x

Soja a potencjalne korzyści zdrowotne

Kategoria: Lifestyle - zdrowe odżywianie    25.03.2021

Białka są makrocząsteczkami o złożonej strukturze chemicznej i należą do najważniejszych makroskładników pokarmowych. Są budulcem wszystkich tkanek, enzymów i hormonów, które warunkują prawidłowy przebieg procesów przemiany materii.

Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com
Białka zbudowane są z aminokwasów, których część jest syntetyzowana endogennie przez organizm. Pozostałe osiem należy dostarczyć wraz z pożywieniem. Są to tzw. aminokwasy egzogenne. Zapotrzebowanie dorosłej, zdrowej osoby wynosi około 0,8 g/kg masy ciała na dobę (około 50 g białka dla osoby z masą ciała równą 60 kg). Wśród produktów roślinnych znaczącym źródłem białka charakteryzują się rośliny strączkowe. Fasola, groch, soczewica czy soja, podobnie do mięsa czy ryb, aż w 21-25% składają się z białka i mogą stanowić doskonałe źródło tego makroskładnika w posiłkach. 

Białko pochodzenia roślinnego często błędnie nazywane jest białkiem niepełnowartościowym, ponieważ część aminokwasów występuje w mniejszych proporcjach. Nie należy się o to obawiać, ponieważ odpowiednio je łącząc, można spowodować, że aminokwasy pochodzące z poszczególnych produktów wzajemnie się uzupełniają. Wyjątkowo bogatym w białko produktem jest soja i jej przetwory. Zawiera w 100 g około 35% białka. Jej skład aminokwasowy jest bardzo podobny do profilu białka wzorcowego. Za białko wzorcowe zostało uznane białko jaja kurzego. Jest ono najbardziej zbliżone do budowy białek ustrojowych człowieka. Inne produkty pochodzenia roślinnego zawierają tzw. aminokwas ograniczający. Jest to aminokwas egzogenny, który w danym produkcie występuje w najmniejszej ilości w porównaniu z jego ilością w białku wzorcowym, dlatego też należy łączyć różne produkty roślinne w celu uzupełniania się puli aminokwasowej. Soja należy do roślin strączkowych, które zawierają nie tylko bardzo dużo białka, ale też bardzo korzystny profil kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego i alfa-linolenowego. Badania wykazują, iż mają one działanie protekcyjne w kontekście układu krwionośnego oraz obniżają stężenie cholesterolu frakcji LDL. Jednymi z najważniejszych substancji zawartych w soi o potencjalnych korzyściach zdrowotnych są fitoestrogeny. Należą do nich izoflawony, lignany i kumestany. Głównym źródłem izoflawonów w diecie człowieka jest właśnie soja i jej przetwory. Badania wykazały, że regularne spożycie produktów sojowych wykazuje działanie protekcyjne w kontekście wybranych nowotworów. Dodatkowo poprzez regulację ciśnienia krwi mogą przeciwdziałać występowaniu chorób układu sercowo-naczyniowego stanowiącego duży problem zdrowotny w Polsce. 

W związku z zapotrzebowaniem człowieka na odpowiednią ilość białka oraz pozostałych tak ważnych dla prawidłowego funkcjonowania mikro- i makroelementów, firma Nestlé stworzyła markę Garden Gourmet, którą aktualnie wprowadza na polski rynek. W portfolio marki Garden Gourmet znajduje się cała gama produktów stworzonych głównie z soi, która zastępuje w diecie mięso. Produkty Garden Gourmet mają bardzo czystą etykietę, są najwyższej jakości pod względem smaku i tekstury. W ofercie znajdują się m.in. takie produkty jak: Sensational Burger, Wegańskie Mielone, Wegańskie Pulpeciki oraz produkty, które z łatwością zastępują tak uwielbianego w Polsce kurczaka: Wegańskie Fileciki czy Grillowane Filety Wegetariańskie. Dzięki powyższym produktom możemy diametralnie zmienić sposób żywienia na dietę bardziej roślinną, przyjazną środowisku, nie tracąc przyjemności, jaką wielu z nas czerpie, jedząc mięso. Wykorzystując produkty Garden Gourmet, mamy ogromne możliwości ich kreacji, możemy tworzyć dania kompletne. Wykorzystując Wegańskie Mielone możemy zrobić choćby wegańską lasagne lub spaghetti, farsze do gołąbków lub pierogów. Wegańskie Pulpeciki możemy serwować w różnego rodzaju sosach, mogą być też składnikiem pizzy. Produkty, które zastępują kurczaka, świetnie sprawdzą się w sałatkach i w daniach na ciepło, np. w kuchni azjatyckiej pod postacią stir fry. Dziś przybliżamy tylko część całego portfolio, ale już w tym małym fragmencie widać, że podczas kreacji może nas ograniczać tylko nasza wyobraźnia. 

 Autorka: Katarzyna Kałaska

Felieton ukazał się w „Food Service" 2/2021 nr 202.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

Boom na olej kokosowy - czy słuszny?

Od kilku lat panuje prawdziwy boom na olej kokosowy. Sprzedawany w postaci oleju i musu uważany jest za panaceum na różne dolegliwości i prawdziwy superfood wychwalany ze względu na właściwości odżywcze, uzdrawiające i poprawiające walory umysłowe. Czy rzeczywiście są ku temu powody?

Plant Hunter od Żabki - roślinne dania gotowe opracowane przez szefów kuchni

Z myślą o konsumentach zamienników produktów i dań pochodzenia zwierzęcego, Żabka stworzyła pierwszą w 100% roślinną markę własną Plant Hunter, która 28 kwietnia ma swoją premierę w wybranych sklepach sieci w całej Polsce.

Dieta bez cukru. Dlaczego warto i jak przestać osładzać sobie życie?

Codziennie miliony Polaków osładzają sobie życie spożywając ogromne ilości cukru w różnej postaci. Przeciętny Polak rocznie je go około 40 kilogramów i to nie tylko słodząc herbatę. Jak ograniczyć spożywanie cukru i dlaczego jest to ważne dla zdrowia?

Polski Twaróg - mamy powody do dumy!

Jest z nami od zawsze, można go kupić praktycznie w każdym sklepie. Twaróg dobrze nam znany, choć często niedoceniany. O polskim skarbie narodowym rozmawiają Gieno Mientkiewicz i Bartosz Wilczyński.

Raport: Jak odżywiają się Polacy?

Trend zdrowego odżywiania jest bardzo silny i nadal ma tendencję wzrostową. Pandemia COVID-19 dodatkowo go umacnia.

Unilever wprowadza do swojej oferty zamiennik mięsa. Jest on wykonany z białka grzybów

Właściciel marek Knorr czy The Vegetarian Butcher, rozpoczął współpracę z firmą ENOUGH (wcześniej: 3F BIO). Dzięki temu rozszerzy swoje portfolio o nowe roślinne zamienniki mięsa powstałe na bazie tzw. mykoprotein.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej