x

Dobrana para. Jak dopasować koktajl do jedzenia?

Kategoria: Karta - napoje    25.03.2021

O tym, że alkohol świetnie pobudza apetyt, wie niemal każdy. Równie dobrze sprawdza się w roli digestifu, przy okazji motywując nasz układ trawienny do żwawszego poradzenia sobie z posiłkiem. Warto jednak pamiętać, że dobrze dobrany alkohol jest też doskonałym towarzyszem jedzenia.

Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com
Pomysł dobierania alkoholu do posiłku jest stary jak świat, różne rodzaje trunków można łączyć z daniami wszelkiej maści. Jednak to, co kiedyś było robione intuicyjnie, od kilkunastu lat możemy poprzeć wiedzą, a konkretniej – food- pairingiem. Teoria łączenia smaków została co prawda opracowana w celu komponowania składników potraw, jednak sama idea jest na tyle uniwersalna, że z powodzeniem może być stosowana przy parowaniu koktajli z posiłkami.

Dopasować koktajle do jedzenia można na kilka sposobów, jednym z bardziej popularnych jest łączenie wspólnych składników. Za prosty przykład niech posłuży pasta pesto serwowana z Gin Basil Smashem. Aromatyczna bazylia jest głównym bohaterem koktajlu i jednym z dominujących składników makaronu, tworząc bezpośredni pomost łączący to, co na talerzu, z tym, co w szklance.

Równie dobrze sprawdzi się bardziej subtelne zgrywanie ze sobą poszczególnych nut aromatycznych lub granie z kontrastowym doborem napitku. Kilka najważniejszych wytycznych powinno ułatwić wam zabawę i sprawić, że podczas następnej kolacji, którą przygotujecie dla znajomych, olśnicie ich genialną selekcją koktajli! 

KWAS NA RATUNEK BALANSU
Podobnie jak w koktajlu, tak i w całym posiłku niezwykle istotny jest balans. Pomocne przy uzyskaniu ciekawego kontrapunktu dla wielu potraw będzie użycie smaku kwaśnego. Ciężkie i bardziej kremowe dania bardzo zyskają, gdy podane zostaną z orzeźwiającym, kwaskowym koktajlem. Makarony, dania serowe, tłuste mięsa czy cokolwiek z dodatkiem kremowego śmietanowego sosu bywają monotonne w smaku. Kontrast w postaci drinka o zupełnie innym profilu sprawi, że nasze kubki smakowe odświeżane będą przy każdym łyku, odkryjemy także coraz to nowsze nuty aromatyczne. Cytrusy stanowią również kapitalne towarzystwo dla ryb i owoców morza. Wiedzą o tym Meksykanie, obficie skrapiając limonką wszystko, co pochodzi z morza lub jest panierowane. Jeśli do soku z limonki dodamy rum i cukier, otrzymamy Daiquiri, które sprawdzi się wzorowo jako towarzysz uczty z owocami morza. Poniżej przepis na koktajl wprost stworzony do sączenia ze świeżymi ostrygami! 

Orient 75 
– 40 ml ginu
– 20 ml soku z limonki
– 10 ml syropu z liści kaffiru*
 – wino musujące 

Wszystkie składniki oprócz wina wstrząśnij w shakerze z dużą ilością lodu, przecedź do schłodzonego kieliszka do wina musującego. Uzupełnij naczynie ulubionym wytrawnym winem musującym (świetnie sprawdzi się prosecco, jeszcze lepiej szampan lub franciacorte). Całość udekoruj zestem z limonki. 

*Syrop z liści kaffiru: 300 ml wody połącz w rondelku z 525 g cukru. Dodaj 10-15 mrożonych liści limonkowca posiekanych w paski (możesz użyć suszonych, wtedy dodaj trochę więcej). Na wolnym ogniu podgrzewaj przez 10-15 minut, często mieszając. Po ostudzeniu przecedź i schowaj do lodówki. 

CIERPKIE TANINY 
Kieliszek czerwonego wina często jest oczywistym wyborem do steku czy pieczonych czerwonych mięs. Nie ma w tym nic dziwnego, bo to właśnie taniny i ich cierpkość sprawiają, że tłuste jedzenie smakuje lepiej. Cząstki, które częściowo odpowiadają za smak wina, możemy znaleźć w wielu innych składnikach, także koktajlowych. Żurawina, granat czy herbata są popularnymi ingrediencjami znanych drinków, a w dodatku każdy z nich zawiera bombę tanin! Spróbuj do następnego steku czy pieczonej kaczki przygotować żurawinowego szpryca czy herbacianego fizza – obiecuję, że równie dobrze zastąpi kieliszek twojego ulubionego Nebbiolo. 

SŁODYCZ NIE TYLKO W DESERACH
Napoje z odrobinę większą ilością cukru bardzo dobrze sprawdzają się z potrawami słonymi czy pikantnymi – nie bez powodu cola podbiła świat i towarzyszy posiłkom w każdej szerokości geograficznej. Lubimy słone jedzenie, smak słony utożsamiamy z sytością i zaspokajaniem apetytu, a słodki koktajl może stanowić dla niego świetne towarzystwo. Kapsaicyna z kolei uzależnia, sam jestem szczęśliwym posiadaczem tego nałogu! Słodki (raczej niegazowany) napój potrafi złagodzić ogień, który czujemy po przedawkowaniu chili. Najważniejsze jednak, żeby zachować umiar i balans – ze słodyczą łatwo przedobrzyć, a nie chcemy przecież popijać dania głównego deserem (chociaż połączenie frytek z milkshakiem jest dziwnie satysfakcjonujące). 

Równie ważna dla całościowych wrażeń z konsumpcji posiłku będzie ilość samego alkoholu w napojach. Zbyt mocne koktajle mogą stłumić apetyt lub zepsuć smak niektórych dań, dlatego umiar będzie tu najlepszym doradcą. 

Jedzenie powinno cieszyć, szczególnie gdy spożywamy je w dobrym towarzystwie. Alkohol towarzyszy posiłkom od tak dawna, że trudno sobie wyobrazić niektóre spotkania przy stole bez kieliszka wina. Ważne, żeby pamiętać o alternatywach, bo nie samym winem człowiek żyje. Łączenie koktajli z posiłkami to atrakcja, którą warto uwzględnić przy planowaniu następnej kolacji w gronie bliskich. 

Fruity fizz 
– 40 ml likieru marakuja
– 20 ml soku z limonki
– 20 ml soku z pomarańczy 
– woda gazowana 

Wszystkie składniki wlej do kieliszka do wina wypełnionego lodem i uzupełnij wodą gazowaną. Wymieszaj. Udekoruj plastrami cytrusów.

Autor: Karim Bibars

Artykuł ukazał się w „Food Service" 2/2021 nr 202.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

Przedwojenne koktajle. Sprawdź, co dawniej piła stolica!

Trudno wyobrazić sobie przedwojenną Warszawę bez restauracji, dancingów i barów, w których popijano kawę z whisky, wódkę z sodą lub grenadyną i koktajle z wermutem. Czym jeszcze raczyli się nasi dziadkowie?

Limitowany napój inspirowany Halloween w Starbucks

Intensywnie czekoladowy, skropiony krwiście czerwonym, truskawkowym sosem, napój Vampire Frappuccino to limitowana, sezonowa oferta Starbucks. W kawiarniach sieci w Polsce można go próbować tylko do 1 listopada.

Magia drewna - rzemiosło bednarzy, smak whisky

Dostępność alkoholi na polskim rynku z roku na rok jest coraz większa. Warto zatem poruszyć temat grupy alkoholi, które nie mogłyby cieszyć się tak zacnym smakiem, gdyby nie odrobina magii ukryta w otulinie drewna.

Kombucha - naturalnie zdrowa

Jeżeli do tej pory nie słyszeliście o kombuchy, to znaczy, że ominął was bardzo ważny trend. Początkowo nieznany, niszowy napój obecnie pojawia się w coraz większej liczbie sklepów, lokali gastronomicznych, cateringów dietetycznych, a nawet na siłowniach i w klubach fitness.

Procenty od Coca-Coli

Coca-Cola HBC Polska uruchamia dystrybucję alkoholi marek Potocki, Nemiroff i produktów Grupy Campari.

Moda na zdrowie napędza sprzedaż piwa bezalkoholowego

Piwo to najpopularniejszy napój alkoholowy w Polsce. Jednak rosnąca moda na zdrowe odżywianie, bycie fit i utrzymywanie szczupłej sylwetki sprawia, że Polacy coraz chętniej sięgają po jego bezalkoholową wersję.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej