Białko pochodzenia roślinnego często błędnie nazywane jest białkiem niepełnowartościowym, ponieważ część aminokwasów występuje w mniejszych proporcjach. Nie należy się o to obawiać, ponieważ odpowiednio je łącząc, można spowodować, że aminokwasy pochodzące z poszczególnych produktów wzajemnie się uzupełniają. Wyjątkowo bogatym w białko produktem jest soja i jej przetwory. Zawiera w 100 g około 35% białka. Jej skład aminokwasowy jest bardzo podobny do profilu białka wzorcowego. Za białko wzorcowe zostało uznane białko jaja kurzego. Jest ono najbardziej zbliżone do budowy białek ustrojowych człowieka. Inne produkty pochodzenia roślinnego zawierają tzw. aminokwas ograniczający. Jest to aminokwas egzogenny, który w danym produkcie występuje w najmniejszej ilości w porównaniu z jego ilością w białku wzorcowym, dlatego też należy łączyć różne produkty roślinne w celu uzupełniania się puli aminokwasowej. Soja należy do roślin strączkowych, które zawierają nie tylko bardzo dużo białka, ale też bardzo korzystny profil kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego i alfa-linolenowego. Badania wykazują, iż mają one działanie protekcyjne w kontekście układu krwionośnego oraz obniżają stężenie cholesterolu frakcji LDL. Jednymi z najważniejszych substancji zawartych w soi o potencjalnych korzyściach zdrowotnych są fitoestrogeny. Należą do nich izoflawony, lignany i kumestany. Głównym źródłem izoflawonów w diecie człowieka jest właśnie soja i jej przetwory. Badania wykazały, że regularne spożycie produktów sojowych wykazuje działanie protekcyjne w kontekście wybranych nowotworów. Dodatkowo poprzez regulację ciśnienia krwi mogą przeciwdziałać występowaniu chorób układu sercowo-naczyniowego stanowiącego duży problem zdrowotny w Polsce.
W związku z zapotrzebowaniem człowieka na odpowiednią ilość białka oraz pozostałych tak ważnych dla prawidłowego funkcjonowania mikro- i makroelementów, firma Nestlé stworzyła markę Garden Gourmet, którą aktualnie wprowadza na polski rynek. W portfolio marki Garden Gourmet znajduje się cała gama produktów stworzonych głównie z soi, która zastępuje w diecie mięso. Produkty Garden Gourmet mają bardzo czystą etykietę, są najwyższej jakości pod względem smaku i tekstury. W ofercie znajdują się m.in. takie produkty jak: Sensational Burger, Wegańskie Mielone, Wegańskie Pulpeciki oraz produkty, które z łatwością zastępują tak uwielbianego w Polsce kurczaka: Wegańskie Fileciki czy Grillowane Filety Wegetariańskie. Dzięki powyższym produktom możemy diametralnie zmienić sposób żywienia na dietę bardziej roślinną, przyjazną środowisku, nie tracąc przyjemności, jaką wielu z nas czerpie, jedząc mięso. Wykorzystując produkty Garden Gourmet, mamy ogromne możliwości ich kreacji, możemy tworzyć dania kompletne. Wykorzystując Wegańskie Mielone możemy zrobić choćby wegańską lasagne lub spaghetti, farsze do gołąbków lub pierogów. Wegańskie Pulpeciki możemy serwować w różnego rodzaju sosach, mogą być też składnikiem pizzy. Produkty, które zastępują kurczaka, świetnie sprawdzą się w sałatkach i w daniach na ciepło, np. w kuchni azjatyckiej pod postacią stir fry. Dziś przybliżamy tylko część całego portfolio, ale już w tym małym fragmencie widać, że podczas kreacji może nas ograniczać tylko nasza wyobraźnia.
Autorka: Katarzyna Kałaska
Felieton ukazał się w „Food Service" 2/2021 nr 202.