x

Dobrana para. Jak dopasować koktajl do jedzenia?

Kategoria: Karta - napoje    25.03.2021

O tym, że alkohol świetnie pobudza apetyt, wie niemal każdy. Równie dobrze sprawdza się w roli digestifu, przy okazji motywując nasz układ trawienny do żwawszego poradzenia sobie z posiłkiem. Warto jednak pamiętać, że dobrze dobrany alkohol jest też doskonałym towarzyszem jedzenia.

Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com
Pomysł dobierania alkoholu do posiłku jest stary jak świat, różne rodzaje trunków można łączyć z daniami wszelkiej maści. Jednak to, co kiedyś było robione intuicyjnie, od kilkunastu lat możemy poprzeć wiedzą, a konkretniej – food- pairingiem. Teoria łączenia smaków została co prawda opracowana w celu komponowania składników potraw, jednak sama idea jest na tyle uniwersalna, że z powodzeniem może być stosowana przy parowaniu koktajli z posiłkami.

Dopasować koktajle do jedzenia można na kilka sposobów, jednym z bardziej popularnych jest łączenie wspólnych składników. Za prosty przykład niech posłuży pasta pesto serwowana z Gin Basil Smashem. Aromatyczna bazylia jest głównym bohaterem koktajlu i jednym z dominujących składników makaronu, tworząc bezpośredni pomost łączący to, co na talerzu, z tym, co w szklance.

Równie dobrze sprawdzi się bardziej subtelne zgrywanie ze sobą poszczególnych nut aromatycznych lub granie z kontrastowym doborem napitku. Kilka najważniejszych wytycznych powinno ułatwić wam zabawę i sprawić, że podczas następnej kolacji, którą przygotujecie dla znajomych, olśnicie ich genialną selekcją koktajli! 

KWAS NA RATUNEK BALANSU
Podobnie jak w koktajlu, tak i w całym posiłku niezwykle istotny jest balans. Pomocne przy uzyskaniu ciekawego kontrapunktu dla wielu potraw będzie użycie smaku kwaśnego. Ciężkie i bardziej kremowe dania bardzo zyskają, gdy podane zostaną z orzeźwiającym, kwaskowym koktajlem. Makarony, dania serowe, tłuste mięsa czy cokolwiek z dodatkiem kremowego śmietanowego sosu bywają monotonne w smaku. Kontrast w postaci drinka o zupełnie innym profilu sprawi, że nasze kubki smakowe odświeżane będą przy każdym łyku, odkryjemy także coraz to nowsze nuty aromatyczne. Cytrusy stanowią również kapitalne towarzystwo dla ryb i owoców morza. Wiedzą o tym Meksykanie, obficie skrapiając limonką wszystko, co pochodzi z morza lub jest panierowane. Jeśli do soku z limonki dodamy rum i cukier, otrzymamy Daiquiri, które sprawdzi się wzorowo jako towarzysz uczty z owocami morza. Poniżej przepis na koktajl wprost stworzony do sączenia ze świeżymi ostrygami! 

Orient 75 
– 40 ml ginu
– 20 ml soku z limonki
– 10 ml syropu z liści kaffiru*
 – wino musujące 

Wszystkie składniki oprócz wina wstrząśnij w shakerze z dużą ilością lodu, przecedź do schłodzonego kieliszka do wina musującego. Uzupełnij naczynie ulubionym wytrawnym winem musującym (świetnie sprawdzi się prosecco, jeszcze lepiej szampan lub franciacorte). Całość udekoruj zestem z limonki. 

*Syrop z liści kaffiru: 300 ml wody połącz w rondelku z 525 g cukru. Dodaj 10-15 mrożonych liści limonkowca posiekanych w paski (możesz użyć suszonych, wtedy dodaj trochę więcej). Na wolnym ogniu podgrzewaj przez 10-15 minut, często mieszając. Po ostudzeniu przecedź i schowaj do lodówki. 

CIERPKIE TANINY 
Kieliszek czerwonego wina często jest oczywistym wyborem do steku czy pieczonych czerwonych mięs. Nie ma w tym nic dziwnego, bo to właśnie taniny i ich cierpkość sprawiają, że tłuste jedzenie smakuje lepiej. Cząstki, które częściowo odpowiadają za smak wina, możemy znaleźć w wielu innych składnikach, także koktajlowych. Żurawina, granat czy herbata są popularnymi ingrediencjami znanych drinków, a w dodatku każdy z nich zawiera bombę tanin! Spróbuj do następnego steku czy pieczonej kaczki przygotować żurawinowego szpryca czy herbacianego fizza – obiecuję, że równie dobrze zastąpi kieliszek twojego ulubionego Nebbiolo. 

SŁODYCZ NIE TYLKO W DESERACH
Napoje z odrobinę większą ilością cukru bardzo dobrze sprawdzają się z potrawami słonymi czy pikantnymi – nie bez powodu cola podbiła świat i towarzyszy posiłkom w każdej szerokości geograficznej. Lubimy słone jedzenie, smak słony utożsamiamy z sytością i zaspokajaniem apetytu, a słodki koktajl może stanowić dla niego świetne towarzystwo. Kapsaicyna z kolei uzależnia, sam jestem szczęśliwym posiadaczem tego nałogu! Słodki (raczej niegazowany) napój potrafi złagodzić ogień, który czujemy po przedawkowaniu chili. Najważniejsze jednak, żeby zachować umiar i balans – ze słodyczą łatwo przedobrzyć, a nie chcemy przecież popijać dania głównego deserem (chociaż połączenie frytek z milkshakiem jest dziwnie satysfakcjonujące). 

Równie ważna dla całościowych wrażeń z konsumpcji posiłku będzie ilość samego alkoholu w napojach. Zbyt mocne koktajle mogą stłumić apetyt lub zepsuć smak niektórych dań, dlatego umiar będzie tu najlepszym doradcą. 

Jedzenie powinno cieszyć, szczególnie gdy spożywamy je w dobrym towarzystwie. Alkohol towarzyszy posiłkom od tak dawna, że trudno sobie wyobrazić niektóre spotkania przy stole bez kieliszka wina. Ważne, żeby pamiętać o alternatywach, bo nie samym winem człowiek żyje. Łączenie koktajli z posiłkami to atrakcja, którą warto uwzględnić przy planowaniu następnej kolacji w gronie bliskich. 

Fruity fizz 
– 40 ml likieru marakuja
– 20 ml soku z limonki
– 20 ml soku z pomarańczy 
– woda gazowana 

Wszystkie składniki wlej do kieliszka do wina wypełnionego lodem i uzupełnij wodą gazowaną. Wymieszaj. Udekoruj plastrami cytrusów.

Autor: Karim Bibars

Artykuł ukazał się w „Food Service" 2/2021 nr 202.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

Bez kofeiny, czyli jak? Kawa bezkofeinowa

Kawa bezkofeinowa nigdy nie miała dobrej prasy. Postrzegana jako napój o niskiej jakości często była niemile widziana w większości kawiarni. Od kilku lat jednak powraca na salony w wersji speciality o smaku łudząco podobnym do swojej kofeinowej bliźniaczki.

Kawa w alkoholu, czyli barista spotyka barmana

Na co dzień żyją w dwóch różnych światach. Bariści przeważnie nie pracują z alkoholem, a barmani na ogół nie zajmują się kawą. Coraz częściej jednak ich światy zaczynają się przenikać, a efekty tego procesu bywają zaskakujące i przede wszystkim niezwykle ciekawe.

Woda a smak kawy

Kawa składa się w ok. 98% z wody, więc jej jakość i parametry muszą mieć wpływ na smak i walory gotowego naparu. Jaką wodę wybrać i jak ją wykorzystać, by uzyskać najlepsze rezultaty?

Co ty wiesz o ginie? Ciekawostki, o których możesz nie mieć pojęcia

Co pił agent 007? Czy koktajle mogą smakować jak…pieniądze i co gin ma wspólnego z lekarstwem? Wydaje ci się, że o koktajlach na bazie ginu wiesz prawie wszystko? Poznaj kilka zaskakujących ciekawostek na ich temat, które przygotowaliśmy z okazji trwającej do 19 czerwca premierowej edycji GinWeek.

Trendy kawowe: od instant specjality po snapchill

W Polsce rozwija się oferta kaw speciality oraz kawiarni stawiających na alternatywne metody jej przygotowywania. Można zaryzykować stwierdzenie, że w tym zakresie wyznaczamy kierunek działania. Nie da się jednak ukryć, że na rodzimą kawową branżę wpływają także ogólnoświatowe trendy. Jakie?

Jaki zamiennik mleka zaproponować klientowi? Krótki przewodnik po napojach roślinnych

Obecnie obserwuje się spadek spożycia mleka krowiego oraz wzrost zainteresowania jego roślinnymi wersjami. Zapotrzebowanie na napoje bezmleczne znacznie wzrosło, czego skutkiem jest coraz większy wybór alternatyw dla mleka w większości kawiarni.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej