teksasie, a Nowy Jork wstrzymuje się z "odmrażaniem" usług gastronomicznych.

Jak zmienił się rynek gastronomiczny dwa miesiące po jego otwarciu?

- Ostatnie dwa miesiące to widoczna zmiana nastrojów i chęć konsumentów do powrotu do starych przyzwyczajeń. Wszyscy tęskniliśmy za możliwością wyjścia na obiad z rodziną czy znajomymi, więc restauracje powoli znowu się zapełniają - ocenia Agnieszka Sałek z QSL Polska.

Niezbędnik dla gastronomii MAKRO realnym wsparciem dla branży

Akcja edukacyjnego wspierania branży gastronomicznej rozpoczęta podczas wiosennego lockdownu przez MAKRO Polska rozwinęła się w kompleksowy portal wiedzy. Poprzez "Niezbędnik dla gastronomii" MAKRO już od pół roku dzieli się z restauratorami i szefami kuchni przydatną wiedzą.

Co zmieniła pandemia na rynku opakowań w branży HoReCa?

Jako ludzkość musimy radykalnie zmienić swoje podejście do kwestii wykorzystania plastiku. Ogromne zmiany powinny dokonać się także w gastronomii. Pandemia Covid-19 pokazała, że globalne przeobrażenie rynku tworzyw sztucznych jest konieczne. Czy to początek rewolucji?

W Green Caffè Nero bezpłatna kawa lub herbata dla personelu medycznego

Green Caffè Nero uruchamia akcję #KawaDlaMedyka - sieć kawiarni postanowiła wspomóc pracowników służb medycznych w trudnym czasie pandemii, oferując im bezpłatną kawę lub herbatę. Akcja potrwa od 18 do 24 listopada 2020 roku.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej