x

Robert Mielżyński otworzy lokal w zrewitalizowanej Stoczni Cesarskiej w Gdańsku

Kategoria: Miejsca    25.03.2021

Sklep z winami, bar i restauracja w jednym - to zamysł konceptu firmowanego przez znanego importera wina i restauratora Roberta Mielżyńskiego. Właśnie podpisał umowę na najem lokalu w dawnej Remizie na terenie rewitalizowanej Stoczni Cesarskiej w Gdańsku.

Robert Mielżyński i Gerard Schuurman, dyrektor projektu w Stocznia Cesarska Development.Zdjęcie: materiały prasowe.
Robert Mielżyński i Gerard Schuurman, dyrektor projektu w Stocznia Cesarska Development.Zdjęcie: materiały prasowe.
Koncept jest sprawdzony – lokale o podobnym charakterze Robert Mielżyński prowadzi także w w Warszawie i Poznaniu. Umowę o 10-letni najem lokalu w Gdańsku restaurator podpisał z właścicielem zabytkowego budynku, Stocznią Cesarską Development. Restauracja i sklep z winami zostaną otwarte w II połowie 2021 roku.

– Podejmujemy ważny krok w realizacji naszej wizji przekształcenia historycznego terenu stoczni w tętniącą życiem wielofunkcyjną dzielnicę. Kluczem jest uzupełnienie projektów mieszkaniowych i biurowych, funkcjami społecznymi, takimi jak gastronomia. Bardzo cieszymy się, że możemy to zrobić we współpracy z tak silną marką premium, jaką jest „Mielżyński” – mówi Gerard Schuurman, dyrektor projektu w Stocznia Cesarska Development.

Budynek Remizy w 1903 roku został przekształcony w siedzibę Straży Pożarnej. Zdjęcie: materiały prasowe.
Budynek Remizy w 1903 roku został przekształcony w siedzibę Straży Pożarnej. Zdjęcie: materiały prasowe.
Budynek dawnej Remizy pochodzi z 1884 roku i początkowo pełnił funkcje administracyjno- społeczne. W 1903 roku został przekształcony w siedzibę Straży Pożarnej, w której mieściły się wozownia i stajnia dla koni drużyn pożarniczych. Teraz dwupiętrowy budynek o powierzchni 644 m kw. zostanie przekształcony w sklep z winem i restaurację. Regały i palety z winem, tasting room oraz winebar zostaną zlokalizowane na parterze, w miejscu dawnych garaży dla wozów gaśniczych. Restauracja z zewnętrznym tarasem powstanie na pierwszym piętrze.

– Budując koncept sklepów i winebarów „Mielżyński” 18 lat temu, zależało mi bardzo by nie był to zwykły biznes. Chciałem aktywnie wspierać też rozwój kultury i uczestniczyć w kreowaniu autentycznych lokalnych przestrzeni sąsiedzkich. Pod tym względem udział w projekcie rewitalizacji Stoczni Cesarskiej jest dla mnie tak ważny. Mamy szansę wspólnie sprawić, że to symboliczne miejsce zacznie oddychać i wrośnie głęboko w tkankę miejska Gdańska nie tracą nic ze swojego charakteru – mówi Robert Mielżyński, założyciel Mielżyński Wines Spirits Specialitis.

Remiza w Stoczni Cesarskiej, wizualizacja. Materiały prasowe
Remiza w Stoczni Cesarskiej, wizualizacja. Materiały prasowe
Budynek jest objęty ochroną konserwatorską. Trwające prace remontowe nie tylko poprawiają stan budynku, ale także uwydatniają jego unikalne detale, takie jak ślizgi przeciwpożarowe, stalowe bramy, czy okna strzelnicze. Prace nadzoruje firma TPS Reapolis, która była również odpowiedzialna za remont budynku Dyrekcja. Projekt wnętrz to efekt współpracy Autorskiej Pracowni Projektowej Jana Terleckiego z Warszawy i Roark Studio z Trójmiasta.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pop-up restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie

Jak fine diningowa restauracja poradzi sobie w warunkach ulicznych? Przekonamy się podczas pop-upu restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie! Szef kuchni Marcin Przybysz stworzył na tę okazję menu, w którym współczesne interpretacje historycznych przepisów przekłada na język comfort foodu.

Bałkańska Dusza na Saskiej Kępie pod wodzą Adama Chrząstowskiego

Adam Chrząstowski został szefem kuchni w warszawskiej restauracji Bałkańska Dusza. Przygotowuje tam potrawy na tradycyjnym bałkańskim grillu, ale w menu znajdziemy takie specjały jak m.in. pączek z grasicą czy bycze jądro w podwędzanej białej czekoladzie.

Druga restauracja MAX Premium Burgers w Poznaniu już otwarta

MAX Premium Burgers - najstarsza szwedzka sieć restauracji serwująca burgery - otworzyła drugi lokal w Poznaniu, a tym samym - siedemnasty w Polsce.

Nowe restauracje w Fabryce Norblina

Gastronomiczna oferta Fabryki Norblina poszerzyła się o nowe lokale. To Bocca Ristorante & Pizzeria z włoską kuchnią i pizzą neapolitańską, SOUL on the grill serwujący amerykański comfort food i restauracja Paradiso z kuchnią międzynarodową. Za kilka dni otworzy się legendarny tex-mex - Blue Cactus,

Aleksander Baron stawia na ziemniaczany fast food Kartoszki na warszawskim brzegu Wisły

Znany i ceniony szef kuchni Aleksander Baron otworzył w Warszawie Kartoszki - fast food serwujący grillowane ziemniaki z 14 wariantami przeróżnych farszów: od gzika, przez tzatziki, wędzony ser z Wiżajn czy boczniaki, po kimchi.

Nowa kawiarnia Green Caffè Nero w sercu Wrocławia

Green Caffè Nero poszerzyła sieć swoich kawiarni o nowy lokal przy ul. Szewskiej 8 we Wrocławiu. Nowoczesna architektura miejsca oraz jego usytuowanie wśród ceglanych kamienic odzwierciedlają kontrasty, którymi zachwyca turystów to pełne historii miasto.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej