x

Będzie bon gastronomiczny? Rząd może podjąć decyzję w ciągu kilkunastu dni

Kategoria: Koronawirus - Finanse    22.03.2021

- Mam nadzieję, że w ciągu najbliższych kilkunastu dni decyzja zapadnie - mówi wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk, pytana o możliwość wprowadzenia bonu gastronomicznego. - Rozmawiamy o wariancie przekazania bonu pracodawcy - dodaje.

Wiceminister Olga Semeniuk. Zdjęcie: PAP MediaRoom
Wiceminister Olga Semeniuk. Zdjęcie: PAP MediaRoom
– Mam nadzieję, że na przestrzeni najbliższych kilkunastu dni taka decyzja oczywiście zapadnie, być może szybciej – to odpowiedź wiceszefowej MRPiT w audycji portalu money.pl na pytanie, kiedy będzie ostateczna decyzja odnośnie bonu gastronomicznego.
Semeniuk zastrzegła, że na razie trwają w tej sprawie rozmowy i „nie chce mówić o szczegółach tego projektu".
– Na ten moment za wcześnie, by mówić o jakimkolwiek instrumencie i jego wysokości wsparcia – powiedziała.

Dopytywana, jak taki bon gastronomiczny mógłby wyglądać, Semeniuk przyznała, że model jest podobny do bonu turystycznego.
– Warianty są różne, natomiast rozmawiamy oczywiście o wariancie związanym z przekazaniem tego bonu bezpośrednio pracodawcy – wyjaśniła. – Sprawdzamy, do jakich firm bezpośrednio ten instrument wsparcia mógłby dotrzeć – dodała wiceminister.
Według niej ochrona potrzebna jest zarówno małym i średnim przedsiębiorcom, jak też dużym firmom, bo zatrudniają dużą liczbę osób.

Odnosząc się do wsparcia dla przedsiębiorców w lockdownie przypomniała, że rząd przeznaczył na pomoc „4,5 mld zł w ramach tarczy branżowej, z czego duża część idzie do działu gastronomii i branży eventowej". Dodała, że to są instrumenty, które „cieszą się ogromnym popytem, bo zwolnienie z ZUS, postojowe czy mała dotacja ratuje sytuacje danych przedsiębiorstw". Zaznaczyła, że w sytuacji kryzysu chodzi o to, by dać możliwość przetrwania, „a nie robić przychody danej firmie".

Semeniuk pytana, czy jesteśmy bliżej kolejnych obostrzeń, np. zamykania usług, odpowiedziała:
– Nic nie słyszałam o kolejnych lockdownach, ale oczywiście jest to uzależnione od liczby zakażeń.

PAP MediaRoom

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej