x

Robert Mielżyński otworzy lokal w zrewitalizowanej Stoczni Cesarskiej w Gdańsku

Kategoria: Miejsca    25.03.2021

Sklep z winami, bar i restauracja w jednym - to zamysł konceptu firmowanego przez znanego importera wina i restauratora Roberta Mielżyńskiego. Właśnie podpisał umowę na najem lokalu w dawnej Remizie na terenie rewitalizowanej Stoczni Cesarskiej w Gdańsku.

Robert Mielżyński i Gerard Schuurman, dyrektor projektu w Stocznia Cesarska Development.Zdjęcie: materiały prasowe.
Robert Mielżyński i Gerard Schuurman, dyrektor projektu w Stocznia Cesarska Development.Zdjęcie: materiały prasowe.
Koncept jest sprawdzony – lokale o podobnym charakterze Robert Mielżyński prowadzi także w w Warszawie i Poznaniu. Umowę o 10-letni najem lokalu w Gdańsku restaurator podpisał z właścicielem zabytkowego budynku, Stocznią Cesarską Development. Restauracja i sklep z winami zostaną otwarte w II połowie 2021 roku.

– Podejmujemy ważny krok w realizacji naszej wizji przekształcenia historycznego terenu stoczni w tętniącą życiem wielofunkcyjną dzielnicę. Kluczem jest uzupełnienie projektów mieszkaniowych i biurowych, funkcjami społecznymi, takimi jak gastronomia. Bardzo cieszymy się, że możemy to zrobić we współpracy z tak silną marką premium, jaką jest „Mielżyński” – mówi Gerard Schuurman, dyrektor projektu w Stocznia Cesarska Development.

Budynek Remizy w 1903 roku został przekształcony w siedzibę Straży Pożarnej. Zdjęcie: materiały prasowe.
Budynek Remizy w 1903 roku został przekształcony w siedzibę Straży Pożarnej. Zdjęcie: materiały prasowe.
Budynek dawnej Remizy pochodzi z 1884 roku i początkowo pełnił funkcje administracyjno- społeczne. W 1903 roku został przekształcony w siedzibę Straży Pożarnej, w której mieściły się wozownia i stajnia dla koni drużyn pożarniczych. Teraz dwupiętrowy budynek o powierzchni 644 m kw. zostanie przekształcony w sklep z winem i restaurację. Regały i palety z winem, tasting room oraz winebar zostaną zlokalizowane na parterze, w miejscu dawnych garaży dla wozów gaśniczych. Restauracja z zewnętrznym tarasem powstanie na pierwszym piętrze.

– Budując koncept sklepów i winebarów „Mielżyński” 18 lat temu, zależało mi bardzo by nie był to zwykły biznes. Chciałem aktywnie wspierać też rozwój kultury i uczestniczyć w kreowaniu autentycznych lokalnych przestrzeni sąsiedzkich. Pod tym względem udział w projekcie rewitalizacji Stoczni Cesarskiej jest dla mnie tak ważny. Mamy szansę wspólnie sprawić, że to symboliczne miejsce zacznie oddychać i wrośnie głęboko w tkankę miejska Gdańska nie tracą nic ze swojego charakteru – mówi Robert Mielżyński, założyciel Mielżyński Wines Spirits Specialitis.

Remiza w Stoczni Cesarskiej, wizualizacja. Materiały prasowe
Remiza w Stoczni Cesarskiej, wizualizacja. Materiały prasowe
Budynek jest objęty ochroną konserwatorską. Trwające prace remontowe nie tylko poprawiają stan budynku, ale także uwydatniają jego unikalne detale, takie jak ślizgi przeciwpożarowe, stalowe bramy, czy okna strzelnicze. Prace nadzoruje firma TPS Reapolis, która była również odpowiedzialna za remont budynku Dyrekcja. Projekt wnętrz to efekt współpracy Autorskiej Pracowni Projektowej Jana Terleckiego z Warszawy i Roark Studio z Trójmiasta.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wine&Bar Grono w Warszawie - wino w miłym gronie

Co można stworzyć na 30 mkw w centrum stolicy? Sklep z winami? Miejsce degustacji? Lokal, do którego można wpaść na aperitivo i antipasti? Piękną przestrzeń do spotkań z przyjaciółmi? Wszystko w jednym - taki jest właśnie Wine&Bar Grono.

Bartosz Lisek ponownie otwiera Lokal na Rybę. W menu m. in. ... bawimordki

Zamknięty w kwietniu 2022 roku Lokal na Rybę Bartosza Liska wystartuje ponownie w swojej dawnej lokalizacji na początku grudnia. Wnętrze przechodzi właśnie gruntowny remont.

Jedyny taki McDonald's w Polsce. Lokal opakowany w wełniane ubranko

Restauracja McDonald's w Ustroniu została przyodziana... w wełniany kubrak. Oryginalne "opakowanie" budynku lokalu to część kampanii, która promuje zimową, sezonową ofertę Burger Drwala. Jej premiera rusza 23 listopada.

The Complex w Warszawie - miks smaków i rozrywki

The Complex to kulinarno-rozrywkowe serce multibrandowego obiektu Louvre Hotels Group w Warszawie. Przestrzeń pełną smaków i wydarzeń współtworzą trzy koncepty gastronomiczne.

Sposób na kryzys? Morski Zając - restauracja latem, palarnia kawy poza sezonem

Niektórzy restauratorzy zamiast utyskiwać na wojnę i szalejącą inflację, dywersyfikują ryzyko, przekształcając swój koncept. Morski Zając z Kuźnicy, dotąd miejsce całoroczne, w tym roku zamyka się na zimę, by skupić się na drugim biznesie - palarni kawy.

Pomysł na kryzys według Koko & Roy - delikatesy zamiast bistro

Pandemia, wojna, inflacja... Są restauratorzy, którzy się nie poddają kryzysom, a zamiast narzekać wymyślają kolejne sposoby na dywersyfikowanie lub zmianę swojego biznesu. Bistro Koko & Roy przekształciło się w delikatesy. O zmianie rozmawiamy z Anną Sytą, właścicielką biznesu.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej