x

"Dietojarska kuchnia żydowska" Fani Lewando

Kategoria: Lifestyle - książki    21.03.2021

Fania Lewando zdecydowanie wyprzedzała swoją epokę. Polska kucharka żydowskiego pochodzenia w latach 1988-1941 otworzyła w Wilnie pierwszą w Polsce koszerną restaurację wegetariańską.

\"Dietojarska kuchnia żydowska" Fania Lewando. Fot. materiały prasowe
\"Dietojarska kuchnia żydowska" Fania Lewando. Fot. materiały prasowe
Była znana wśród elity towarzyskiej, a jej popularność wykraczała poza Wilno. Tuż przed wojną, w 1938 r., wydała także pierwszą w Europie książkę kucharską dla wegetarian. W latach 40. ślad po tej publikacji zaginął, ale w połowie lat 90. odnaleziono egzemplarz na jednym z targów staroci. Pięć lat temu przetłumaczono go na język angielski, a w 2020 r. ukazało się nowe, polskie wydanie książki. Kugel, latkes, chałka, czulent i wiele innych potraw składają się na kompleksowy zbiór wegetariańskich przepisów opartych na kuchni aszkenazyjskiej. Czytając publikację Lewando, poznamy zakorzenioną w judaizmie ideę Tikkun Olam – filozofię czynienia świata lepszym dla siebie i innych. Odnaleziona po latach książka wydaje się aktualna i jest punktem odniesienia do dzisiejszej rzeczywistości. 

„DIETOJARSKA KUCHNIA ŻYDOWSKA”, FANIA LEWANDO, NOWE WYD. ZNAK LITERANOVA, 2020 R.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 2/2021 nr 202.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej