x

Wielkanoc w dostawie - oferta restauracji nie tylko z Warszawy

Kategoria: Karta - dania    29.03.2021

Chcecie, aby ktoś was wyręczył w przedświątecznych przygotowaniach kulinarnych? Zamknięte od pół roku restauracje potrzebują pomocy, czyli naszych zamówień! Można połączyć przyjemne z pożytecznym i skorzystać z oferty wielkanocnego cateringu. Oto nasz subiektywny wybór najciekawszych propozycji.

Mazurek truskawkowy z ricottą z Lourse Warszawa. Zdjęcie: materiały prasowe
Mazurek truskawkowy z ricottą z Lourse Warszawa. Zdjęcie: materiały prasowe
Tę pandemiczną Wielkanoc, podobnie jak poprzednią, prawdopodobnie spędzimy w domach, nie będziemy podróżować. Możemy zaoszczędzić sporo czasu (a niekiedy nerwów) zamawiając cześć świątecznych potraw w lokalach gastronomicznych, przy okazji je wspierając. Sprawdźcie, co oferują niektóre z nich.

Lourse Warszawa – słodka elegancja
Tradycja Lourse sięga międzywojnia – przedwojenna cukiernia o tej nazwie była słynna w całej Warszawie. Powróciła we współczesnej odsłonie do hotelu Raffles Europejski Warsaw. Na święta tamtejsi cukiernicy przygotowali limitowaną ofertę wielkanocnych ciast, pralin oraz wyrobów czekoladowych.

Ich propozycje to cukiernicze dzieła sztuki, które smakiem i wyglądem zachwycą najbardziej wybrednych. Co wybrać? Sernik z egzotycznym coulis oraz musem jogurtowym? Mazurek truskawkowy z ricottą? Tort Krakowski (migdałowe dacquoise z morelą, musem migdałowym oraz bezą włoską)? Babkę Religieuse w porzeczkowym syropie z czarną porzeczką oraz crème fraiche? A może ręcznie robione praliny w trzech smakach: orzech, pistacja, migdał?

Trudny orzech do zgryzienia! Jedno jest pewne – na świątecznym stole z pewnością pięknie prezentować się będą czekoladowe jajka wielkanocne z gorzkiej, białej i różowej czekolady.
Oferta będzie dostępna od 29 marca do 4 kwietnia wyłącznie na wynos.

Pierwsza Wielkanoc w Novej Woli
Nova Wola to elegancka restauracja z nowoczesną kuchnią polską w nowo powstałym hotelu Crowne Plaza® Warsaw – The HUB przy rondzie Daszyńskiego. Z powodu przedłużającego się lockdowu nie miała jeszcze oficjalnego otwarcia ani okazji, by podejmować gości przy stolikach, ale jej szef kuchni Paweł Suchenek od paru miesięcy oferuje menu na wynos. To zatem jego wielkanocny debiut w nowym miejscu.

W ofercie szefa kuchni znalazły się trzy różne zestawy złożone z dań zimnych, ciepłych oraz deserów. Przykładowo, w pierwszym znajdziemy jajka faszerowane pastą z łososia, serkiem z pastą truflową i perliczką, schab po warszawsku z musem chrzanowym, terrinę z sandacza z szyjkami rakowymi, tymbaliki drobiowe z sosem tatarskim i wybór pieczonych mięs z chrzanem i ćwikłą. Do tego na ciepło: żur z grzybami, kulebiak z łososia, zapiekane ziemniaki „define great”, zasmażana kapusta, buraczki pieczone i warzywa z ziołami. A na deser: mazurek i babka drożdżowa. Taki set w wersji dla jednej osoby to wydatek 90 zł, a dla 4 osób – 360 zł.

Oprócz zestawów można też kupić świątecznego indyka (430 zł za porcję dla 8 osób) lub kaczkę z dodatkami (260 zł dla 4 osób). W prezencie zamawiający otrzymają dwie butelki wina.
Możliwy jest odbiór osobisty lub dostawa do domu (bezpłatna dla zamówień powyżej 500 zł do 10 km). Zamówienia należy składać do 72 godzin przed dostawą.

Lokalnie, eko i z winem z Kieliszków na Próżnej

Wielkanocna oferta Kieliszków na Próżnej. Zdjęcie: materiały prasow
Wielkanocna oferta Kieliszków na Próżnej. Zdjęcie: materiały prasow
– Mamy wszystko, czego potrzeba wam na wielkanocny stół. Własne przetwory, najlepszy lekko kwaśny żurek, domową ćwikłę i chrzan. Pithivier z kaczką czy polędwica Wellington to gotowe dania dla kilku osób do upieczenia w piekarniku. W pasztecie w cieście zakocha się każda ciocia – zachwala swoje specjały restauracja Kieliszki na Próżnej.

W menu m.in.: śledź w oleju rzepakowym z cebulą (900 g/ 43 zł), pasta z wędzonej makreli z koperkiem (200 g/ 22 zł), żurek na zakwasie (900 ml/ 42 zł), pasta jajeczna z trocią i kawiorem (200 g/ 35 zł), pasztet w cieście (1 kg/ 130 zł), wędzona szynka wieprzowa z mangalicy (1kg /100 zł) i Pithivier z kaczką (750g/160 zł). A na deser babka z rumem (55 zł).

– Bardzo dbamy o to, aby wszystko, co przygotowujemy było nie tylko smaczne, ale też z najlepszych i lokalnych produktów. Żurek robimy na zakwasie, a pastę jajeczną z ekologicznych jajek – wyjaśnia przedstawiciel restauracji.
Do każdego dania pracownicy lokalu pomogą dobrać wino. Zamówienia przyjmowane są telefonicznie lub mailowo do 31 marca. Odbiory lub dowozy możliwe będą 2 i 3 kwietnia.

Tradycyjnie oraz roślinnie od Aioli i spółki
Restauracje z Grupy Instynkt, a więc Aioli, Banjaluka i Sing Sing, połączyły na święta swoje siły, tworząc wspólną ofertę. Przygotowały boks na wielkanocne śniadanie dla 4 osób w cenie 160 zł. Grupa Instynkt podkreśla jednak, że taka paczka może wystarczyć na kilka dni.  Znajdziemy w niej sosy ajwar i Aioli, hummusy z ciecierzycy i z zielonym groszkiem, sałatkę jarzynowa, parfait z kaczki z chutney’em śliwkowym, ćwikłę, jajka faszerowane pieczarkami, pasztet z soczewicy, pieczone mięsa (karkówka, schab, boczek) i bagietkę. Do każdego boksa – Coca Cola w prezencie.

Większość dań ze świątecznej paczki można też kupić osobno na wagę. Oprócz tego na wagę do wyboru są takie produkty jak m. in. pasta jajeczna z sosem Aioli i szczypiorkiem (200 g/12 zł), karkówka pieczona z sosem cumberland (100 g/8 zł), schab ze śliwką i rozmarynem (100 g/ 7,5 zł), rolada z boczku z czosnkiem niedźwiedzim (100 g/ 8,5 zł), barszcz biały z białą kiełbasa i jakiem (1litr/ 30 zł), parfait z kaczki (200 g/17 zł) czy ćwikła (200 g/ 9 zł).
Zamówienia należy składać do 29 marca – z Warszawy, Katowic i Gdańska.

Charytatywnie z Green Caffè Nero

Mazurek z Green Caffè Nero. Zdjęcie: Facebook.com
Mazurek z Green Caffè Nero. Zdjęcie: Facebook.com
Popularne kawiarnie Green Caffè Nero znane są nie tylko z kawy, ale też wypieków, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Na Wielkanoc sieciówka przyszykowała szeroki wybór domowych ciast do kupienia w całości, stwarzając nam jednocześnie okazję, aby zrobić coś dobrego dla innych. Z każdego zakupu przekaże 5 zł na rzecz Przychodni dla Bezdomnych w Warszawie prowadzonej przez Stowarzyszenie „Lekarze Nadziei”. Akcja będzie miała finał w Wielki Piątek.

– Dzięki temu możliwe będzie uzupełnienie wyposażenia przychodni. W okresie przedświątecznym będziemy ponadto dostarczać do przychodni nasze słodkości, którymi będą mogli się dzielić bezdomni pacjenci i personel placówki – mówi Adam Ringer, prezes Green Caffè Nero.

Do wyboru są m. in. baba drożdżowa z pomarańczą (650 g/ 40 zł), mazurki – z solnym karmelem i czekoladą lub orzechowy (400 g/ 45 zł), sernik krakowski z rodzynkami (1,5 kg/ 70 zł), sernik z marakują (1,6 kg/ 80 zł) czy beza z żurawiną lub wiśnią (1,9 kg/ 105 zł).
Zamówienia można składać w każdej kawiarni Green Caffè Nero w dniu 30 marca do godz. 11.30, a odbierać 2 i 3 kwietnia w tej samej placówce w godzinach jej pracy.

Na straganie w dzień targowy u Kręglickich
Stołeczna Forteca Kręglickich prowadzona przez znaną w restauracyjnym świecie rodzinę Kręglickich już od paru lat zaprasza w swe zabytkowe mury na wielkanocny targ, na którym można upolować sezonowe dania i sprawdzone, ekologiczne produkty bezpośrednio od lokalnych dostawców.

W tym roku impreza odbędzie się 31 marca w godzinach 9-19, oczywiście przy zachowaniu reżimu sanitarnego. – Będzie trochę inaczej, i trochę tak, jak zawsze. Pandemiczny targ zorganizujemy tak, by wszyscy, bez tłoku i z zachowaniem środków bezpieczeństwa, zdążyli zrobić potrzebne zakupy. W środę będziemy pracować aż do 19, a u wybranych sprzedawców można będzie składać zamówienia na odbiór produktów w sobotę. Będzie smacznie, serdecznie i wygodnie – zapewniają organizatorzy.

Na fortecznych stoiskach nie zabranie świątecznych przystawek, m. in. rostbefu pieczonego w rozmarynie, pasztetu z kaczki z żurawiną, sałatki jarzynowej z domowym majonezem. Będą też dostępne główne dania, np. krem chrzanowy, pierogi z sandaczem, gnocchi ziemniaczane. Warzywa kupimy u Pana Ziółko, nabiał w pięknych, nowych opakowaniach – na stoisku Mlecznej Drogi, kiełbaski – od Dreszlera i od Jaroszka, miód od Krężlewicza, ryby od Marcinowskiego.

Święta po krakowsku z gwiazdką Michelin
Jeśli szukacie świątecznych dań z jakością gwarantowaną przez lokal uhonorowany  gwiazdką przewodnika Michelin, zajrzyjcie do krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881. Jej szef kuchni i współwłaściciel Przemysław Klima wraz ze swa drużyną proponują koszyk z domowymi specjałami.

Znajdziemy w nim żurek na zakwasie z grzybami (1 litr), wędzoną polędwiczkę wieprzową (300 g), śledzia w marynacie korzennej (100 g), sernik z konfiturą makowo-pomarańczową (400 g), chrzan z jabłkiem i jajkiem (100 g), wiejską domową kiełbasę (350 g), gęsie żołądki w sosie własnym (250 g), chleb na zakwasie (700 g), butelkę wina i wędzoną sól. Koszt to 490 zł.
Zamówienia przyjmowane są do 31 marca, odbiór – 2-3 kwietnia.

Obfitość we wrocławskim Dinette
– Nie o takim życiu marzyliśmy, ale nie obrażamy się na świat. Ten na chwilę zwariował i stanął na głowie, a my razem z nim. Ruszamy z drugą Wielkanocą w Waszych domach – czytamy na fanepage’u znanego wrocławskiego baru Dinette.

Hitem w ich ofercie jest tradycyjny polski żurek z białą kiełbasą na zakwasie z piekarni Dinette. – Nastawiliśmy go już w styczniu, żeby zdążył nabrać mocy – zapewnia restauracja. Za litr zapłacimy 43 zł
Oprócz tego m. in. pasztet wegetariański z truflą, w którym czuć też suszoną wędzoną śliwkę i wino (400 g/ 37 zł), duży wybór pieczywa czy długo gotowana luksusowa szynka w plastrach (200 g/ 23 zł). Ten ostatni produkt jest wyjątkowo czasochłonny – surowe mięso najpierw leżakowało 5 dni z solance z ziołami, potem kucharze Dinette gotowaliśmy je przez 14 godzin w temperaturze 62 stopni, a na koniec szynka „odpoczywała” 24 godziny w temperaturze 2 stopni.

Dostawa wszystkich wyrobów możliwa jest tylko 2-3 kwietnia.

Sernikologia według poznańskiej Cafe La Ruina i Raj

Sernik z Cafe La Ruina i Raj. Zdjęcie: Facebook.com
Sernik z Cafe La Ruina i Raj. Zdjęcie: Facebook.com
W tym roku Cafe La Ruina poleca klasyczne, duże okrągłe serniki – dla mieszkańców Poznania oraz serniczki w słoikach dla ich wielbicieli z całego kraju. Przygotowane są na bazie lokalnego twarogu, ekologicznych jajek oraz prawdziwego masła i śmietanki.

Od wyboru smaków może zakręcić się w głowie. Do wyboru m. in. pistacjowy z dodatkiem masła z prażonych pistacji, mango na kakaowym spodzie – podobno najczęściej kopiowany sernik w Polsce, czekoladowa trufla zalana panamskim rumem Abuelo, waniliowy z wanilią burbońską z Madagaskaru, z masła orzechowego z malinami.
Cafe La Ruina i Raj wysyła wielkanocne paczki w całą Polskę, ale zamówienia na takie dowozy przyjmuje tylko do poniedziałku do północy.

Poznaniacy maja więcej czasu – do 31 go marca. Wersja duża to sernik o 26-27 cm średnicy który można podzielić na 12-15 trójkątów. (170 zł), wariant słoikowy ma pojemność 200 ml.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej