x

"Coconut & sambal" Lary Lee

Kategoria: Lifestyle - książki    21.03.2021

Z czym kojarzy się wam kuchnia indonezyjska? Już sam tytuł książki "Coconut & sambal" przenosi nas do egzotycznych, azjatyckich wspomnień z wakacji i pobudza apetyt.

„Coconut & sambal” Lara Lee. Foto. materiały prasowe
„Coconut & sambal” Lara Lee. Foto. materiały prasowe
Dla australijsko-indonezyjskiej autorki Lary Lee są to jednak smaki i aromaty zakorzenione w rodzinnym domu, rodzinnej tożsamości. Próbuje niejako udokumentować dziedzictwo ojca i babci, które na trwałe ją ukształtowało, wpłynęło na jej stosunek do gotowania. Wśród ponad 80 przepisów znajdziemy przede wszystkim te na najbardziej tradycyjne dania, takie jak satay z krewetkami i chili, puszyste ciasto z pandanem, aromatyczna zupa z kurczaka z liśćmi curry czy pecap manka calamari. Większość potraw przygotujecie w prosty sposób, bez skomplikowanych technik i z ogólnodostępnych składników. Podróżowanie nie jest dzisiaj łatwe, ale dzięki tej publikacji możemy wybrać się na fantastyczną wycieczkę, nie wychodząc nawet z domu. 

„COCONUT & SAMBAL”, LARA LEE, BLOOMSBURY, 2020 R.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 2/2021 nr 202.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

Moc świeżości

Cytrusy - wydawałoby się, że ich zastosowanie jest oczywiste. Jednak nawet szefowie kuchni nie zdają sobie sprawy, w jak wielu daniach można je wykorzystywać. Grejpfruty, pomelo, yuzu, bergamotka czy mandarynka to tylko kilka przykładów wysokiej jakości owoców cytrusowych dostępnych w Polsce.

"Gościnność od kuchni" Patrycji Siwiec, Adama Pawłowskiego i Adama Chrząstowskiego

Premiera książki "Gościnność od kuchni" odbędzie się 22 czerwca. Do autorów pierwszej części "Gościnności" Patrycji Siwiec i Adama Pawłowskiego dołączył znany szef kuchni Adam Chrząstowski.

KUCHNIA JAK WULKAN GORĄCA

Zanim kupicie bilet i udacie się w podróż na Kubę, zajrzyjcie do książki "Cuba: The Cookbook" autorstwa Madelaine Vazquez Galves i Imogene Tondre, autorytetów kubańskiej kuchni znanych na całym świecie.

"Tutto bene" Flavii Borawskiej i Magłorzaty Minty

Dziennikarkę Małgosię Mintę i szefową kuchni Flavię Borawską łączy sposób myślenia o jedzeniu - obie lubią prostotę, dobre produkty i lekkość.

W TYGLU KULTUR

Paola Gavin, autorka książki, zebrała ponad 140 przepisów z 20 krajów świata - zarówno prostych receptur, jak i nowatorskich - z których większość była przekazywana z pokolenia na pokolenie, po mistrzowsku wykorzystując tradycyjne składniki.

"A good bake" Melissa Weller with Carolynn Carreño

Melissa Weller przez lata zajmowała się technologią chemiczną, a od jakiegoś czasu tę wiedzę wykorzystuje przy profesjonalnym pieczeniu. Znajomość procesów fermentacji, karmelizacji czy dojrzewania pomogła jej zrozumieć i opanować sztukę wypieków.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej