x

Levant - nowa wirtualna restauracja wege z portfolio Sfinks Polska

Kategoria: Miejsca    25.03.2021

Menu Levant - hummus & falafel obejmuje 20 roślinnych oraz bezmięsnych dań inspirowanych kuchnią Bliskiego Wschodu. To kolejna wirtualna marka Sfinksa, czyli koncept bez stacjonarnych lokali skupiający się na sprzedaży dań w dostawie i na wynos.

Oferta marki Levant. Zdjęcie: materiały prasowe.
Oferta marki Levant. Zdjęcie: materiały prasowe.
Sfinks Polska (spółka zarządzająca m.in. sieciami Sphinx, Piwiarnia Warki i Chłopskie Jadło) stawia na marki wirtualne. Po The Burgers, YOLO Chicken czy Z Byka wykreował kolejną – z potrawami wege inspirowanymi kuchnia bliskowschodnią. Dania dostępne są w dostawie i na wynos, a zamówienia można składać przez własny portal Sfinksa, smacznieiszybko.pl oaz inne platformy online.

– Uruchamiając nowy wirtualny koncept gastronomiczny podążamy za trendami kulinarnymi związanymi przede wszystkim z oczekiwaniami klientów, a jednocześnie wykorzystujemy nasze dotychczasowe doświadczenie z kuchnią bliskowschodnią. Popularność kuchni opartej na daniach wegetariańskich jest stale rosnącym trendem, zaś naszą sieć i marki tworzymy, aby były uzupełniającymi się konceptami dla klientów o różnych gustach kulinarnych – mówi Dorota Cacek, wiceprezes zarządu Sfinks Polska.

Karta dań nowego konceptu to przede wszystkim falafele, hummusy oraz smażone warzywa z różnymi dodatkami i podane na wiele sposobów: w bułce pita, w placku tortilla czy jako danie w półmisku, tzw. poke bowl. Część dań jest całkowicie roślinna, a wegetarianie znajdą propozycje z dodatkiem sera feta czy sosów na bazie jogurtu.
W menu są np. takie dania jak pita posmarowana sosem tahini, a w niej 3 falafele, miks sałat, pikle, czerwona cebula, jalapeno i pomidor, całość doprawiona harrisą i kolendrą oraz podawana z wybranym sosem. Inne propozycje to hummus z pieczoną cukinią, pieczarkami i cebulą oraz bułką pita, czy poke bowl z tabbouleh i greckimi dodatkami – serem feta, czarnymi oliwkami, pomidorami, ogórkiem, czerwoną cebulą oraz sosem jogurtowo-miętowym.

Spółka Sfinks Polska w ostatnim roku rozwinęła portfolio wirtualnych marek oraz restauracji. Do wcześniej działających Da Mamma (pizza) i The Burgers (burgery) w roku pandemii poza Levant – hummus & falafel, doszły także: YOLO Chicken (dania z kurczaka), Och! PITA (dania typu kebab), Z Byka (steki), Lepione & Pieczone (pierogi) oraz The Best of (bestsellery). Oprócz tego klienci mogą zamawiać dania flagowych stacjonarnych marek – Sphinx, Chłopskie Jadło czy też WOOK.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Happa To Mame otwiera drugi lokal. Poznańska kawiarnia zagości w stolicy

Happa To Mame, pierwsza kawiarnia w Polsce serwująca oryginalne japońskie słodycze, postanowiła otworzyć kolejny lokal. Po Poznaniu przyszedł czas na Warszawę.

Kredens Wincentego: tradycja w wersji 3 w 1

Połączenie działalności gastronomicznej z handlową jest konceptem, który ma fantastyczne perspektywy rozwoju - uważa Krzysztof Stegienko, który wraz z żoną prowadzi w Warszawie Kredens Wincentego.

Fit Cake: cztery nowe lokale w dwa miesiące

Sieć cukierni Fit Cake uruchomiła w ostatnich dwóch miesiącach cztery nowe lokale. To jednak nie koniec, bo w planach są już kolejne otwarcia.

Łaskawość Tytusa: Marcin Tytus Grabski otwiera drugi winebar w Warszawie

Łaskawość Tytusa to wine bar, który otworzył się 3 sierpnia na warszawskim Służewiu. Jego właścicielem jest Marcin Grabski, założyciel legendarnej wytwórni hip-hopowej Asfalt Records.

Bistro Młyn na gdańskiej Wyspie Spichrzów

Nowo otwarty Bistro Młyn mieści się w sercu gdańskiej Wyspy Spichrzów, w bezpośrednim sąsiedztwie turystycznych atrakcji miasta. Lokal powstał z myślą o rodzinach poszukujących dobrej kuchni oraz wytchnienia od miejskiego zgiełku. Inspiracją do wystroju wnętrza był zachód słońca nad morzem.

Hewelke Restaurant & Bakery w Gdańsku Wrzeszczu - trzecia restauracja Marcina Popielarza

Na gastronomicznej mapie Gdańska pojawiło się nowe miejsce - 20 lipca znany szef kuchni Marcin Popielarz otworzył swą nową restaurację Hewelke Restaurant & Bakery we Wrzeszczu. To już trzeci jego lokal, po Białym Króliku w Gdyni i Biôłim Trusie w Sulęczynie.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej