x

Robert Mielżyński otworzy lokal w zrewitalizowanej Stoczni Cesarskiej w Gdańsku

Kategoria: Miejsca    25.03.2021

Sklep z winami, bar i restauracja w jednym - to zamysł konceptu firmowanego przez znanego importera wina i restauratora Roberta Mielżyńskiego. Właśnie podpisał umowę na najem lokalu w dawnej Remizie na terenie rewitalizowanej Stoczni Cesarskiej w Gdańsku.

Robert Mielżyński i Gerard Schuurman, dyrektor projektu w Stocznia Cesarska Development.Zdjęcie: materiały prasowe.
Robert Mielżyński i Gerard Schuurman, dyrektor projektu w Stocznia Cesarska Development.Zdjęcie: materiały prasowe.
Koncept jest sprawdzony – lokale o podobnym charakterze Robert Mielżyński prowadzi także w w Warszawie i Poznaniu. Umowę o 10-letni najem lokalu w Gdańsku restaurator podpisał z właścicielem zabytkowego budynku, Stocznią Cesarską Development. Restauracja i sklep z winami zostaną otwarte w II połowie 2021 roku.

– Podejmujemy ważny krok w realizacji naszej wizji przekształcenia historycznego terenu stoczni w tętniącą życiem wielofunkcyjną dzielnicę. Kluczem jest uzupełnienie projektów mieszkaniowych i biurowych, funkcjami społecznymi, takimi jak gastronomia. Bardzo cieszymy się, że możemy to zrobić we współpracy z tak silną marką premium, jaką jest „Mielżyński” – mówi Gerard Schuurman, dyrektor projektu w Stocznia Cesarska Development.

Budynek Remizy w 1903 roku został przekształcony w siedzibę Straży Pożarnej. Zdjęcie: materiały prasowe.
Budynek Remizy w 1903 roku został przekształcony w siedzibę Straży Pożarnej. Zdjęcie: materiały prasowe.
Budynek dawnej Remizy pochodzi z 1884 roku i początkowo pełnił funkcje administracyjno- społeczne. W 1903 roku został przekształcony w siedzibę Straży Pożarnej, w której mieściły się wozownia i stajnia dla koni drużyn pożarniczych. Teraz dwupiętrowy budynek o powierzchni 644 m kw. zostanie przekształcony w sklep z winem i restaurację. Regały i palety z winem, tasting room oraz winebar zostaną zlokalizowane na parterze, w miejscu dawnych garaży dla wozów gaśniczych. Restauracja z zewnętrznym tarasem powstanie na pierwszym piętrze.

– Budując koncept sklepów i winebarów „Mielżyński” 18 lat temu, zależało mi bardzo by nie był to zwykły biznes. Chciałem aktywnie wspierać też rozwój kultury i uczestniczyć w kreowaniu autentycznych lokalnych przestrzeni sąsiedzkich. Pod tym względem udział w projekcie rewitalizacji Stoczni Cesarskiej jest dla mnie tak ważny. Mamy szansę wspólnie sprawić, że to symboliczne miejsce zacznie oddychać i wrośnie głęboko w tkankę miejska Gdańska nie tracą nic ze swojego charakteru – mówi Robert Mielżyński, założyciel Mielżyński Wines Spirits Specialitis.

Remiza w Stoczni Cesarskiej, wizualizacja. Materiały prasowe
Remiza w Stoczni Cesarskiej, wizualizacja. Materiały prasowe
Budynek jest objęty ochroną konserwatorską. Trwające prace remontowe nie tylko poprawiają stan budynku, ale także uwydatniają jego unikalne detale, takie jak ślizgi przeciwpożarowe, stalowe bramy, czy okna strzelnicze. Prace nadzoruje firma TPS Reapolis, która była również odpowiedzialna za remont budynku Dyrekcja. Projekt wnętrz to efekt współpracy Autorskiej Pracowni Projektowej Jana Terleckiego z Warszawy i Roark Studio z Trójmiasta.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Warszawski Ed Red - kuchnia zdominowana przez mięso

Ed Red otworzył się w Warszawie w Hali Mirowskiej w połowie października 2016 r. Właścicielami restauracji są Grzegorz Kłos i Paweł Baron, a partnerem - szef kuchni Adam Chrząstowski. Ed Red proponuje autorską kuchnię zdominowaną przez mięso i zasadę "od ryjka do ogona.

Opasły Tom na Wierzbowej

Największym ograniczeniem Opasłego Tomu na Foksal była mała, niewygodna kuchnia. Zakończenie umowy najmu w pierwotnej lokalizacji stało się motywacją do wyszukania nowego miejsca, pozwalającego na rozwój, przy zachowaniu dawnej oferty i stylu restauracji.

Pierwsza piwiarnia Kozlovna w stolicy

31 lipca zostanie otwarta pierwsza w stolicy, a trzecia w Polsce Kozlovna, w której można skosztować ulubionego piwa Czechów. Poczujecie się tam jak w typowej, czeskiej hospodzie.

Tasca - portugalskie smaki w Krakowie

Tasca (czyt. taszka) to w języku portugalskim po prostu knajpa, miejsce, w którym podaje się lokalne jedzenie i w swobodnej atmosferze można napić się dobrego wina. Taka jest również Tasca położona na krakowskim Ruczaju.

Nobu Warsaw - kolacja w apartamencie wynajętym za niewielką opłatą

Restauracja Nobu Warsaw zaprasza gości na swe dania serwowane w przestrzeni hotelowej. Oferta Dine In pozwala na zorganizowanie kolacji czy obiadu w zarezerwowanym tylko do własnej dyspozycji apartamencie.

2am: dessertbar kończy 10 lat

Z tej okazji barmani, Kamil Foltan i Suichi Ofuchi wspólnie z Janice Wong i zespołem dessert-baru przygotują specjalne menu. Wydarzenie odbedzie się 11 października w 2am dessertbar w Singapurze.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej