x

"Coconut & sambal" Lary Lee

Kategoria: Lifestyle - książki    21.03.2021

Z czym kojarzy się wam kuchnia indonezyjska? Już sam tytuł książki "Coconut & sambal" przenosi nas do egzotycznych, azjatyckich wspomnień z wakacji i pobudza apetyt.

„Coconut & sambal” Lara Lee. Foto. materiały prasowe
„Coconut & sambal” Lara Lee. Foto. materiały prasowe
Dla australijsko-indonezyjskiej autorki Lary Lee są to jednak smaki i aromaty zakorzenione w rodzinnym domu, rodzinnej tożsamości. Próbuje niejako udokumentować dziedzictwo ojca i babci, które na trwałe ją ukształtowało, wpłynęło na jej stosunek do gotowania. Wśród ponad 80 przepisów znajdziemy przede wszystkim te na najbardziej tradycyjne dania, takie jak satay z krewetkami i chili, puszyste ciasto z pandanem, aromatyczna zupa z kurczaka z liśćmi curry czy pecap manka calamari. Większość potraw przygotujecie w prosty sposób, bez skomplikowanych technik i z ogólnodostępnych składników. Podróżowanie nie jest dzisiaj łatwe, ale dzięki tej publikacji możemy wybrać się na fantastyczną wycieczkę, nie wychodząc nawet z domu. 

„COCONUT & SAMBAL”, LARA LEE, BLOOMSBURY, 2020 R.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 2/2021 nr 202.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

JADALNY ALGORYTM

Grzegorz Łapanowski to człowiek instytucja. Określenie kulinarny aktywista mówi o nim najwięcej. Nie pracuje w restauracyjnej kuchni, ale prowadzi studio kulinarne, organizuje warsztaty i przede wszystkim wiele projektów edukacyjnych dla dzieci i młodzieży - a przy okazji jest postacią medialną.

Banki Żywności ruszają z kampanią "Ratuj jedzenie, które dla innych jest marzeniem"

Z początkiem grudnia ruszyła kampania "Ratuj jedzenie, które dla innych jest marzeniem" Federacji Polskich Banków Żywności.

"The Mexican home kitchen" Mely Martinez

Mówi się, że kuchnia meksykańska jest jedną z najtrudniejszych na świecie. Pełna intensywnych smaków i aromatów, zmysłowa, opiera się na dobrych składnikach i przyprawach, które należy umiejętnie łączyć.

"Signature dishes that matter"

Ile to już książek określano mianem kulinarnych Biblii? "Signature Dishes That Matter" nie będzie pierwszą publikacją z takim przydomkiem, ale jak najbardziej na niego zasługuje.

7. Targi Książki Kulinarnej w Warszawie

Zarażenie podróżami to przypadłość postępująca i nieuleczalna. Wiele lat temu zapadła na nią Marta Gessler, organizatorka Targów Książki Kulinarnej. I dlatego tegoroczne targi przebiegną pod hasłem przewodnim Podróżu-JEMY.

"The Book on Pie: Everything You Need to Know to Bake Perfect Pies" Erin Jeanne McDowell

Ostatnio ukazuje się coraz więcej książek cukierniczych i z przepisami na wypieki, bo mnóstwo ludzi zaczęło piec w czasie pandemii.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej